Duminică, 05 Decembrie 2021 16:28

Parohia Balotești și-a serbat cu anticipație hramul

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În Duminica a XXVII-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a slujit Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Balotești, Protopopiatul Drobeta.

 

Din soborul de preoţi şi diaconi care au slujit alături de ierarhul nostru, au făcut parte: Arhim. Gherasim Armulescu, Starețul Mănăstirii Topolnița;P.C. Pr. Cătălin Țăruș din cadrul sectorului Cultural al Episcopiei Severinului și Strehaiei, P.C. Pr. Trotea Elvis – Petrișor, parohul bisericii, P.C. Pr. Eduard Faier şi Diac. Nicolae Sorin Marin.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

La finalul slujbei euharistice cu binecuvântarea Preasfințitului Nicodim, cuvântul de învățătură a fost rostit de Diac. Nicolae Sorin Marin. Acesta a subliniat credincioșilor prezenți importanța credinței, smereniei și răbdării ca virtuți de bază în viața noastră creștină, virtuți pe care le avea şi femeia gârbovă din pericopa evanghelică citită la Sfânta Liturghie.

„Vedem că Mântuitorul Hristos o numește fiică a lui Avraam: <<Dar aceasta, fiică a lui Avraam fiind, pe care a legat-o Satana, iată, de optsprezece ani, nu se cuvenea oare să fie dezlegată de legătura aceasta în ziua sâmbetei?(Luca 13, 16)>>. Adică vindecarea minunată care se săvârșește de către Mântuitorul Iisus Hristos cu această femeie gârbovă se face nu doar pentru că Domnul cunoștea suferința ei îndelungată, de optsprezece ani, ci și pentru că El cunoștea și credința ei puternică, smerenia ei profundă și îndelunga ei răbdare. De aceea a numit-o fiică a lui Avraam și a întrebat mustrând pe mai-marele sinagogii și pe cei care gândeau ca el. Fiică a lui Avraam, după tâlcuirea Sfinților Părinți, înseamnă femeie credincioasă și împlinitoare a voii lui Dumnezeu, pentru că Avraam este socotit părintele credinței, iar cine este fiu sau fiică a lui Avraam înseamnă că este fiu al credinței”, a spus Diac. Nicolae Sorin Marin.

Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” este alcătuită din satele Balotești, Schitul Topolniței și Schitul Topolniței de Sus și se află sub ascultarea Protoieriei Drobeta-Turnu Severin din Episcopia Severinului și Strehaiei. Până în 2004, parohia s-a aflat sub ascultarea canonică a Episcopiei Râmnicului Noul Severin (până în 1939 și în anii 1945-1949), respectiv Mitropoliei Olteniei (în anii 1939-1944 și 1949-2004). În 2011, satul a avut 440 locuitori.

În satul Balotești se află în construcție biserica cu hramul Sf. Apostoli, situată chiar în centrul satului. Locul acestui sfânt lăcaș a fost sfințit la data de 1 martie 2008 de către P.S. Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. Este o biserică în formă de cruce, compartimentată în altar prevăzut cu absidă pentru proscomidiar și diaconicar, naos cu cafas deasupra pentru cor, pronaos și pridvor deschis, susținut pe patru coloane cu arcade.

În prezent paroh al parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Balotești este Pr. Trotea Elvis Petrișor.

Citit 1111 ori

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iulie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube