Duminică, 24 Iulie 2022 14:35

Slujiri Arhierești în Episcopia Severinului și Strehaiei în duminica a VI-a după Rusalii

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În Duminica a VI -a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la parohia Devesel, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost date de psaltul Gabriel Lupu, membru al grupului psaltic Sfântul Nicodim de la Tismana al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

După slujba euharistică, ierarhul mehedințean a rostit cuvânt de învățătură punând la inimile credincioșilor prezenți învățăturile ce se desprind din pericopa evanghelică ce relatează minunea pe care a săvârșit-o Hristos Domnul în Capernaum: „pericopa evanghelică, îl vede pe Mântuitorul apropiindu-Se cu milă de slăbănog pe care îl întărește cu puterea Sa tămăduitoare. Spre uimirea tuturor, acesta, s-a ridicat îndată și a plecat acasă sănătos, spre a fi o binecuvântare pentru familia, pe care de mult timp o împovărase prin neputința lui (Mt. 9, 6-8). Minunea pe care o săvârșește Mântuitorul, ne adeverește tuturor că El, este Fiul lui Dumnezeu care a venit în lume pentru a ierta și vindeca pe cei ce erau în neputință. El este Dumnezeu al păcii, Dumnezeu care a zis „Datu-Mi-s-a toată puterea în cer și pe pământ”(Mt.28,18). Toate lucrurile din această lume sunt slabe și neputincioase în comparație cu El, valoarea și puterea cea mai mare din universul creat. Dacă rămânem în Hristos și împlinim poruncile Lui, vom primi „putere de sus”, așa cum menționează Sfântul Evanghelist Luca, (Lc. 24,49) și vom birui încercările și obstacolele întâlnite în această lume”.

După încheierea Sfintei Liturghii, ierarhul a săvârșit Sfanta Taină a Botezului, micuței Irina – Maria, fiica parintelui paroh Daniel Pădureanu.

În încheiere Preasfinția Sa, a mulțumit Părintelui paroh Daniel - Marian Pădureanu, pentru activitatea pastoral-misionară pe care a depus-o în parohia încredințată din anul 2020 până în prezent.

*

În Duminica a 6-a după Rusalii (24 iulie 2022), cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Chiriarhul locului, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească la Mânăstirea Mraconia. Din soborul slujitor au mai făcut parte Părintele Mihai Zorilă, Vicar Eparhial, Părintele Marian Mazilița, care face slujbele în duminici și sărbători la această Mânăstire și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula, iar răspunsurile liturgice au fost date de Gabriel Lungu, membru al grupului psaltic „Koinonia” al Episcopiei Severinului și Strehaiei. La slujbă, alături de soborul maicilor, au mai luat parte și credincioși de diferite vârste și copii, din împrejurimi, dar și turiști aflați în zonă, din Piatra Neamț, Timișoara, sau alte părți.

Mânăstirea se află într-o zonă naturală deosebită, de pe malul românesc al Dunării, între Cazanele Mici și Mari, având o istorie îndelungată și zbuciumată, prima Mânăstire fiind ridicată în anul 1523, sub jurisdicția Episcopiei de Vârșeț, de către banul Nicolae Gârlișteanu, dregătorul regiunii de graniță a Caransebeșului și Lugojului. Distrusă în timpul războiului ruso-austriaco-turc dintre anii 1787-1792, a fost refăcută începând din anul 1931, dobândind și o biserică de lemn, cu șindrilă, în 1947. A fost acoperită apoi de apele Dunării, când s-a construit barajul de la Porțile de Fier I, fiind cunoscută sub numele de „Mânăstirea de sub ape”, iar din anul 1993 s-a pus piatra de temelie pentru așezământul monahal de astăzi, care s-a reînființat din 1995, cu aprobarea Sfântului Sinod și binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Nestor Vornicescu al Olteniei. În prezent, el numără 4 maici, aflate sub purtarea de grijă a Maicii Starețe Iustina Straton și se găsește în jurisdicția Preasfințitului Părinte Episcop Nicodim al Severinului și Strehaiei.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan a vorbit despre importanța pericopei evanghelice duminicale, cu vindecarea slăbănogului din Capernaum, care ne arată cât de mare este puterea credinței și a solidarității creștine, chiar și pentru omul contemporan, pentru că dincolo de progresul medicinei și limitele ei, se mai găsește încă o posibilitate, prin relația personală cu Mântuitorului nostru Iisus Hristos și prin puterea Sa cea dumnezeiască și tămăduitoare. Ca un Doctor iscusit al trupului și sufletului, El este și cel care cunoaște adâncurile omului și problemele lui, pe care are puterea să le vindece, redând demnitatea și integralitatea persoanei umane, atunci când aceasta își înțelege adevărata ei menire și își pune nădejdea în El. Iar noi nu trebuie să ne lăsam prea ușor atrași de cealaltă variată, a omului care observă și critică tot ceea ce se întâmplă în jurul lui, chiar dacă aparent pare să aibă dreptate, pentru că făcând așa nu înțelegem lucrurile în profunzimea lor și putem astfel să ne lipsim de darul lui Dumnezeu, ce se revarsă cu îmbelșugare peste cei credincioși.

Copiii și cei care s-au pregătit au fost împărtășiți cu Sfintele Taine, iar la final Preasfințitul Părinte Siluan a adus mulțumire Preasfințitului Părinte Nicodim, Chirarhul locului, pentru binecuvântarea a de putea sluji din nou, după mai mulți ani, la Mânăstirea Mraconia. Părintele Vicar Mihai Zorilă a mulțumit, la rândul său, Preasfințitului Părinte Episcop Siluan pentru slujire și tuturor credincioșilor și soborului maicilor care au luat parte la această Sfântă Liturghie.

Birourile de presă ale Episcopiei Severinului și Strehaiei și Episcopiei Ortodoxe Române a Ungariei 

Citit 1089 ori Ultima modificare Luni, 25 Iulie 2022 16:12

Cele mai citite articole

radiolumina logo

 
« Octombrie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube