Luni, 06 Decembrie 2021 17:28

Slujbă Arhierească și hirotonie de ierodiacon la Mănăstirea Gura Motrului

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Luni 6 decembrie 2021, când Sfânta noastră Biserică face pomenirea Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, sfânta Mănăstire Gura Motrului a avut parte de o bucurie duhovnicească deosebită, primind vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a săvârșit aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.

 

Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica mănăstirii la slujbă luând parte alături de Preasfințitul Părinte Nicodim, preacuviosul părinte arhimandrit Calinic Drăghici, exarhul mănăstirilor din Episcopia Severinului și Strehaiei, preacuviosul părinte Arhimandrit Gherasim Armulescu, starețul Mănăstirii Topolnița, preacucernicul părinte Adrian Olarean, consilier administrativ al Episcopiei Severinului și Strehaiei, părintele Gheorghe Popescu, protoiereul Protoieriei Strehaia, părintele protosinghel Iacob Rusu, starețul Mănăstirii Gura Motrului și părinții arhidiaconi Mircea Pădureanu și Constantin Gama de la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

Răspunsurile liturgice au fost date de membrii grupului psaltic „Sf. Nicodim de la Tismana” al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

În cadrul Sfintei Liturghii, Ierarhul a hirotonit întru ierodiacon pe monahul Ioachim Pelin, viețuitor al sfintei Mănăstiri Gura Motrului.

La finalul slujbei, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, Arhidiaconul Mircea Pădureanu a dat citire sinaxarului zilei în care este istorisită viața și minunile Sfântului Ierarh Nicolae.

În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a vorbit despre importanța și însemnătatea troparului care este „portretul Sfântului” evidențiind pe baza troparului calitățile Sfântului Ierarh Nicolae. Mai apoi Ierarhul a vorbit despre minunile săvârșite de acesta. Ierarhul a mai vorbit despre vremurile în care a activat Sfântul Ierarh Nicolae și anume la sfârșitul persecuțiilor în timpul împăratului Constantin cel Mare. Sfântul Nicolae a fost unul din cei mai importanți membri de la primul Sinod ecumenic de la Niceea din anul 325. El a avut o contribuție importantă în combaterea ereziei lui Arie, fiind cel care l-a pălmuit pe Arie mustrându-l pentru erezia lui. Din viața Sfântului Nicolae ierarhul mehedințean a mai amintit despre faptul ca Sfântu Împărat Constantin cel Mare a fost nevoit să îl închidă pe Sfântul Nicolae pentru a nu crea tulburare din cauza acelui eveniment. În închisoare i s-a arătat Maica Domnului care i-a dăruit omoforul și Mântuitorul care i-a dăruit Sfânta Evanghelie. De aceea în icoanele mai vechi Sfântul Ierarh Nicolae e reprezentat primind de la Maica Domnului Omoforul (în partea stângă) și de la Mântuitorul Sfânta Evanghelie (în partea dreaptă).

Ierarhul Mehedințean a mai evidențiat, în cuvântul de învățătură, smerenia sfântului Nicolae care făcea milostenie și nu voia să fie lăudat de oameni pentru ca astfel să se învrednicească de cele înalte.

După slujba săvârșită la Mănăstirea Gura Motrului, Preasfințitul Părinte Nicodim, însoțit de Arhimandritul Gherasim Armulescu, starețul Mănăstirii Topolnița și de părintele Adrian Olarean, consilierul Administrativ al Episcopiei Severinului și Strehaiei, a efectuat o vizită pastorală în satul Menții Față, filie a parohiei Comanda, păstorită de părintele Marian Arnăutu, pentru a vedea stadiul lucrărilor de restaurare demarate la această biserică.

Citit 1054 ori

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Aprilie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube