Joi, 06 Ianuarie 2022 16:08

Sărbătoarea Botezului Domnului la Catedrala Episcopală și în Portul Drobeta Turnu Severin

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În ziua de 06 ianuarie 2022, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Botezul Domnului, Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din Municipiul Drobeta Turnu Severin înconjurat de slujitorii sfântului lăcaș.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupurile psaltice „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Sfântul Nicodim de la Tismana” ale Catedralei Episcopale.

După slujba euharistică, de la Catedrală s-a pornit în procesiune către Portul de la Dunăre pentru Slujba Agheasmei Mari. De la fiecare biserică din oraș credincioșii împreună cu unul din preoții slujitori au venit la Catedrală pentru a porni alaturi de ierarhul mehedințean în procesiune.

După slujba Agheasmei Mari săvârșită pe un ponton din portul severinean, Preasfinția Sa a rostit cuvânt de învățătură prin care a subliniat credincioșilor prezenți câteva aspecte despre sărbătoarea cea mare a Arătării Domnului.

În prima parte a cuvântului a amintit despre datoria noastră de a mulțumi lui Dumnezeu, dar și despre bucuria duhovnicească prilejuită de acest praznic: „Să înalțăm rugăciune de mulțumire și să-L slăvim pe Dumnezeu fiindcă ne-a ajutat și ne-a binecuvântat să sărbătorim Botezul Domnului, Epifania sau Arătarea Domnului aici în Portul orașului nostru în acest an 2022. Este un prilej de bucurie duhovnicească pentru fiecare dintre noi. Ne bucurăm fiindcă bunul Dumnezeu S-a milostivit ca să nu avem acum frigul acela al bobotezei, dar așteptăm și sperăm că va venii și gerul si ploile de care pământul are nevoie”.

În a doua parte a cuvântului a vorbit despre Sfânta Evanghelie citită la slujba Agheasmei Mari: „În Sfânta Evanghelie care s-a citit acum la Sfințirea cea Mare a Apei, am auzit că a venit la râul Iordan Domnul nostru Iisus Hristos, arătând prin aceasta smerenia Sa. A venit ca un om de rând și  a așteptat ca să fie și El botezat asemenea celorlalți oameni care veneau în numar mare din toate categoriile sociale, oameni cu funcții și oameni care erau înrolați în armată, tot poporul venea să se boteze”.

De asemenea a amintit celor prezenți că bunătatea nu trebuie să fie manifestată doar de sărbători, ci pe tot parcursul vieții noastre: „nu numai de sărbători se cuvine să fim buni, ci pe tot parcursul vieții. A fi buni înseamnă a fi îngăduitori, toleranți, atenți, purtându-ne după regulile bunei cuviințe creștine. Ceea ce ție nu-ți place, altuia nu face – este o vorbă veche, dar în Sfânta Scriptură avem mai limpede acest lucru „cum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi lor întocmai” (Mt. 7,12).”

În încheiere a mulțumit tuturor autorităților care s-au implicat la buna organizare și desfășurare a acestei slujbe. A mulțumit preoților slujitori, psalților, diaconilor, pandurilor și tuturor credincioșilor prezenți la această sărbătoare.

Citit 1215 ori Ultima modificare Duminică, 09 Ianuarie 2022 20:31

Media

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Aprilie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube