Din soborul slujitor, alături de Preasfințitul Părinte Nicodim a făcut parte Părintele Arhimandrit Gherasim Armulescu – Starețul Mănăstirii Topolnița, Părintele Marian Mazilița – slujitor al Mănăstirii Mraconia și Arhidiaconul Bogdan-Costel Chirea de la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. Răspunsurile liturgice au fost date de psalții Gabriel Lungu și Vasile Staicu.
În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii Ierarhul mehedințean a pus la inimile celor prezenți un cuvânt de învățătură în care a adus mulțumire clerului din biserici și mănăstiri pentru rugăciunea ce o aduc pentru popor. Preasfinția Sa le-a mai vorbit celor prezenți despre faptul ca „în unele mănăstiri se oficiază Sfânta Liturghie zilnic, iar în altele de 3-4 ori pe săptămână, iar aceste slujbe se oficiază pentru ca Dumnezeu să reverse milostivirea sa asupra poporului și pentru a lupta împotriva vrăjmașului... În mănăstiri sunt călugări care se roagă pentru popor, ce-i drept, numărul lor este destul de mic și aceasta și din cauza unor idei semănate de vrăjmașul cum că cei care merg la mănăstire s-ar duce pentru că au păcate grele, lucru ce nu-i adevărat. Există o greutate, și anume, copiii sunt influențați de multe ori de colegii lor mai mari să fugă de Biserică, să nu mai asculte de părinți și chiar dintre copiii împărtășiți mai des unii se schimbă și se depărtează de biserică din cauza unor lucrări ale satanei... Sfântul Ioan Gură de Aur spunea ca tinerii să se căsătorească devreme. În zilele noastre tinerii încep să facă din ce în ce mai puțini copii considerând că nu pot face față greutăților dacă ar avea mai mulți iar această idee insuflată de satana depărtează pe om de Dumnezeu... Patriarhul Justinian spunea că părinții din mănăstiri se roagă pentru cei care nu se roagă. Multe mănăstiri sunt încă deschise și au slujitori în ciuda greutăților create de propaganda și manipularea venite de la cel rău, de la satană. Toate acestea se îndreaptă cu rugăciune, molima și necazurile vin pentru păcatele noastre... Mai este o zi până în anul 2022. Dumnezeu să ne dea bucurii și împliniri cu binecuvântare și obștii acestei mănăstiri să dăruiască Dumnezeu spor duhovnicesc pe calea mântuirii.”
Mănăstirea Mraconia se afla în comuna Dubova din județul Mehedinți, la o distanță de 15 km vest față de orașul Orșova. Mai concret, aceasta se află pe malul stâng al Dunării, care formează în acel loc, cel mai frumos defileu de pe tot întinsul ei, defileu întins între Orșova și Moldova Nouă.
Mănăstirea Mraconia este rânduită sub purtarea de grijă a Preasfintei Treimi și a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. După anul 1989, Mitropolia Olteniei a avut inițiativa reînființării Mănăstirii Mraconia. În anul 1993 se pune piatra de temelie a noii biserici, iar în anul 1995, cu binecuvântarea Î.P.S. Nestor Vornicescu Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei și cu aprobarea Sfântului Sinod, se reînființează acest așezământ. Slujba de sfințire a bisericii mănăstirii Mraconia a avut loc în data de 18 august 2013 la slujbă participând un număr de trei ierarhi: Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropoitul Olteniei, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.
Mănăstirea Mraconia este păstorită în prezent de maica Iustina Straton.