Sâmbătă, 21 Mai 2022 16:07

Hramul Bisericii de lemn de la Mănăstirea Topolnița

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

De praznicul Sfinților Împărați Constantin şi Elena, biserica de lemn a mănăstirii Topolnița şi-a serbat hramul. Cu acest prilej la această vatră monahală s-a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei având alături un ales sobor de preoți și diaconi. Pelerinii mehedințeni prezenți la această sărbătoare au înălțat rugăciuni către ocrotitorii sfântului lăcaş de închinare şi au aprins o făclie pentru cei ce s-au mutat la Domnul.

În lavra ctitorită de Sfântul Nicodim cel Sfințit de la Tismana sărbătoarea Sfinților Împărați cei întocmai cu Apostolii a început încă de vineri seara, când a fost săvârşită slujba Vecerniei.

În ziua hramului, Preasfințitul Părinte Nicodim a poposit la mănăstirea de lângă apa Topolniței şi a oficiat Sfânta Liturghie arhierească. Ierarhul locului a avut alături un ales sobor de ieromonahi, preoți şi diaconi, din care a făcut parte şi părintele arhimandrit Gherasim Armulescu, starețul aşezământului monahal.

În cadrul Sfintei Liturghii Preasfinția Sa a hirotonit întru preot pe diaconul Bivolaru Aurelian-Laurențiu pe seama parohiei Ghelmegioaia cu hramurile „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul” și „Sf Mare Mucenic Gheorghe”.

De asemenea, tot în cadrul Sfintei Liturghii, după momentul axionului, ierarhul a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Iancu Florian Eduard pe seama parohiei Izvoarele din Protopopiatul Vânju Mare.

La finalul slujbei, Părintele Episcop a pus la inima celor prezenți cuvânt de învățătură și de binecuvântare vorbind celor prezenți depre Sfinții Împărați Constantin și Elena. De asemenea, Preasfinția Sa a îndemnat credincioșii prezenți să înmulțească rugăciunea pentru pacea întregii lumi, vorbindu-le celor prezenți și despre Sfântul Sofronie Saharov, ca model al rugăciunii pentru pace.

La final a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii acestei Mănăstiri dar și pentru stareții sfântului așezământ trecuți la Domnul.

Până în 1993 mănăstirea Topolnița îşi sărbătorea ocrotitorul spiritual la data de 29 august, la sărbătoarea “ Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul ” , hramul bisericii ridicate în anul 1646 de ctitorul Lupu Buliga. O dată cu strămutarea bisericuţei de lemn din judeţul Gorj şi data de 21 mai a devenit zi de pelerinaj pentru cei care doresc să petreacă câteva ceasuri în linişte şi rugăciune în peisajul mirific de pe valea râului Topolniţa.

Din 1993 până în urmă cu câțiva ani, biserica de lemn a trecut printr-un amplu proces de restaurare. Mai întâi a fost împodobită cu catapeteasmă din lemn sculptat, lucrată la Sighetul Marmaţiei de meşteri renumiţi. Pictura interioară a fost realizată în tehnica fresco în stil neobizantin, între anii 2004 – 2005, de către renumiţii pictori mehedinţeni Eugen şi Florica Papici. Biserica de lemn a fost integrată vechiului ansamblu monahal prin construirea unui zid împrejmuitor din piatră, care sporeşte şi mai mult farmecul locului.

Mănăstirea Topolniţa este un aşezământ monahal de călugări, cu viaţă de obşte, sub stăreţia părintelui arhimandrit Gherasim Armulescu. Se află pe teritoriul comunei Izvoru Bârzii din judeţul Mehedinţi. După tradiţie, prima biserică a fost zidită aici de Sfântul Nicodim, în secolul al XIV-lea. Biserica actuală, în forma de cruce, a fost ridicată în anul 1646, de Lupu Buliga - ,,ver căpitan de plai”. A fost pictată în anul 1673, în frescă, stil bizantin, de zugravii Grigore ,,Grecul” şi Dima ,,Românul”. Remarcabilă este tema ,,Judecata de Apoi”, pictată în faţada exterioară vestică, la fel ca la mănăstirile din Moldova.

După secularizare (1863), schitul a fost părăsit, dar s-a reînfiinţat în 1930. În anul 1932, Comisia Monumentelor Istorice a făcut reparaţii parţiale şi s-au reconstruit trei chilii. Mai târziu s-au executat reparaţii şi restaurări, prin grija vrednicului de pomenire Î.P.S. Acad. Dr. Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei.

Citit 1459 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Mai 2022 10:01

Media

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iunie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube