Vineri, 01 Septembrie 2023 20:39

Mănăstirea Jiana a serbat pe cel de-al doilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În ziua de 1 septembrie 2023, la începutul anului bisericesc, când Sfânta noastră Biserică prăznuiește pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (cel smerit) și Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul, Mănăstirea Jiana, din cuprinsul localității Jiana, Protopopiatul Vânju Mare, a serbat pe cel de-al doilea ocrotitor, pe Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul.

Sfânta și dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul au făcut parte Pr. Vicar Eparhial Mihai Zorilă, Pr. Augustin Dragomir, stareţul sfântului aşezământ monahal, Pr. Vasile Ghiţan, protopop al Protoieriei Vânju Mare, Pr. Cătălin Ţăruş, preot slujitor al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin şi  Pr. Marinescu Mişu, preot slujitor la Mănăstirea Jiana.

Răspunsurile au fost date de grupul psaltic „Sfântul Nicodim de la Tismana” al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Părintele Augustin Dragomir a pus la inimile credincioșilor mehedințeni cuvânt de învățătură, în care a evidențiat necesitatea despătimirii, prin care Sfinții au ajuns la îndumnezeire. Totodată a vorbit despre cele trei păcate pe care Sfântul Simeon Stâlpnicul le-a biruit, ajungând la desăvârșire: lăcomia pântecelui, pofta ochilor și trufia vieții. Prin biruința acestor păcate Sfântul Simeon a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni.

De asemenea, a vorbit despre necesitatea postului în viața creștinului dând ca exemplu postul aspru pe care Sfântul Simeon la ținut timp de patruzeci de zile, zidit fiind în chilie și refuzând sa mănânce și să bea în acest timp.

La final a fost oficiat un parastas pentru ctitorii trecuți la Domnul ai acestei sfinte Mănăstiri, Şerban și Dan Pleniceanu.

Citit 618 ori Ultima modificare Vineri, 01 Septembrie 2023 20:41

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Mai 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube