Luni, 25 Martie 2024 06:50

În Prima Duminică a Postului Mare, Preasfințitul Părinte Nicodim a slujit la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În Prima Duminică a Postului Mare, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a slujit la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, alături de un soborul de preoți și diaconi slujitori ai sfântului lăcaş.

Numeroși severineni au venit cu evlavie pentru a participa la Sfânta Liturghie și, mai ales, pentru a se împărăşi cu Trupul şi Sângele Domnului Hristos, după o săptămână  în care și-au cercetat inimile și sufletele prin post, rugăciune şi spovedanie, dar mai ales prin participarea la Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

La finalul slujbei euharistice, Preacucernicul Părinte Paroh Antonie Olarean a dat citire pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei, zi în care se rememorează biruința dreptei credințe în fața ereziei iconoclaste. „Lumina lui Hristos, chiar de la începuturile creștinismului, a întâmpinat împotrivire, care, în timp, s-a manifestat prin erezii, schisme, persecuții, diferite tulburări, venite din partea vrăjmașilor Bisericii. Nu a existat punct din învățătura creștină care să nu fie atacat, tăgăduit sau interpretat greșit de învățăturile diferiților eretici. Taina Sfintei Treimi, dumnezeirea și omenitatea Mântuitorului, pururea-fecioria Maicii Domnului, Sfintele Taine, Sfintele Icoane, Sfânta Cruce, toate au fost contestate. Lupta a fost mare și grea, dar, de fiecare dată, s-au ridicat ierarhi și părinți întăriți și luminați de Duhul Sfânt, care, în timpul Sfintelor Sinoade Ecumenice, au combătut învățăturile greșite și au statornicit dreapta credință. Cu toate că, încă din primele veacuri creștine, Sfintele Icoane au avut un loc aparte în cultul Bisericii și au constituit o componentă importantă a vieții religioase a credincioșilor, au existat voci care le-au respins, devenind luptători aprigi împotriva lor, adică iconoclaști. Unul dintre cei care s-au ridicat hotărât în apărarea Sfintelor Icoane a fost Sfântul Ioan Damaschin, marele teolog și viețuitor al Mănăstirii „Sfântul Sava” din pustiul Iudeei. Alți părinți care au apărat cu argumente solide cinstirea Sfintelor Icoane au fost Sfântul Teodor Studitul, Sfântul Nichifor Mărturisitorul, Sfântul Grigorie Decapolitul ș.a.” scrie în pastorală.

Răspunsurile liturgice au fost date de către cele două grupuri psaltice „Sf. Nicodim” și „Sf. M. Mc. Gheorghe” ale Catedralei Episcopale.

Preasfinția Sa a binecuvântat pe binecredincioși prin îndemnarea lor la post, rugăciune și întărirea în credința cea curată.

Articol scrie de Trăilescu Cătălin Alexandru

Citit 248 ori Ultima modificare Luni, 25 Martie 2024 06:55

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Aprilie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube