Sărbătoarea a început încă din ajun. Astfel, miercuri seara a fost săvârşit Slujba de Priveghere şi Slujba Acatistului. La ceas de seară au fost prezenţi la sfânta mănăstire şi vieţuitori de la alte mănăstiri din Mehedinţi.
În ziua hramului, 29 august, Sfânta Liturghie a fost săvârşită la altarul de vară al mănăstirii de un sobor numeros de ieromonahi, preoţi şi diaconi, având ca protos pe Preacucernicul Părinte Necşoiu Cosmin Eftimie, Consilier al sectorului Comunicaţii-Media al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, delegat al Centrului Eparhial cu acest prilej. Răspunsurile la strană au fost date de psalţi ai Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin. La final, a fost săvârşit un parastas pentru ctitorii şi vieţuitorii Sfintei Mănăstiri, adormiţi întru nădejdea învierii.
Cuvântul de învăţătură a fost ţinut de Preacucernicul Părinte Necşoiu Cosmin Eftimie care a transmis celor prezenţi la praznic mesajul de binecuvântare al Ierarhului mehedinţean, apoi a vorbit despre exemplul de vieţuire al Sfântului Ioan Botezătorul şi mărturisirea cu curaj, asemenea Sfântului Ioan, a Adevărului în contextul lumii actuale: „Există o maximă a unui om politic american de la începutul secolului XX, Hiram Johnson, guvernator al statului California în perioada 1911-1917, enunţată în contextul Primului Război Mondial, care exprimă într-un mod foarte clar motivul pentru care Sfântul Ioan Botezătorul a suferit prigoană din partea autorităţilor vremii, în special a puterii politice reprezentată de Irod Antipa: «prima victimă a războiului este adevărul». Iar în acest caz vorbim de războiul de la începutul lumii. Lupta Adevărului împotriva tatălui minciunii care este diavolul, Adevărului împotriva duhului lumii, luptă dusă «nu împotriva trupului şi a sângelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii, care sunt în văzduh.» (Efeseni 6, 12). Pentru că Sfântul Ioan Botezătorul este înaintemergătorul «Căii, Adevărului Şi Vieţii».”
La rândul său, Părintele Stareţ Gherasim Armulescu a mulţumit tuturor celor prezenţi, cler şi credincioşi, pentru prezenţa la praznic şi a îndemnat pe credincioşi să participe în număr cât mai mare la hramurile sfintelor mănăstiri. A evidenţiat faptul că Mănăstirea Topolniţa este ctitoria Sfântului Cuvios Nicodim cel Sfinţit şi a arătat că datoria noastră de creştini este de a păstra tradiţia moştenită încă de pe vremea ctitorului, când bunii creştini veneau încă din ajun şi rămâneau în rugăciune alături de vieţuitorii sfintei mănăstiri.