Vineri, 02 Septembrie 2022 08:59

Mănăstirea Jiana și-a serbat hramul

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În ziua de 1 septembrie 2022, la începutul anului bisericesc, când Sfânta noastră Biserică prăznuiește pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (cel smerit) și Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul, Mănăstirea Jiana, din cuprinsul localității Jiana, Protopopiatul Vânju Mare, și-a serbat cel de-al doilea hram, pe „Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul”. Cu acest prilej, sfântul așezământ a primit vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei.

Sfânta și dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile au fost date de grupul psaltic „Sfântul Nicodim de la Tismana” al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Nicodim, a pus la inimile credincioșilor mehedințeni cuvânt de învățătură, vorbind despre nevoința pe care a săvârșit-o Sfântul cuvios Simeon Stâlpnicul, dar și despre răbdarea acestuia, care toată viața și-a închinat-o rugăciunii. De asemenea, ierarhul a vorbit și despre rugăciunea obștească pe care noi o facem în biserică. În finalul cuvântului, Preasfinția Sa a mai subliniat importanța rugăciunii către sfinți, care sunt mijlocitorii noștri către Dumnezeu.

De asemenea, Preacuviosul Părinte Augustin, starețul mănăstirii a rostit cuvânt de învățătură prin care arătat credincioșilor adunați rostul omului pe pământ - desăvârșirea, mântuirea. În continuarea cuvântului de învățătură părintele stareț a vorbit despre Sfântul Simeon Stâlpnicul, amintind viața și nevoința acestuia.

După cuvintele de învățătură a fost oficiat un parastas pentru ctitorii trecuți la Domnul ai acestei sfinte Mănăstiri, Serban și Dan Pleniceanu.

Mănăstirea Jiana a fost înfiinţată ca mănăstire de călugări, în 2008. Ridicarea bisericii paraclis a început în anul 2012, iar lucrările de construcție au durat 9 luni de zile. Mănăstirea este ridicată pe un teren de 5 hectare, donat de moștenitorii familei, Pleniceanu, care aveau multe proprietăți în zonă.

Înfiinţarea Mânăstirii Jiana a avut loc în urma şedinţei Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, din data de 28 mai 2008. Tot atunci a fost şi ziua hotărâtoare pentru ca Sfânta Mânăstire Jiana să primească hramul „Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul”, devenind mânăstire de călugări, sub jurisdicţia Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Piatra de temelie a sfântului așezământ monahal, aflat în construcție, a fost pusă pe 27 mai 2009. Prin înfiinţarea acestui aşezământ monahal, s-a construit un adevărat centru de spiritualitate şi de întărire a activității misionare, în zona de câmpie a Judeţului Mehedinţi.

În data de 27 mai 2013, când a fost târnosită Biserica paraclis a Mânăstirii Jiana, a fost aşezată sub ocrotirea Sfântului Simeon Stâlpnicul. Astfel că, anual, în ziua de 1 septembrie, când Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfântului Simeon Stâlpnicul, Mânăstirea Jiana îmbrăcă din nou haine de sărbătoare.

Biserica-Paraclis a Mănăstirii Jiana a fost ridicat într-un singur an (mai 2012-mai 2013), de către actualul stareț al mănăstirii, Părintele Protosinghel Augustin Dragomir.

Tot în ziua de 1 septembrie 2022, după hramul Mănăstirii Jiana, Preasfințitul Părinte Nicodim, împreună cu părintele protoiereu Vasile Ghițan al Protopopiatului Vânju Mare, au efectuat o vizită pastorală la Mănăstirea Cârjei.

 

foto: Cătălin Alexandru Trăilescu

Citit 587 ori Ultima modificare Vineri, 02 Septembrie 2022 09:34

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Mai 2023 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube