Marți, 16 August 2022 11:24

Mănăstirea Polovragi-Gorj și-a serbat Hramul

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Luni, 15 august, de marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, una dintre cele mai frumoase mănăstiri gorjene, Polovragi, şi-a prăznuit hramul. Cu acest prilej,  cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, ierarhul mehedințean, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a săvârşit Sfânta Liturghie la cunoscuta vatră monahală.

 

Ceremoniile religioase au început de duminică seara în jurul orei 18:00 când s-a săvârşit slujba de Priveghere de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei având alături un ales sobor de preoți și diaconi, la altarul de vară al așezământului monahal.

Răspunsurile la slujba Privegherii au fost date de Grupul Psaltic „Sfântul Nicodim de la Tismana” al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

După finalul Litiei, Preasfințitul Părinte Nicodim a pus la inimile credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură. În prima parte a cuvântului a vorbit despre bucuria revederii la acest hram după o perioadă de patru ani evidențiind lucrările care s-au realizat la înfrumusețarea aceste vechi vetre monahale. În cea de-a doua parte a cuvântului a pus la inimile credincioșilor prezenți o pildă despre Maica Domnului.

În cadrul Slujbei Privegherii s-a cântat Prohodul Maicii Domnului, un frumos imn liturgic închinat adormirii sale. Prohodul a fost cântat în două strane, una a fost formată din preoții și diaconii slujitori iar cealaltă – Grupul psaltic „Sfântul Nicodim de la Tismana”.

La finalul utreniei, în momentele de la finalul doxologiei, soborul Slujitor a purtat în procesiune alături de toți credincioșii prezenți Epitaful Adormirii Maicii Domnului în jurul bisericii mănăstirii, făcând stări, după rânduială în cele patru laturi ale Bisericii. La finalul procesiunii toți cei prezenți au trecut pe sub Epitaf.

În ziua Hramului programul liturgic a început în jurul orei 08:00 cu slujba Acatistului Maicii Domnului,  urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, având alături un numeros sobor de preoți și diaconi.

Sfântul aşezământ monahal de la Polovragi este situat la nord-est de Târgu Jiu, pe şoseaua Târgu Jiu – Râmnicu Vâlcea, într-un cadru pitoresc, la poalele muntelui Piatra Polovragilor.

Recentele cercetări istorice stabilesc vechimea mănăstirii Polovragi în jurul anului 1505, ctitori fiind Radu Comisul şi Pătru Spătaru, fiii marelui boier Danciu Zamona.

Biserica mănăstirii Polovragi cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" este zidită in stil bizantin, având formă trilobată cu abside laterale. Turla este de formă poligonală, cu firide largi, ornamentate în partea superioară şi acoperită cu tablă, ca şi biserica. Catapeteasma executată din lemn de tei, reprezintă o adevarată capodoperă a vechii sculpturi româneşti, având o bogată ornamentaţie cu împletituri florale. Pridvorul în stil brâncovenesc este spaţios, deschis, susţinut de opt coloane din piatră.

Mănăstirea Polovragi este păstorită de monahia Spiridona Tăbăcaru începând cu anul 2016 după trecerea la Domnul a maicii Evghenia Vaida care a păstorit Mănăstirea timp de 24 de ani.

Citit 1432 ori

Media

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iunie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube