Joi, 21 Septembrie 2023 11:33

În Duminica a XVIII-a după Rusalii va fi resfinţită biserica din satul Menţii din Faţă

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

După ani de osteneală și muncă, cu recunoștință față de Dumnezeu și de ctitori, duminică, 24 septembrie 2023, se va împlini rânduiala de resfințire a bisericii cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din localitatea Menţii din Faţă, protopopiatul Strehaia. Lucrarea oamenilor a fost zidirea din piatră, lemn și culoare, făcută cu ajutorul celor care au adăugat sprijinul lor la jertfa Părintelui Paroh Arnăutu Marian Constantin, pentru a restaura Casa Domnului: Primăria comunei Strehaia, Consiliului local Strehaia, domnului Gheorghe Ghizdavu, a bunilor credincioşi ai parohiei, precum şi a altor credincioşi din ţară.

După rânduieli străvechi și predanii sfinte, slujba de resfinţire va fi săvârşită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, alături de o binecuvântată adunare de preoți și diaconi.

Programul manifestărilor va începe la ora 8.30 cu slujba de resfințire a  bisericii, urmată la 9.30 de Sfânta Liturghie.

Biserica comunităţii Menţii din Faţă este filie a Parohiei Comanda, Protopopiatul Strehaia şi este situată la 52 km Est de Drodeta Turnu Severin şi la aproximativ 7 km de oraşul Strehaia, pe malul stâng al râului Motru.

Prima biserică a satului a fost de lemn, dar degradându-se s-au început în anul 1908 lucrările pentru o nouă biserică din căramidă, lucrări încheiate la 1 octombrie 1923. O parte din materiale de la vechea biserică au fost refolosite la cea nouă. Sfinţirea sfântului lăcaş s-a săvârşit la 12 noiembrie 1933 de Preasfinţitul Vartolomeu, Episcop al Râmnicului Noului Severin, Preot Paroh la acea data fiind Părintele Istrătoiu. Din pisania bisericii reiese că biserica a fost ctitorită prin osteneala credincioşilor din satul Menţi, a altor binecredincioşi din întreaga ţară, precum şi a boierului moşnean Cornea Gheorghe şi soţia lui.

Apoi, cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu desăvârşirea Sfântului Duh, a fost restaurată această biserică cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”, între anii 2019-2023. Lucrările de consolidare şi restaurare au constat în înlocuirea acoperişului cu tablă de cupru şi refacerea asterialei, refacerea şi tencuirea zidurilor exterioare, refacerea şi modernizarea scărilor, placarea acestora şi a tindei bisericii cu granit, amenajarea interiorului bisericii, împrejmuirea curţii, construirea unei noi clopotniţe şi a unei alei din beton amprentat.

S-a restaurat pictura interioară şi exterioară de către pictorul Nicolae Vâlcu. Biserica a fost împodobită cu două candelabre, uşi împărăteşti şi diaconeşti, iconostas, axioniţă, Crucea răstignirii şi strane sculptate din lemn de stejar, obiecte de cult pe sfânta masă şi proscomidiar, mochetă, uşi şi ferestre termopan.

Citit 2068 ori Ultima modificare Joi, 21 Septembrie 2023 18:06

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Mai 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube