Marți, 16 August 2022 20:05

Sfinții Martiri Brâncoveni cinstiți la Mănăstirea Hurezi

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Mănăstirea Hurezi, veche vatră de sihăstrie românească și tradiție creștină ortodoxă, a trăit marţi, 16 august 2022, un moment de intensă bucurie duhovnicească.

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, alături de un impresionant sobor de arhierei şi împreună cu peste 40 de preoți și diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie la ctitoria domnitorului Constantin Brâncoveanu, care împreună cu fiii săi și Sfetnicul Ianache sunt prăznuiți ca ocrotitori și binefăcători.

Sărbătoarea a început din seara zilei de 15 august, iar a doua zi a continuat cu Acatistul „Sfinților Martiri Brâncoveni și cu Sfânta Liturghie.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Nicodim a rostit un cuvânt de învățătură în care a elogiat viața și activitatea Sfinților Martiri, Constantin Brâncoveanu și cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei și a sfetnicului său Ianache, îndemnându-i pe credincioși să-i cinstească și să le urmeze exemplul în fapte de credință.

„Am ascultat cu emoţie balada Sfântului Constantin Brâncoveanu din care ne-au rămas cuvintele lui spuse în momente de grea încercare ce nu se poate descrie, „Fie Doamne voia Ta”, el murind creştin. Noi ştim că a murit martir. Aşa l-a plâns în doină şi în baladă poporul nostru. Cu sfinţii Martiri Brâncoveni s-a întâmplat ceea ce a spus Mântuitorul nostru Iisus Hristos: <<Dar, mai înainte de toate acestea, îşi vor pune mâinile pe voi şi vă vor prigoni, dându-vă în sinagogi şi în temniţe, ducându-vă la împăraţi şi la dregători, pentru numele Meu. Şi va fi vouă spre mărturie.>>(Lc 21, 12-19) A fost un prilej de mărturisire întru Hristos pentru Constantin Brâncoveanu. El a fost trădat, dat sultanului să fie condamnat, prin toate intrigile celor mai apropiaţi ai lui.”

După Sfânta Liturghie, întreg soborul de slujitori a săvârșit Parastasul pentru ctitorii, binefăcătorii și ostenitorii acestui sfânt așezământ.

De asemenea, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, alaiul de arhierei a vizitat casa memorială a vrednicului de pomenire Preafericitul Justinian Marina, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române între anii 1948-1977, obiectiv situat în localitatea Suieşti, precum şi casa memorială a Înaltpreasfinţitului Bartolomeu Anania, fost Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei si Maramureşului, din satul Glavile, judeţul Vâlcea.

Citit 893 ori Ultima modificare Marți, 16 August 2022 21:11

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Mai 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube