Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab este de origine română, dar cunoscută drept mamă culturală a Bulgariei ultimilor Asănești. Ea a rămas în legendele sud-dunărene ca un simbol al maicii devotate, al eleganței domnești, dar și al evlaviei.
La slujba euharistică au fost prezenţi şi reprezentanţi ai autoritățile locale și centrale, Președintele Consiliului Județean Aladin Georgescu, alături de Prefectul Județului Mehedinți Alin-Constantin Isuf.
Răspunsurile liturgice au fost date de către membrii grupului psaltic „Sf. M. Mc. Gheorghe” al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a vorbit despre Pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, despre chinul cel veșnic, despre durerea la care este supus omul atunci când ajunge în iad. Mântuitorul Iisus Hristos prezintă acest chin ca o picătură de apă ce se prelinge într-un infern. Din mijlocul iadului Dumnezeu a lăsat această punte vizibilă pentru ca omul să vadă diferența dintre rai și iad. Totodată a vorbit şi despre viața Sfintei Cuvioase Teofana Basarab.
Preasfințitul Părinte Nicodim a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru slujba săvârșită. De asemenea, Preasfinția Sa a hotărât împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Irineu ca hramul Mănăstirii Strehaia, Sfânta Cuvioasa Teofana Basarab, să fie prăznuit în prima duminică după sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.
Articol scris de Trăilescu Alexandru Cătălin