Miercuri, 17 Ianuarie 2024 13:32

Întoarcerea la izvor - Prăznuirea Sfântului Antonie cel Mare la mănăstirea mehedințeană Vodița

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Chemarea tainică a credinței unește sufletele credincioșilor în rugăciune la hramul Sfintei Mănăstiri Vodița, de miercuri, 17 ianuarie.

Sute de ani, la 17 ianuarie, monahii din obşte, dar şi vieţuitorii din alte mănăstiri din zonă au venit şi l-au prăznuit pe Sfântul Antonie, aşa cum stă în firea sfântului, cu smerenie şi evalvie la Dumnezeu. De aceea, acest hram de suflet adună laolaltă credincioşi şi slujitori ai lui Dumnezeu care doresc un loc de isihie, stare la care se ajunge greu şi ne oferă bucurii duhovniceşti negrăite.

Slujba de hram a fost săvârşită de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, având alături un ales sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, Părintele Episcop a evocat personalitatea Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, organizatorul monahismului răsăritean. Preasfinția Sa a arătat că Sfântul Antonie este deopotrivă ocrotitor al călugărilor și al credincioșilor ce îl cinstesc sau îi poartă numele. Am înţeles acestea de la Ierarhul nostru care a vorbit cu multă căldură despre vrednicii înaintaşi spunându că noi suntem atât de bogaţi şi de binecuvântaţi, întrucât îi avem pe ei mijlocitori înaintea Bunului Dumnezeu. Într-adevăr este mare lucru să ştii că-ţi sunt aproape atunci când îi chemi în rugăciune.

Acesta este modelul de viaţă pe care ni-l propune mănăstirea Vodiţa şi toate sfintele noastre mănăstiri. Aşa i-am înţeles pe credincioşii veniţi, unii de foarte departe, ca preţ de câteva ceasuri să lase deoparte tumultul vieţii şi să se dăruiască deplin sfinţeniei lui Dumnezeu. Bucuria lor a fost sporită, prin participarea în duh de rugăciune la Sfânta Liturghie oficiată de preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Răspunsurile stranei au fost date cu mare măiestrie de psalţii Catedralei Episcopală din Turnu Severin.

********

Sfântul aşezământ monahal este un important monument istoric şi de arhitectură din Oltenia, fiind cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar. Manăstirea Vodiţa este o mănăstire de călugări întemeiată între anii 1364-1370 de Sfântul Nicodim pe cheltuiala voievodului Tării Româneşti, Vlaicu-Vodã.

A fost refăcută de Radu cel Mare în jurul anului 1500 şi de Cornea Brăiloiu în 1689, dar a cunoscut o perioadă de decădere după războiul austro-turc din 1718.

Mănăstirea Vodiţa a fost reînfiinţatã în anul 1990, când a fost începută restaurarea ctitoriei voievodale şi a fost construit un corp de chilii pentru desfăşurarea vieţii de obşte.

La această mănăstire a fost copiat un tetraevanghel slavon miniat, cel mai vechi manuscris din Ţara Românească.

Citit 556 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Ianuarie 2024 13:34

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iulie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube