Duminică, 06 Februarie 2022 17:15

Schimb de generații la Parohia Pristol

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Bucurie duhovnicească și slujbă arhierească la parohia Sfântului Ierarh Nicolae din localitatea Pristol, Protopopiatul Vânju Mare.

Credincioșii au primit în mijlocul lor astazi, 06 februarie 2022, în duminica a XVII-a după Rusalii, pe Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei care a oficiat aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost date de psaltul Gabriel Lupu, membru al grupului psaltic „Sfântul Nicodim de la Tismana” al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

După citirea Sfintei Evanghelii, ierarhul mehedințean a talcuit pericopa evanghelică a Duminicii a XVII-a dupa Rusalii. Preasfinția Sa a amintit credincioșilor prezenti importanța rugaciunii stăruitoare după modelul femeii cananeence, dar și importanța participării credincioșilor la sfintele slujbe alături de cler.

În timpul slujbei euharistice ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Preda Andi – Florian pe seama acestei parohii.

La finalul Sfintei Liturghii Părintele protoiereu Vasile Ghițan a dat citire actului de instalare în postul de preot paroh a părintelui Andi-Florian Preda, care a primit din mâinile Preasfințitului Părinte Nicodim, însemnele împuternicirii sale ca paroh: Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheia Bisericii.

După momentul instalării, părintele nou hirotonit a rostit, înaintea enoriașilor prezenți, câteva cuvinte la începutul misiunii sale preoțești.

Emoția a cuprins și pe părintele Ion Iacob, cel care a slujit în această biserică timp de 45 de ani, și care a rostit din inimă la acest moment emoționant câteva cuvinte la finalul misiunii sale în mijlocul acestei comunități.

La finalul cuvântărilor Preasfințitul Părinte Nicodim a pus la inimile credincioșilor prezenți câteva îndemnuri spre a sprijini noul preot al satului Pristol în misiunea ce i s-a încredințat în această zi.

În semn de recunoștință, pentru osteneala depusă în ogorul Domnului timp de mai bine de 45 de ani în slujirea enoriașilor din satul Pristol, părintele Ion Iacob a fost ridicat la rangul de Iconom Stavrofor.

Parohia Pristol este situată in partea de sud a Județului Mehedinți aparținând administrativ de Protoieria Vânju Mare.

Comuna Pristol este poziționată în Câmpia Olteniei la confluența fluviului Dunărea cu Râul Timoc, totodată fiind și un punct de frontieră triplă între România, Serbia și Bulgaria.

Citit 1701 ori Ultima modificare Duminică, 06 Februarie 2022 22:35

Media

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Aprilie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube