Mănăstirea Strehaia, ctitorie a boierilor Craiovești, așezământ monahal istoric din Episcopia Severinului și Strehaiei a îmbrăcat veșmânt sărbătoresc de praznicul Sfintei Treimi. Sfânta Liturghie a fost săvârșită aici de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei înconjurat de un un ales alai de sfințiți slujitori.
În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Nicodim a evidențiat modelul de rugăciune cu stăruință al lui Avraam, tâlcuind episodul biblic al arătării Sfintei Treimi la Stejarul Mamvri, iar primirea de străini a lui ca model de urmat de fiecare credincios în relaţiile cu ceilalţi, cât şi pentru fiecare parohie în care acţiunile filantropice trebuie să aibă un loc aparte.
Mănăstirea Strehaia este singura mănăstire din țara cu altarul spre sud. Legenda preluată și de Nicolae Iorga, spune ca Mihai Viteazu, care s-a născut la Strehaia ar fi făcut o primă biserică, ridicând-o noaptea și orientându-se greșit, a asamblat biserica cu altarul spre Sud. Matei Basarab, a păstrat și el aceeași orientare.
Mănăstirea se găsește la câțiva zeci de metri de drumul european E70 ce leagă Timișoara de București.