Miercuri, 30 Noiembrie 2022 15:09

Hramul singurei biserici din Mehedinți care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Andrei

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Astăzi, 30 noiembrie 2022, când Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Apostol Andrei, Cel întâi chemat și ocrotitorul României, Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din cartierul Aluniș și-a serbat ocrotitorul. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a rostit cuvânt de învățătură în care a subliniat repere din viața Sfântului Andrei cel întâi chemat și ocrotitorul României: „Sfântul Andrei a fost un apostol al Domnului nostru Iisus Hristos, frate cu Simon Petru. Evanghelia după Ioan menționează că Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul, care i-a îndrumat să-L urmeze pe Iisus. Conform aceleiași evanghelii, Andrei l-ar fi dus pe fratele său Simon Petru la Mântuitorul Hristos, spunându-i că l-a găsit pe Mesia (Ioan 1,35-42). De aici provine caracterizarea lui Andrei ca „cel dintâi chemat”. În enumerările apostolilor (Mt 10,2, Mc 3,18, Lc 6,14, F. Ap. 1,13) Andrei este menționat mereu între primii patru.” De asemenea Ierarhul a vorbit credincioșilor prezenți despre râvna și răbdarea pe care a avut-o Sfântul Apostol Pavel care a mers din cetate în cetate pe aceste meleaguri din jurul mării negre pentru a propovădui credința în Domnul Nostru Iisus Hristos și a vesti Evanghelia Sa.

Preacucernicul Părinte Ionuț – Cosmin Ștefan a mulțumit Preasfințitului Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei pentru purtarea de grijă și pentru bucuria slujirii. De asemenea, a mulțumit Părinților împreună slujitori şi credincioșilor prezenți la această sărbătoare pentru împreună-comuniune liturgică.

Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Drobeta-Turnu Severin a luat ființă la 1 decembrie 2007. Aparține Protoieriei Drobeta-Turnu Severin din Eparhia Severinului și Strehaiei. Biserica acestei parohii este situată în partea de vest a municipiului Drobeta-Turnu Severin, lângă cimitirul romano-catolic, nu departe de Sala polivalentă și Policlinica orașului, fiind, deocamdată, singura biserică din Mehedinți care îl are ca ocrotitor pe Apostolul Românilor.

Din 2017 până în prezent Preot paroh este Pr. Ionuț - Cosmin Ștefan. A fost hirotonit întru diacon la 11 august 2006. Hirotonia întru preot a avut loc la data de 13 august 2006. În prezent este și Inspector bisericesc al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Citit 838 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Noiembrie 2022 15:20

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iunie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube