Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 17:03

Proiectul „ȘCOALA DE GRAMATICI-RĂVAȘE INSPIRATE CU LITERE LUCRATE” a ajuns la final

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sâmbătă 20 noiembrie 2021, la Mănăstirea Vodița din cuprinsul Eparhiei Severinului și Strehaiei, a avut loc un eveniment de suflet, desfășurat în cadrul Proiectului „ȘCOALA DE GRAMATICI-RĂVAȘE INSPIRATE CU LITERE LUCRATE” având ca principal scop marcarea a 500 de ani de la prima scrisoare scrisă în limba română - Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung (1521).

Proiectul a avut ca grup de lucru un număr de 30 de copii de la școala gimnazială Petre Sergescu și Școala Gimnazială numărul 6 din Drobeta Turnu Severin, care au participat la atelierele creativ-recreative desfășurate în cadrul acestui proiect. Copiii au învățat să scrie cu instrumente care erau folosite acum mai bine de 500 de ani. Proiectul a fost finanțat prin instrumentul de finanțare comunitară „START ONG” și implementat prin Asociația „Terra Zeurini” din Drobeta Turnu Severin.

Întâlnirea de la Mănăstirea Vodița a constituit ultimul eveniment din cadrul proiectului. Copiii participanți în cadrul proiectului s-au intalnit la Mănăstirea Vodița și au avut de scris pe un răvaș cu pana câteva cuvinte prin care să evidențieze ce reprezintă pentru ei orasul Drobeta-Turnu-Severin. Aceste răvașe au fost scrise pe zidurile și băncile de lângă biserica Mănăstirii și după ce fiecare copil a terminat de scris, răvașele au fost legate cu o sfoară așa cum se proceda acum 500 de ani.

După ce fiecare copil a terminat de scris, au mers cu toții, copii, învățători și părinți, la ruinele Mănăstirii Vodița ce dăinuie de peste 600 de ani, iar aici a avut loc festivitatea de premiere a fiecarui copil participant în cadrul proiectului.

Aici la ruinele mănăstirii, fiecare copil a citit textul scris cu pana pe răvaș, a primit din partea organizatorilor reprezentati de doamna Mihaela Dobre-Mirea, o diplomă și un săculeț cu dulciuri, iar din partea Episcopiei Severinului și Strehaiei, reprezentată prin părintele arhimandrit Ioanichie Nicolăescu, Starețul Mănăstirii Vodița, copiii au primit o carte de rugăciuni și un pliant cu istoricul Mănăstirii Vodița.

Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung (1521) este cel mai vechi document păstrat, scris în limba română. Ea a fost descoperită în 1894 de Friedrich Stenner în Arhivele Naționale ale județului Brașov, unde se păstrează și astăzi. Documentul original pe hârtie, cu pecete aplicată pe verso, se referă la mișcările militare ale Otomanilor la Dunăre și trecerea lui Mohammed-Beg prin Țara Românească.

Citit 936 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 17:19

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Mai 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube