Sâmbătă, 23 Aprilie 2022 17:35

Slujiri arhierești la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin în Vinerea și Sâmbăta Mare

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În seara zilei de vineri 22 aprilie 2022, în toate bisericile din cuprinsul Patriarhiei Române s-a oficiat Denia Prohodului Domnului Nostru Iisus Hristos.

La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, Denia a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de soborul de preoți al Catedralei, răspunsurile stranei fiind date de cele două grupuri psaltice ale Catedralei, „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” și „Sf. Cuvios Nicodim de la Tismana”.

Prohodul Domnului Nostru Iisus Hristos a fost cântat la momentul rânduit din cadrul Deniei, în trei străni, una fiind soborul slujitor, iar celelalte, cele două grupuri psaltice.

Credinciosii severineni au venit cu mic, cu mare pentru a lua parte la această rânduială deosebită ce se săvârșește în fiecare an în Vinerea Mare.

După ce a fost cântat Prohodul, soborul slujitor și credincioșii au pornit în procesiune cu Sfântul Epitaf în jurul Catedralei făcând patru opriri cu ectenii, în cele patru laturi ale Catedralei. După acest moment toți credincioșii prezenți au trecut pe sub Sfântul Epitaf, ținut de o parte din membrii consiliului Parohial deasupra intrării în Catedrală, pentru ca toți cei prezenți să împlinească rânduiala bisericească stabilită pentru această procesiune.

După finalul Deniei, Preasfințitul Părinte Nicodim a mulțumit credincioșilor prezenți pentru participarea în duh de rugăciune la aceste momente deosebite. De asemenea, Ierarhul a multumit donatorilor care au contribuit la înfrumusețarea Sfintei Catedrale, precum și celor ce au contribuit pentru achiziționarea unui rând de veșminte brodate, deschise la culoare, pentru toți slujitorii Catedralei, pentru a fi purtate la slăvitul Praznic al Învierii Domnului, din anul 2022.

În dimineața zilei de Sâmbătă, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a săvârșit slujba Sfintei Liturghii, a Sfântului Vasile Cel Mare, unită cu Vecernia, slujbă în cadrul căreia Ierarhul a binecuvântat pâinea stropită cu vin și cu Agheasma, numită „Paști”, la momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, după cântarea Axionului.

Painea numita „Paști” a fost ambalată apoi în caserole de unică folosință, de slujitorii Catedralei Episcopale împreună cu membrii consiliului parohial precum și câțiva voluntari, pentru a fi împărțită credincioșilor ce vor lua Sfânta Lumină, venită de la Ierusalim, în noaptea de Paști imediat după miezul nopții, după săvârsirea Slujbei Învierii în pridvorul Catedralei.

Citit 979 ori

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Aprilie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube