Joi, 08 Septembrie 2022 20:27

Slujirile Preasfinţitului Nicodim în acest sfârşit de săptămâna

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Anul acesta „Serbările Naționale de la Țebea”, manifestare de suflet a tuturor celor care gândesc şi trăiesc în spiritul valorilor cele mai de preţ al națiunii române, îşi dau întâlnire la mormântul Eroului Naţional Avram Iancu, într-un an cu o semnificație aparte care marchează 150 de ani de la trecerea în eternitate a „Crăişorului Muntelui”.

Acest eveniment va debuta pe 10 septembrie 2022 la Biserica Ortodoxă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” de la Ţebea, aflată chiar în incinta „Cimitirului Eroilor” unde odihneşte şi Eroul National Avram Iancu, dar și eroi militari căzuți în luptele Marelui Război al Reîntregirii.

Aici, la invitaţia Preasfinţitului Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Nicodim va participa la slujba de sfințire a noii picturi a Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” de la Țebea, comuna Baia de Criș. Sfânta Liturghie va fi şăvârşită de un sobor de arhierei şi preoţi sub protia Înaltpreasfinţitului Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci va fi un prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii severineni. Slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur va fi oficiată în Catedrala Episcopală de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de soborul de preoți și diaconi al Sfintei Catedrale.

Răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Evanghelia Duminicii dinaintea Înălţării Sfintei Cruci ne aduce în atenţie un moment de taină: Convorbirea lui Iisus cu Nicodim. Mântuitorul se afla în Ierusalim la sărbătoarea Paştilor din primul an al activităţii Sale publice (31 d. Hr.). Nicodim, membru al Sinodului, întrezărind printr-o viziune clară că noul prooroc galilean „de la Dumnezeu a venit învăţător”, vine la Domnul Iisus să stea cu El de vorbă în taină. Domnul îi vorbeşte despre împărăţia lui Dumnezeu, despre renaşterea spirituală a omului şi despre puterea vieţii veşnice izvorâte din jertfa Sa de pe Cruce. Zice Domnul: „Precum Moise a înălţat şarpele în pustie aşa trebuie să se înalţe Fiul Omului pentru ca oricine crede într-Însul să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică” (Ioan 3, 15).

Mântuitorul, în convorbirea avută la Ierusalim cu Nicodim, a arătat, chiar de la începutul activităţii Sale publice, că rolul Său în această lume este de a se jertfi pentru viaţa lumii.

Citit 934 ori

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Martie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube