Duminică, 15 Mai 2022 17:25

Hramul și punerea pietrei de temelie a bisericii Mănăstirii mehedințene Coșuștea Crivelnic

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Duminică, 15 mai 2022, când Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, mănăstirea mehedințeană Coşuştea – Crivelnic și-a serbat hramul.

 

Astfel, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, răspunsurile liturgice fiind date de către Grupul Psaltic ,,Sf. Nicodim de la Tismana” al Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.

În cuvântul de la finalul Sfintei Liturghii, Ierarhul nostru, Preasfințitul Părinte Nicodim a pus la inimile credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură arătând importanța rugăciunii obștești în cadrul Sfintei Liturghii în duminici și sărbători. De asemenea, Preasfinția sa a amintit câteva repere istorice din viața acestei Sfinte Mănăstiri dar și din viața Sfântului Cuvios Pahomie cel Mare, ocrotitorul acestei vetre monahale și care a fost contemporan al Sfântului Constantin cel Mare. În finalul cuvântului, Ierarhul a îndemnat pe cei prezenți să sprijine Sfintele Mănăstiri pentru că aici monahii și monahiile înalță rugăciuni pentu toată lumea și pentru binele obștesc. De asemenea a subliniat și importanța zilei de 15 mai 2022 pentru această mănăstire, eveniment unic în viața unei mănăstiri, dar și a credincioșilor – Punerea pietrei de temelie a bisericii din mijlocul Mănăstirii.

După slujba euharistică a fost pusă piatra de temelie a noii bisericii a mănăstirii, avându-l ca ocrotitor pe Sfântul Pahomie cel Mare.

Vechea mănăstire Coșuștea – Crivelnic și-a început activitatea în timpul Sfântului Nicodim de la Tismana, care a stat o perioadă în zona Ilovățului. Prima atestare documentară datează din anul 1493. A funcționat până în secolul al XVIII-lea, când apare consemnată în Catagrafiile Mânăstirilor Oltene în rândul „capelelor” cu denumirea de ,,Sfânta Mânăstire Crivelnicul”.

În temeiul prevederilor statutare, Consiliul Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei, în ședința de lucru din data de 22 aprilie 2005, a dezbătut și aprobat reînființarea mănăstirii Coșuștea Crivelnic, iar Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, în ședința din data de 5 iulie 2005, a aprobat reînființarea acestei mănăstiri cu hramul ,,Cuviosul Pahomie cel Mare” (15 mai), în cadrul Protoieriei Baia de Aramă. În prezent mănăstirea este condusă de maica stareță Valentina Pintilie.

Prin redeschiderea acestei vetre monahale în locurile pitorești pe unde a trecut Sfântul Nicodim de la Tismana se va construi un centru de spiritualitate și de întărire a activității misionare.

Citit 1565 ori

Cele mai citite articole

radiolumina logo

 
« Octombrie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube