Astfel, pe 2 aprilie, credincioşii severineni s-au întâlnit cu Arhipăstorul lor în cadrul comuniunii liturgice, primind poveţe duhovniceşti şi arhiereşti binecuvântări.
Preasfinţia Sa a fost înconjurat la Sfânta Liturghie de soborul de preoţi și diaconi ai Catedralei, iar răspunsurile au fost date la strană de grupurile psaltice ale lăcaşului de închinare.
Biserica strămoşească ne aduce în faţa ochilor în această duminică, un chip al nevoinţei şi al ascezei feminine, Maria Egipteanca. Viaţa acestei cuvioase este o istorie a căderii în păcat, dar, în acelaşi timp, şi a ridicării spre cele mai înalte culmi ale virtuţilor, simbol al pocăinţei şi al măreţiei conştiinţei feminine care răspunde chemării divine.
Cuvântul de învățătură al Ierarhului, de la finalul Sfintei Liturghii a adus în fața ochilor minții celor prezenți exemplul de pocăință adâncă al Sfintei Maria Egipteanca. Preasfinția sa a arătat apoi credincioșilor prezenți motivul pentru care Sfânta noastră Biserica a ales ca în duminica aceasta să se facă prăznuirea acestei sfinte și anume exemplul de pocăință sinceră al acestei sfinte, care de la o viață păcătoasă a ajuns prin pocăință la desăvârșire și pregustarea Împărăției cerurilor încă din această viață pământească. În finalul cuvântului, Preasfințitul Părinte Nicodim a prezentat credincioșilor prezenți o bucurie deosebită pentru Județul Mehedinți și întreaga Oltenie, și anume, apariția la Editura Princeps Publishing a primelor două volume din seria „Oltenia Mănăstirilor”, cărți de o valoare deosebită pentru ca pun în scris și în valoare Mănăstirile, viața monahală și istoricul celor mai importante așezăminte din Județul Mehedinți și din întreaga Oltenie.