Luni, 16 August 2021 14:09

Sfinții Brâncoveni – Hramul bisericii din Lunca Banului

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Luni, 16 august 2021, biserica parohială din Lunca Banului Mehedinți și-a sărbătorit ocrotitorii, pe Sfinții Martiri Brâncoveni. Cu acest prilej a fost oficiată aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, având alături un ales sobor de sfințiți slujitori.

Din soborul slujitor au făcut parte părintele Adrian-Antonie Olarean – consilier Administrativ al Episcopiei Severinului și Strehaiei, părintele Irinel Troacă - secretar al protoieriei Strehaia, părintele Petre Birceanu – preot slujitor la Mănăstirea Strehaia – fost preot al acestei parohii, părintele Voicu Angelo-Ștefan – Parohul acestei Biserici care a fost instalat aici în data de 8 august 2021, precum și preoți de la parohiile învecinate.

Răspunsurile liturgice au fost date de o parte din grupul psaltic „Sfântul Nicodim de la Tismana” al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

La momentul chinonicului, rapsodul oltean Ion Crețeanu – declarat în anul 2020 „tezaur uman viu”, director al ansamblului Doina Oltului – a interpretat „Balada Sfinților Brâncoveni”.

La finalul Sfintei Liturghii părintele Consilier Administrativ Adrian-Antonie Olarean a dat citire vieții Sfinților Martiri Brâncoveni, iar Preasfințitul Părinte Nicodim a binecuvântat această sărbătoare de hram cu un cuvânt de folos duhovnicesc.

În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Nicodim le-a vorbit celor prezenți despre martiriul Sfinților Brâncoveni și i-a îndemnat să sporească rugăciunea și să vină la biserică în număr din ce în ce mai mare pentru a-i cinsti cum se cuvine pe Sfinții Martiri Brâncoveni – ocrotitorii acestui sfânt locaș și pe ceilalți Sfinți care sunt pictați în această frumoasă biserică.

Piatra de temelie a lăcașului de cult din acest sat a fost pusă de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei în ziua de 31 iulie 2006.

Construirea sfintei biserici, pictura interioară, amenajarea cu mobilier sculptat, executarea finisărilor exterioare, acoperirea cu tablă de cupru, amenajarea curții interioare, împrejmuirea cu gard de piatră și cu racle metalice, s-au realizat între anii 2006-2010, cu ajutorul enoriașilor din satul Lunca Banului, al altor donatori, precum și cu sprijinul Primăriei Strehaia, al Secretariatului de Stat pentru Culte și al Domnului Frâncu Ion, prin stăruința și purtarea de grijă a preotului paroh Petre Birceanu. Încununarea acestor lucrări s-a făcut în data de 24 iunie 2012 prin slujba de sfințire a bisericii de către un sobor de trei arhierei în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.

Citit 1569 ori Ultima modificare Vineri, 02 Septembrie 2022 17:16

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Mai 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube