Luni, 15 Mai 2023 09:04

Slujbă arhierească și Cununie de argint la Biserica Maioreasa din Drobeta Turnu Severin

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Duminică, 14 mai, numeroși credincioși din Drobeta Turnu Severin și mai cu seamă din parohia „Adormirea Maicii Domnului” Maioreasa au participat la Sfânta Liturghie arhierească, ce a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Nicodim, împreună cu un ales sobor de preoţi şi diaconi.

 

Slujba arhierească a început în jurul orei 9:00 în biserica Maioreasa, cea mai veche biserică din orașul Drobeta Turnu Severin. Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul Psaltic „Sfântul Nicodim de la Tismana” al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii Ierarhul a vorbit despre întâlnirea Mântuitorului cu femeia samarineancă, întâlnire relatată în pericopa evanghelică ce s-a citit la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie din duminica a V-a după Paști.

După otpustul Sfintei Liturghii, ierarhul împreună cu părinții slujitori au săvârșit slujba de mulțumire la împlinirea a 25 de ani de împreună-viețuire, numită în popor și cununia de argint, pentru părintele Claudiu-Ionuț Semenescu-Blidaru, Parohul Parohiei Adormirea Maicii Domnului-Maioreasa și protoiereul Protoieriei Drobeta Turnu Severin, și pentru doamna preoteasă Anca Semenescu.

Pentru sprijinul acordat părintelui Ionuț Semenescu în purtarea crucii de preot și în toată activitatea pastoral-misionară, Preasfințitul Părinte Nicodim a acordat doamnei preotese Anca Semenescu distincția „Crucea Mehedințeană pentru mireni”.

Evanghelia duminicii de rând, a V-a după Paşti, vorbeşte despre întâlnirea Mântuitorului cu femeia samarineancă la puţul lui Iacov. Prezent în Sihar, un loc cu reverberații istorice aparte, lângă fântâna lui Iacov, El intră în dialog cu o femeie venită să scoată apă de acolo. Cere să I se dea să bea. Urmează un dialog în cadrul căruia Învățătorul vorbește despre apa cea vie și deconspiră preocupările de natură eshatologică ale interlocutoarei.

Îi vorbește despre nevoia închinării în duh și adevăr, îi deconspiră trecutul și prezentul fără a o jigni și o face să înțeleagă că cel care Îi stă înainte e aparte. Marcată de această întrevedere, femeia devine ulterior propovăduitoarea sa în rândurile concitadinilor din Sihar.

Citit 1080 ori

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iunie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube