Sâmbătă, 15 Aprilie 2023 18:13

Denia celor 12 Evanghelii, Denia Prohodului Domnului și sfințirea pâinii numită Paști la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin - 2023

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În seara zilei de vineri 13 aprilie 2023, în toate bisericile din cuprinsul Patriarhiei Române s-a oficiat Denia celor 12 Evanghelii, iar în seara zilei de 14 aprilie  2023 s-a oficiat Denia Prohodului Domnului Nostru Iisus Hristos.

La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, Deniile au fost săvârșite de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de soborul de preoți al Catedralei, răspunsurile stranei fiind date de cele două grupuri psaltice ale Catedralei, „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” și „Sf. Cuvios Nicodim de la Tismana”.

Prohodul Domnului Nostru Iisus Hristos a fost cântat la momentul rânduit din cadrul Deniei de vineri seara, în trei străni, una fiind soborul slujitor, iar celelalte, cele două grupuri psaltice.

Credinciosii severineni au venit cu mic, cu mare pentru a lua parte la această rânduială deosebită ce se săvârșește în fiecare an în Vinerea Mare.

După ce a fost cântat Prohodul, soborul slujitor și credincioșii au pornit în procesiune cu Sfântul Epitaf în jurul Catedralei făcând patru opriri cu ectenii, în cele patru laturi ale Catedralei. După acest moment toți credincioșii prezenți au trecut pe sub Sfântul Epitaf, ținut de preoții catedralei severinene deasupra intrării în Catedrală, pentru ca toți cei prezenți să împlinească rânduiala bisericească stabilită pentru această procesiune.

După finalul Deniei, Preasfințitul Părinte Nicodim a mulțumit credincioșilor prezenți pentru participarea în duh de rugăciune la aceste momente deosebite. De asemenea, Ierarhul a mulțumit donatorilor care au contribuit la înfrumusețarea Sfintei Catedrale,

În dimineața zilei de Sâmbătă, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a săvârșit slujba Sfintei Liturghii, a Sfântului Vasile Cel Mare, unită cu Vecernia, slujbă în cadrul căreia Ierarhul a binecuvântat pâinea stropită cu vin și cu Agheasma, numită „Paști”, la momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, după cântarea Axionului.

Painea numita „Paști” a fost ambalată apoi în caserole de unică folosință, de slujitorii Catedralei Episcopale împreună cu membrii consiliului parohial precum și câțiva voluntari, pentru a fi împărțită credincioșilor ce vor lua Sfânta Lumină, venită de la Ierusalim, în noaptea de Paști imediat după miezul nopții, după săvârșirea Slujbei Învierii în pridvorul Catedralei.

Slujba a fost transmisă în direct și în exclusivitate de către postul de radio al Episcopiei Severinului și Strehaiei, Radio Lumina, astfel încât cei care din binecuvântate pricini au putut fi părtași slujbei Deniei celei mari din vinerea Patimilor în Casa Domnului, au ascultat slujba pe calea undelor, pe frecvența 90,4 FM. De asemenea ascultători din toate colțurile lumii au putut fi alături de Soborul Sfintei Catedrale prin intermediul postului de Radio Lumina care a transmis și pentru aceștia slujba Deniei în direct prin intermediul internetului.

Citit 495 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Aprilie 2023 19:21

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Martie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube