La primele ore ale dimineții numeroși enoriași s-au pregătit cu haine de sărbătoare, porturi populare din zona de munte a Mehedințului, pentru a-i întâmpina pe cei doi ierarhi care au săvârşit slujba de sfinţire a bisericii parohiale, care a trecut prin ample lucrări de restaurare. A urmat slujba Sfintei Liturghii unde cei doi episcopi au avut alături un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan a vorbit celor de față despre bucuria momentului când se sfințește biserica unei parohii. Aceasta rămâne ca o mărturie permanentă în sufletele tuturor oamenilor în primul rând prin prezența chiriarhului, dar şi pentru că se încununează toată lucrarea celor care au trudit și s-au ostenit la împodobirea casei Lui Dumnezeu cu cele mai alese daruri.
Preasfinția Sa a vorbit şi despre viaţa Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron. Acesta era ostaș în armata romană în timpul împăraților Maximian și Maximus şi provenea dintr-o familie creștină. De îndată ce Teodor a intrat în armată, în regimentul Marmarit, în oraşul Amasia a şi izbucnit persecuţia contra creştinilor, pornită de împăraţii Maximian şi Maximus. Cum Teodor nici nu s-a gândit să ascundă faptul că este creştin, el a fost târât înaintea curţii şi aruncat în temniţă, care a fost încuiată şi pecetluită pentru că ticălosul judecător voia ca Teodor să moară de foame. Mântuitorul Hristos însuşi a venit la Teodor în temniţă şi l-a întărit pe mucenicul Său, zicându-i: „Nu te teme, Teodore, căci Eu sunt cu tine; de hrana cea trupească şi de băutura cea pământească de acum nici să nu te mai atingi, căci cu Mine vei fi în Împărăţia Mea cea cerească şi veşnică”. Atunci în temniţă au venit mulţime de îngeri şi temniţa a strălucit tare, încât temnicerii s-au umplut de spaimă; căci i-au văzut şi ei pe îngeri îmbrăcaţi în haine albe, strălucitoare. După aceasta Sfântul Teodor a fost scos afară, schingiuit mult şi osândit la moarte. El a fost aruncat în foc, şi aşa şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu Celui Preaînalt. Sfântul Teodor a luat mucenicia pentru Hristos la anul 306.
La finalul momentului liturgic, Preasfințitul Părinte Nicodim a adus mulțumiri preotului paroh Victor Muscalu pentru toată osteneala și lucrarea săvârșită, oferindu-i rangul de iconom stavrofor.
La rândul său, părintele paroh a exprimat mulțumirile sale chiriarhului și tuturor ostenitorilor și binefăcătorilor care au contribuit la finalizarea și sfințirea locașului de cult.
De asemenea s-a oferit o gramată de vrednicie primarului comunei Obârșia Cloșani, Iacob Murdeală, pentru contribuția adusă bisericii
Dintre lucrările care s-au săvârșit se menționează astfle: în perioada 2020-2024 s-au realizat lucrări ample la restaurarea întregii biserici. Între anii 2020-2021 a fost montată învelitoarea de cupru pentru acoperiș prin contribuția Consiliului Local al Comunei Obârșia Cloșani, iar în anul 2022 s-a reabilitat exteriorul bisericii, prin grija preotului Bona Marian-Daniel. În perioada 2022-2023 s-au finalizat lucrările exterioare, s-a restaurat întreaga pictură, s-au făcut reparațiile interioare, s-a înlocuit mobilierul bisericesc, s-a amenajat incinta și s-a înfrumusețat sfântul lăcaș cu toate odoarele trebuincioase, toate cu osteneala tuturor credincioșilor din parohie și împrejurimi, osebindu-se ca donatori principali familia domnului primar Iacob Murdeală.
Articol scris de Trăilescu Alexandru Cătălin