Răspunsurile liturgice au fost date de psaltul Gabriel Lupu, membru al grupului psaltic „Sfântul Nicodim de la Tismana” al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.
La finalul slujbei euharistice, ierarhul mehedințean a rostit cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți subliniind importanța virtuții smereniei în dobândirea mântuirii, dând trei exemple:
1. Modelul suprem de smerenie al Mântuitorului Hristos - care S-a deșertat pe Sine chip de om luând. Această deșertare de sine poartă denumirea de chenoză (smerenie) în învățătura de credință a Bisericii noastre.
2. Modelul Sfântului Ioan Botezătorul - care prin viața sa austeră, dar și prin faptele sale s-a învrednicit a fi părtaș descoperirii dumnezeiești de la râul Iordanului și de a-L boteza pe Însuși Fiul lui Dumnezeu. Această descoperire poartă numele de Teofanie: Fiul a fost botezat, Tatăl a mărturisit despre Fiul, Duhul Sfânt s-a pogorât în chip de porumbel. Sfântul Ioan Botezătorul a fost numit de Mântuitorul Hristos: „cel mai mare om născut din femeie” (Matei 11,11). Sfântul este reprezentat în icoane purtând aripi, asemenea îngerilor, fapt ce arată viața îngerească pe care a dus-o.
De asemenea, mai este numit și Înaintemergătorul Domnului și cel care a mărturisit despre Mântuitorul: „Eu unul vă botez cu apă spre pocăinţă, dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine; Lui nu sunt vrednic să-I duc încălţămintea; Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc” (Matei 3,11), îndemnând de oameni să se pocăiască „căci s-a apropiat Împărăția Cerurilor” (Matei 3,2)
3. Modelul Avvei Moise Arapul - care mai înainte a fost tâlhar și criminal dar care, prin rânduiala lui Dumnezeu, a părăsit nelegiuirile, a fost botezat, s-a retras în pustia Egiptului și s-a învrednicit a deveni preot și îndrumător duhovnicesc pentru mulți frați și totodată un model de smerenie. Patericul ne relatează momentul hirotoniei acestuia, când a fost pus la încercare de către patriarh care i-a pus pe clerici să-i zică: „pleacă de aici negrule”. Acesta a plecat capul la pământ, ocărându-se pe sine. Auzind de smerenia sa, Patriarhul l-a chemat la sine și l-a făcut preot. Prin darul smereniei Avva Moise a devenit un părinte îmbunătățit care a fugit de slava lumească. Așadar smerenia este darul de a ne recunoaște greşalele noastre și a vorbi cu Dumnezeu.
După rostirea cuvântului de învățătură de către ierarhul nostru, Pr. Paroh Georgică Negrescu a mulțumit acestuia pentru vizita pastorală prilejuită de hramul bisericii.
Cuvântările au fost succedate de parastasul pentru ctitorii bisericii, oficiat de Preasfințitul Părinte Nicodim, alături de un ales sobor de slujitori: Pr. Cătălin Țăruș, eclesiarhul Catedralei; Pr. Paroh Georgică Negrescu; Pr. Cristian Raicu; Arhid. Constantin Gama.