Duminică, 14 August 2022 13:39

Slujbă arhierească la Catedrala din Severin și hirotonie de diacon pentru parohia Jirov

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Drept-slăvitorii creștini severineni au venit la rugăciune și comuniune în Duminica a IX-a după Rusalii, bucurându-se de prezenţa ierarhului nostru, Părintele Episcop Nicodim, care a slujit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Drobeta Turnu-Severin.

Alături de Preasfinția Sa a slujit soborul de preoți și diaconi ai Catedralei Episcopale, iar răspunsurile liturgice au fost date de cele două grupuri psaltice ale Catedralei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Sfântul Nicodim de la Tismana”.

În cadrul slujbei euharistice a fost săvârşită hirotonia întru diacon a tânărului teolog Purcel Gheorghe, pe seama parohiei Jirov din protopopiatul Strehaia.

Cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii a fost rostit de Preasfințitul Părinte Nicodim care a vorbit credincioșilor prezenți despre importanța credinței puternice care ne ridică din căderea noastră, făcând legătură cu pericopa evanghelică în care Mântuitorul mustră credința slabă a lui Petru atunci când îi poruncește să umble pe mare, dar prin rugăciune, prin strigarea către Dumnezeu, este ridicat din marea învolburată. De asemenea Ierarhul a indemnat pe cei prezenți spre a înmulți rugăciunea pentru mântuirea sufletească, acasă-rugăciunea particulară, dar și în biserică-rugăciunea obștească.

Pericopa duminicală aduce în atenţia credincioşilor minunile umblării pe mare a Mântuitorului şi potolirea furtunii relatate în Evanghelia după Matei capitolul 14, versetele 22-34. O învăţătură ce poate fi desprinsă din auzirea acestei lecturi biblice este aceea că peste toată neliniştea şi frământarea acestei lumi, stă Dumnezeul nostru Atotputernic. El Se uită la noi, ne păzeşte şi ne ocroteşte în toate împrejurările. El rânduieşte fiecare situaţie la momentul potrivit.

Hristos, Care umblă pe marea înfuriată a vieţii noastre, oferă balsamul izbăvitor, zicând: „Nu vă temeţi!”. Precum lui Petru i-a întins mâna şi l-a salvat din valuri, aşa Se interesează şi de noi şi ne împărtăşeşte o putere care ne scapă din orice dificultate şi ispită.

În vijelia nenorocirilor, în situaţiile cele mai grele şi în momentele de încruntare şi zbucium, să nu ne temem de nimeni şi de nimic, convinşi că Mântuitorul nostru este viu. El are milă să compătimească şi putere să ajute pe toţi care au probleme şi greutăţi, pe toţi care sunt în primejdie pe marea învolburată a acestei vieţi.

foto: Cătălin Alexandru Trăilescu

Citit 1099 ori Ultima modificare Miercuri, 24 August 2022 09:57

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iunie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube