Vineri, 12 Iulie 2024 19:41

În Duminica a III-a după Rusalii, a Sfinţilor de la Sinodul IV Ecumenic, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va sluji Sfânta Liturghie în parohia Oprişor I, protoieria Vânju Mare. Prezenţa Ierarhului este prilejuită de împlinirea a 50 de ani de preoţie şi parohiat în această comunitate a Părintelui Chipeşu Ionel.

Duminică, 07 Iulie 2024 22:44

Un eveniment de mare încărcătură duhovnicească şi de mare bucurie pentru obştea monahală a avut loc duminică, 7 iulie, la Mănăstirea Mărcuş. Este vorba despre hramul lăcaşului de cult, Sfinţii Români.

Sâmbătă, 06 Iulie 2024 14:21

În Duminica a II-a după Rusalii, a Sfinţilor Români, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va sluji alături de Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei ş Harghitei, la hramul mănăstirii Mărcuș din Episcopia Covasnei şi Harghitei, Sfinții Români.

Duminică, 30 Iunie 2024 23:38

Motiv de aleasă bucurie duhovnicească pentru obştea Schitului Mănăstirii Toplița de la Gura Izvorului din județul Harghita, care poartă hramul „Duminica Tuturor Sfinților”. Hramul a fost a fost sărbătorit și în acest an în chip festiv prin slujirea Sfintei Liturghii arhierești de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, în cadrul unui sobor extins de preoți și diaconi. Ierarhul nostru a slujit în acest aşezământ monahal, răspunzând invitaţiei Preasfinţitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei.

Sâmbătă, 29 Iunie 2024 21:20

În prima Duminica după Rusalii, a Tuturor Sfinţilor,  Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la schitul cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor” din localitatea Gura Izvorului-Secu, Episcopia Covasnei şi Harghitei.

Sâmbătă, 29 Iunie 2024 20:59

În ziua pomenirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel – ocrotitorii municipiului Deva, sâmbătă, 29 iunie 2024, la Catedrala Episcopală din Deva a fost sărbătorit hramul de vară. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, împreună cu Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și cu Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, alături de soborul de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala mixtă „Sfântul Ierarh Nicolae” a lăcașului de cult, dirijată de Preotul Daniel Balea.

Vineri, 28 Iunie 2024 20:42

Ciumarca, așa cum se numește această reverberație încă vie a unei istorii sfinte petrecute cu mai bine de șase veacuri în urma pe meleagurile mehedințene, amintește de întrepătrunderea dintotdeauna a neputinței umane în fața bolilor necruțătoare cu milostivirea dumnezeiască. Sărbătoarea mărturisește prin gurile moșilor și strămoșilor actualilor locuitori ai zonei că, acolo unde vrea Dumnezeu, se biruiește rânduială firii. Acolo unde este jertfa și căință, însăși moartea își pierde puterea, iar sfinții reanimează și tămăduiesc trupuri, aducând în ele luminare și înțelepțire.

Joi, 27 Iunie 2024 17:07

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei, în perioada 25-29 iunie 2024 la Deva se va desfăşura seria de manifestări cultural-religioase numită „Zilele credinţei şi culturii”– ediţia a IX-a, cu ocazia prăznuirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii spirituali ai oraşului Deva, manifestări organizate de Episcopia Devei şi Hunedoarei.

Joi, 27 Iunie 2024 09:11

În amintirea minunii vindecării oamenilor de ciumă, în fiecare an, sute de credincioși mehedințeni participă la Ciumarca satului Godeanu, zi de prăznuire instituită de însuși Ocrotitorul Olteniei, Cuviosul Nicodim cel Sfințit de la Tismana. Cu această ocazie se săvârșește Sfânta Liturghie de către ierarhul locului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, împreună cu alți arhierei, preoți și diaconi. Alaiul clerical este întâmpinat cu tradițională pâine și sare, oferite de copiii îmbracați în frumoasele costume populare specifice zonei.

Luni, 24 Iunie 2024 20:52

Luni, când Biserica Ortodoxă face prăznuirea cea de peste an a Preasfintei Treimi, obștea monahală a mănăstirii Strehaia a primit în mijlocul ei pe Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Luni, 24 Iunie 2024 06:35

Duminică, la praznicul Pogorârii Sfântului Duh, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a poposit în mijlocul obștii monahale a mănăstirii Cerneți, din localitatea Cerneți - fostă reședință a județului Mehedinți.

Sâmbătă, 22 Iunie 2024 23:47

Sâmbătă, 22 iunie 2024, în ziua de pomenire a Sfântului Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a săvârșit Sfânta Liturghie la mănăstirea Topolnița.

Joi, 20 Iunie 2024 12:37

În Duminica a VIII-a după Paşti, a Rusaliilor, Cincizecimii sau Pogorârii Sfântului Duh, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va săvârşi Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cerneţi.

Ambianţa duhovnicească şi comuniunea euharistică de la Sfânta Liturghie vor fi întregite prin participarea unui ales sobor de preoţi şi diaconi, coliturghisitori cu Părintele Episcop, precum şi de mulţimea credincioşilor.

Vechea vatră monahală de la Cerneţi este aşezată în imediata apropiere a municipiului Drobeta-Turnu Severin. Pentru că este o mănăstire de maici, cu prilejul târnosirii din 24 august 2008, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a rânduit pentru mănăstirea de aici şi un al doilea hram, „Sfânta Cuvioasă Anastasia Romana“, pomenită în fiecare an la 29 octombrie.

Luni, 24 iunie 2024,  când Biserica Ortodoxă prăznuieşte „Sfanta Treime” şi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfinţitul Nicodim va sluji la Mănăstirea Strehaia care îşi serbează hramul.

La propunerea Sfintei Arhiepiscopii a Craiovei, în urma aprobării Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi a recunoaşterii de către Stat, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, s-a reînfiinţat Mănăstirea Strehaia, reluându-se astfel viaţa monahală după o întrerupere de 127 de ani pe aceste meleaguri.

Marți, 18 Iunie 2024 19:25

În ziua de 18 iunie 2024, membrii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Deportaţi în Bărăgan, filiala Mehedinţi, au organizat la Drobeta Turnu Severin un ceremonial de comemorare a victimelor comunismului. Manifestarea a debutat cu o slujbă de pomenire săvârşită de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, împreună cu un sobor de preoţi de la Centrului Eparhial. Cei prezenți au aprins o lumânare și și-au îndreptat gândul, preț de câteva minute, către cei apropiaţi care au pierit în timpul regimului comunist.

Luni, 17 Iunie 2024 07:34

În Duminica a VII-a după Paşti, Preasfințitul Părinte Nicodim a slujit la parohia Pătulele I, din protopopiatul Vânju Mare. Întru început, Chiriarhul nostru a târnosit biserica cu hramul „Sf. M. Mc. Gheorghe”, apoi a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în proaspăt sfinţita biserică. Răspunsurile liturgice au fost date de către grupul psaltic „Sf. M. Mc. Gheorghe” al Catedralei Episcopale.

Sâmbătă, 15 Iunie 2024 07:50

În Duminica a VII-a după Paşti, a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, Preasfinţitul Părinte Nicodim va lua parte la evenimentele prilejuite de resfințirea bisericii parohiei Pătulele I din Protopopiatul Vânju Mare.

Sâmbătă, 15 Iunie 2024 07:10

Catedrala Episcopală din Vârșeț și-a serbat hramul de praznicul Înălțării Domnului, ocazie cu care au fost organizate mai multe manifestări religioase și culturale. Șase ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au oficiat Sfânta Liturghie. Din soborul de ierarhi a făcut parte şi Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

Marți, 11 Iunie 2024 20:45

În acest an, hramul Catedralei Episcopale „Înălțarea Domnului”, Vârșeț, va include mai multe manifestări cultural-liturgice dedicate acestui mare praznic, dar şi împlinirii unui deceniu de la hirotonia întru arhiereu a Preasfinţitului Ieronim, Episcopul Daciei Felix. Evenimentul central îl va constitui Sfânta Liturghie din ziua Praznicului „Înălțării Domnului”, care va fi oficiată de către un sobor format din mai mulți ierarhi ortodocși români. Din acest sobor va face parte şi Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

Sâmbătă, 08 Iunie 2024 14:22

În Duminica a VI-a după Paşti, a Vindecării Orbului din naştere, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la mănăstirea Cârjei. Împreună cu ierarhul locului va sluji un sobor de ieromonahi şi de preoţi.

Duminică, 02 Iunie 2024 23:31

În Duminica a V-a după Învierea Mântuitorului, numeroși credincioși s-au adunat la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin pentru a-L preaslăvi pe Milostivul Dumnezeu, alături de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, şi slujitorii Sfântului Altar.

Joi, 30 Mai 2024 17:49

Credincioşii severineni vor avea parte şi în a cincea duminică după Sfintele Paşti, a Samarinencei, de alese bucurii duhovniceşti. În această duminică, pe 2 iunie, enoriaşii şi închinătorii Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin aşteaptă în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

Luni, 27 Mai 2024 20:57

Obştea monahală a mănăstirii Gura Motrului a avut parte de bucurii duhovniceşti la ceas de seară, luni 27 mai, când Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a săvârşit slujba Vecerniei în biserica cinstitului aşezământ.

Luni, 27 Mai 2024 18:54

Pe 27 mai 2024, în lunea Săptămânii a IV-a după Sfintele Paști, când Biserica noastră Ortodoxă face pomenirea Sf. Mc. Iuliu Veteranul, Sf. Mănăstire Jiana din Jud. Mehedinți și-a serbat ocrotitorul.

Joi, 23 Mai 2024 20:01

Credincioşii severineni vor avea parte şi în a patra duminică după Sfintele Paşti, a Vindecării Slăbănogului, de alese bucurii duhovniceşti. În municipiul de pe malul stâng Dunării, ziua săptămânală de sărbătoare închinată Învierii Domnului va fi marcată prin slujire arhierească la Catedrala episcopală. Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va săvârşi Sfânta Liturghie, având alături soborul de preoţi şi diaconi ai sfântului locaş de închinare.

Marți, 21 Mai 2024 21:10

Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena este celebrată în calendarul ortodox pe 21 mai, fiind una dintre cele mai importante sărbători dedicate sfinților. Această zi nu este doar o simplă rememorare a două figuri istorice, ci o celebrare a libertății religioase și a consolidării credinței creștine în lume. Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena reprezintă în tradiția creștină triumful credinței asupra opresiunii, a libertății peste constrângere.

Luni, 20 Mai 2024 10:40

Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena va aduna credincioşi din toate părţile județului Mehedinţi la hramul bisericii de lemn a mănăstirii Topolniţa. Slujba de praznic va fi săvârșită marţi, 21 mai, de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. Răspunsurile stranei vor fi date de psalţii Catedralei episcopale din Drobeta Turnu Severin.

Duminică, 19 Mai 2024 20:45

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Ocrititorul Eparhiei Râmnicului, a fost sărbătorit în chip deosebit la Catedrala Arhiepiscopală, duminică, 19 mai. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și cu Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Joi, 16 Mai 2024 11:19

Arhiepiscopia Râmnicului cinstește în mod deosebit Ocrotitorul Eparhiei și ctitorul Catedralei Arhiepiscopale din municipiul Râmnicu-Vâlcea, în perioada 16-19 mai 2024, la Sărbătoarea Aducerea în Oltenia a moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica.

Miercuri, 15 Mai 2024 17:31

Miercuri, 15 mai 2024, când Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, mănăstirea mehedințeană Coşuştea - Crivelnic și-a serbat hramul.

Miercuri, 15 Mai 2024 14:53

După o îndelungă şi grea suferinţă, Părintele Bîrdeanu Constantin a trecut la cele veșnice în cursul zilei de miercuri, 15 mai 2024.

Duminică, 12 Mai 2024 21:35

Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș și-a sărbătorit hramul, astăzi, în duminica Tomii. Numeroși clerici și credincioși au participat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de 7 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Au participat la această sărbătoare autorități centrale, județene și locale, precum și oficialități civile și militare.

Duminică, 12 Mai 2024 12:32

Doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au slujit la Mănăstirea Gura Motrului din Județul Mehedinți: Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, şi Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, având alături obștea monahală a mănăstirii.

Vineri, 10 Mai 2024 17:12

În perioada 11 mai – 25 mai, Episcopia Caransebeșului organizează cea de-a XVII-a ediție a Zilelor credinţei şi culturii, prilejuite de hramul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului”.

Joi, 09 Mai 2024 20:59

În vinerea din Săptămâna Luminată, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Izvorul Tămăduirii, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei și Preasfințitul Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, vor oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea mehedinţeană Gura Motrului.

Joi, 09 Mai 2024 20:32

Hramul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” şi „Sf. M. Mc. Gheorghe” din municipiul Drobeta Turnu Severin reprezintă, pentru clerul şi credincioşii eparhiei mehedințene, un prilej de aleasă bucurie duhovnicească.

Miercuri, 08 Mai 2024 17:12

În a treia zi de Paști, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Mănăstirea Lainici din județul Gorj a prăznuit pe Sf. Cuv. Irodion. În seara zilei de 6 mai 2024, Părintele Mitropolit Irineu a fost primit de obștea monahală, în frunte cu părintele Arhim. Ioachim Pârvulescu, starețul Mănăstirii Lainici, și a participat la Slujba Privegherii în cinstea Sf. Irodion.

Miercuri, 08 Mai 2024 00:39

Hramul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” şi „Sf. M. Mc. Gheorghe” din municipiul Drobeta Turnu Severin reprezintă pentru clerul şi credincioşii eparhiei mehedințene un prilej de aleasă bucurie duhovnicească. Anul acesta, hramul Catedralei va fi marcat prin oficierea mai multor slujbe religioase.

Luni, 06 Mai 2024 00:14

Mii de credincioşi au participat în noaptea Sfintelor Paști la slujba Învierii săvârșită la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Duminică, 05 Mai 2024 22:47

Luni, 06 mai 2024, în a doua zi de Paști, Ierarhul Severinului şi Strehaiei va oficia Sfânta Liturghie la parohia Tufări din municipiul Orşova.

Marți, 07 mai 2024, în a treia zi de Paști, Preasfinția Sa va sluji Sfânta Liturghie la Mănăstirea Lainici din judeţul Gorj. Cu acest prilej se va întruni Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei.

Sâmbătă, 04 Mai 2024 21:23

În seara zilei de joi, 2 aprilie 2024, în toate bisericile din cuprinsul Patriarhiei Române s-a oficiat Denia celor 12 Evanghelii, iar în seara zilei de 3 aprilie 2024 s-a oficiat Denia Prohodului Domnului Nostru Iisus Hristos.

Vineri, 03 Mai 2024 23:22

La capătul Triodului şi Postului Mare se află slăvitul Praznic al Învierii Domnului, sărbătoare ce îndreaptă spre Dumnezeu toată suflarea creştinească.

Miercuri, 01 Mai 2024 16:57

În săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin au loc mai multe rânduieli specifice acestei săptămâni.

Începând din seara Duminicii Floriilor se săvârşesc la ceas de seara Deniile.

Luni, 29 Aprilie 2024 11:51

Biserica Ortodoxă a sărbătorit duminică, 28 aprilie 2024, Intrarea Domnului în Ierusalim. Această zi de intensă trăire spirituală este premergătoare evenimentelor dramatice din Săptămâna Pătimirilor, în centrul cărora se află Dumnezeu - Fiul, Cel ce răscumpără lumea prin pătimire și moarte.

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 19:07

De marele praznic al Floriilor, toate bisericile din ţară îmbracă haine de sărbătoare. Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Nicodim, va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. La acest Praznic Împărătesc vor fi binecuvântate ramuri de salcie, credincioşii împodobind cu ele uşile şi ferestrele caselor lor.

Marți, 23 Aprilie 2024 20:15

Pe 23 aprilie, de praznicul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Grigorie Dialogul la biserica cu hramul „Sf. M. Mc. Gheorghe” municipiul Drobeta Turnu Severin, având alături un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Duminică, 21 Aprilie 2024 20:02

Pe 21 aprilie, în Duminica a V-a a Sfântului şi Marelui Post închinată Sfintei Maria Egipteanca, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la biserica cu hramul „Sf. Apostol Andrei” din cartierul Aluniș al orașului Drobeta Turnu Severin, având alături un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Vineri, 19 Aprilie 2024 11:24

Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Drobeta Turnu Severin îşi va sărbători marţi, 23 aprilie 2024, ocrotitorul spiritual. Sfânta Liturghie de hram va fi săvârșită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în biserica parohială situată pe strada Calomfirescu, Nr. 202.

Miercuri, 17 Aprilie 2024 10:36

Pe 21 aprilie, în Duminica a V-a a Sfântului şi Marelui Post închinată Sfintei Maria Egipteanca, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va săvârşi Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sf. Apostol Andrei” din cartierul Aluniș, având alături un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Duminică, 14 Aprilie 2024 19:53

Credincioșii parohiei Pristol din protoieria Vânju Mare au primit în Duminica a IV-a din Post închinată Sfântului Ioan Scărarul, pe Preasfinţitul Părinte Nicodim care a slujit aici Sfânta Liturghie şi a hirotonit pe noul preot paroh al acestei comunităţi. Postul de preot paroh a rămas vacant în urma transferului părintelui Andi Preda.

Sâmbătă, 13 Aprilie 2024 19:35

În data de 14 aprilie, în Duminica a IV-a a Postului Mare închinată Sfântului Ioan Scărarul, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din comuna Pristol, protopopiatul Vânju Mare. În cadrul evenimentului euharistic va avea loc Sfânta Taină a Hirotoniei și instalarea noului preot paroh al Parohiei Pristol în persoana diaconului Mirel Cristinel Cilioaică. Hirotonia întru diacon s-a săvârşit sâmbătă, 13 aprilie, la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

În această duminică se va citit pericopa evanghelică ce relatează minunea vindecării fiului lunatic de către Mântuitorul Hristos (Marcu 9, 17-32), precum şi evanghelia Fericirilor (Matei 4, 25; 5, 1-12).

Şi oriunde-l apucă, îl aruncă la pământ şi face spume la gură şi scrâşneşte din dinţi şi înţepeneşte. Şi am zis ucenicilor Tăi să-l alunge, dar ei n-au putut. (Mc. 9, 18)

După ce aceste duhuri și-au pierdut simplitatea ființei și perfecțiunea dintâi a naturii lor, s-au umplut de tot de ticăloșenie. Căci, după ce s-au dat pe sine de tot pierzaniei, diavolii și-au făcut din pierderea oamenilor și aducerea lor în aceeași stare ca a demonilor, singura lor lucrare. Ei înșiși fiind întruchiparea patimilor, se seamănă pe sine ca patimi în alții. Atunci când le poruncim în numele singurului Dumnezeu adevărat, mizerabilii și împietriții împotriva propriei voințe, se cutremură și fie fug din trupurile pe care le stăpânesc, fie pleacă încetul cu încetul, după credința celui cuprins, fie după harul doctorului.

(Miniciu Felix, Octavius 24-27)

Marți, 09 Aprilie 2024 12:50

Anul 2024 a fost declarat „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” şi „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”.

Duminică, 07 Aprilie 2024 18:46

În Duminica a III-a a Marelui Post, Preasfințitul Părinte Nicodim a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală, având alături soborul de preoți și diaconi ai sfântului lăcaş de închinare. Ierarhul mehedințean a fost întâmpinat de numeroși credincioși care au poposit în Casa Domnului să își odihnească sufletele.

Sâmbătă, 06 Aprilie 2024 21:46

În ziua de 6 aprilie, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, împreună cu Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, au slujit la Mănăstirea Sfânta Ana din Muncipiul Orșova, alături de stareții mănăstirilor mehedințene.

Vineri, 05 Aprilie 2024 13:39

Întâistătătorul Eparhiei Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Nicodim, aniversează pe data de 6 aprilie 2024, 62 de ani de viaţă.

Duminică, 31 Martie 2024 23:24

În a doua Duminică a Postului Mare, Preafințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a slujit Sfânta Liturghie în parohia Bâlvănești unde a hirotonit întru preot pe părinte diacon Ilie Dragomir, pe seama aceleași parohii. Numeroși credincioși din comuna Bâlvănești, dar și din satul Pârlagele, filie arondată, au venit cu bucurie mare în suflet pentru a-l primi pe noul preot.

Sâmbătă, 30 Martie 2024 11:38

Drept-slăvitorii creștini severineni sunt chemați la rugăciune și comuniune în Duminica a II-a a Sfântului şi Marelui Post închinată Sfântului Grigorie Palama, bucurându-se de prezenţa ierarhul nostru, Părintele Episcop Nicodim care va sluji Sfânta Liturghie la Biserica hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” din localitatea Bâlvăneşti, protopopiatul Drobeta Turnu Severin. În cadrul evenimentului euharistic va avea loc Sfânta Taină a Hirotoniei și instalarea noului preot paroh al parohiei în persoana diaconului Ilie Dragomir.

Marți, 26 Martie 2024 10:01

Din șapte Sfinte Taine, pe lângă Botez, Mirungere, Sfânta Euharistie (Împărtășania), Pocăința (Mărturisirea), Preoția, Nunta, face parte și Taina Sfântului Maslu, rânduită de Mântuitorul pentru alinarea suferințelor și vindecarea bolilor trupești și sufletești, numită și ungerea sfântă „în numele Domnului” potrivit cuvintelor Sf.Ap.Iacov, care constituie și prima informație în acest sens: Este vreunul dintre voi în suferință? Să se roage. Este cineva cu inimă bună? Să cânte psalmi. Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoții Bisericii și să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului. Și rugăciunea credinței va mântui pe cel bolnav și Domnul îl va ridica, și de va fi făcut păcate se vor ierta lui (Iacov 5, 13-15).

Marți, 26 Martie 2024 09:58

De praznicul Bunei Vestiri, Preasfințiul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a slujit la Mănăstirea Mraconia, un frumos loc de închinare chiar pe malul bătrânului Fluviu Dunărea. Maica stareță Iustina a avut grijă ca mănăstirea să fie pregătită pentru venirea ierarhului și pentru buna desfășurare a Sfintei Liturghii. Slujba a început cu Vecernia Mare continuând mai apoi cu liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur.

Luni, 25 Martie 2024 06:50

În Prima Duminică a Postului Mare, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a slujit la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, alături de un soborul de preoți și diaconi slujitori ai sfântului lăcaş.

Duminică, 24 Martie 2024 16:31

În fiecare an la 25 martie Biserica Ortodoxă prăznuieşte Buna Vestire. Sărbătoarea ne aduce aminte de vestea cea bună a zămislirii în pântecele Fecioarei Maria a lui Iisus Hristos - Mântuitorul lumii.

Vineri, 22 Martie 2024 21:37

În Duminica Ortodoxiei, Preasfinţitul Nicodim va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. În toate Bisericile Ortodoxe se oficiază Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Această Liturghie, una dintre cele trei existente în cultul ortodox, se oficiază numai de zece ori pe an: în primele cinci duminici din Postul Mare, în Joia şi Sâmbăta Mare, în Ajunul Crăciunului şi al Bobotezei şi în ziua sărbătorii Sfântului Vasile cel Mare.

Luni, 18 Martie 2024 08:41

Anul acesta, pe 18 martie, în Biserica Ortodoxă începe Postul Mare care precede sărbătoarea Învierii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pe care o vom sărbători duminică, 5 mai.

În prima săptămână a Postului Mare, în bisericile noastre se cântă una dintre cele mai frumoase creaţii imnografice ale ortodoxiei: Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, începând din această seară şi continuând şi în zilele următoare, ierarhul nostru, părintele episcop Nicodim, va citi acest canon de pocăinţă.

Luni, 18 Martie 2024 08:36

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a slujit în Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin alături de soborul de preoți și diaconi ai sfântului lăcaş.

Vineri, 15 Martie 2024 12:44

Duminică, 17 martie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sf.M.Mc.Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul va avea alături soborul de preoţi şi diaconi al Catedralei. Răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Luni, 11 Martie 2024 11:35

În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, Preasfințitul Părinte Nicodim a slujit la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin alături de un sobor de preoți și diaconi.

Vineri, 08 Martie 2024 12:59

Anul 2024, a fost declarat,, Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți ". Cu ocazia zilei de 8 martie, Grupul catehetic „Ucenicii Sfântului Ioan Gură de Aur”, de la Parohia Calea Tîrgu Jiului, Drobeta Turnu Severin, coordonat de prof. pr. Iliescu Sorin și dl. prof. învățământ primar, Cioabă Cornel, în parteneriat cu Școala Gimnazială Nr. 6 din Drobeta Turnu Severin, a desfășurat o acțiune social filantropică și culturală, la Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice „Sf. Nicolae”, de la Gură Văii, Drobeta Turnu Severin.

Joi, 07 Martie 2024 21:51

În Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, pe 10 martie, credincioşii Catedralei episcopale din Drobeta Turnu Severin aşteaptă în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care va sluji Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie împreună cu soborul de preoţi şi diaconi ai sfântului lăcaş.

Duminică, 03 Martie 2024 21:25

În Duminica Fiului Risipitor, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a slujit în parohia Jirov, sat situat la aproximativ 10 km de orașul Strehaia, pe malul râului Motru. La primele ore ale dimineții credincioșii au venit bucurie în suflete să își primească chiriarhul.

Vineri, 01 Martie 2024 20:28

În prima zi a primăverii, 1 martie, creştini din localităţile din apropierea mănăstiri Topolniţa au venit în pelerinaj pentru a lua apă sfinţită şi pentru a participa la Sfânta Liturghie săvârşită de Părintele Episcop Nicodim.

Joi, 29 Februarie 2024 09:12

În Duminica a XXXIV-a după Rusalii, Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei va sluji sfânta Liturghie în biserica din parohia Jirov, protopopiatul Strehaia.

Joi, 29 Februarie 2024 09:05

În fiecare an, în ziua de 1 martie, la mănăstirea mehedințeană Topolnița se săvârșește o slujbă cu totul deosebită. Cu acest prilej, chinovia de pe apa Topolniței devine, în prag de primăvară, loc de pelerinaj și de rugăciune. Astfel, mulţi creștini își vor îndrepta vineri paşii spre sfântul așezământ monahal pentru a participa la tradiţionala slujbă.

Luni, 26 Februarie 2024 09:14

În Duminica a XXXIII-a după Rusalii, la începutul perioadei Triodului, credincioşii parohiei Eşelniţa, din protopopiatul Drobeta Turnu Severin, au avut în mijlocul lor pe Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială, având alături un sobor de preoți și diaconi. Pe lângă însemnătatea religioasă, evenimentul liturgic a marcat şi 540 de ani de atestare documentară a comunei Eșelnița.

Sâmbătă, 24 Februarie 2024 11:13

Sâmbătă, 24 februarie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la parohia Godeanu, protopopiatul Drobeta Turnu Severin. Ierarhul va liturghisi având alături un ales sobor de preoți și diaconi. Slujba euharistică va începe în jurul orei 09:00.

Luni, 19 Februarie 2024 13:19

În Duminica a XVII-a după Rusalii, biserica cu hramul „Sf. Ioan Botezătorul” a parohiei Pădina Mare, din protopopiatul Vânju Mare, a fost târnosită de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și de către Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria.

Duminică, 18 Februarie 2024 22:37

Credincioșii Parohiei Obârșia Cloșani din protopopiatul Baia de Aramă au avut marea bucurie de a primi în mijlocul lor doi ierarhi ai Bisercii Ortodoxe Române, pe Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și pe Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, în ziua de prăznuirea a Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron, ocrotitorul acestei biserici mehedințene.

Vineri, 16 Februarie 2024 16:54

În duminica a XVII-a după Rusalii, a Canaanencei, biserica cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” din parohia mehedinţeană Pădina Mare se pregăteşte de resfinţire. Rânduiala sfinţirii lăcaşului de cult şi Sfânta Liturghie vor fi săvârşite de doi arhierei ai Bisericii Ortodoxe Române Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, înconjuraţi de un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Vineri, 16 Februarie 2024 16:35

Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, prăznuit de Biserica Ortodoxă la data de 17 februarie, va fi sărbătorit în mod deosebit în parohia mehedinţeană Obârşia-Cloşani, din protopopiatul Baia de Aramă. Cu acest prilej, vor fi săvârşite slujba de resfinţire a bisericii parohiale şi Sfânta Liturghie oficiate de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, alături de un ales sobor de preoţi şi diaconi. La sfârşit va fi săvârşit un parastas pentru pomenire ctitorilor şi ostenitorii cinstitului lăcaş de închinare trecuţi la Domnul.

Marți, 13 Februarie 2024 14:12

O Slujbă a Înmormântării apăsătoare și totodată cât o sărbătoare. O sărbătoare a Învierii, pentru că oricât de mult ar fi plâns cerul cu picături de ploaie, oricât de multe și firești lacrimi i-au așternut spre veșnicie toți cei care l-au cunoscut, Părintele Meteleaucă s-a născut din ziua de sâmbăta, 10 februarie 2024, în Împărăția Cerului.

Vineri, 09 Februarie 2024 09:57

Duminică, 11 februarie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul va avea alături soborul de preoţi şi diaconi al sfântului lăcaş. Răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Vineri, 02 Februarie 2024 17:27

Vineri, 2 februarie 2024, în Episcopia Sloboziei și Călărașilor, praznicul Întâmpinării Domnului a fost prilej de mare bucurie pentru cler și credincioși care au aniversat și împlinirea a 30 de ani de când Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a primit harul cel ceresc al arhieriei.

Miercuri, 31 Ianuarie 2024 19:14

Vineri, 2 februarie 2024, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu, Episcopia Sloboziei și Călărașilor va sărbători „Întâmpinarea Domnului” la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Slobozia, moment aniversar ce marchează trei decenii de la consacrarea episcopală a Preasfinției Sale.

Miercuri, 31 Ianuarie 2024 11:02

În fiecare an, la data de 30 ianuarie, Facultatea de Teologie din Craiova își prăznuiește ocrotitorii spirituali, pe Sfinți Trei Ierarhi: Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigorie Teologul și Sf. Ioan Gură de Aur. Cu ocazia acestui moment, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeieasca Liturghie în Catedrala Mitropolitană „Sf. Mc. Mc. Dimitrie” din Craiova, în prezența cadrelor didactice și a studenților. De asemenea, în calitate de invitați, au slujit următorii ierarhi: Înaltpreasfințitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților. În cadrul Sfintei Liturghii, domnul Lect. Univ. Dr. Victor Șapcă, cadru didactic al Facultății, a fost hirotonit în treapta de diacon. Răspunsurile de la strană au fost date de către Corul Facultății de Teologie.

Luni, 29 Ianuarie 2024 15:26

Facultatea de Teologie din Craiova îşi sărbătoreşte marţi, 30 ianuarie, ocrotitorii. Astfel, de praznicul Sfinţilor Trei Ierarhi, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de ierarhi, va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova.

Duminică, 28 Ianuarie 2024 17:21

Duminică, 28 ianuarie 2024, în biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Spermezeu, județul Bistrița-Năsăud, un sobor de arhierei a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie. La finalul Sfintei Liturghii s-a oficiat Slujba Parastasului prilejuit de împlinirea a patruzeci de zile de la mutarea în veșnicie, a bunei și evlavioasei credincioase Ana Drăgoi, mama Preasfințitului Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord.

Sâmbătă, 27 Ianuarie 2024 20:48

Preasfințitul Părinte Nicodim împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi au oficiat Sfânta Liturghie în biserica severineană din cartierul Calea Târgu Jiului ce îl are pe Sfântul Ioan Gură de Aur ca ocrotitor.

Vineri, 26 Ianuarie 2024 09:24

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la început de an calendaristic, în Duminica a XIV-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va sluji Sfânta Litrghie în localitatea Spermezeu din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Vineri, 26 Ianuarie 2024 09:20

Biserica Ortodoxă prăznuieşte sâmbătă, 27 ianuarie, aducerea moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur (Hrisostom), reprezentantul cel mai de seamă al artei oratorice şi elocinţei creştine. Fiind unul dintre cei trei mari Sfinţi Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, serbaţi împreună la 30 ianuarie, Sfântul Ioan Hrisostom a fost luat ca ocrotitor de foarte multe lăcaşuri de cult. Între acestea se numără şi biserica severineană de pe Calea Târgu Jiului, care îşi serbează patronul spiritual.

Luni, 22 Ianuarie 2024 00:09

În Duminica a XXXII - a după Rusalii, a lui Zaheu vameşul, Preasfinţitul Părinte Nicodim a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală din Drobeta Turnu Severin. În timpul comuniuni liturgice, ierarhul a adus rugăciuni de laudă și mulțumire Bunului Dumnezeu pentru vremurile pe care le trăim, pentru pace și statornicia poporului ortodox de pretutindeni. Răspunsurile din timpul Sfintei Liturghii au fost date de către cele două grupuri psaltice ale Catedralei, care au îmbogățit momentul liturgic cu cântări alese.

Joi, 18 Ianuarie 2024 20:13

Duminică, 21 ianuarie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul va avea alături soborul de preoţi şi diaconi al sfântului lăcaş. Răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Miercuri, 17 Ianuarie 2024 13:32

Chemarea tainică a credinței unește sufletele credincioșilor în rugăciune la hramul Sfintei Mănăstiri Vodița, de miercuri, 17 ianuarie.

Sute de ani, la 17 ianuarie, monahii din obşte, dar şi vieţuitorii din alte mănăstiri din zonă au venit şi l-au prăznuit pe Sfântul Antonie, aşa cum stă în firea sfântului, cu smerenie şi evalvie la Dumnezeu. De aceea, acest hram de suflet adună laolaltă credincioşi şi slujitori ai lui Dumnezeu care doresc un loc de isihie, stare la care se ajunge greu şi ne oferă bucurii duhovniceşti negrăite.

Marți, 16 Ianuarie 2024 20:15

Miercuri, 17 ianuarie, străvechea vatră monahală a Vodiţei îmbrăcă veșminte de sărbătoare. Cinstitul așezământ își serbează unul dintre ocrotitorii spirituali, pe Sfântul Antonie cel Mare. Slujba de hram va fi oficiată de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, având alături un ales sobor de preoți și diaconi.

Duminică, 14 Ianuarie 2024 16:55

În ziua de 14 ianuarie 2024, în Duminica a XXIX-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a săvârșit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Mraconia.

Sâmbătă, 13 Ianuarie 2024 13:46

Prilej de bucurie duhovnicească pentru obştea Mănăstirii Mraconia în Duminica a XXIX-a după Rusalii. Aici va săvârşi Sfânta Liturghie chiar Chiriarhul locului, Preasfinţitul Părinte Nicodim. Ierarhul mehedinţean va aduce jertfa cea tainică înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, iar răspunsurile liturgice vor fi date de psalţii Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

Duminică, 07 Ianuarie 2024 19:16

Biserica Grecescu, una dintre cele mai vechi ctitorii din Drobeta Turnu Severin, și-a serbat în ziua prăznuirii Sfântului Proroc, Înaintemergător şi Botezător Ioan, hramul. La bucuria credincioșilor parohiei a lua parte chiriarhul mehedințenilor, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a oficiat slujba euharistică înconjurat de un alai de preoți și diaconi.

Sâmbătă, 06 Ianuarie 2024 20:55

Urmând aşezămintelor şi tradiţiilor strămoşeşti, după praznicul Sfântului Vasile cel Mare, credincioşii severineni au purces pe drumul curăţirii sufleteşti şi trupeşti. Gătindu-şi casele în aşteptarea preotului, ei au primit botezul care preînchipuie curăţirea iordanică. Bucuria sărbătorii baptismale a continuat în Ajunul Bobotezei la bisericile din municipiu şi la Catedrala Episcopală, prin săvârşirea Pavecerniţei Mari cu Litie.

Vineri, 05 Ianuarie 2024 21:11

Duminică, 7 ianuarie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe cel mai mare om născut din femeie, pe Sfântul Ioan Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos.

Joi, 04 Ianuarie 2024 13:32

Potrivit tradiției, la Bobotează se săvârșește slujba de sfințire a apelor „Agheasma Mare”, care are semnificația simbolică de act de regenerare cosmică, pământul primește germenii noii creații, transfigurată prin sfințirea apelor.

Luni, 01 Ianuarie 2024 19:07

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, în bisericile și mănăstirile din Eparhia Severinului și Strehaiei s-au săvârșit rugăciuni atât la momentul trecerii dintre ani, cât și în dimineața zilei de 1 ianuarie.

Duminică, 31 Decembrie 2023 17:45

În Duminica după Naşterea Domnului, 31 decembrie, în ultima zi a anului 2023, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a săvârşit Sfânta Liturghie alături de obștea Sfintei Mănăstiri Topolnița.

Vineri, 29 Decembrie 2023 13:21

În noaptea dintre ani, în toate lăcaşurile de rugăciune ale Bisericii Ortodoxe Române se va săvârşi o slujbă de mulţumire şi de binecuvântare a începutului noului an calendaristic.

Pentru a se uniformiza diversele practici şi pentru a nu muta slujba Te Deum-ului din locul consacrat ei, anume după Sfânta Liturghie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în şedinţa din 17 februarie 2011, ca în noaptea trecerii dintre ani să se săvârşească Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, însoţit de rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite în anul ce a trecut şi de rugăciuni la intrarea în noul an. Această rânduială urmează a fi oficiată atât în catedrale şi parohii, cât şi în mănăstiri.

La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, Slujba Acatistului va începe în jurul orei 23.30 şi va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

În prima zi a anului, în toate bisericile ortodoxe se va oficia Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Pe 1 ianuarie Biserica noastră prăznuieşte pe lângă Praznicul Tăierii Împrejur a Domnului nostru Iisus Hristos şi pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul din Cezareea Capadociei. De aceea, în această zi, în cinstea Sfântului Vasile cel Mare se săvârşeşte Liturghia care îi poartă numele. Ca formă, aceasta provine din Liturghia Antiohiană, pe care Sfântul Vasile cel Mare a rescris-o în a doua jumătate a secolului al IV-lea.

La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin slujba va fi săvârşită de ierarhul locului, împreună cu întregul sobor de preoţi şi diaconi ai sfântului lăcaş de cult.

La finalul Sfintei Liturghii va fi săvârşită slujba de Te Deum care se oficiază în prima zi a noului an. Pentru a încununa momentele duhovniceşti deosebite trăite la început de an la Catedrala Episcopală, o parte din protopsalţii Catedralei vor prezenta, pe platoul din faţa sfântului lăcaş, tradiţionalul Pluguşor și jocul Caprei, momente care vor fi gustate cu multă bucurie, dar şi cu nostalgie de toţi cei prezenţi.

În privința citirii Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea dintre ani sau imediat după Sfânta Liturghie din prima zi a anului, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, în urmă unei dezbateri sinodale din dată de 17 februarie 2011, a hotărât: „Episcopii chiriarhi vor adresa clerului îndrumarea pastorală și duhovnicească de a respectă rânduiala citirii Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în zile de post, în cazuri individuale și, după caz, în legătură cu Taină Sfântului Maslu, atunci când bolnavul solicită, această rânduiala trebuind să fie însoțită de post și spovedanie, atât din partea clericilor, cât și a credincioșilor. Citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea trecerii dintre ani este o practică regională, întâlnită mai ales în sudul țării, neaprobata de Sfântul Sinod, inexistentă în alte zone ale țării și, mai ales, în practica altor Biserici Ortodoxe surori.”

Precum bine se știe, aceste rugăciuni întocmite de Sfântul Vasile cel Mare sunt o serie de blesteme adresate diavolului care posedă un suflet și îl chinuie în mod vizibil. Pentru această, aceaste rugăciuni se cade a fi rostite de preot numai persoanelor demonizate, cel mult în prezența rudelor și a prietenilor împreună-rugători.

Mai mult, pregătirea pentru aceste rugăciuni trebuie să fie una serioasă, atât din partea preotului rugător, precum și din partea celor de față (demonizatul, dacă este cu putință, și însoțitorii acestuia). Astfel, pentru a lua parte la aceste molitfe, fiecare este dator să postească aspru măcar o zi (post negru, dacă este cu putință), să se spovedească și să se împărtășească.

Vineri, 29 Decembrie 2023 13:20

Duminică, 31 decembrie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va fi prezent la mănăstirea Topolniţa, prilej cu care va săvârşi Sfânta Liturghie în mijlocul obştii de vieţuitori.

Marți, 26 Decembrie 2023 18:53

În cea de-a treia zi a Crăciunului, miercuri, 27 decembrie, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Arhidiacon Ştefan, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va oficia Sfânta Liturghie în municipiul Orşova, la parohia „Sfântul Nicolae”.

Marți, 26 Decembrie 2023 18:06

Marți, 26 decembrie 2023, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Soborul Maicii Domnului și pe Sfântul Preacuviosul Părintele nostru Nicodim cel Sfințit de la Tismana, Episcopia Severinului și Strehaiei a îmbrăcat straie de sărbătoare, serbându-și ocrotitorul spiritual. Cu același prilej, Preasfinţitul Părinte Nicodim și-a prăznuit ziua de nume.

Luni, 25 Decembrie 2023 22:36

La Praznicul Nașterii Domnului, bisericile au devenit neîncăpătoare pentru mulțimea de credincioși care a venit să cinstească darul făcut de Dumnezeu omenirii, pe Pruncul Iisus, Fiul Cel veşnic al Tatălui Ceresc, care din iubire pentru oameni şi pentru mântuirea lor, S-a făcut om.

Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, înconjurat de slujitorii sfântului lăcaş de închinare.

Duminică, 24 Decembrie 2023 23:45

În Duminica dinaintea Nașterii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a slujit Sfânta Liturghie în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Sfânta Ana” din orașul Orșova.

Vineri, 22 Decembrie 2023 20:59

Credincioşii severineni se vor bucura în ziua de Crăciun, luni, 25 decembrie, de  o slujbă specială săvârşită cu această ocazie la Catedrala Episcopală din municipiu. Cei prezenţi vor trăi minunea Întrupării Cuvântului lui Dumnezeu împreună cu arhipăstorul lor, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care va liturghisi alături de soborul de preoţi şi diaconi ai Catedralei Episcopale.

Ambianţa duhovnicească de rugăciune va fi întreţinută de răspunsurile date la strană de membrii celor două grupuri psaltice.

La finalul Sfintei Liturghii se va da citire Pastoralei de Crăciun a chiriarhului mehedinţean ce conţine cuvântul de învăţătură al ierarhului la acest mare praznic, precum şi binecuvântările şi urările de bine cu prilejul sărbătorilor de iarnă.

Sărbătoarea şi bucuria comuniunii continuă şi marţi, 26 decembrie, în vechea cetate a Severinului, Episcopia Severinului şi Strehaiei urmând să îşi prăznuiască hramul, „Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfinţit de la Tismana”, iar Preasfinţitul Părinte Nicodim îşi va serba ziua de nume.

Întru mulţi şi binecuvântaţi ani, Preasfinţite Părinte Nicodim!

Vineri, 22 Decembrie 2023 13:23

Pe 24 decembrie, în Duminica dinaintea Naşterii Domnului, obştea mănăstirii Sfânta Ana are parte de o aleasă bucurie duhovnicească.

Duminică, 17 Decembrie 2023 18:51

În Duminica a XXVIIIa după Rusalii, a Sfinţilor Strămoşi după trup ai Domnului, când Biserica Ortodoxă a făcut şi pomenirea Sfântului Proroc Daniel, credincioşii strehăieni şi obştea monahală sau rugat în cadrul Sfintei Liturghii săvârşite în biserica Mănăstirii Strehaia de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Vineri, 15 Decembrie 2023 21:52

Pe 17 decembrie, în Duminica a XXVIII-a după Rusalii, obştea mănăstirii Strehaia are parte de o aleasă bucurie duhovnicească.

Duminică, 10 Decembrie 2023 21:17

În Duminica a XXVII-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim a slujit la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a adus rugăciuni de laudă și de mulțumire Bunului Dumnezeu având alături soborul de preoţi şi diaconi ai sfântului lăcaş.

Sâmbătă, 09 Decembrie 2023 20:00

Marţi, 12 decembrie 2023, debutează la Drobeta Turnu Severin, Festivalul de colinde, datini și tradiții românești „Crăciunul de ieri, Crăciunul de azi”, ajuns la cea de-a XV-a ediţie. Manifestarea organizată de Episcopia Severinului și Strehaiei, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți, se derulează, vreme de trei zile, în două locaţii din Drobeta Turnu Severin: la Centrul Cultural „Sfântul Ioan Gură de Aur” (12-13 decembrie) şi la biserica cu hramul „Sfântul Ilie Tesviteanul” (14 decembrie). Evenimentul este înregistrat în calendarul activităților educative județene al Ministerului Educației Naționale.

Vineri, 08 Decembrie 2023 12:42

Duminică, 10 decembrie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul va avea alături soborul de preoţi şi diaconi al Catedralei. Răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Luni, 04 Decembrie 2023 19:13

Catedrala Episcopală din Gyula, Ungaria, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei și Făcătorul de Minuni, își va sărbători hramul miercuri, 6 decembrie. Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va da curs invitaţiei Preasfinţitului Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, de a sluji împreună la această sărbătoare, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

Duminică, 03 Decembrie 2023 20:18

Duminica, 3 decembrie, Preasfințitul Părinte Nicodim a slujit Sfânta Liturghie în Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sf. M. Mc. Gheorghe”. Răspunsurile liturgice au fost date de către cele două grupuri psaltice.

Vineri, 01 Decembrie 2023 13:18

Duminică, 3 decembrie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul va avea alături soborul de preoţi şi diaconi al Catedralei. Răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Joi, 30 Noiembrie 2023 21:22

Joi, 30 noiembrie 2023, când Biserica Ortodoxă l-a prăznuit pe Sfântul Apostol  Andrei, Cel întâi chemat și ocrotitorul României, Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din cartierul Aluniș și-a serbat ocrotitorul. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Marți, 28 Noiembrie 2023 12:21

De Ziua Naţională a României, vineri, 1 decembrie 2023, după Sfânta Liturghie, în catedralele eparhiale, bisericile parohiale şi mânăstirești din ţară şi străinătate va fi oficiată slujba de mulţumire pentru libertatea şi unitatea neamului românesc, precum şi de cinstire a eroilor care au înfăptuit Marea Unire naţională a românilor în anul 1918, autentice personalități morale, politice și culturale.

Marți, 28 Noiembrie 2023 12:16

În fiecare an, la 30 noiembrie, biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei” din cartierul Aluniş îşi serbează ocrotitorul. Cu acest prilej, părintele paroh Ionuț Ștefan invită credincioşii severineni să participe la slujbele oficiate în cinstea celui care a creştinat neamul românesc.

Duminică, 26 Noiembrie 2023 22:30

Parohia Cerneți II, din protopopiatul Drobeta, a avut în mijlocul ei, în dimineața zilei de 26 noiembrie, pe Preasfințitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei care a slujit aici slujba de resfinţire a sfântului lăcaş şi Sfânta Liturghie. Deși condițiile atmosferice nu au fost prielnice, numeroși credincioși s-au adunat pentru a participa la sfințirea minunatei bisericuțe, dar și pentru a aduce rugăciuni de mulțumire Bunului Dumnezeu în timpul Dumnezeiștii Liturghii.

Vineri, 24 Noiembrie 2023 11:58

Duminică, 26 noiembrie, biserica cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” din Parohia Cerneţi II va fi resfinţită. Slujba de resfinţire va fi săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim şi la acest moment vor participa credincioşii parohiei şi din împrejurimi, dar şi preoţi veniţi de la mai multe parohii.

Miercuri, 22 Noiembrie 2023 09:17

11 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române s-au rugat împreună cu preoți, diaconi și credincioși în Catedrala Episcopală din Caransebeș cu prilejul sărbătorii Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Numărul mare de clerici și credincioși a fost prilejuit şi de pomenirea mitropolitului Nicolae Corneanu la 100 de ani de la naștere. Vrednicul ierarh s-a născut cu un secol în urmă în data de 21 noiembrie la Caransebeș.

Luni, 20 Noiembrie 2023 15:27

Cu prilejul împlinirii unui secol de la nașterea mitropolitului Nicolae Corneanu, Episcopia Caransebeșului organizează marți, 21 noiembrie, evenimentul comemorativ intitulat „Mitropolitul Nicolae Corneanu - fiu al Caransebeşului, părinte şi arhipăstor al Banatului - un secol de la naştere (1923-2023)”.

Duminică, 19 Noiembrie 2023 18:19

În Duminica a XXVI - a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim a slujit alături de un sobor de preoți în parohia din cartierul severinean Kiseleff, din protopopiatului Drobeta. Credincioșii parohiei, cu aleasă bucurie, au venit în număr mare pentru a-l întâmpina pe ierarhul lor şi pentru a se ruga în comuniune în cadrul slujbei euharistice.

Vineri, 17 Noiembrie 2023 21:06

În prima Duminică din Postul Naşterii Domnului Hristos, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, se va afla în mijlocul comunității de credincioşi de la Parohia „Nașterea Maicii Domnului”, din cartierul severinean Kiseleff, unde va sluji Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu părinții slujitori ai parohiei.

Luni, 13 Noiembrie 2023 17:19

Biserica Ortodoxă a prăznuit luni, 13 noiembrie 2023, pe Sfântul Ioan Gură de Aur, reprezentantul cel mai de seamă al artei oratorice creştine.

Duminică, 12 Noiembrie 2023 18:55

În Duminica a XXV-a după Rusalii, în cadrul Sfintei Liturghii, numeroși severineni s-au adunat pentru a înălța rugăciuni de mulțumire împreună cu chiriarhul lor către milostivul Dumnezeu. Răspunsurile liturgice au fost date de cele două grupuri psaltice „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Sfântul Cuvios Nicodim”, care au îmbogățit duhul rugăciunii prin cântările psaltice alese.

Vineri, 10 Noiembrie 2023 17:25

În Duminică a XXV-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sf.M.Mc.Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul va avea alături soborul de preoţi şi diaconi al Catedralei, iar răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei. Cu acest prilej, Ierarhul mehedinţean va săvârşi şi slujba de sfinţire a noii Cruci ce va fi aşezată pe turla mare a cinstitului lăcaş de închinare.

Miercuri, 08 Noiembrie 2023 18:07

Pe 8 noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Mănăstirea Mraconia de pe Clisura Dunării a primit oaspeți dragi. În mijlocul obștii de viețuitoare s-a aflat Întâistătătorul Eparhiei Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Nicodim.

Părintele Episcop a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, iar răspunsurile stranei au fost date de psalți de la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

La finalul Liturghiei, Ierarhul nostru a dat slavă Bunului Dumnezeu pentru slujba săvârșită, dar a oferit și un gând de pace și liniște ostenitorilor mănăstirii, precum și celor ce au fost prezenți pentru a înălța o rugăciune în locașul de cult.

De asemenea, tot cu prilejul praznicului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Chiriarhul locului, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Baia de Aramă.

La slujbă, alături de soborul maicilor, au mai luat parte și credincioși de diferite vârste și copii, din împrejurimi.

În cuvântul rostit, Preasfinţitul Părinte Siluan a pus în valoare textul biblic al pericopei evanghelice citite în cadrul Sfintei Liturghii, vorbind de învăţătura Bisericii referitoare la Sfinţii Îngeri.

Luni, 06 Noiembrie 2023 10:51

În seara zilei de 8 noiembrie, în Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, după slujba vecerniei, Paraclisul Sfântului Nectarie de la Eghina va lua locul obişnuitului Acatist.

Luni, 06 Noiembrie 2023 09:49

Biserica Ortodoxă serbează pe 8 noiembrie pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, unul dintre cele mai importante praznice închinate puterilor cereşti. Cu acest prilej, în lăcaşurile de cult de pretutindeni se va oficia Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur ca un prinos de mulţumire adus Cetelor Îngereşti.

În Eparhia Severinului şi Strehaiei, acest praznic va fi serbat în mod deosebit la Mănăstirea Mraconia de pe Clisura Dunării. Aici va săvârşi Sfânta Liturghie chiar Chiriarhul locului, Preasfinţitul Părinte Nicodim. Ierarhul mehedinţean va aduce jertfa cea tainică înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice vor fi date de

grupul psaltic de la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

De asemenea, tot miercuri, 8 noiembrie, de praznicul Arhistrategilor puterilor îngereşti, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, cunoscuţi în Ortodoxie pentru darurile şi lucrările lor minunate, Mănăstirea Baia de Aramă din Mehedinţi îşi serbează hramul.

La sfântul aşezământ monahal au început deja pregătirile pentru slujba de hram.

În ziua praznicului, aici va săvârşi Sfânta Liturghie Preasfinţitul Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, având alături un sobor de preoți şi diaconi.

Maica stareță Evghenia Bourosu face aleasă poftire drept-slăvitorilor creștini ca să se alăture rugăciunii obștești și să ceară ocrotirea Sfinților Arhangheli sub streașina celui mai vechi așezământ monahal mehedințean ocrotit de aceștia.

Duminică, 05 Noiembrie 2023 22:26

În dimineața zilei de 4 noiembrie, cu multă și aleasă bucurie, enoriașii Parohiei Schinteiești, din protopopiatul Drobeta Turnu Severin, l-au primit în mijlocul lor pe Preasfințitul Nicodim pentru a se ruga în comuniune în timpul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii.

După slujba euharistică, Ierarhul nostru a săvârșit slujba de sfințire a noii clopotnițe, a casei praznicare și a capelei mortuare.

La finalul evenimentului liturgic, Preasfinția sa a oferit gramate de vrednicie ostenitorilor care au ajutat la finalizarea proiectelor inițiate de parohie.

Pentru toată grija și osteneala de care a dat dovadă în cei nouă ani de slujire în această comunitate, Părintele Paroh Ionuț Șteta a fost hirotesit iconom stavrofor.

Printre lucrările realizate în parohie amintim: achiziționarea unei cruci din lemn pentru Sfânta Masă, asigurarea confortului termic prin realizarea instalației de încălzire centralizată, scaune noi pentru credincioși, o strană noua din lemn masiv, închiderea pridvorului bisericii cu tâmplărie PVC, precum și ridicarea clopotniței, a casei praznicare și o capelei mortuare.

În aceeaşi zi, Ierarhul nostru a resfinţit şi biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din satul Bîrîiacu, comuna Ponoarele, Parohia Tarniţa din Protopopiatul Baia de Aramă. Pentru reabilitarea bisericii s-au realizat lucrări capitale şi pictură din nou prin osteneala Preotului Paroh Nebunu Vili Dorin cu sprijinul enoriaşilor şi al Primăriei Ponoarele.

De asemenea, pentru toate realizările pe plan administrativ-bisericesc, Părintelui Paroh Nebunu Vili Dorin i-a fost acordat rangul de iconom stavrofor.

Joi, 02 Noiembrie 2023 13:09

Sâmbătă, 4 noiembrie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la biserica parohiei Schinteieşti din Protopopiatul Drobeta Turnu Severin. Prezenţa Ierarhului nostru în această parohie este prilejuită şi de sfinţirea unei capele mortuare, a noii clopotniţe şi a sălii de pomeniri, toate ridicate cu purtarea de grijă a Părintelui Paroh Şteta Ionuţ şi cu sprijinul enoriaşilor acestei parohii.

În aceeaşi zi, Ierarhul nostru va resfinţi şi biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din satul Bîrîiacu, comuna Ponoarele, Parohia Tarniţa din Protopopiatul Baia de Aramă. Pentru reabilitarea bisericii s-au realizat lucrări capitale şi pictură din nou prin osteneala Preotului Paroh Nebunu Vili Dorin cu sprijinul enoriaşilor şi al Primăriei Ponoarele.

În Duminică a XXII-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sf.M.Mc.Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul va avea alături soborul de preoţi şi diaconi al Catedralei, iar răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei. Cu acest prilej, Ierarhul mehedinţean va săvârşi şi slujba de sfinţire a noii Cruci ce va fi aşezată pe turla mare a cinstitului lăcaş de închinare.

Conținutul Evangheliei din Duminica a XXII-a de după Rusalii ne aduce în atenţie Pilda bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr. Episodul din Duminica bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr este unul cu un puternic mesaj teologic și social, deopotrivă. Vorbește despre modul în care anumite răni ar putea fi tămăduite prin iubire, atenție și compasiune. Dar și despre eshatologie, eternitate, răsplată și pedeapsă. Le spune multe și celor care, plasați în imediata vecinătate a lui Hristos, ascultă cuvintele Lui - și nouă, celor care ne aplecăm asupra lor la aproape două milenii distanță.

Luni, 30 Octombrie 2023 17:02

În Duminica a XXIV-a după Rusalii, obştea Mănăstirii Strehaia a avut parte de o aleasă bucurie duhovnicească, aici prăznuindu-se celui de-al doilea hram al aşezământului monahal, Sfânta Teofana Basarab.

Sâmbătă, 28 Octombrie 2023 20:07

Sâmbătă, 28 octombrie, credincioşii parohiei Godeanu au primit în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim şi pe Preasfinţitul Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria.

Vineri, 27 Octombrie 2023 19:34

Ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, a fost un prilej de aleasă bucurie duhovnicească pentru mii de credincioși și pelerini sosiți din toate colțurile țării pe Colina Bucuriei. Evenimentele dedicate sărbătorii Cuviosului au culminat vineri, 27 octombrie, cu Sfânta Liturghie săvârșită la Altarul de vară din vecinătatea Catedralei Patriarhale de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un impresionant sobor de ierarhi români și străini, în prezența reprezentanților autorităților de stat și a unui număr nesfârșit de închinători. La final, Preafericirea Sa a adresat un mesaj de felicitare și de mulțumire ierarhilor invitați, pelerinilor, precum și tuturor celor care sau implicat în organizarea sărbătorii hramului Catedralei Patriarhale.

Vineri, 27 Octombrie 2023 15:59

Sobor de arhierei la punerea pietrei de temelie pentru paraclisul Mănăstirii Godeanu

Sâmbătă, 28 octombrie, credincioşii parohiei Godeanu vor primi în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim şi pe Preasfinţitul Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria.

Cei doi arhierei vor săvârşi Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitate, având alături un sobor de preoţi şi diaconi, iar după Sfânta Liturghie va urma slujba de punere a pietrei de temelie pentru paraclisul Mănăstirii Godeanu ce va avea ca ocrotitori pe Sfântul Siluan Athonitul și Sfântul Sofronie de la Essex.

*******

Mănăstirea Strehaia la ceas de praznic în Duminica a a XXIV-a după Rusalii

Pe 29 octombrie, în Duminica a XXIV-a după Rusalii, obştea Mănăstirii Strehaia are parte de o aleasă bucurie duhovnicească, aici prăznuindu-se celui de-al doilea hram al aşezământului monahal, Sfânta Teofana Basarab.

În mijlocul soborului de ostenitoare ale sfântului lăcaş de închinare se va afla Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, împreună cu Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi  Preasfinţitul Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria. Soborul de ierarhi va săvârşi Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii, împreună cu un ales sobor de preoţi şi diaconi. Slujba euharistică va începe în jurul orei ora 09:30.

Anul trecut a fost săvârşită slujba punerii pietrei de temelie pentru un nou paraclis necesar pentru oficierea slujbelor în anotimpul rece, paraclis ce o are ca ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab.

După Sfânta Liturghie, soborul de arhierei se va deplasa în localitatea Peşteana din Protopopiatul Baia de Aramă unde va fi sfinţită o troiţă din marmură.

Aceasta a fost ridicată de Episcopia Severinului şi Strehaiei cu sprijinul Primăriei Comunei Floreşti şi cu purtarea de grijă a Părintelui Vânătoru Tudor Cosmin şi a enoriaşilor parohiei Zegujani, în memoria eroilor din Primul şi al Doilea Război Mondial, precum şi a luptătorului anticomunist Nae Trocan, originar din Peşteana.

Joi, 26 Octombrie 2023 21:06

Bucuria pelerinajului din acest an la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (prăznuit la 27 octombrie), organizat de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor, este sporită de aducerea din Mitropolia de Veria (Grecia) a Sfintelor Moaște ale Sfântului Ierarh Grigorie Palama.

Marți, 24 Octombrie 2023 19:33

Câteva mii de credincioşi sunt aşteptaţi să participe şi anul acesta la sărbătoarea Ocrotitorului spiritual al Bucureştilor, Sfântul Dimitrie Basarabov. În ziua praznicului Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Preasftinţitul Părinte Nicodim va sluji la Catedrala Patriarhală.

Duminică, 22 Octombrie 2023 20:01

În Duminica a XXIII-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Nicodim a slujit în Parohia Stângăceaua din Protopopiatul Strehaia, unde a săvârşit slujba de resfinţire a bisericii parohiale cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. A urmat Sfânta Liturghie oficiată împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, iar răspunsurile liturgice au fost date grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

Vineri, 20 Octombrie 2023 21:29

Documentarul „Unde ești, Adame?” despre viața în mănăstirea athonită Dochiaru în vremea stăreției Arhim. Grigorie, a avut premiera în Drobeta Turnu Severin vineri seară, la Palatul Culturii „Teodor Costescu”. „În acest film nu există gândul nostru personal”, spune producătorul, Arhid. Oleksandr Plyska. Filmul subtitrat în română este pus gratuit la dispoziția comunităților și a sălilor de cinema care îl solicită.

Vineri, 20 Octombrie 2023 21:04

Sâmbătă, 21 octombire, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, alături de Preasfinţitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și al Hunedoarei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

La finalul slujbei euharistice va fi săvârşită o slujbă de parastas pentru vrednicul de pomenire Episcop Gurie trecut la Domnul acum doi ani în urma infecţiei cu Covid 19.

În Duminica a XXIII-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji în Parohia Stângăceaua din Protopopiatul Strehaia unde va săvârşi slujba de resfinţire a bisericii parohiale cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, urmată de Sfânta Liturghie.

Datorită degradărilor suferite de-a lungul timpului, s-au făcut reparaţii şi restaurări la sfântul locaş între anii 2015-2023, după cum urmează: s-a  spălat pictura murală din interiorul sfântului locaș; s-a montat tocărie din pvc cu geam termopan; s-a vopsit tabla la acoperiș; s-au realizat lucrările de reparații capitale la exteriorul sfântului lăcaș; s-au turnat alei din ciment și s-a amenajat curtea interioară; s-a turnat pardoseala din beton; s-a mochetat întreaga biserică; s-a achiziționat un clopot nou; s-a recondiționat  policandrul; s-au achiziționat iconostase noi și strana pentru cântăreț; s-a împodobit sfântul lăcaș cu odăjdii noi necesare pentru slujire; s-a realizat iluminatul nocturn și sistemul de sonorizarela sfântul lăcaș; s-a ridicat in curtea sfântului lăcas o troiță din marmură pentru închinare donată de familia Cojocaru Aurel împreună cu cele două surori; s-a ridicat un prăznicar pentru pomenirile celor adormiți;

Aceste lucrări s-au realizat, prin purtarea de grijă a Preacucernicului Părinte Paroh Marinescu Ionuț Adrian, a Primăriei Stângăceaua și al enoriașilor parohiei, protoiereu al locului fiind Preacucernicul Părinte Popescu Gheorghe Claudiu.

Duminică, 15 Octombrie 2023 23:02

O pagină din istoria înfloritoare a uneia dintre cele mai noi ctitorii din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, ridicată în numai șapte ani, precum în vremea voievozilor Moldovei, a fost scrisă astăzi, 15 octombrie 2023, în Poiana Sfântului Ioan, în Ținutul Fălticenilor. Cu acest prilej a poposit aici pentru câteva zile un odor neprețuit, Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia din Volos – Grecia.

Duminică, 15 Octombrie 2023 16:52

Hramul cel mare al Iașilor a adunat în această perioadă, în Capitala Moldovei, sute de mii de credincioși din întreaga lume ortodoxă pentru a se închina la cinstitele moaște ale Sfintei Parascheva și Sfântului Ierarh Andrei Criteanul. Mii de oameni din toate colțurile țării s-au adunat în această dimineață și pe bulevardul Ștefan cel Mare din centrul orașului pentru a participa la Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Andreas, Mitropolit de Arkalochori, Kastelli şi Viannos.

Duminică, 15 Octombrie 2023 12:14

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de viețuitorii aşezămâtului monahal sub protia P.C. Pr. Antonie Olarean, Consilierul Administrativ al Episcopiei Severinului și Strehaiei, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de către grupul psaltic Sfântul Cuvios Nicodim” al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

Joi, 12 Octombrie 2023 11:31

La praznicul Cuvioasei Parascheva, ierarhul nostru, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va răspunde invitaţiei Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi va particpa la manifestările prilejuite de cinstirea ocrotitoarei Moldovei.

Miercuri, 11 Octombrie 2023 20:18

Miercuri, 11 octombrie 2023, în Episcopia Severinului și Strehaiei a avut loc consfătuirea anuală a profesorilor şi a tuturor cadrelor didactice care predau disciplina Religie în unităţile de învăţământ mehedinţene.

Evenimentul s-a desfășurat începând cu orele 16.00, în sala de conferinţe a Centrului Cultural „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin și a fost moderat de Prof. Dana Săftoiu, Inspector de specialitate din partea Inspectoratului Școlar Județean Mehedinţi și reprezentantul Centrului Eparhial, Consilierul Sectorului Cultural şi Învăţământ al Episcopiei Severinului, dl. Mihai Corcodel.

În acestă sesiune a consfătuirilor ne-am bucurat de prezenţa Părintelui Zorilă Mihai, Vicar Eparhial, care a transmis binecuvântările Preasfinţitului Părinte Nicodim corpului profesorilor de religie pentru noul an şcolar 2023-2024. De asemenea, au fost prezenţi şi Părintele Semenescu-Blidaru Ionuţ, Protoiereu al Protoieriei Drobeta Turnu Severin, Părintele Popescu Gheorghe, Protoiereu al Protoieriei Strehaia, şi Părintele Ganţu Vasile, Protoiereu al Protoieriei Baia de Aramă, care vor disemina în rândurile preoţilor informaţiile comunicate în cadrul consfătuirilor, pentru intensificarea colaborării Şcoală-Biserică.

Întâlnirea a debutat cu prezentarea unui rezumat al activităţilor din anul şcolar 2022-2023. Apoi în cadrul şedinţei au fost evidenţiate aspecte privind:

1) diagnoza procesului educațional, pentru anul şcolar 2022-2023, diseminarea activităţilor de bună practică, precum și identificarea priorităţilor pentru anul şcolar 2023-2024; 2) aplicarea curriculumului naţional: planuri-cadru, programele şi manualele școlare în vigoare; 3) proiectarea curriculară conform structurii anului şcolar 2023-2024, aprobată prin OM nr. 3800/2023; 4) formarea continuă a profesorilor de religie, atât prin programele de formare derulate de către Ministerul Educaţiei în parteneriat cu casele corpului didactic, cât şi prin programele oferite in cadrul facultăților de profil; 5) elaborarea şi implementarea de programe/proiecte/activităţi specifice disciplinei; 6) prezentarea Reperelor metodologice pentru aplicarea curriculumului la clasa a XI-a în anul şcolar 2023-2024; 7) elaborarea şi implementarea de programe/proiecte/activităţi de abilitare curriculară pe discipline/niveluri de studiu, cu accent pe: proiectare curriculară, evaluarea la clasă, evaluarea la examenele naționale și în cadrul competiţiilor şcolare; 8) prezentarea cadrului normativ care reglementează organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de bacalaureat, a evaluării naționale pentru elevii claselor a VIII-a şi a admiterii în învăţământul liceal şi profesional, în anul şcolar 2023-2024; 9) Ordinul nr. 4150/29.06.2022 pentru aprobarea cadrului de competenţe digitale ale profesionistului din educaţie; 10) Ordinul nr. 3750/28.02.2023 pentru aprobarea Metodologiei-cadru de evaluare în mediul on-line a performanţelor şcolare şi a competenţelor elevilor; 11) desfăşurarea şi rezultatele concursurilor de specialitate în anul şcolar 2022-2023; propuneri privind organizarea şi desfăşurarea competițiilor şcolare naţionale şi regionale în anul şcolar 2023-2024; 12) alte teme de dezbatere care necesită analiză, precum şi o decizie unitară la nivelul domeniului.

Luni, 09 Octombrie 2023 19:31

În după-amiaza zilei de 8 octombrie, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a poposit în satul Giurești din protopopiatul Baia de Aramă, pentru a sfinți biserica paraclis a comunități. La sosirea ierarhului numeroși enoriași, dar și un sobor de preoți, s-au adunat pentru a-l primi pe ierarhul mehedințean și pentru a se ruga împreună.

Luni, 09 Octombrie 2023 08:52

În duminica a XX-a după Rusalii, Preasfințitul Nicodim a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Gheorghe - Vechi” - Biserica Nouă din municipiul Drobeta Turnu Severin.

Vineri, 06 Octombrie 2023 16:02

În a XX-a duminică după Rusalii, pe 8 octombrie, Biserica Ortodoxă face aducere aminte de minunea Învierii fiului văduvei din Nain.

În această zi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va săvârşi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Gheorghe Vechi” - Biserica Nouă din municipiu. În cadrul evenimentului liturgic va fi instalat un nou preot slujitor în persoana Părintelui Necşoiu Cosmin Eftimie, care va ocupa postul rămas vacant în urma pensionării Părintelui Tuţă Emilian.

Luni, 02 Octombrie 2023 20:44

Ziua de duminică a fost una specială pentru credincioşii care au participat la Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, răspunsurile liturgice fiind executate cu multă dragoste şi măiestrie de formaţia corală „Anastasis”.

Duminică, 01 Octombrie 2023 19:06

Praznicul „Acoperământului Preasfintei de Dumnezeu Născătoarei și pururea Fecioarei Maria” a fost prilej de aleasă bucurie pentru obștea monahală de la Mănăstirea Balta, sfântul așezământ sărbătorindu-și hramul.

Vineri, 29 Septembrie 2023 12:56

Schitul „Buna Vestire” de la Tismana, județul Gorj, îşi sărbătoreşte duminică, 1 octombrie, cel de-al patrulea hram, Acoperământul Maicii Domnului. Cu acest sfânt prilej va fi săvârşită şi slujba de sfinţire a aşezământului monahal, urmată de Sfânta Liturghie arhierească oficiată, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Irineu, Mitropolitul Olteniei, de către Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Europei Occidentale și Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, înconjurați de un sobor de preoți şi diaconi. La slujbă vor participa mai multe maici de la Mănăstirea Tismana, precum şi credincioși din împrejurimi.

Duminică, 24 Septembrie 2023 22:22

Duminică, 24 septembrie, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a poposit în Satul Menți din protopopiatul Strehaia pentru a resfiți frumoasa biserică a comunității, ridicată în perioada interbelică cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Preasfințitul Vartolomeu, Episcop al Râmnicului Noului Severin.

Sâmbătă, 23 Septembrie 2023 17:10

La ceas de seară, în ziua de 22 septembrie 2023, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a săvârșit slujba de punere a pietrei de temelie pentru biserica din Satul Chilia, protopopiatul Vânju Mare.

Joi, 21 Septembrie 2023 11:33

După ani de osteneală și muncă, cu recunoștință față de Dumnezeu și de ctitori, duminică, 24 septembrie 2023, se va împlini rânduiala de resfințire a bisericii cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din localitatea Menţii din Faţă, protopopiatul Strehaia. Lucrarea oamenilor a fost zidirea din piatră, lemn și culoare, făcută cu ajutorul celor care au adăugat sprijinul lor la jertfa Părintelui Paroh Arnăutu Marian Constantin, pentru a restaura Casa Domnului: Primăria comunei Strehaia, Consiliului local Strehaia, domnului Gheorghe Ghizdavu, a bunilor credincioşi ai parohiei, precum şi a altor credincioşi din ţară.

Duminică, 17 Septembrie 2023 20:29

În Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci, credincioșii parohiei Aurora din Comuna Cujmir l-au primit pe chiriarhul lor, Preasfințitul Nicodim, care a hirotonit un nou preot paroh pe seama bisericii cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”.

Vineri, 15 Septembrie 2023 13:54

Şi în acest an câteva zeci de credincioşi au participat la „Ciumarca satului Schitul de Sus”, o sărbătoare de tradiţie locală, rânduită de Sfântul Nicodim de la Tismana. Sătenii din zona de munte a Mehedinţiului au transmis-o de la o generaţie la alta. Numele ei vine din vremuri demult apuse, când prin aceste zone bântuia ciuma, o boală grea care secera animalele şi chiar vieţi omeneşti. În amintirea acelui moment, oamenii aduc rugăciune fierbinte la care participă toată suflarea, căci „ciumarca” este cu adevărat o sărbătoare a satului.

Vineri, 15 Septembrie 2023 11:59

Duminică, 17 septembrie 2023, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, va săvârși Sfânta Liturghie la Biserica hramul Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul din localitatea Aurora, comuna Cujmir, protopopiatul Vânju Mare. În cadrul evenimentului euharistic va avea loc Sfânta Taină a Hirotoniei și instalarea noului preot paroh al parohiei în persoana diaconului Badica Marian Răzvan.

Joi, 14 Septembrie 2023 20:22

În ziua de 14 septembrie, cu ocazia praznicului Înălțării Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de Preasfințitul Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, au slujit pe dealul Chiciora, împreună cu un sobor de monahi, preoți și diaconi.

Marți, 12 Septembrie 2023 11:18

Episcopia Severinului şi Strehaiei organizează pe 14 septembrie, cu prilejul sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci, tradiţionalul pelerinaj la crucea ridicată pe dealul Chiciora din apropierea comunei Godeanu. Aici a fost ridicată prin grija ierarhului nostru, o frumoasă Cruce cu o înălţime de aproximativ 35 m care veghează împrejurimile.

Duminică, 10 Septembrie 2023 20:40

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, Preasfințitul Nicodim a slujit în parohia Schela Nouă din municipiul Drobeta Turnu-Severin.

Sâmbătă, 09 Septembrie 2023 18:02

Duminică, 10 septembrie, Biserica Ortodoxă aduce aminte de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, dar şi de Convorbirea lui Iisus cu Nicodim. Dialogul Mântuitorului cu Nicodim vine, astfel, să ne vorbească despre legătura indisolubilă existentă între Vechiul și Noul Testament, despre jertfa lui Hristos, importanța și motivația ei, ori despre relația Fiului cu Tatăl. În același timp, ne lasă să medităm la modul în care se poate înțelege și asuma în viața noastră întreaga lucrare a lui Hristos.

Sâmbătă, 09 Septembrie 2023 17:44

Sâmbătă, 9 septembrie 2023, Paraclisul cu hramul „Sfinții și dumnezeieștii Părinți Ioachim și Ana” și-a sărbătorit ocrotitorii, primind în mijlocul comunității pe Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, dimpreună cu un ales sobor de preoți și diaconi.

Vineri, 08 Septembrie 2023 17:56

Credincioși de pretudindeni au poposit astăzi la Mânăstirea Vodița,  prima ctitorie a Sfântului Nicodim de la Tismana, pentru a se ruga Maicii Domnului, ocrotitoarea celor în nevoi.

Vineri, 08 Septembrie 2023 17:33

De marele praznic al Naşterii Maicii Domnului, credincioşii severineni au luat parte la Sfânta Liturghie arhierească săvârşită la Catedrala Episcopală din Turnu Severin de către Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, având alături soborul de preoţi şi diaconi ai Catedralei.

Joi, 07 Septembrie 2023 10:15

Vineri, 8 septembrie, cu prilejul prăznuirii „Naşterii Maicii Domnului”, Mănăstirea Vodiţa îşi serbează hramul. Sfântul aşezământ monahal este un important monument istoric şi arhitectural oltenesc, fiind cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar. Chemarea tainică a credinței unește sufletele credincioșilor în rugăciune la slujbele oficiate la străvechea vatră monahală, cu ocazia zilei de sărbătoare.

Evenimentul praznical va începe de joi seara prin săvârşirea Slujbei de priveghere. În dimineaţa zilei de vineri, credincioşii sunt poftiţi la un popas duhovnicesc, la Sfânta Liturghie săvârşită de către arhipăstorul plaiurilor mehedinţene, Preasfinţitul Părinte Nicodim.

Slujirea arhierească va fi plinirea slujirii soborului de preoţi şi diaconi, dimpreună cu obștea monahală condusă de părintele arhimandrit Ioanichie Nicolăescu. Cântarea liturgică va fi asigurată de către o parte psalţii Catedralei Episcopale din Turnu Severin.

În Episcopia Severinului şi Strehaiei, mănăstirea Vodiţa si alte 13 biserici îşi serbează vineri hramul.

În același timp, la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, măritul praznic va fi sărbătorit tot prin Liturghie arhierească slujită de Preasfințitul Părinte Macarie, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi ai sfântului lăcaş.

Marți, 05 Septembrie 2023 21:52

Absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, generația 1989-1993, între care s-au numărat și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, au participat la întâlnirea prilejuită de împlinirea a trei decenii de la finalizarea studiilor universitare de licență la prestigioasa școală teologică bucureșteană.

Vineri, 01 Septembrie 2023 21:28

În Duminica a XIII-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji la Mănăstirea Sfântul Gherasim din insula grecească Kefalonia.

Vineri, 01 Septembrie 2023 20:39

În ziua de 1 septembrie 2023, la începutul anului bisericesc, când Sfânta noastră Biserică prăznuiește pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (cel smerit) și Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul, Mănăstirea Jiana, din cuprinsul localității Jiana, Protopopiatul Vânju Mare, a serbat pe cel de-al doilea ocrotitor, pe Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul.

Vineri, 01 Septembrie 2023 20:12

În prezența Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a Înaltpreasfințitului Dr. Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, și a Preasfințitului Dr. Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, în ziua de joi, 31 august 2023, a avut loc Festivitatea de absolvire a cursurilor clericale pentru Definitivat și Gradul al II-lea, Promoția 2023. Evenimentul a avut loc la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova, în prezența părinților consilieri și protoierei, dar și a personalului didactic și de conducere al Seminarului Teologic și de la Facultatea de Teologie.

Cursurile s-au desfășurat în perioada 21 august – 1 septembrie, fiind predate de către părinții profesori de la Facultatea de Teologie a Universității din Craiova. Anul acesta s-au înscris un număr de aproximativ 50 de preoți din Mitropolia Olteniei. Aceste cursuri s-au desfășurat sub coordonarea Părintelui Dr. Adrian Lupu, Consilier eparhial al Sectorului de Învățământ, Activități cu Tineretul și de Catehizare. În ziua de 1 septembrie, se desfășoară examenul scris pentru obținerea Gradului a II-lea și a Definitivatului. În urma acestor grade profesionale se vor elibera diplome de absolvire a cursurilor clericale.

Programul festivității de absolvire a fost prezentat de Pr. Bogdan Băcescu și a prevăzut următoarele momente muzical-culturale, în interpretarea corului format din preoții cursanți, condus de Pr. Lect. Univ. Dr. Adrian Mazilița și de Lect. Univ. Dr. Victor Șapcă:

– Imnul cântăreților, alcătuire în glasul al 8-lea a lui Ion Popescu Pasărea;

– Cântare de prohodire închinată Maicii Domnului, în glasul I, pe versurile și muzica Alexandrei Nicolae, Solist: Pr. George Dragnea;

– Preasfântă Născătoare cules și armonizat la două voci de Pr. Alexie Buzera, De la margini, o, Apostoli cu un fragment din Starea a III-a Prohodul Maicii Domnului;

– Busuiocul;

– Din sânul maicii mele, scrisă de Anton Pann în glasul al 5-lea, pe versuri de Grigore Alexandrescu;

– Bulgăraș de geață rece;

– M-a făcut mama oltean.

Părintele Mitropolit Irineu a ținut un cuvânt de învățătură preoților cursanți, vorbindu-le despre bucuria organizării acestor cursuri de perfecționare și de adâncire a învățăturilor de credință: „Aceste cursuri reprezintă un prilej de aducere aminte și de aprofundare a învățăturilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos și ale Sfinților Părinți ai Bisericii Ortodoxe. Întotdeauna ne dorim să învățăm mai mult pentru că așa a sădit Dumnezeu în interiorul nostru setea după adevăr, bine și frumos. Prin cursurile acestea ne pregătim continuu, să ne perfecționăm atât din punct de vedere al vieții liturgice, cât și al vieții teologice în sine. Sf. Liturghie este centrul vieții noastre spirituale și în Liturghie ne regăsim împreună cu sfinții, aducând slavă Preasfintei Treimi. În Liturghie suntem laolaltă unii cu alții și răspundem chemării lui Dumnezeu de a fi ființe cugetătoare și în același timp persoane care laudă puterea lui Dumnezeu”.

În a doua parte a cuvântului, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre vocația preotului de a fi mijlocitor în Sfânta Liturghie pentru credincioșii din parohia sa, dar și de responsabilitățile pastorale asumate prin primirea Sfintei Taine a Preoției: „Preotul este chemat din marea masă de oameni, ales de Dumnezeu și are vocația care îl așază în fruntea credincioșilor pentru a-i conduce pe calea mântuirii. Prin preot Dumnezeu lucrează minunile Sale și arată puterea Sa dumnezeiască. În același timp face ca lumea să continue mersul său către Împărăția lui Dumnezeu. De aceea, Biserica, cu episcop, preot și credincioși, merge spre venirea Mântuitorului Iisus Hristos atunci când toții cu Domnul pururea vom fi. Preotul, prin Taina Sfintei Hirotonii, este nu numai ales din popor ci și sfințit printr-o binecuvântare cu totul deosebită prin această succesiune apostolică. Sfinții Apostoli sunt împreună cu noi pentru că în Biserică nu există un timp trecut ci un veșnic prezent. De aceea preotul nu este un funcționar, un antreprenor, nu este un meșteșugar. Preotul nu are ore de lucru, nu are pauze de lucru ci întotdeauna este preot. Nu poți să-l separi pe preot de ceva din viața aceasta. El este preot la biserică, este preot pe stradă, este preot acasă, este preot veșnic. De aceea, responsabilitatea noastră este considerabilă. Suntem preoții lui Dumnezeu și înaintea lui Dumnezeu întotdeauna mijlocim pentru credincioși și pentru noi înșine. De la o Sfântă Liturghie la alta noi trebuie să creștem duhovnicește”.

Îndemnul de final a fost acela de a continua aprofundarea tainelor vieții duhovnicești și de parohie, cu ochii ațintiți către Mântuitorul Hristos și către Împărăția lui Dumnezeu: „Să căutați cât mai mult să fiți aproape de Dumnezeu și veți birui toate ispitele. Stați împotriva celui rău și el va fugi de la voi. Luptați-vă lupta cea bună. Să dea bunul Dumnezeu ca bucuria noastră să fie cu adevărat deplină și să-L vedem toți pe Mântuitorul Iisus Hristos față către față în Împărăția cea veșnică. Amin”.

Sursa şi fotocredit: Festivitatea de absolvire a cursurilor clericale pentru Definitivat și Gradul al II-lea, Promoția 2023 - Mitropolia Olteniei

Joi, 31 August 2023 21:09

Marți, la praznicul „Tăierea Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, Așezământul monahal „Țara Almăjului” Bozovici și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, s-au marcat și cei 10 ani de la punerea pietrei de temelie a așezământului mănăstiresc.

Marți, 29 August 2023 19:54

Mânăstirea Topolnița și-a sărbătorit astăzi unul dintre ocrotitori, pe Sfântului Ioan Înaintemergătorul. Credincioșii si pelerinii din județul Mehedinți s-au adunat astăzi la ceas de rugăciune alături de ostenitorii și slujitorii mânăstirii.

Duminică, 27 August 2023 23:04

Cu prilejul praznicului Tăierii Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Așezământul monahal-social „Țara Almăjului” - Bozovici din cuprinsul Protopopiatului Băile Herculane va îmbrăca haine de sărbătoare, întrucât în această zi își sărbătorește al doilea hram.

Duminică, 27 August 2023 22:59

În Duminica a XII a după Rusalii, Preasfinţitul Nicodim a slujit în Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu Severin, alături de slujitorii Catedralei.

Sâmbătă, 26 August 2023 00:12

Duminică, 27 august, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sf.M.Mc.Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul va avea alături soborul de preoţi şi diaconi al Catedralei, iar răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Luni, 21 August 2023 18:05

Șapte ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au sfințit duminică Biserica „Sfinții Arhangheli Mihai și Gavriil” din localitatea suceveană Marginea, singurul loc din Europa unde se prelucrează ceramica neagră.

Vineri, 18 August 2023 21:04

În Duminica a XI-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Nicodim va lua parte la evenimentele prilejuite de resfințirea bisericii parohiei Marginea din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

Marți, 15 August 2023 18:09

Ca în fiecare an, pelerini de pretutindeni poposesc la una dintre frumoasele lavre monahale ale ortodoxiei, Sfânta Mănăstire Tismana. Ctitorie a Sfântului Nicodim, mănăstirea este rodul unei lucrări dumnezeieşti, căci Maica Domnului i-a arătat tainic Cuviosului Nicodim loc bun pentru a zidi o sfântă mănăstire închinată ei. Au trecut de atunci 617 ani şi cu toate acestea locul poartă în sine sfinţenia dăruită de Dumnezeu oamenilor.

Luni, 14 August 2023 13:48

De praznicul Adormirii Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la altarul Mănăstirii Tismana, din judeţul Gorj.

Duminică, 13 August 2023 18:22

În Duminica a X-a după Rusalii, enoriașii parohiei Calea Hinovei și-au prăznuit ocrotitorul, pe Sfântul Cuvios Dorotei de Gaza, primind binecuvântarea Preasfinţitului Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

Miercuri, 09 August 2023 11:00

Biserica „Sfântul Dorotei din Gaza” situată pe Calea Hinovei în localitatea Şimian îşi va sărbători duminică, 13 august, hramul.

Luni, 07 August 2023 10:11

Mănăstirea Lainici a îmbrăcat veşmânt de sărbătoare duminică, 6 august, în marele Praznic al „Schimbării la Faţă a Domnului”. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de un ales sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, la Altarul de vară al mănăstirii.

Sâmbătă, 05 August 2023 16:47

În fiecare an, sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos adună credincioşi de pretutindeni la mănăstirea Lainici din judeţul Gorj. Pelerinii sosesc în număr mare încă din ajun, dorind să se roage Sfântului Irodion, Stareţul de la Lainici. Cei ce se încumetă purced pe drumul forestier din stânga mănăstirii, străbătând câţiva kilometri prin pădure, până ce ajung la Schitul Locurele, aşezat într-o frumoasă poieniţă. Aici fusese iniţial serbat praznicul Schimbării la Faţă, dar cu timpul, hramul Schitului Locurele a fost adoptat şi de Mănăstirea Lainici.

Luni, 31 Iulie 2023 18:16

Creștinii ortodocși, începând de marți, 1 august 2023,  intră în Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și ca Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei Mari. Astfel, fiecare fiu al Sfintei noastre Biserici Ortodoxe strămoșești își deschide benevol ușa trupească, dar și sufletească, primind înlăuntrul ființei sale această pregătire pentru întâmpinarea Praznicului Adormirii Maicii Domnului sau Uspenia, după termenul slav, numit de teologi Paștele de vară.

Duminică, 30 Iulie 2023 23:13

În Duminica a opta după Rusalii, 30 iulie 2023, credincioșii din satul Huta al comunei Chiuiești, județul Cluj, au îmbrăcat straie de sărbătoare cu prilejul întâlnirii fiilor satului, sărbătoare inițiată de vrednicul de pomenire Episcopul Gurie, întâiul Arhipăstor al Episcopiei Devei şi Hunedoarei. Cu binecuvântarea Arhipăstorului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Arhiepiscopul Ortodox Român al Germaniei, Austriei și Luxemburgului și Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și cu Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, alături de soborul de preoți și diaconi. Înainte de începerea Sfintei Liturghii au fost sfințite noile clopote ale lăcașului de cult.

Duminică, 30 Iulie 2023 17:27

În Duminica a VIII -a după Rusalii, credincioșii parohiei Dudașul Schelei, cu hramul  Sfântul Ioan Valahul, din Protopopiatul Drobeta Turnu Severin, au primit în mijlocul lor pe P.C. Părinte Vicar Eparhial Mihai Zorilă și pe Părintele Consilier Administrativ al Episcopiei Severinului și Strehaiei Antonie - Adrian Olarean, care au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie şi au instalat pe noul preot paroh al comunităţii.

Vineri, 28 Iulie 2023 17:14

Duminică, 30 iulie 2023, credincioșii din satul Huta, județul Cluj, vor îmbrăca straie de sărbătoare cu prilejul întâlnirii fiilor satului. Cu binecuvântarea ierarhului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de către un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, din care va face parte şi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

Joi, 27 Iulie 2023 23:13

În ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, doctor fără de arginţi, Mănăstirea Baia de Aramă a primit în mijlocul ei pe Preasfințitul părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a săvârșit aici Sfânta Liturghie.

Marți, 25 Iulie 2023 21:55

În 25 iulie 2023, când Biserica Ortodoxă face pomenirea cea de peste an a Adormirii Sfintei și dreptei Ana, mama Născătoarei de Dumnezeu, Mănăstirea Sfânta Ana din orașul Orșova s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare.

Luni, 24 Iulie 2023 22:41

În fiecare an, pe data de 25 iulie, Biserica noastră prăznuieşte Adormirea Sfintei Ana, mama Maicii Domnului. Este o zi specială şi pentru Mănăstirea Sfânta Ana din Orşova, care îşi sărbătoreşte ocrotitoarea.

Luni, 24 Iulie 2023 00:10

În Duminica a VII-a după Rusalii, biserica parohială „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Corcova, protopopiatul Strehaia, județul Mehedinți, a primit vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a oficiat aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi.

Sâmbătă, 22 Iulie 2023 17:16

Comunitatea credincioşilor din localitatea Corcova, protopopiatul Strehaia, se va bucura, duminică, 23 iulie, de prezenţa Chiriarhul locului - Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim. Preasfinţia Sa va săvârşi Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”.

Joi, 20 Iulie 2023 21:39

Joi, 20 iulie 2023, de sărbătoarea Sfântului Ilie Tesviteanul, biserica din satul Schitul de Sus și-a serbat hramul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Marți, 18 Iulie 2023 21:39

Binecredincioşii creştini mehedinţeni sunt aşteptaţi să participe joi, 20 iulie,  la hramul bisericii Schitul de Sus. Aşezată sub patronajul spiritual al Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, lăcaşul de închinare va aduna în juru-i mulţime de pelerini veniţi de prin toate părţile judeţului în ziua praznicului slăvitului proroc. Slujba va fi săvârşită de Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Nicodim, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi.

Luni, 17 Iulie 2023 16:32

În data de 17 iulie 2023, Mănăstirea Baia de Aramă și a serbat hramul Sfânta Mare Muceniță Marina.

Duminică, 16 Iulie 2023 18:44

În Duminica a VI-a după Rusalii, 16 iulie 2023, biserica cu hramul „Sfântul Ilie Tesviteanul” din orașul Drobeta Turnu Severin a primit vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a săvârșit cu acest prilej Sfânta Liturghie, având alături un sobor de preoți și diaconi.

Vineri, 14 Iulie 2023 18:06

Duminică, 16 iulie, credincioșii severineni vor avea parte de alese bucurii duhovnicești și de arhierești binecuvântări. Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ilie Tesviteanul” din municipiul Drobeta Turnu Severin.

Duminică, 09 Iulie 2023 13:55

Duminică, 9 iulie, în Duminica a V-a după Rusalii a vindecării demonizaţilor din ţinutul Gadarenilor, Preasfinţitul Părinte Nicodim a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sf.M.Mc.Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin. Sub protia Preasfinției Sale a slujit soborul de preoţi şi diaconi al Catedralei, iar răspunsurile la strană au fost date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Sâmbătă, 08 Iulie 2023 07:19

Duminică, 9 iulie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sf.M.Mc.Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul va avea alături soborul de preoţi şi diaconi al Catedralei, iar răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Duminică, 02 Iulie 2023 17:58

În comuna Isverna, județul Mehedinți, au avut loc duminică, 2 iulie 2023, manifestări comemorative dedicate memoriei luptătorilor anticomuniști.

Sâmbătă, 01 Iulie 2023 17:31

Duminică, 2 iulie, mănăstirea Văcăreștii Noi, din apropierea localității Lumina, judeţul Constanţa, se îmbracă în veşmânt sărbătoresc cu prilejul prăznuirii celui de-al doilea ocrotitor al aşezământului monahal, Sfântul Ierarh Ioan Maximovici.

Vineri, 30 Iunie 2023 17:30

Vineri, 30 iunie 2023, când se face prăznuirea Soborului celor 12 Apostoli, biserica nouă a satului Balotești din județul Mehedinți și-a serbat hramul.

Slujba Utreniei și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, având alături un ales sobor de preoți și diaconi.

Marți, 27 Iunie 2023 17:50

Joi, 29 iunie, în ziua de prăznuire a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Preasfinţitul Părinte Nicodim va face parte din soborul de ierarhi ce va sluji la Catedrala Episcopală din Deva, cu ocazia celui de-al doilea hram al acesteia.

Luni, 26 Iunie 2023 11:50

Duminică, 25 iunie, Preasfinţitul Părinte Nicodim a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sf.M.Mc.Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul a avut alături soborul de preoţi şi diaconi al Catedralei. Răspunsurile la strană au fost date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Sâmbătă, 24 Iunie 2023 18:09

Sâmbătă, 24 iunie 2023, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, biserica Grecescu, fostă catedrală a orașului Drobeta-Turnu-Severin, a îmbrăcat straie de sărbătoare.

Joi, 22 Iunie 2023 21:34

Sâmbătă, 24 iunie, în ziua prăznuirii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, biserica Grecescu din Drobeta Turnu Severin îmbracă straie de sărbătoare, evenimentul fiind prilejuit de praznuirea hramului de vara al vechii catedrale a urbei Severinului.

La bucuria credincioșilor parohiei va lua parte chiriarhul mehedințean, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. Preasfinția Sa va liturghisi având alături un ales sobor de preoți și diaconi. Slujba euharistică va începe în jurul orei 09:00.

La finalul Sfintei Liturghii va fi săvârşită slujba parastasului pentru ctitorii sfântului locaş de închinare.

Duminică, 25 iunie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sf.M.Mc.Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul va avea alături soborul de preoţi şi diaconi al Catedralei. Răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Cuvântul Domnului din această duminică este un alt fragment din Predica de pe Munte, dedicat priorităților omului, aflat adesea între grija pentru cele lumești, necesare dar trecătoare și grija pentru cele cerești și veșnice.

Hristos ne atenționează ca să ne trezim. Florile câmpului, care ne apar extrem de efemere, sunt îmbrăcate de Dumnezeu mai frumos decât se înveșmântase odinioară regele Solomon, cel vestit pentru bogăția sa. Păsările cerului, care au cuiburi atât de fragile, găsesc prin mila lui Dumnezeu hrana cea de toate zilele. Iar dacă aceste vietăți nesemnificative, de la plante efemere la gâze și păsări, sunt ținute de purtarea de grijă dumnezeiască, atunci cu siguranță că nici noi nu vom fi uitați.

Joi, 22 Iunie 2023 13:40

Joi, 22 iunie 2023, biserica din satul Marga și-a cinstit ocrotitorul, pe Sfântul Grigorie Dascălul. Cu acest prilej comunitatea credincioșilor din Parohia Marga a primit în mijlocul ei pe întâistătătorul Eparhiei Severinului și Strehaiei care a slujit aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, având alături un ales sobor de preoți și diaconi.

Duminică, 18 Iunie 2023 17:36

În duminica a doua după Rusalii, străvechea vatră monahală a Vodiţei a îmbrăcat veșminte de sărbătoare, eveniment prilejuit de sărbătoarea care adună an de an la Mănăstirea Vodița un numar mare de credinciosi, Duminica a II-a după Rusalii închinată Sfinţilor Români.

Vineri, 16 Iunie 2023 23:27

La sfârșitul acestei săptămâni, străvechea vatră monahală a Vodiţei îmbrăcă veșminte de sărbătoare, eveniment prilejuit de noul hram: Duminica a II-a după Rusalii închinată Sfinţilor Români. În cinstitul așezământ slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, având alături un mare sobor de preoţi şi diaconi.

Duminică, 11 Iunie 2023 19:44

În Duminica Tuturor Sfinților – prima după Rusalii, 11 iunie 2023, la Mănăstirea Măgureni a fost sfințit Paraclisul cu hramurile „Sfântul Ierarh Luca – arhiepiscopul Crimeei” – a cărui pomenire se face în această zi – și „Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul”. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, împreună cu soborul de preoți și diaconi. În continuare a fost săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Altarul de vară al așezământului monahal.

Sâmbătă, 10 Iunie 2023 19:45

În Duminica Tuturor Sfinţilor, la invitaţia Preasfinţitului Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va sluji în sobor de arhierei la târnosirea noului paraclis al Mănăstirii Măgureni, din Episcopia Devei. Alături de cei doi ierarhi, din sobor va mai face parte şi Preasfințitul Gherontie Hunedoreanul, arhiereu vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Marți, 06 Iunie 2023 12:51

Luni 5 iunie 2023, când Biserica Ortodoxă Română face prăznuirea Preasfintei Treimi, Mănăstirea Strehaia și-a sărbătorit hramul.

Duminică, 04 Iunie 2023 23:14

A devenit deja tradiție, ca în fiecare an, în Duminica Rusaliilor, Cincizecimii sau Pogorârii Sfântului Duh, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei să săvârşească Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Cerneţi, alături de obștea monahală de aici și cu credincioșii veniți în număr mare, prăznuind cu anticipatie Hramul acestei Mănăstiri.

Vineri, 02 Iunie 2023 16:06

În Duminica a VIII-a după Paşti, a Rusaliilor, Cincizecimii sau Pogorârii Sfântului Duh, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Cerneţi.

Ambianţa duhovnicească şi comuniunea euharistică de la Sfânta Liturghie vor fi întregite prin participarea unui ale sobor de preoţi şi diaconi, coliturghisitori cu Părintele Episcop, precum şi de mulţimea credincioşilor.

Vechea vatră monahală de la Cerneţi este aşezată în imediata apropiere a municipiului Drobeta-Turnu Severin. Pentru că este o mănăstire de maici, cu prilejul târnosirii din 24 august 2008, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a rânduit pentru mănăstirea de aici şi un al doilea hram, „Sfânta Cuvioasă Anastasia Romana“, pomenită în fiecare an la 29 octombrie.

Luni, 5 iunie 2023,  când Biserica Ortodoxă prăznuieşte „Sfanta Treime”, Preasfinţitul Nicodim va sluji la Mănăstirea Strehaia care îşi serbează hramul.

La propunerea Sfintei Arhiepiscopii a Craiovei, în urma aprobării Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi a recunoaşterii de către Stat, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, s-a reînfiinţat Mănăstirea Strehaia, reluându-se astfel viaţa monahală după o întrerupere de 127 de ani pe aceste meleaguri.

Duminică, 28 Mai 2023 22:45
Bucurie duhovnicească în Duminica a VII-a după Paşti a fost pentru credincioşii din localitatea Dedoviţa Nouă, cunoscută şi sub numele de Satu Nou, din Comuna Şimian, care au primit vizita pastorală a Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.
Duminică, 28 Mai 2023 08:35

În ziua de 27 mai, în ziua prăznuirii Sf. Mc. Iuliu Veteranul, zeci de pelerini au poposit în câmpia Blahniței pentru a lua parte la hramul mănăstirii Jiana, din Protoieria Vânju Mare. Înființarea mănăstirii Jiana s-a aprobat în ședința Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din data de 28 mai 2008.

Vineri, 26 Mai 2023 16:24

În amintirea rugăciunilor şi minunilor făcute de Sfântul Nicodim pe plaiurile Mehedințiului, pe vremea când erau bântuite de ciumă, drept-slăvitorii creştini se adună an de an la Ciumarca satului Godeanu. Anul acesta, pe 26 mai, rugăciunea a fost cu atât mai puternică cu cât pe dealul Chiciora din comuna Godeanu au slujit în sobor doi arhierei, preoţi şi diaconi.

Vineri, 26 Mai 2023 07:43

Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va săvârşi în Duminica a VII-a după Paști (a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic), pe 28 mai, Sfânta Liturghie în biserica din Parohia Satul Nou, protopopiatul Drobeta.

Joi, 25 Mai 2023 22:35

În ziua de joi, 25 mai 2023, clopotele bisericilor ortodoxe din Patriarhia Română au fost trase în semn de veșnică pomenire, de prețuire și recunoştinţă pentru eroii care s-au jertfit pentru popor, credinţă şi ţară.

Marți, 23 Mai 2023 17:25

În fiecare an, de Ciumarcă, credincioşii din zona de munte a Mehedinţiului se adună ca la o adevărată nedee. Ciumarca este o sărbătoare instituită de însuşi Sfântul Nicodim de la Tismana, ocrotitorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei.

Marți, 23 Mai 2023 17:20

În ziua de joi, 25 mai 2023, la ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe din Patriarhia Română vor fi trase în semn de veșnică pomenire, de prețuire și recunoştinţă pentru eroii care s-au jertfit pentru popor, credinţă şi ţară.

La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, ceremonia religioasă dedicată acestei zile va fi săvârșită de ierarhul locului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Luni, 22 Mai 2023 09:25

Pe 21 mai, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, Preasfinţitul Părinte Nicodim a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la mănăstirea Cârjei, care şi-a serbat hramul. Împreună cu ierarhul locului a slujit un sobor de ieromonahi, preoţi și diaconi.

Vineri, 19 Mai 2023 23:37

Pe 21 mai, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la mănăstirea Cârjei, care îşi serbează hramul. Împreună cu ierarhul locului va sluji un sobor de ieromonahi şi de preoţi.

Luni, 15 Mai 2023 09:04

Duminică, 14 mai, numeroși credincioși din Drobeta Turnu Severin și mai cu seamă din parohia „Adormirea Maicii Domnului” Maioreasa au participat la Sfânta Liturghie arhierească, ce a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Nicodim, împreună cu un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Luni, 15 Mai 2023 08:48

Sâmbătă , 13 mai 2023, părintele Mihail Ilea, preot pensionar,  de la Parohia Gruia a fost prohodit la Biserica din localitatea Gruia, județul Mehedinți.

Sâmbătă, 13 Mai 2023 17:51

Pe 15 mai, când Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, Mănăstirea Coşuştea - Crivelnic îşi va serba hramul. Sfânta Liturghie va fi săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, iar răspunsurile la strană vor fi date de grupul psaltic „Sfântul M. Mc. Gheorghe” al Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.

Vineri, 12 Mai 2023 16:44

Duminică, 14 mai, toată suflarea creștinească din parohia „Adormirea Maicii Domnului” Maioreasa este invitată să participe la Sfânta Liturghie arhierească, ce va fi săvârşită de Preasfinţitul Părinte Nicodim, împreună cu un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Luni, 08 Mai 2023 13:24

Astăzi, 8 mai 2023 , când Sfânta noastră Biserică sărbătoreşte pe Sf Evanghelist Ioan Teologul, ocrotitorul Manastirii Godeanu, Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Godeanu, Protopopiatul Drobeta-Turnu Severin, s-a bucurat de vizita Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei care a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Duminică, 07 Mai 2023 16:00

În Duminica a IV-a după Paști, începând cu ora 9.00, credincioşii parohiei mehedinţene Baloteşti au primit în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim.

Vineri, 05 Mai 2023 10:31

În Duminica a IV-a după Paşti, pe 7 mai, credincioşii parohiei mehedinţene Baloteşti vor primi în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim.

Marți, 02 Mai 2023 22:41

Mănăstirea Lainici îmbrăcă în fiecare an pe data de 3 mai, haină de sărbătoare, cu prilejul prăznuirii Sfântului Cuvios Irodion, ocrotitorul străvechiului aşezământ monahicesc, ale cărui sfinte moaşte se găsesc aici la loc de cinste. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie va fi săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un numeros sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. La ceremonia euharistică va lua parte și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Vineri, 28 Aprilie 2023 22:45

Arhiepiscopia Râmnicului cinstește în mod deosebit Ocrotitorul și ctitorul Catedralei Arhiepiscopale din municipiul Râmnicu-Vâlcea, în perioada 27-30 aprilie 2023, la Sărbătoarea Aducerii în Oltenia a moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica.

Marți, 25 Aprilie 2023 22:41

Pe 25 aprilie 2023 s-au împlinit 19 ani de când Preasfințitul Părinte Nicodim a fost instalat în scaunul de Episcop al Severinului şi Strehaiei. Astfel, la Centrul Eparhial, a avut loc o slujbă de Tedeum pentru a marca cei 19 ani de când a fost întronizat ca Episcop al reînființatei Episcopii a Severinului și Strehaiei.

Vineri, 21 Aprilie 2023 18:18

Aflate la ediția a XV-a, Zilele Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului se vor desfășura anul acesta, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în perioada 23-29 aprilie.

Vineri, 21 Aprilie 2023 15:55

În vinerea din Săptămâna Luminată, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Izvorul Tămăduirii, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului , au săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în sobor la Mănăstirea mehedinţeană Gura Motrului. Numeroşi pelerini au trecut pragul mănăstirii vineri, 21 aprilie 2023 pentru a participa la Sfânta Liturghie, săvârşită cei doi arhierei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Joi, 20 Aprilie 2023 17:29

Hramul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” şi „Sf. M. Mc. Gheorghe” din municipiul Drobeta Turnu Severin reprezintă, pentru clerul şi credincioşii eparhiei mehedințene, un prilej de aleasă bucurie duhovnicească.

La ceremoniile prilejuite de hramul Catedralei Episcopale au participat un număr de nouă arhierei.

Drept-slăvitorii creştini severineni şi din localitățile învecinate au venit în număr mare să se roage la ceas de cucernică prăznuire alături de Arhipăstorul lor sufletesc, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, și să primească arhierești binecuvântări de la cei nouă ierarhi ce au slujit Sfânta și dumnezeiasca Liturghie.

La slujba euharistică au luat parte şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, preoți, personalități ale vieţii culturale severinene iubitori de spiritualitate şi cultură.

Programul manifestărilor de joi, 20 aprilie 2023, a început la ora 8.30 cu primirea și înveşmântarea ierarhilor la Centrul Eparhial. La ora 9.00 a avut loc procesiunea cu icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe de la Centrul Eparhial la Catedrala Episcopală. La ora 9.30 a început  Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie oficiată de un sobor de ierarhi sub protia Înaltpreasfinţitului IRINEU, Mitropolitul Olteniei.

Din sobor au mai făcut parte: Preasfinţitul LUCIAN - Episcopul Caranșebeșului, Preasfinţitul NICODIM - Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfinţitul GALACTION – Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul VISARION - Episcopul Tulcii, Preasfinţitul NESTOR - Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfinţitul IERONIM – Episcopul Daciei Felix, Preasfinţitul BENEDICT BISTRIŢEANUL - Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi Preasfinţitul GHERONTIE HUNEDOREANUL - Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Alături de soborul celor nouă Ierarhi a slujit și un număr mare de preoți și diaconi, în mare parte invitați din diferite părți ale țării noastre și nu numai.

Cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii a fost ținut de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, care le-a vorbit credincioșilor prezenți despre Slăvitul Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos: „Hristos a Înviat! Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, praznicul de bază și fundamental în Biserica noastră Ortodoxă, a cuprins cu razele sale strălucitoare întreaga suflare omenească și nu numai, a depășit chiar lumea pământească şi a mers în lumea cerească.

Mântuitorul Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu a Înviat cu adevărat și Învierea lui este începutul mântuirii noastre, este ridicarea noastră și așezarea în iubirea Tatălui Ceresc. Mântuitorul ne-a ridicat din stricăciune și moarte ca să ne așeze iarăși în Raiul duhovnicesc și ceresc, acolo unde nu este întristare și suspin.

Firea noastră omenească cea cuprinsă în Adam cel dintâi a suferit moarte și stricăciune pentru că s-a sălăşluit în ea răul. Adam căzând în păcat a adus firea sa și întregul neamul omenesc în robie. Așa se face că toți cei care s-au născut din Adam până la Mântuitorul Isus Hristos mergeau în întuneric la loc de osândă. Deci era necesar ca Fiul lui Dumnezeu să refacă din nou această frământătură pe care El a alcătuit-o cu înțelepciune și a pecetluit-o cu chipul Său. A fixat în ea această capacitate de îndumnezeire, pentru că omul avea Chipul lui Dumnezeu și urma ca să ajungă la asemănarea cu Dumnezeu. Aceste caracteristici sunt aşezate în interiorul nostru, sunt fixate în firea noastră omenească şi omul a dorit din totdeauna să ajungă în apropierea şi în comuniunea Creatorului său. Pentru că Dumnezeu ne-a făcut pentru El şi după căderea omului în păcat S-a arătat „neliniştit” până ce omul avea să se odihnească întru El.”

După Sfânta Liturghie soborul slujitor a pornit în procesiune cu icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe de la Catedrala Episcopală la Centrul Eparhial.

Miercuri, 19 Aprilie 2023 21:54

În vinerea din Săptămâna Luminată, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Izvorul Tămăduirii, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei și Preasfințitul Părinte Benedict Bistriţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, vor oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea mehedinţeană Gura Motrului.

Numeroşi pelerini trec pragul mănăstirii vineri, 21 aprilie 2023, pentru a participa la Sfânta Liturghie săvârşită cei doi arhierei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

În această zi la Sfânta Mănăstire se săvârșeşte și sfinţirea aghiasmei mici după rânduiala specială din Săptămâna Luminată. Slujba aghiasmei va fi oficiată de slujitorii sfintei Mănăstiri și apoi împărțită credincioșilor după slujba Sfintei Liturghii.

De asemenea, la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de soborul de slujitori ai acestui sfânt lăcaş.

Marți, 18 Aprilie 2023 17:50

În cea de-a treia zi de Paști, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a fost prezent în mijlocul comunității de credincioși din orașul Strehaia, slujind Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala "Sfânta Cuvioasă Parascheva", având alături un ales sobor de preoți și diaconi.

Luni, 17 Aprilie 2023 20:52

Hramul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” şi Sf. M. Mc. Gheorghe” din municipiul Drobeta Turnu Severin reprezintă pentru clerul şi credincioşii eparhiei mehedințene un prilej de aleasă bucurie duhovnicească. Anul acesta, hramul Catedralei va fi marcat prin oficierea mai multor slujbe religioase.

Luni, 17 Aprilie 2023 19:38

Zi de bucurie a fost în cea de-a doua zi de Paști pentru comunitatea credincioșilor Parohiei Tufări din Orșova, care au primit în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei Mehedințene, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

A devenit deja tradiție ca în a doua zi de Paști ierarhul să slujească Sfânta Liturghie la Parohia Tufări, dând curs invitației părintelui paroh Cătălin-Alexandru Zorilă, paroh al acestei comunităţi, precum și invitației părintelui Mihai Zorilă, vicarul Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

La slujba euharistică a luat parte și un ales sobor de preoți și diaconi ce a slujit alături de ierarhul mehedințean.

Slujba a fost înfrumusețată de cântările praznicale din cadrul Sfintei Liturghii prin glasurile protopsalților din grupul Psaltic „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” al Catedralei Episcopale din  Drobeta Turnu Severin.

În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii, Ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre ispitele ce sunt aduse de diavol asupra omului care se roagă, prin gânduri rele și deșarte. În continuare, Preasfinția Sa le-a mai vorbit celor prezenți despre frumusețea vârstei înaintate și bucuria celor ce au nepoți și strănepoți.

La final Preasfințitul Părinte Nicodim i-a mulțumit părintelui paroh Cătălin Zorilă și părintelui Mihai Zorilă pentru frumoasa lucrare pastoral misionară pe care o desfășoară în parohia Tufări, încheind cu o pilda spre zidire sufletească despre înțelepciune.

*

Parohia cu numele Orșova Nord (Tufări) din municipiul Orșova este situată în cartierul de nord al acestuia și păstrează numele fostului sat Tufări, dispărut astăzi ca urmare a construirii Lacului de Acumulare, a șoselei și căii ferate începute în anul 1964 și terminate în 1972 pentru Sistemul Hidroenergetic și de Navigație de la Porțile de Fier. Înainte de 1968, parohia era compusă din satele Tufări și Coramnic aparținătoare comunei Jupalnic de lângă vechiul oraș Orșova. Parohia are în componența actuală și cartierul Coramnic, care și el a fost strămutat într-o locație nouă din fostul cătun Tufări, având un număr de 52 de case. Numărul caselor actualei parohii care are în componență și un număr de 6 blocuri este de 1250 familii, în parohie locuind un număr de aproximativ 200 familii sârbi, cehi, nemți și alte etnii. La recensământul din 2011, Orșova a avut 10.441 de locuitori.

Satul Tufări era situat la nord-est de Orșova în apropierea vărsării râului Cerna în Dunăre. Istoria mai veche a acestui sat nu se ştie, dar în 1717 se cunoaşte că avea în jur de 100 de case. Monografia Eparhiei Caransebeşului scrisă de Nicolee Cornean, consilier eparhial, și tipărită în 1940 la Caransebeş, aminteşte că la acea vreme satul Tufări era locuit de 810 suflete de români ortodocşi, fiind păstorit de „tânărul dar plin de însufleţire pentru misiunea preoţească” pr. Alexandru Nicolici.

Biserica de atunci a fost zidită la începutul secolului al XIX-lea/anul 1815/ şi avea o frumoasă casă parohială. Iată ce spune tradiţia în legătură cu construcţia bisericii din Tufări: după pacea de la Belgrad din 1739, turcii stăpânitori ai insulei Ada-Kaleh, numită şi Rușava Nouă, treceau uneori şi jefuiau satele de pe malul stâng al Dunării, locuite şi stăpânite de creştini. Aşa au răpit odată o familie cu 4 copiii din Rudăria, care au ajuns robii lui Ismail Paşa din insulă. Cel mai mare dintre copii, fiind băiat deştept, a fost crescut în şcoli, ajungând ofiţer şi în cele din urmă s-a căsătorit cu Durduca, fiica paşei. Acest român turcizat, numit Regep, viteaz şi bogat, preţuindu-l însuşi sultanul, a ajuns mai târziu comandantul insulei.

De acolo venea des în părţile Tufăriului, prin ogaşul Târziului, regiune deosebit de frumoasă. În amintirea lui probabil se numeşte fântâna de aici fântâna paşei sau poate va fi fost zidită chiar de el. Cert este că după ce a găsit prilejul să se apropie în taină de cei pe care îi preţuia cu adevărat, pe românii săi, cu ajutorul lui Iovan Pleşa, a donat banii necesari pentru zidirea bisericii. După moartea lui Regep, epitropul bisericii - Pleşa, a pus să se picteze sub turla bisericii un turc cu fes, adică pe Regep, ctitorul bisericii. Urmaşii lui Pleşa, reparând biserica au şters pe „acel păgân cu fes”, pentru că ei nu ştiau de isprava turcului.

În anul 1964, au început lucrările de cadastrare şi măsurătoare în vederea strămutării locuitorilor din satul Tufări. În 1965 s-a mutat cimitirul din Tufări pe dealul din faţa satului într-o locaţie aparţinătoare locuitorilor de la Jupalnic. În 1967 a fost terminată actuala casa parohială de pe strada Viilor, nr. 77 din vecinătatea bisericii. Terenul pentru casa parohială și biserică a fost cumpărat de Parohia Tufări din fondul parohial de la fosta I.G.O. Orșova și s-au făcut două parcele într-un loc foarte nepotrivit pentru construirea unei biserici monumentale. A fost nevoie de construirea unor ziduri solide de sprijin cu terasamentele necesare pentru amplasarea bisericii și a casei parohiale.

Între 1968-1970 s-a zidit biserica actuală cu hramul Nașterea Maicii Domnului după un proiect executat de Trustul de Proiectări din Timişoara, piatra de temelie fiind pusă de către Mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului. Biserica are un model moldovenesc fiind copiat planul arhitectural al bisericii din satul lui Mihai Eminescu, realizat în 1940 din îndemnul Nicolae Iorga. Biserica a fost ridicată pe un pinten de deal, pe un loc la care autorităţile comuniste din acea vreme au crezut că nu se poate realiza. A fost cumpărat terenul, singurul care mai exista în acest cartier, la intersecţia străzilor Viilor cu Liniştii, pe o pantă de aproximativ 450 înclinaţie. A fost necesară o muncă titanică de nivelare a terenului şi construire a unor impunătoare ziduri de sprijin, cu balbacani de scurgere pe care s-a construit mai apoi fundaţia. Biserica a fost terminată de zidit în anul 1970 fiind acoperită cu ţiglă solzi, procurată de la vechea geamie din insula Ada Kaleh, pardoseala de mozaic și granit din biserica provenind de la aceeaşi geamie.

Acestea s-au realizat graţie străduinţei Părintelui Nicolae Ciucur, care avea o relaţie foarte apropiată cu hogele(administratorul geamiei). A fost ridicată după 1970 şi o frumoasă clopotniţă de formă pătrată în care au fost puse vechile clopote de la biserica Tufări, executate în Ungaria. Până în 1979 s-au executat mobilierul, catapeteasma şi candelabrele de lemn, avându-l ca autor pe talentatul meşter populuar, specialist în pictură şi arta lemnului, Nicolae Drăgilă, care la vremea respectivă avea peste 92 de ani, cerând consiliului parohial ca să picteze şi biserica. Biserica s-a pictat însă de una dintre cele mai valoroase pictoriţe din acea vreme,

Elvira Dăscălescu din Bucureşti, ajutată de soţul său Andrei Dăscălescu, dar şi de ucenicii Florica şi Eugen Papici din Drobeta-Turnu Severin. Pictura bisericii s-a făcut între anii 1979-1981. Biserica a fost sfinţită în ziua de 2 octombrie 1983 de către I.P.S. Nestor Vornicescu, Mitropolitul de atunci al Olteniei. Odată cu apariția Legii nr.2/1968 privind organizarea administrativ-teritorială a României, oraşul Orşova a trecut în componența judeţului Mehedinţi, care la rândul său aparţinea Mitropoliei Olteniei, iar parohia Tufări, după desființarea Protopopiatului din Orșova, a trecut de Protopopiatul Drobeta-Turnu Severin.

Lucrările la casa parohială și la biserică au fost coordonate de Preotul Nicolae Ciucur împreună cu fiica sa, Natalia, care au făcut mari sacrificii şi întru amintirea preotesei Viorica, trecută la cele veșnice înainte de a vedea terminată pictura bisericii. După venirea sa în parohie, părintele Mihai Zorilă a adaugat bisericii un pridvor şi a construit două clădiri anexe pentru un viitor muzeu parohial şi o sală de şedinţă cu bibliotecă pentru întrunirea consiliului parohial și găzduirea unor evenimente sociale sau culturale din viaţa parohiei.

Duminică, 16 Aprilie 2023 11:29

Mii de credincioşi au participat în noaptea Sfintelor Paști la slujba Învierii săvârșită la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Sâmbătă, 15 Aprilie 2023 18:13

În seara zilei de vineri 13 aprilie 2023, în toate bisericile din cuprinsul Patriarhiei Române s-a oficiat Denia celor 12 Evanghelii, iar în seara zilei de 14 aprilie  2023 s-a oficiat Denia Prohodului Domnului Nostru Iisus Hristos.

La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, Deniile au fost săvârșite de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de soborul de preoți al Catedralei, răspunsurile stranei fiind date de cele două grupuri psaltice ale Catedralei, „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” și „Sf. Cuvios Nicodim de la Tismana”.

Prohodul Domnului Nostru Iisus Hristos a fost cântat la momentul rânduit din cadrul Deniei de vineri seara, în trei străni, una fiind soborul slujitor, iar celelalte, cele două grupuri psaltice.

Credinciosii severineni au venit cu mic, cu mare pentru a lua parte la această rânduială deosebită ce se săvârșește în fiecare an în Vinerea Mare.

După ce a fost cântat Prohodul, soborul slujitor și credincioșii au pornit în procesiune cu Sfântul Epitaf în jurul Catedralei făcând patru opriri cu ectenii, în cele patru laturi ale Catedralei. După acest moment toți credincioșii prezenți au trecut pe sub Sfântul Epitaf, ținut de preoții catedralei severinene deasupra intrării în Catedrală, pentru ca toți cei prezenți să împlinească rânduiala bisericească stabilită pentru această procesiune.

După finalul Deniei, Preasfințitul Părinte Nicodim a mulțumit credincioșilor prezenți pentru participarea în duh de rugăciune la aceste momente deosebite. De asemenea, Ierarhul a mulțumit donatorilor care au contribuit la înfrumusețarea Sfintei Catedrale,

În dimineața zilei de Sâmbătă, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a săvârșit slujba Sfintei Liturghii, a Sfântului Vasile Cel Mare, unită cu Vecernia, slujbă în cadrul căreia Ierarhul a binecuvântat pâinea stropită cu vin și cu Agheasma, numită „Paști”, la momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, după cântarea Axionului.

Painea numita „Paști” a fost ambalată apoi în caserole de unică folosință, de slujitorii Catedralei Episcopale împreună cu membrii consiliului parohial precum și câțiva voluntari, pentru a fi împărțită credincioșilor ce vor lua Sfânta Lumină, venită de la Ierusalim, în noaptea de Paști imediat după miezul nopții, după săvârșirea Slujbei Învierii în pridvorul Catedralei.

Slujba a fost transmisă în direct și în exclusivitate de către postul de radio al Episcopiei Severinului și Strehaiei, Radio Lumina, astfel încât cei care din binecuvântate pricini au putut fi părtași slujbei Deniei celei mari din vinerea Patimilor în Casa Domnului, au ascultat slujba pe calea undelor, pe frecvența 90,4 FM. De asemenea ascultători din toate colțurile lumii au putut fi alături de Soborul Sfintei Catedrale prin intermediul postului de Radio Lumina care a transmis și pentru aceștia slujba Deniei în direct prin intermediul internetului.

Sâmbătă, 15 Aprilie 2023 17:50

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 16 aprilie 2023, începând cu ora 23.30, Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim va oficia Utrenia Învierii și Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

În Duminica Învierii, de la ora 12.00, Preasfinția Sa va oficia, la Catedrala Episcopală, Vecernia Învierii (a doua Înviere).

Luni, 17 aprilie 2023, în a doua zi de Paști, Ierarhul Severinului şi Strehaiei va oficia Sfânta Liturghie la parohia Tufări din municipiul Orşova.

Marți, 18 aprilie 2023, în a treia zi de Paști, Preasfinția Sa va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Strehaia.

Joi, 13 Aprilie 2023 21:41

La capătul Triodului şi Postului Mare se află slăvitul Praznic al Învierii Domnului, sărbătoare ce îndreaptă spre Dumnezeu toată suflarea creştinească.

Joi, 13 Aprilie 2023 21:29

În săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin au loc mai multe rânduieli specifice acestei săptămâni.

Începând din seara Duminicii Floriilor s-au săvârşit la ceas de seara Deniile.

Luni, 10 Aprilie 2023 13:52

În duminica Floriilor, la ceas de seară, cadrele medicale și credincioși din Drobeta Turnu Severin au avut parte de o bucurie duhovnicească deosebită, și anume, a fost binecuvântat paraclisul Bunavestire din incinta Maternității din Drobeta Turnu Severin pentru a se putea sluji aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Necesitatea acestui paraclis s-a văzut de-a lungul timpului când din pricina restricțiilor cauzate de pandemia de coronavirus nu s-au mai putut oficia slujbe în paraclisul din interiorul clădirii maternității și s-a văzut necesitatea unui paraclis în exteriorul clădirii.

Duminică, 09 Aprilie 2023 15:29

Biserica Ortodoxă sărbătorește pe 9 aprilie 2023 Intrarea Domnului în Ierusalim. Această zi de intensă trăire spirituală este premergătoare evenimentelor dramatice din Săptămâna Patimilor, în centrul cărora se află Dumnezeu – Fiul, Cel ce răscumpără lumea prin pătimire și moarte.

Joi, 06 Aprilie 2023 18:40

De marele praznic al Floriilor, toate bisericile din ţară îmbracă haine de sărbătoare. Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Nicodim, va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. La acest Praznic Împărătesc vor fi binecuvântate ramuri de salcie, credincioşii împodobind cu ele uşile şi ferestrele caselor lor.

Luni, 03 Aprilie 2023 17:42

Cu prilejul împlinirii a 173 de ani de existență, Jandarmeria Română a organizat la nivel național o serie de evenimente pentru a marca cum se cuvine cele peste șaptesprezece decenii de activitate. Astfel, și la Drobeta Turnu Severin a avut loc un eveniment deosebit organizat de Inspectoratul de jandarmi Județean „General de Divizie Cleante Davidoglu” Mehedinți.

Duminică, 02 Aprilie 2023 19:02

În Duminica a cincea din Post, închinată Sfintei Maria Egipteanca, Preasfinţitul Părinte Nicodim a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

Vineri, 31 Martie 2023 18:27

În Duminica a cincea din Post, închinată Sfintei Maria Egipteanca, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

Joi, 30 Martie 2023 14:19

În seara zilei de 29 martie 2023, dreptslăvitorii creştini severineni au participat în duh de rugăciune la slujba Deniei Canonului Sfântului Andrei Criteanul, săvârșită miercuri seara, în a V-a Săptămână a Postului Mare. La Catedrala Episcopală Denia a fost săvârşită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de soborul de preoţi și diaconi al Sfintei Catedrale.

Duminică, 26 Martie 2023 16:59

Drept-slăvitorii creștini severineni au venit în număr mare la rugăciune și comuniune în duminica a IV-a din Post, închinată Sfântului Ioan Scăraru, la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Drobeta Turnu-Severin.

Sâmbătă, 25 Martie 2023 22:11

În perioada 1-31 martie s-a desfășurat Luna pentru viață 2023 „Viitorul este pro-viață”, care a culminat cu Marșul pentru viață 2023 „Viitorul este pro-viață”, organizat sâmbătă, 25 martie, în România și în Republica Moldova. În România, evenimentul a ajuns anul acesta la cea de-a XIII-a ediție națională.

Sâmbătă, 25 Martie 2023 19:51

La invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, sâmbătă, 25 martie, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a participat la hramul Mitropoliei Clujului. Marele praznic a fost marcat în mod deosebit în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca în prezenţa unui numeros sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, a sute de clujeni şi oficialităţi locale.

Vineri, 24 Martie 2023 20:51

Cu prilejul hramului Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, în ajunul Praznicului Bunei Vestiri, vineri seara, 24 martie 2023, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, începând cu ora 18:00, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Pavecernița Mare unită cu Litia, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, și a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Vineri, 24 Martie 2023 08:31

Sfântul Ioan Scărarul a scris cum a trăit şi a trăit cum a scris. De aceea, în Duminica a IV-a din Postul Sfintelor Paşti, el este pomenit ca „scară" sau întăritor al celor ce se nevoiesc şi urcă duhovniceşte, atât prin pilda vieţii sale, prin scrisul său, cât şi prin rugăciunile sale pentru cei ce se luptă duhovniceşte.

Joi, 23 Martie 2023 18:58

Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului împlinește sâmbătă 17 ani de existență, prilej cu care șapte ierarhi se vor ruga la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

La hram vor sluji Mitropolitul Andrei al Clujului, Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului, Episcopul Nicodim al Severinului și Strehaiei, Episcopul Petroniu al Sălajului, Episcopul Nestor al Devei și Hunedoarei, Episcopul vicar Benedict Bistrițeanul al Vadului, Feleacului și Clujului și Arhiereul vicar Gherontie Hunedoreanul al Episcopul Devei și Hunedoarei.

Duminică, 19 Martie 2023 15:37

În duminica a III-a din Sfântul şi Marele Post Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

Duminică, 19 Martie 2023 08:04

Sâmbătă 18 martie 2023, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur la Mănastirea Mraconia, așezământ monahal aflat pe Clisura Dunării în zona Cazanelor Mari.

Sâmbătă, 18 Martie 2023 15:51

În Episcopia Severinului și Strehaiei s-a desfăşurat sâmbătă, 18 martie, faza judeţeană a Olimpiadei de Religie, cultul ortodox. La primele ore ale dimineţii, elevi de la toate şcolile din municipiul Drobeta Turnu Severin și din judeţul Mehedinţi şi-au îndreptat paşii către Şcoala Gimnazială Nr.15, unitate de învăţământ care a găzduit competiţia şcolară.

Vineri, 17 Martie 2023 16:23

Drept-slăvitorii creștini severineni sunt chemați la rugăciune și comuniune în Duminica a III-a a Sfântului şi Marelui Post închinată Sfintei Cruci, bucurându-se de prezenţa ierarhul nostru, Părintele Episcop Nicodim care va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Drobeta Turnu-Severin.

Vineri, 17 Martie 2023 10:39

Joi, 16 martie 2023, începând cu ora 17:30, la Centrul Cultural-Misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin a avut loc conferința pastoral-misionară de primăvară-vară a preoţilor din Episcopia Severinului şi Strehaiei.

Duminică, 12 Martie 2023 15:36

Drept-slăvitorii creștini severineni au venit în număr mare la rugăciune și comuniune în duminica a doua din Post, închinată Sfântului Grigorie Palama, la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Drobeta Turnu-Severin.

Sâmbătă, 11 Martie 2023 14:05

Sâmbătă, 11 martie 2023, la Şcoala cu clasele I-VIII „Constantin Negreanu” din Drobeta Turnu Severin a avut loc etapa județeană a Olimpiadei Naționale interdisciplinare de Limba şi literatura română şi Religie „CULTURĂ ŞI SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ”, pentru clasele V - XII.

Sâmbătă, 11 Martie 2023 10:52

Joi, 9 martie, a avut loc ședința administrativă din Protoieria Baia de Aramă. Ședința administrativă a fost precedată de Sfânta Liturghie a Sfântului Grigorie Dialogul, oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, având alături un ales sobor de preoți și diaconi, în biserica Mănăstirii Baia de Aramă.

Joi, 09 Martie 2023 14:21

Pe 12 martie, în Duminica a II-a din Postul Sfintelor Paşti, Întâistătătorul Eparhiei Severinului va săvârşi Liturghia Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. La această slujbă din duminica închinată Sfântului Grigorie Palama, ierarhul va fi înconjurat de slujitorii Catedralei, preoţi, diaconi şi psalţi. Cele două grupuri de cântăreţi bisericeşti, „Sfântul Gheorghe” şi „Sfântul Nicodim” vor aduce lui Dumnezeu jertfă de laudă din rodul buzelor, interpretând frumoasele cântări psaltice specifice perioadei Triodului.

Joi, 09 Martie 2023 14:16

Omul liturgic, care trăieşte vibrant ritmul temporal al înveşnicirii în Biserică, nu poate fi rupt de Euharistie, dorul după hrănirea cu Dumnezeu devenind aerul pe care sufletul îl respiră în tot anul bisericesc, dar mai ales în post.

Joi, 09 Martie 2023 11:11

Grupul catehetic al Parohiei Strehaia din Episcopia Severinului şi Strehaiei împreună cu elevii şi profesorii colaboratori din Şcoala Gimnazială Strehaia au desfăşurat în ultima săptămână două activităţi cuprinse în cadrul Concursului Naţional Catehetic intitulat „Tinerii şi vârstnicii să laude pe Domnul”, ediţia a XV-a.

Duminică, 05 Martie 2023 19:51

În fiecare an, în prima săptămână a Postului Mare, numită și săptămâna duhovnicească, în rânduiala bisericii Ortodoxe au loc rânduieli specifice menite să introducă pe tot creștinul ortodox în atmosfera duhovnicească a Postului.

Vineri, 03 Martie 2023 07:48

În Duminica Ortodoxiei, Preasfinţitul Nicodim va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. În toate Bisericile Ortodoxe se oficiază Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Această Liturghie, una dintre cele trei existente în cultul ortodox, se oficiază numai de zece ori pe an: în primele cinci duminici din Postul Mare, în Joia şi Sâmbăta Mare, în Ajunul Crăciunului şi al Bobotezei şi în ziua sărbătorii Sfântului Vasile cel Mare.

Duminică, 26 Februarie 2023 18:21

Credincioșii ortodocși intră de luni în Sfântul și Marele Post al Paștelui, o perioadă de asceză presărată cu bucurii duhovnicești fără seamăn. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va săvârşi mai multe slujbe religioase în cuprinsul eparhiei.

Joi, 23 Februarie 2023 21:56

Duminică, 26 februarie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sf.M.Mc.Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul va avea alături soborul de preoţi şi diaconi al Catedralei. Răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Vineri, 17 Februarie 2023 16:59

Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, serbat de Biserica Ortodoxă la data de 17 februarie, a fost sărbătorit în mod deosebit în parohia mehedinţeană Obârşia-Cloşani, din protopopiatul Baia de Aramă. Cu acest prilej, a fost săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de un ales sobor de preoţi şi diaconi, în cadrul căreia au fost pomeniţi ctitorii şi toţi ostenitorii cinstitului lăcaş de închinare.

Vineri, 17 Februarie 2023 00:51

Duminică, 19 februarie 2023, începând cu ora 9.00, la Catedrala Adormirea Maicii Domnului (Opera) din Deva, se va oficia Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, sub conducerea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un ales sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Din sobor va face parte şi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. În cadrul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, se va săvârși Sfânta Taină a Hirotoniei Preacuviosului Părinte Arhimandrit Gherontie Ciupe în slujirea de Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, cu titulatura Hunedoreanul.

Duminică, 12 Februarie 2023 15:24

În duminica Fiului Risipitor a fost bucurie duhovnicească pentru credincioșii din satul Breznița de Ocol.

Vineri, 10 Februarie 2023 17:38

În Duminica a XXXIV-a după Rusalii, a Întoarcerii fiului risipitor, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi al Strehaiei, va oficia împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie în parohia mehedinţeană Brezniţa de Ocol din protopopiatul Drobeta.

Miercuri, 01 Februarie 2023 08:51

În ziua praznicului Întâmpinării Domnului, joi, 2 februarie 2023, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, va săvârși Dumnezeiasca Liturghie împreună cu Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, la Catedrala cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Întâmpinarea Domnului” din Deva, alături de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice vor fi oferite de Corul „Anastasis” al lăcașului de cult.

Duminică, 29 Ianuarie 2023 15:17

Duminică, 29 ianuarie 2023, credincioșii din localitatea Jidoștița, comuna Breznița de Ocol, județul Mehedinți au primit vizita pastorală a Preasfinţitului Părinte Nicodim care a săvârşit aici slujba Sfintei Liturghii în biserica cu hramul Nașterea Maicii Domnului.

Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 09:34

În ziua de 27 ianuarie 2023, biserica „Sfântul Ioan Gură de Aur” din orașul Drobeta Turnu Severin și-a serbat ocrotitorul primind în mijlocul ei pe Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.

Vineri, 27 Ianuarie 2023 23:14

De aproape o mie de ani, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte la 30 ianuarie pe Sfinţii Trei Ierarhi, adică pe Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie de Nazianz (Teologul) şi pe Sfântul Ioan Gură de Aur.

Joi, 26 Ianuarie 2023 17:23

Biserica Ortodoxă prăznuieşte vineri, 27 ianuarie, aducerea moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur (Hrisostom), reprezentantul cel mai de seamă al artei oratorice şi elocinţei creştine. Fiind unul dintre cei trei mari Sfinţi Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, serbaţi împreună la 30 ianuarie, Sfântul Ioan Hrisostom a fost luat ca ocrotitor de foarte multe lăcaşuri de cult. Între acestea se numără şi biserica severineană de pe Calea Târgu Jiului, care îşi serbează patronul spiritual.

Preotul paroh Octavian-Sorin Iliescu invită dreptslăvitorii creştini la Sfânta Liturghie săvârşită în ziua hramului. Slujba va fi oficiată de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Alături de Preasfinţia Sa va liturghisi un sobor de preoţi şi diaconi.

În duminica a XVII-a după Rusalii, a Cananeencei, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din parohia Jidoştiţa, protopopiatul Drobeta Turnu Severin.

Cu acest prilej va fi instalat şi noul preot paroh al acestei comunităţi de credincioşi în persoana părintelui Moşurlea Valentin, în prezent slujitor la parohia Peri.

Duminică, 22 Ianuarie 2023 16:40

În duminica a XXXII-a după Rusalii ierarhul mehedințenilor, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Drobeta Turnu Severin. Preasfinția Sa a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din municipiu, având alături soborul de preoţi şi diaconi ai sfântului lăcaş de închinare.

Joi, 19 Ianuarie 2023 19:04

Duminică, 22 ianuarie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sf.M.Mc.Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul va avea alături soborul de preoţi şi diaconi al Catedralei. Răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Marți, 17 Ianuarie 2023 19:17

Marți, 17 ianuarie 2023, cinstitul așezământ al Vodiţei și-a serbat unul dintre ocrotitorii spirituali, pe Sfântul Antonie cel Mare. Slujba de hram a fost oficiată de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, având alături un sobor de preoți și diaconi.

Duminică, 15 Ianuarie 2023 17:45

Duminică, 15 ianuarie 2023, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Jupalnic din Orșova.

Joi, 12 Ianuarie 2023 18:56

În Duminica a XXIX-a după Rusalii, a vindecării celor 10 leproşi, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica parohiei Jupalnic din Orșova. Ierarhul nostru înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi va poposi în mijlocul comunităţii de credincioşi din acest cartier al frumoasei urbe de pe malul golfului Cerna şi va aşeza la inimile celor prezenţi, îndemnuri duhovniceşti.

Duminică, 08 Ianuarie 2023 16:51

În duminica de după Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, credincioșii din localitatea Șimian au avut parte de o bucurie duhovnicească deosebită prilejuită de un dublu eveniment duhovnicesc la biserica de pe Calea Hinovei din localitatea Șimian – Slujba arhierească și botezul fiicei părintelui paroh Daniel Vătuiu – secretarul Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Sâmbătă, 07 Ianuarie 2023 17:26

La slăvitul praznic al Soborului Înaintemergătorului şi Botezătorului Ioan, Biserica Grecescu, fostă catedrală a orașului Drobeta-Turnu Severin, a îmbrăcat straie de sărbătoare. Cu acest prilej, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Vineri, 06 Ianuarie 2023 17:42

În ziua de 06 ianuarie 2023, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Botezul Domnului, Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din Municipiul Drobeta Turnu Severin înconjurat de slujitorii sfântului lăcaș.

Miercuri, 04 Ianuarie 2023 23:08

Sâmbătă, 7 ianuarie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe cel mai mare om născut din femeie, pe Sfântul Ioan Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos.

Miercuri, 04 Ianuarie 2023 22:59

Potrivit tradiției, la Bobotează se săvârșește slujba de sfințire a apelor „Agheasma Mare”, care are semnificația simbolică de act de regenerare cosmică, pământul primește germenii noii creații, transfigurată prin sfințirea apelor.

Duminică, 01 Ianuarie 2023 19:48

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, în bisericile și mănăstirile din Eparhia Severinului și Strehaiei s-au săvârșit rugăciuni atât la momentul trecerii dintre ani, cât și în dimineața zilei de 1 ianuarie.

Vineri, 30 Decembrie 2022 13:02

În noaptea dintre ani, în toate lăcaşurile de rugăciune ale Bisericii Ortodoxe Române se va săvârşi o slujbă de mulţumire şi de binecuvântare a începutului noului an calendaristic.

Pentru a se uniformiza diversele practici şi pentru a nu muta slujba Te Deum-ului din locul consacrat ei, anume după Sfânta Liturghie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în şedinţa din 17 februarie 2011, ca în noaptea trecerii dintre ani să se săvârşească Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, însoţit de rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite în anul ce a trecut şi de rugăciuni la intrarea în noul an. Această rânduială urmează a fi oficiată atât în catedrale şi parohii, cât şi în mănăstiri.

La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, Slujba Acatistului va începe în jurul orei 23.30 şi va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

În prima zi a anului, în toate bisericile ortodoxe se va oficia Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Pe 1 ianuarie Biserica noastră prăznuieşte pe lângă Praznicul Tăierii Împrejur a Domnului nostru Iisus Hristos şi pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul din Cezareea Capadociei. De aceea, în această zi, în cinstea Sfântului Vasile cel Mare se săvârşeşte Liturghia care îi poartă numele. Ca formă, aceasta provine din Liturghia Antiohiană, pe care Sfântul Vasile cel Mare a rescris-o în a doua jumătate a secolului al IV-lea.

La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin slujba va fi săvârşită de ierarhul locului, împreună cu întregul sobor de preoţi şi diaconi ai sfântului lăcaş de cult.

La finalul Sfintei Liturghii va fi săvârşită slujba de Te Deum care se oficiază în prima zi a noului an. Pentru a încununa momentele duhovniceşti deosebite trăite la început de an la Catedrala Episcopală, o parte din protopsalţii Catedralei vor prezenta, pe platoul din faţa sfântului lăcaş, tradiţionalul Pluguşor și jocul Caprei, momente care vor fi gustate cu multă bucurie, dar şi cu nostalgie de toţi cei prezenţi.

În privința citirii Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea dintre ani sau imediat după Sfânta Liturghie din prima zi a anului, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, în urmă unei dezbateri sinodale din dată de 17 februarie 2011, a hotărât: „Episcopii chiriarhi vor adresa clerului îndrumarea pastorală și duhovnicească de a respectă rânduiala citirii Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în zile de post, în cazuri individuale și, după caz, în legătură cu Taină Sfântului Maslu, atunci când bolnavul solicită, această rânduiala trebuind să fie însoțită de post și spovedanie, atât din partea clericilor, cât și a credincioșilor. Citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea trecerii dintre ani este o practică regională, întâlnită mai ales în sudul țării, neaprobata de Sfântul Sinod, inexistentă în alte zone ale țării și, mai ales, în practica altor Biserici Ortodoxe surori.”

Precum bine se știe, aceste rugăciuni întocmite de Sfântul Vasile cel Mare sunt o serie de blesteme adresate diavolului care posedă un suflet și îl chinuie în mod vizibil. Pentru această, aceaste rugăciuni se cade a fi rostite de preot numai persoanelor demonizate, cel mult în prezența rudelor și a prietenilor împreună-rugători.

Mai mult, pregătirea pentru aceste rugăciuni trebuie să fie una serioasă, atât din partea preotului rugător, precum și din partea celor de față (demonizatul, dacă este cu putință, și însoțitorii acestuia). Astfel, pentru a lua parte la aceste molitfe, fiecare este dator să postească aspru măcar o zi (post negru, dacă este cu putință), să se spovedească și să se împărtășească.

Marți, 27 Decembrie 2022 21:09

Marți, 27 decembrie 2022, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește pe Sfântul Arhidiacon Ștefan, corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei a încheiat periplul său de colinde, printr-un concert susținut la Biserica cu hramul Sfântul Nicolae din Parohia Orşova Sud.

Luni, 26 Decembrie 2022 15:39

Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana este ocrotitorul Episcopiei Severinului şi Strehaiei. El este cel care a înfiinţat acum mai bine de 650 de ani Mănăstirea Vodiţa şi tot de numele său este legată şi începerea vieţii monahale la alte 3 mănăstiri din Eparhie: Topolniţa, Coşuştea Crivelnic şi Gura Motrului. Sfântul a întemeiat şi alte biserici în ţinuturile Mehedinţiului, iar din timpul său oamenii ţin sărbătoarea numită Ciumarca, ce aminteşte de minunile vinedecărilor de ciumă pe care Sfântul le-a săvârşit.

Duminică, 25 Decembrie 2022 15:27

De marele praznic al Nașterii Domnului Iisus Hristos, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, înconjurat de slujitorii sfântului lăcaş de închinare.

Sâmbătă, 24 Decembrie 2022 00:56

Sunt copii la care Moș Crăciun nu ajunge niciodată, copii care au auzit doar povești despre bătrânul cu plete albe. Pentru a schimba această teribilă realitate, Episcopia Severinului și Strehaiei, prin intermediul Asociației Anastasia, a Hipermarketului Senic, Asociaţiei Filantropia Severin, colectivului profesorilor de religie din Mehedinţi, precum şi a multor donatori, oameni cu suflet mare şi credinţă puternică, a reușit să facă 132 de familii fericite din care fac parte peste 400 de copii. Printre aceste persoane se află și bătrânii fără posibilități materiale, pe care nu îi vizitează nimeni, nici măcar de sărbători.

Vineri, 23 Decembrie 2022 19:59

Credincioşii severineni se vor bucura în ziua de Crăciun, duminică, 25 decembrie, de  o slujbă specială săvârşită cu această ocazie la Catedrala Episcopală din municipiu. Cei prezenţi vor trăi minunea Întrupării Cuvântului lui Dumnezeu împreună cu arhipăstorul lor, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care va liturghisi alături de soborul de preoţi şi diaconi ai Catedralei Episcopale.

Ambianţa duhovnicească de rugăciune va fi întreţinută de răspunsurile date la strană de membrii celor două grupuri psaltice.

La finalul Sfintei Liturghii se va da citire Pastoralei de Crăciun a chiriarhului mehedinţean ce conţine cuvântul de învăţătură al ierarhului la acest mare praznic, precum şi binecuvântările şi urările de bine cu prilejul sărbătorilor de iarnă.

Sărbătoarea şi bucuria comuniunii continuă şi luni, 26 decembrie, în vechea cetate a Severinului, cu Liturghie în sobor de arhierei, Episcopia Severinului şi Strehaiei urmând să îşi prăznuiască hramul, „Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfinţit de la Tismana", iar Preasfinţitul Părinte Nicodim îşi va serba ziua de nume.

Din cinstita adunare de arhierei vor face parte: Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria.

Întru mulţi şi binecuvântaţi ani, Preasfinţite Părinte Nicodim!

Marți, 20 Decembrie 2022 14:20

Alte două localități din zona de munte a Județului Mehedinți au avut parte de bucurii duhovnicești în seara zilei de 19 decembrie. Este vorba de localitatea Seliștea, sat care aparține comunei Isverna, și orașul Baia de Aramă, localități ce au primit vizita corului Kinonia al Episcopiei Severinului și Strehaiei ce a adus vestea Nașterii Domnului prin frumosele colinde românești.

Duminică, 18 Decembrie 2022 02:03

Sâmbătă 17 decembrie 2022 în localitatea Lupșa de Jos din comuna Broșteni a avut loc Festivalul Concurs „Fulgi de veșnicie”. Festivalul s-a desfășurat la Centrul Turistic pentru Activități Culturale și Sportive, centru ridicat aici în cadrul proiectului "Moșteniri la granița Dunării", proiect ce a avut ca parteneri primăria Kladovo din Serbia, primăria Broșteni, Episcopia Severinului și Strehaiei și asociația "Fiii Lupșei".

Sâmbătă, 17 Decembrie 2022 11:26

Muzeul "Regiunii Porților de Fier" a găzduit sâmbătă, 17 decembrie, o conferință interactivă între muzeografi și elevii Colegiului Național "Traian". În cadrul întâlnirii, cei prezenți au aflat despre tradițiile și obiceiurile din perioada sărbătorilor de iarnă, care erau trăite şi practicate în urmă cu mulți ani în județul nostru și care, în mare parte, s-au pierdut cu timpul.

Sâmbătă, 17 Decembrie 2022 11:05

În seara zilei de vineri, 15 decembrie, corul Kinonia al Episcopiei Severinului și Strehaiei a susținut un concert de colinde în biserica parohială din satul Obârșia de Câmp.

Vineri, 16 Decembrie 2022 13:49

Mănăstirea de pe dealul Moşului din municipiul Orşova a fost închinată Sfintei Ana, cea care la o vârstă foarte înaintată a născut-o, prin putere dumnezeiască, pe Fecioara Maria – Maica Domnului nostru Iisus Hristos, Mântuitorul neamului omenesc.

Miercuri, 14 Decembrie 2022 13:55

Urmând îndemnului Mântuitorului aflat în sfânta Evanghelie de la Matei în capitolul 25 versetele 34-36: "Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; Gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine", cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, corul Kinonia a susținut pe data de 14 decembrie un concert de colinde la penitenciarul din Drobeta Turnu Severin.

Marți, 13 Decembrie 2022 21:09

Marţi, 13 decembrie 2022, a debutat la Drobeta Turnu Severin festivalul de datini și tradiții românești „Crăciunul de ieri, Crăciunul de azi”, ajuns la ediţia a XIV-a.

Manifestarea organizată de Episcopia Severinului și Strehaiei, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți, se derulează, vreme de trei zile, la Centrul Cultural „Sfântul Ioan Gură de Aur” al Episcopiei.

Duminică, 11 Decembrie 2022 14:48

Duminică, 11 decembrie, Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin a îmbrăcat straie de sărbătoare primind vizita pastorală a ierarhului locului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei care a slujit aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Sâmbătă, 10 Decembrie 2022 16:46

Duminică, 11 decembrie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sf.M.Mc.Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul va avea alături soborul de preoţi şi diaconi al Catedralei. Răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Sâmbătă, 10 Decembrie 2022 15:54

În preajma Sfintelor Sărbători de iarnă, corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei susţine în mai multe locaţii concertul de colinde intitulat „Hristos se naște, slăviţi-L!”.

Miercuri, 07 Decembrie 2022 09:24

Praznicul Sfântului Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, Făcătorul de Minuni (6 decembrie 2022), a fost prilej de mare bucurie duhovnicească pentru credincioșii Catedralei Episcopale din Giula, care și-au sărbătorit hramul și i-au avut în mijlocul lor pe doi Ierarhi ai Bisericii noastre: Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Chiriarhul locului. Aceștia au săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu clericii Episcopiei din Ungaria și clerici din Episcopia Severinului și Strehaiei.

Luni, 05 Decembrie 2022 09:31

Catedrala Episcopală din Gyula, Ungaria, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei și Făcătorul de Minuni, își va sărbători hramul marţi, 6 decembrie. Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei va da curs invitaţiei Preasfinţitului Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, de a sluji împreună la această sărbătoare, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

Duminică, 04 Decembrie 2022 18:19

Duminică 4 decembrie 2022, credincioșii severineni au venit în număr mare la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin pentru a lua parte la slujba arhierească săvârșită aici de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Sâmbătă, 03 Decembrie 2022 06:25
Vineri, 2 decembrie 2022 Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a poposit în satul Șiroca, filie a parohiei Marga, județul Mehedinți.
Sâmbătă, 03 Decembrie 2022 00:19

Duminică, 4 decembrie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sf.M.Mc.Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul va avea alături soborul de preoţi şi diaconi al Catedralei. Răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Joi, 01 Decembrie 2022 17:25

Românii de pretutindeni sărbătoresc Joi, 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, în marile oraşe ale ţării fiind organizate evenimente dedicate sărbătorii.

Miercuri, 30 Noiembrie 2022 15:09

Astăzi, 30 noiembrie 2022, când Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Apostol Andrei, Cel întâi chemat și ocrotitorul României, Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din cartierul Aluniș și-a serbat ocrotitorul. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Luni, 28 Noiembrie 2022 19:26

În fiecare an, la 30 noiembrie, biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei” din cartierul Aluniş îşi serbează ocrotitorul. Cu acest prilej, părintele paroh Ionuț Ștefan invită credincioşii severineni să participe la slujbele oficiate în cinstea celui care a creştinat neamul românesc.

Luni, 28 Noiembrie 2022 10:38

În ultima duminică a lunii noiembrie, ierarhul mehedințenilor, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Drobeta Turnu Severin. Preasfinția Sa a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din municipiu, având alături soborul de preoţi şi diaconi ai sfântului lăcaş de închinare.

Sâmbătă, 26 Noiembrie 2022 17:11

În ultima duminică a lunii noiembrie, ierarhul mehedințenilor, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, se va afla în mijlocul credincioșilor din Drobeta Turnu Severin. Preasfinția Sa va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din municipiu, având alături soborul de preoţi şi diaconi ai sfântului lăcaş de închinare.

Marți, 22 Noiembrie 2022 08:25

De praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, credincioșii Parohiei Izimșa, din Protopopiatul Vânju Mare, au avut parte de o bucurie duhovnicească deosebită primind în mijlocul lor pe Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a slujit aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Luni, 21 Noiembrie 2022 16:37

În ziua de pomenire a ocrotitorului mănăstirii și a întregului ținut al Vâlcii, foarte mulți credincioși au luat parte cu bucurie la sărbătoarea Mănăstirii Bistrița, închinându-se cu evlavie la moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, așezate în exteriorul lăcașului de rugăciune, și cerându-i binecuvântarea și mijlocirea.

Mitropolitul Olteniei a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu alți 14 ierarhi la hramul Mănăstirii Bistrița din județul Vâlcea, duminică, 20 noiembrie 2022, de sărbătoarea Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul.

Vineri, 18 Noiembrie 2022 11:41

Luni, 21 noiembrie, de slăvitul praznic al Intrării în Biserică a Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie în biserica din satul Izimşa, protopopiatul Vânju Mare.

Joi, 17 Noiembrie 2022 20:03

Duminică, 20 noiembrie, la invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la sărbătoarea de anul acesta închinată Sfântului Grigorie Decapolitul va lua parte şi arhiereul nostru, Preasfinţitul Nicodim.

Duminică, 13 Noiembrie 2022 20:20

Ziua de Duminică, 13 noiembrie 2022, va rămâne înscrisă în istoria spirituală a Bârladului, deoarece a primit veșmântul sfințirii cel mai nou locaș de cult din municipiu, Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Grigorie Palama”.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi, au oficiat slujba de sfințire și Sfânta Liturghie în prezența a aproximativ 8000 de credincioși, potrivit estimărilor autorităților.

Vineri, 11 Noiembrie 2022 19:20

Duminică, 13 noiembrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, vor oficia, începând cu ora 08.00, slujba de sfințire a bisericii cu hramurile „Sfinții Apostoli Petru și Pavel și „Sfântul Grigorie Palama” din municipiul Bârlad.

Sursa şi fotocredit: episcopiahusilor.ro

Marți, 08 Noiembrie 2022 17:46

În data de 8 noiembrie Biserica ne cheamă sa cinstim pe Sfinţii Îngeri şi lucrarea lor în viaţa noastră şi în lume. Este sărbătoarea Sfinţilor Mihail, Gavriil şi Rafail, în jurul cărora Biserica adună şi serbează toată obştea, tot „soborul” Sfinţilor Îngeri. Ca sărbătoare a îngerilor, ziua de 8 noiembrie a început a se serba în Biserică de prin veacul al cincilea şi ea s-a răspândit repede în tot Răsăritul creştin.

Marți, 08 Noiembrie 2022 17:04

Marți, 8 noiembrie 2022, când Biserica Ortodoxă Română sărbătorește Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Jandarmii mehedințeni și-au sărbătorit patronii spirituali, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Duminică, 06 Noiembrie 2022 18:52

În seara de 8 noiembrie, în Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, după slujba vecerniei, Paraclisul Sfântului Nectarie de la Eghina va lua locul obişnuitului Acatist.

Paraclisul (din greacă Paraklesis, în trad. „pentru a chema”) este o slujbă de rugăciune specifică pentru cei vii (spre deosebire de parastas, care este o slujbă pentru cei adormiţi). Cel mai adesea, această rugăciune este adresată Maicii Domnului, dar poate fi folosită pentru a cere mijlocirea oricărui alt sfânt. Trăsătura distinctivă a paraclisului este includerea unui canon de rugăciune către sfântul a cărui mijlocire este cerută. Paraclisul poate fi slujit de sine-stătător sau, într-o formă ușor scurtată, împreună cu Vecernia.

Duminică, 06 Noiembrie 2022 18:43

În data de 8 noiembrie Biserica ne cheamă sa cinstim pe Sfinţii Îngeri şi lucrarea lor în viaţa noastră şi în lume. Este sărbătoarea Sfinţilor Mihail, Gavriil şi Rafail, în jurul cărora Biserica adună şi serbează toată obştea, tot „soborul” Sfinţilor Îngeri. Ca sărbătoare a îngerilor, ziua de 8 noiembrie a început a se serba în Biserică de prin veacul al cincilea şi ea s-a răspândit repede în tot Răsăritul creştin.

Duminică, 06 Noiembrie 2022 16:34

Duminica a XXIV-a după Rusalii a fost un prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii severineni. Slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur a fost oficiată în Catedrala Episcopală de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de soborul de preoți și diaconi al Sfintei Catedrale.

Vineri, 04 Noiembrie 2022 21:31

Duminica a XXIV-a după Rusalii va fi un prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii severineni. Slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur va fi oficiată în Catedrala Episcopală de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de soborul de preoți și diaconi al Sfintei Catedrale.

Marți, 01 Noiembrie 2022 21:46

Adunarea Generală a Federației Filantropia a Patriarhiei Române se desfășoară la Iași în perioada 31 octombrie – 2 noiembrie. Participă reprezentanți ai organizațiilor filantropice eparhiale. Din partea Episcopiei Severinului şi Strehaiei este delegat Părintele Oproiu Nicolae, consilier al Sectorului Social-Filantropic al episcopiei noastre şi preşedinte al Asociaţiei Filantropia Severin.

Duminică, 30 Octombrie 2022 16:21

În acest an se împlinesc trei veacuri și jumătate de la înființarea Episcopiei Strehaiei și numirea episcopului Daniil în scaunul chiriarhal al acesteia.

Sâmbătă, 29 Octombrie 2022 16:07

A devenit deja tradiție, ca în fiecare an, în data de 29 octombrie, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei să săvârşească Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Cerneţi, alături de obștea monahală de aici și cu credincioșii veniți în număr mare, prăznuind cel de-al doilea hram al acestei Mănăstiri.

Vineri, 28 Octombrie 2022 17:50

Sâmbătă, 29 octombrie, când Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasă Anastasia Romana, mănăstirea mehedinţeană Cerneţi îşi va sărbători hramul. Este cel de-al doilea hram al sfântului aşezământ monahal, după „Sfânta Treime“.

Sfânta Liturghie va fi săvârşită de Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, înconjurați de un ales sobor de preoţi şi diaconi. La hram vor veni credincioşi din localitate şi din Drobeta-Turnu Severin. An de an, drept-slăvitorii creștini calcă pragul chinoviei seculare, închinând lui Dumnezeu câteva ore de rugăciune și comuniune frățească.

*****

În acest an se împlinesc trei veacuri și jumătate de la înființarea Episcopiei Strehaiei și numirea episcopului Daniil în scaunul chiriarhal al acesteia. Tot în 2022 se împlinesc și 100 ani de la trecerea la cele veșnice, în 14 februarie 1922, a episcopului Gherasim Safirin, născut în satul Izvorălu, din județul Mehedinți, sat ce se află la o distanță de aproximativ 10 km față de orașul Strehaia.

Programul dedicat evenimentului cultural-liturgic va debuta duminică, 30 octombrie, prin oficierea Sfintei Liturghii la Mănăstirea Strehaia, de către un sobor de ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, precum şi membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei.

De asemenea, va fi săvârşită şi slujba punerii pietrei de temelie pentru un nou paraclis necesar pentru oficierea slujbelor în anotimpul rece, paraclis ce va avea ca ocrotitoare pe Cuvioasa Teofana Basarab.

Joi, 27 Octombrie 2022 20:43

Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou a fost marcată anul acesta de prezența la București a moaștelor Sfântului Grigorie Palama, ierarhul care a contribuit semnificativ la receptarea oficială a isihasmului în secolul al 14-lea, ca mișcare de înnoire duhovnicească prin rugăciune neîncetată.

Joi, 27 Octombrie 2022 17:30

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir – Protectorul Craiovei și al Catedralei Mitropolitane, a fost sărbătorit în mod deosebit în Cetatea Băniei. În ajunul praznicului, pe mai multe străzi din oraș a fost organizată o procesiune impresionantă cu raclele în care se află părticele din moaștele Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ale Sfintei Mucenițe Sabina și cu racla în care se află moaștele Sfântului Ierarh Nifon, ale Sfintei Mucenițe Tatiana, diaconița, și ale Sfinților Mari Mucenici Serghie și Vah. Alături de credincioși și de soborul de preoți s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. La întoarcere, raclele cu sfintele moaște au fost așezate pe esplanada special amenajată în fața Catedralei, spre închinare credincioșilor.

Marți, 25 Octombrie 2022 21:47

Bucuria pelerinajului din acest an la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (prăznuit la 27 octombrie), organizat de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor, este sporită de aducerea din Mitropolia de Veria (Grecia) a Sfintelor Moaște ale Sfântului Ierarh Grigorie Palama.

Marți, 25 Octombrie 2022 10:31

Câteva mii de credincioşi sunt aşteptaţi să participe şi anul acesta la sărbătoarea Ocrotitorului spiritual al municipiului Craiova şi al Catedralei mitropolitane, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Şi în acest an, la hramul catedralei Mitropolitane participă şi ierarhul mehedinţenilor – Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim.

Duminică, 23 Octombrie 2022 20:47

În duminica a XXIII -a după Rusalii credincioșii parohiei Crăguiești au avut parte de o bucurie duhovnicească deosebită. Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului a satului Crăguiești.

Vineri, 21 Octombrie 2022 22:41

În ziua sărbătorii Sfinților Mărturisitori Ardeleni: Cuvioșii Visarion și Sofronie, Mucenicul Oprea, Preoții Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, vineri, 21 octombrie 2022, s-a împlinit un an de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire, Preasfințitul Părinte Gurie Georgiu, întâiul arhipăstor al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Cu acest prilej, la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva a fost săvârșită Sfânta Liturghie de un sobor de arhierei, preoți și diaconi. În soborul arhiereilor s-au aflat Înaltpreasfințitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse – Biserica Ortodoxă din Bulgaria, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Maramureșului și Sătmarului. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala preoțească „Sacerdotes”, dirijată de Preotul Daniel Balea.

Vineri, 21 Octombrie 2022 08:59

În data de 23 octombrie, în Duminica a XXIII-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Litrughie în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Crăguieşti, protopopiatul Drobeta.

Vineri, 21 Octombrie 2022 08:44

Joi, 20 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, la Mănăstirea Dobric, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul hramului bisericii de lemn și a împlinirii a trei decenii de existență a mănăstirii.

Joi, 20 Octombrie 2022 21:27

Vineri, 21 octombire 2022, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, alături de Preasfinţitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și al Hunedoarei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Duminică, 16 Octombrie 2022 16:38

În duminica a XXI -a după Rusalii credincioșii parohiei Noapteșa au avut parte de o bucurie duhovnicească deosebită. Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în biserica cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul a satului Noapteșa.

Vineri, 14 Octombrie 2022 19:32

Hramul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, a adunat și în acest an în Capitala Moldovei mii de oameni pentru a lua parte la Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de 26 de ierarhi din țară și din străinătate, moment care a încununat această perioadă binecuvântată la Iași. Până acum, potrivit estimărilor oferite de autorități, peste 179.000 de oameni au trecut pe la Raclele cu cinstitele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț.

Vineri, 14 Octombrie 2022 19:22

Vineri, 14 octombrie 2022, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește pe Preacuvioasa Maică Parascheva de la Iași, mănăstirea mehedințeană Gura Motrului și-a serbat hramul.

Joi, 13 Octombrie 2022 12:42

În data de 16 octombrie, în Duminica a XXI-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Litrughie în biserica cu hramul „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” din parohia Noapteşa, protopopiatul Baia de Aramă.

Joi, 13 Octombrie 2022 12:36

La praznicul Cuvioasei Parascheva, ierarhul nostru va răspunde invitaţiei Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi va participa la manifestările prilejuite de cinstirea ocrotitoarei Moldovei.

Joi, 13 Octombrie 2022 12:31

Vineri, 14 octombrie, Cuvioasa Parascheva de la Iaşi va fi prăznuită în municipiul Drobeta Turnu Severin, la biserica parohiei Schela Nouă.

Miercuri, 12 Octombrie 2022 13:50

În duminica a XX-a după Rusalii a fost zi de mare sărbătoare în Parohia Sfinții Trei Ierarhi din Videle, județul Teleorman. Biserica parohiei a trecut în ultimii ani prin ample lucrări de restaurare printre care amintim: înlocuirea acoperișului și a pardoselii, refacerea catapetesmei și restaurarea picturii.

Luni, 10 Octombrie 2022 08:59

Clipe alese, încărcate de emoție și înaltă trăire duhovnicească, ce vor rămâne înrămate în inimile tuturor, au fost trăite în ziua de 9 octombrie 2022 de credinciosii bisericii Grecescu din Drobeta Turnu Severin cu ocazia oficierii Sfintei Liturghii de catre Părintele Mihai Zorilă Vicar Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei alături de un distins sobor de preoți și diaconi.

Sâmbătă, 08 Octombrie 2022 20:29

Duminica a XX-a după Rusalii va fi un prilej de mare bucurie duhovnicească pentru credincioşii parohiei Sfântul Ioan Botezătorul(Grecescu) din Drobeta Turnu Severin, Protopopiatul Drobeta.

Sâmbătă, 08 Octombrie 2022 15:39

Sâmbătă, 8 octombrie 2022, credincioșii din localitatea Jidoștița, comuna Breznița de Ocol, județul Mehedinți au primit vizita pastorală a Preasfinţitului Părinte Nicodim care a săvârşit aici slujba de resfinţire a bisericii cu hramul Nașterea Maicii Domnului. Biserica a fost restaurată între anii 2020-2022 prin purtarea de grijă a Părintelui Paroh Bușan Dănuț-Ion, cu sprijinul financiar al enoriaşilor şi al primăriei Breznița de Ocol.

Sâmbătă, 08 Octombrie 2022 06:48

Sâmbătă, 8 octombrie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire a bisericii cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din parohia Jidoştiţa, protopopiatul Drobeta.

În timpul slujbei euharistice va fi hirotonit întru diacon tânărul teolog Cioabă Adelin Georgian pe seama parohiei Noapteşa din protopopiatul Baia de Aramă.

În Duminica a XX-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji în sobor de arhierei la sfinţirea bisericii din localitatea Videle aflată în Episcopia Alexandriei şi Teleormanului.

Duminică, 02 Octombrie 2022 15:47

În duminica a XIX-a după Rusalii, credincioșii severineni au venit cu mic cu mare la biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din cimitirul ortodox, pentru a lua parte la slujba arhierească săvârșită aici de Întâistătătorul Eparhiei Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Nicodim. Slujba arhierească a fost săvârșită în biserica parohială de către ierarh, având alături un ales sobor de preoți și diaconi.

Duminică, 02 Octombrie 2022 15:28

În ziua de 1 octombrie, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Acoperământul Maicii Domnului, a fost zi de mare sărbătoare la Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului din localitatra Nanov din județul Teleorman, Biserica mare ocrotita de Sfântul Mucenic Ioan Rusul a fost sfințita de Prea Sfințitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, împreună cu Preasfințitul Parinte Galaction Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților și cu Preasfințitul Părinte Siluan Episcopul Ortodox Român din Ungaria.

Vineri, 30 Septembrie 2022 16:05

Credincioșii din județul Teleorman sunt așteptați sâmbătă, 1 octombrie 2022, la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului”Adămești din comuna Nanov, cu prilejul sfințirii bisericii mari a așezământului monahal, ocrotită de Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul.

Vineri, 30 Septembrie 2022 10:25

În Duminica a XIX-a după Rusalii, Predica de pe Munte - iubirea vrăjmașilor, ierarhul nostru va fi prezent în duh liturgic în biserica cu hramul „Sfântul Dumitrie Izvorâtorul de Mir” situată în incinta cimitirului ortodox „Sfântul Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin.

Joi, 29 Septembrie 2022 17:12

Joi, 29 septembrie 2022, în Episcopia Severinului și Strehaiei a avut loc consfătuirea anuală a profesorilor şi a tuturor cadrelor didactice care predau disciplina Religie în unităţile de învăţământ mehedinţene.

Miercuri, 28 Septembrie 2022 09:47

Evenimentele cultural-academice organizate în cinstea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Ocrotitorul Spiritual al Municipiului Râmnicu-Vâlcea, drept o recunoaștere meritorie a bogatei contribuții în plan duhovnicesc, cultural și administrativ, pe care sfântul a avut-o ca păstor al Eparhiei Râmnicului au fost încununate de comuniunea liturgică din ziua prăznuirii sale.

Duminică, 25 Septembrie 2022 17:32

În Duminica a XVIII-a după Rusalii, Catedrala orașului Strehaia a devenit neîncăpătoare pentru credincioșii din orașul Strehaia și împrejurimi care au venit în număr mare pentru a lua parte la slujba de resfințire a acestui locaș.

Vineri, 23 Septembrie 2022 20:03

În Duminica a XVIII-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Nicodim va săvârşi Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din oraşul Strehaia, având alături un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană vor fi date de psalţii Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

Duminică, 18 Septembrie 2022 18:33

Ziua de 18 septembrie a acestui an, în care se face pomenirea trecerii la cele veșnice, în chip martiric, a părintelui profesor Ilarion V. Felea, ocrotitorul spiritual  al așezământului teologic arădean, a fost încununată cu slujba de târnosire a capelei Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, eveniment înscris în programul dedicat aniversării Bicentenarului Teologiei Arădene (1822-2022).

Vineri, 16 Septembrie 2022 12:52

Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va da curs invitaţiei Înaltpreasfințitului Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, de a sluji împreună, duminică 18 septembrie, la sfințirea bisericii Facultăţii de Teologie din Arad, alături de ales sobor de preoţi şi diaconi.

Miercuri, 14 Septembrie 2022 17:34

De praznicul Înălţării Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Nicodim a slujit Sfânta Liturghie pe dealul Chiciora din apropierea comunei Godeanu. Aici a fost ridicată prin osteneala Ierarhului nostru și a Centrului Eparhial, o frumoasă Cruce cu o înâlţime de aproximativ 35 m, care veghează împrejurimile.

Luni, 12 Septembrie 2022 18:58

Episcopia Severinului şi Strehaiei organizează pe 14 septembrie, cu prilejul sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci, tradiţionalul pelerinaj la crucea ridicată pe dealul Chiciora din apropierea comunei Godeanu. Aici a fost ridicată prin grija ierarhului nostru, o frumoasă Cruce cu o înălţime de aproximativ 35 m, care veghează împrejurimile.

Duminică, 11 Septembrie 2022 17:02

Sâmbătă, 10 septembrie 2022, s-au împlinit 150 de ani de la moartea eroului național Avram Iancu. În această zi un sobor de arhierei, preoți și diaconi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a sfințit pictura bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Țebea în fața căruia se află mormântul „Crăișorului Munților”. În continuare a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie. Din soborul de ierarhi au făcut parte Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria. La slujbă au participat reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala preoțească „Sacerdotes”, dirijată de Preotul Daniel Balea.

Vineri, 09 Septembrie 2022 17:09

Astăzi  09 septembrie 2022, când Sfânta noastră Biserică face pomenirea cea de peste an a Sfinților și Drepților Părinți Ioachim și Ana, paraclisul din orașul Baia de Aramă și-a sărbătorit ocrotitorii. Credincioșii parohiei Baia de Aramă au primit în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Joi, 08 Septembrie 2022 20:27

Anul acesta „Serbările Naționale de la Țebea”, manifestare de suflet a tuturor celor care gândesc şi trăiesc în spiritul valorilor cele mai de preţ al națiunii române, îşi dau întâlnire la mormântul Eroului Naţional Avram Iancu, într-un an cu o semnificație aparte care marchează 150 de ani de la trecerea în eternitate a „Crăişorului Muntelui”.

Acest eveniment va debuta pe 10 septembrie 2022 la Biserica Ortodoxă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” de la Ţebea, aflată chiar în incinta „Cimitirului Eroilor” unde odihneşte şi Eroul National Avram Iancu, dar și eroi militari căzuți în luptele Marelui Război al Reîntregirii.

Aici, la invitaţia Preasfinţitului Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Nicodim va participa la slujba de sfințire a noii picturi a Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” de la Țebea, comuna Baia de Criș. Sfânta Liturghie va fi şăvârşită de un sobor de arhierei şi preoţi sub protia Înaltpreasfinţitului Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci va fi un prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii severineni. Slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur va fi oficiată în Catedrala Episcopală de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de soborul de preoți și diaconi al Sfintei Catedrale.

Răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Evanghelia Duminicii dinaintea Înălţării Sfintei Cruci ne aduce în atenţie un moment de taină: Convorbirea lui Iisus cu Nicodim. Mântuitorul se afla în Ierusalim la sărbătoarea Paştilor din primul an al activităţii Sale publice (31 d. Hr.). Nicodim, membru al Sinodului, întrezărind printr-o viziune clară că noul prooroc galilean „de la Dumnezeu a venit învăţător”, vine la Domnul Iisus să stea cu El de vorbă în taină. Domnul îi vorbeşte despre împărăţia lui Dumnezeu, despre renaşterea spirituală a omului şi despre puterea vieţii veşnice izvorâte din jertfa Sa de pe Cruce. Zice Domnul: „Precum Moise a înălţat şarpele în pustie aşa trebuie să se înalţe Fiul Omului pentru ca oricine crede într-Însul să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică” (Ioan 3, 15).

Mântuitorul, în convorbirea avută la Ierusalim cu Nicodim, a arătat, chiar de la începutul activităţii Sale publice, că rolul Său în această lume este de a se jertfi pentru viaţa lumii.

Joi, 08 Septembrie 2022 16:39

În dată de 8 septembrie la sărbătoarea „Nașterea Maicii Domnului”, mănăstirea Vodița a îmbrăcat haina de sărbătoare primind în mijlocul ei pe Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. 

Din soborul de preoți au făcut parte Părintele  Arhim. Ioanichie Nicolăescu starețul mânăstirii Vodița, P. C. Părinte Antonie Olarean Consilier Administrativ al Episcopiei Severinului și Strehaiei, P. C. Ștefan Ionuț Inspector bisericesc al Episcopiei Severinului și Strehaiei, P. C. Mihai Ionescu preot slujitor la mănăstirea Topolnița, P. C. Părinte Marius Bunceanu, preot paroh la parohia Hinova, P. C. Părinte Pătășanu Petrică, preot paroh la parohia Cireșu și Arhid. Bogdan Chirea.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic Sfântul Mare Mucenic Gheorghe al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu-Severin.

În cuvântul de învățătură de la sfârșitul slujbei euharistice, ierarhul mehedințean a subliniat importanța rugăciunii cu străpunge de inimă, rugăciune care ne arată astăzi împlinirea în darul lui Dumnezeu dat Drepților Ioachim și  Ana care prin rugăciune au primit la bătrânețe binecuvântare prin prunca Maria. De asemenea, Preasfinția Sa  a vorbit credincioșilor despre părinții Sfintei Fecioare, prezentându-i ca modele de urmat pentru credincioșii zilelor noastre, modele de smerenie, de răbdare și stăruință în rugăciune.

Mănăstirea Vodița este un important monument istoric și de arhitectură din Oltenia, fiind cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar. Cel dintâi așezământ a fost o mănăstire de călugări întemeiată între anii 1364-1370 de Sfântul Nicodim pe cheltuiala voievodului Tării Românești, Vlaicu-Vodă. A fost refăcută de Radu cel Mare în jurul anului 1500 și de Cornea Brăiloiu în 1689, dar a cunoscut o perioadă de decădere după războiul austro-turc din 1718. Mănăstirea Vodița a fost reînființată în anul 1990, când a fost începută restaurarea ctitoriei voievodale și s-a construit un corp de chilii pentru desfășurarea vieții de obște. La această mănăstire a fost copiat un tetraevanghel slavon miniat, cel mai vechi manuscris din Tara Românească.

Cel mai probabil a fost ridicată în perioada dintre 1369 (când Nicodim a ajuns în Țara Românească) și 1374, când este menționat pentru prima dată acest locaș de cult într-un document emis de Vladislav I:

„Pentru că eu, cel întru Hristos Dumnezeu, binecredinciosul voievod Vladislav, din mila lui Dumnezeu, domn a toată Ungrovlahia, am binevoit, după îndemnul lui Dumnezeu, să ridic o mănăstire la Vodița în numele marelui și purtătorului de Dumnezeu Andonie, ascultând pe cinstitul între călugări Nicodim, de asemenea și cu cheltuiala și cu daruri de la domnia mea, iar cu munca lui kir Nicodim, și a fraților lui, am zidit și am zugrăvit.”

Biserica inițială a mănăstirii este probabil primul monument al arhitecturii sacrale românești ridicat pe plan triconc. Acest așa-numit tip Vodița I s-a păstrat doar prin fundamente. Vlaicu Vodă a ctitorit în 1370-1375 o nouă biserică (monument istoric, cod LMI: MH-II-m-A-10437.01), al cărei sistem de boltire este susținut de pilaștri aflați de o parte și de alta a absidelor laterale. Acest tip, numit Vodița II, este tot de plan triconc, dar bolta este îngustată de sistemul de susținere. Tipul Vodița II este întâlnit frecvent în arhitectura Țării Românești până în secolul al XVIII-lea.