Joi, 28 Aprilie 2022 18:56

Sobor de arhierei la hramul Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Hramul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” şi „Sf. M. Mc. Gheorghe” din municipiul Drobeta Turnu Severin reprezintă, pentru clerul şi credincioşii eparhiei mehedințene, un prilej de aleasă bucurie duhovnicească.

La ceremoniile prilejuite de hramul Catedralei Episcopale au participat un număr de nouă arhierei.

Drept-slăvitorii creştini severineni şi din localitățile învecinate au venit în număr mare să se roage la ceas de cucernică prăznuire alături de Arhipăstorul lor sufletesc, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, și să primească arhierești binecuvântări de la cei nouă ierarhi ce au slujit Sfânta și dumnezeiasca Liturghie.

Programul manifestărilor de joi, 28 aprilie a început la ora 8.30 cu primirea și înveşmântarea ierarhilor la Centrul Eparhial. La ora 8.45 a avut loc procesiunea cu icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe de la Centrul Eparhial la Catedrala Episcopală. La ora 9.00 a început  Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie oficiată de un sobor de ierarhi sub protia Înaltpreasfinţitului TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului.

Din sobor au mai făcut parte: Preasfinţitul LUCHIAN – Episcop al Ungariei și administrator al Episcopiei Ortodoxe Sârbe a Timișoarei, Preasfinţitul LUCIAN - Episcopul Caranșebeșului, Preasfinţitul NICODIM - Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfinţitul VISARION - Episcopul Tulcii, Preasfinţitul NESTOR - Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfinţitul SILUAN - Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Preasfinţitul PAISIE LUGOJEANUL - Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei şi Preasfinţitul EMILIAN CRIȘANUL - Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Alături de soborul celor nouă Ierarhi a slujit și un număr mare de preoți și diaconi, în mare parte invitați din diferite părți ale țării noastre și nu numai.

Cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii a fost ținut de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care le-a vorbit credincioșilor prezenți despre Slăvitul Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos: „Hristos a Înviat! Aceste cuvinte pline de lumină, de viaţă şi de putere care arată biruinţa luminii asupra întunericului şi a vieţii asupra morţii, ne dau în aceste zile multă bucurie şi multă nădejde. Învierea lui Hristos este minunea cea mai mare. Învierea lui Hristos aduce din adâncul sufletelor noastre, prin rostirea acestui adevăr, lumina cea cerească care se uneşte cu noi. Este adevărul cel mai puternic pe care nu-l va birui nimeni niciodată. Pe acest adevăr al răstignirii, morţii, îngropării şi învierii lui Hristos se întemeiază Biserica noastră Ortodoxă.

Iată, orice adevăr este de luat în seamă. Adevărul suprem este Dumnezeu care este dragostea noastră a tuturor şi sfânta evanghelie de astăzi ne-a arătat că dragostea trebuie să ne însoţească neîncetat. Indiferent ce avem de întâmpinat: necazuri, bucurii, dureri, toate să le întâmpinăm purtând înlăuntrul nostru acest Adevăr.”

După Sfânta Liturghie soborul slujitor a pornit în procesiune cu icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe de la Catedrala Episcopală la Centrul Eparhial.

Citit 2023 ori Ultima modificare Joi, 28 Aprilie 2022 19:35

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iulie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube