Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, făcând referire la pericopa evanghelică a acestei zile – despre luarea crucii și urmarea lui Hristos, a rostit un cuvânt despre demnitatea cu care vrednicul de pomenire Episcopul Gurie și-a purtat crucea în viața pământească, fiind un om al jertfei, al slujirii și al dăruirii totale pe Altarul Domnului nostru Iisus Hristos.
„Inspirându-mă din Evanghelia ce s-a citit astăzi, voi sublinia o mare virtute a vlădicului Gurie și anume că el și-a purtat crucea cu demnitate. Frățiile voastre, cei care locuiți în acest sat, l-ați știut mai de demult pe vlădica Gurie. Dar de foarte multă vreme l-am cunoscut și noi și prima imagine care mi-a rămas în memorie legată de vlădica Gurie a fost aceea de la înmormântarea Mitropolitului Nestor. A fost cel mai afectat și l-a plâns cel mai puternic pe părintele lui spiritual care plecase în eternitate. Ni s-a părut nouă atunci că prea devreme. Dar ni se pare nouă acum că vlădica Gurie a plecat prea devreme în eternitate. Și-am zis că o mare calitate a acestuia a fost aceea că în tăcere și-a purtat crucea așa cum spune Evanghelia zilei de astăzi. Om din cale afară de credincios și de harnic. S-a dăruit pe Altarul slujirii lui Hristos și ar fi putut spune ca și Aron Cotruș: Eu m-am născut în lume să dărui, să mă dărui, oricând și-oricărui, să-nalț pământu-n cer, să dau, și niciodată-napoi să nu mai cer. Știm cu toții că prin el s-a întemeiat Episcopia de la Deva, tot Centrul Eparhial de acolo este rodul hărniciei, trudei și Crucii pe care el și-a dus-o cu demnitate și nu s-a plâns niciodată nimănui. Ba mai mult, eu cred că și acum când a plecat în eternitate, dacă mai multă grijă aveam față de el, noi, ceilalți, poate Dumnezeu îl mai ținea în lumea aceasta. A fost omul jertfei, al dăruirii, al jertfei totale pe Altarul Domnului nostru Iisus Hristos. Noi nădăjduim că pe Vlădica Gurie Dumnezeu îl va răsplăti după jertfa vieții lui.”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei în cuvântul rostit la Huta.
„Preasfințitul Părinte Gurie (Dumnezeu să-l așeze cu drepții Săi!) a înființat o spirituală tradiție în satul natal, Huta, județul Cluj, ca la întâlnirea fiilor satului să fie săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească în biserica parohială, invitând în fiecare an episcopi din Biserica noastră.
Anul acesta, la peste nouă luni de la mutarea la cele veșnice a prietenului nostru, ucenicul și urmașul său în tronul arhieresc al Episcopiei Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Nestor, s-a îngrijit ca prin Sfânta Liturghie și slujba de pomenire săvârșite în sobor de arhierei, preoți și diaconi, să continuăm ceea ce Preasfințitul Părinte Gurie a dorit să fie an de an aici: rugăciune, comuniune și mulțumire. Dumnezeu să primească rugăciunile, să dăruiască cele de folos credincioșilor din Parohia Huta și să rânduiască în ceata aleșilor Săi pe Episcopul Gurie și pe toți cei plecați din această comunitate. Iar noi, cei rămași, să păstrăm vie amintirea slujirii și bunătății Episcopului Gurie și să ne dăruiască Bunul Dumnezeu credință puternică și dragoste desăvârșită pe calea către Împărăția Sa.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a evocat chipul blândeții, al dragostei și al dărniciei Părintelui său duhovnicesc, Episcopul Gurie Georgiu, cel care a și inițiat, în urmă cu peste 20 de ani, întâlnirea fiilor satului Huta. La final Preasfinția Sa a adresat un cuvânt de mulțumire Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, Preasfințiților Părinți Episcopi, soborului slujitor, și tuturor celor prezenți astăzi la Huta.
După Sfânta Liturghie a fost săvârșit slujba Parastasului pentru Episcopul Gurie, pentru părinții acestuia, Maria și Teodor, și pentru fratele Atanasie, iar apoi a fost sfințită o cruce așezată în curtea bisericii din Huta spre pomenirea întâiului Arhipăstor al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Surse şi foto credit: episcopiadevei.ro