Răspunsurile liturgice au fost date de psaltul Gabriel Lupu, membru al grupului psaltic „Sfântul Nicodim de la Tismana” al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.
În cuvântul de învățătura, ierarhul mehedințean a accentuat importanța participării omului la Dumnezeiasca Liturghie și la Sfintele Taine ale Bisericii, aceasta fiind singura cale care asigură mântuirea omului (în afara Bisericii nu exista mântuire). De asemenea, omul a fost rânduit sa fie moștean al Împărăţiei Cerurilor și să se învrednicească de cinstea pe care cea de-a zecea ceată îngerească a pierdut-o în urma mândriei care a dus la răzvrătire împotriva lui Dumnezeu și în cele din urma la pierderea demnității de îngeri ai luminii. Sfânta Tradiție ne prezintă modelul Sfântului Arhanghel Mihail înfățișat în sfintele icoane cu o sabie de foc și îndemnul său pentru toți îngerii și oamenii: „să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte…”, îndemn pe care îl regăsim în cadrul Dumnezeieștii Liturghii. Pentru aceasta îl numim pe Sfântul Arhanghel Mihail, înger al dreptății sau al legii dumnezeiești.
În încheiere, Preasfinția Sa a vorbit despre vrednicul de pomenire Arhimandrit Caliopie Georgescu, cel care a ridicat biserica, despre osteneala și dedicarea sa. Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Bâcleș a avut preoți care au purtat cu demnitate ținuta preoțească, dintre care amintim: Arhim. Caliopie Georgescu, Pr. Dorel Ivan și pr. Alexandru-Cristian Văcaru, cel care duce mai departe lucrarea înaintașilor săi.
Cuvântul de învățătură a fost urmat de slujba parastasului pentru Arhim. Caliopie Georgescu și Sfânta Taină a Botezului pentru cei trei copii ai Pr. Paroh Alexandru-Cristian Văcaru, slujbe săvârșite de Preasfințitul Nicodim.