Luni, 27 Mai 2024 18:54

Slujire arhierească la hramul Sfintei Mănăstiri Jiana

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pe 27 mai 2024, în lunea Săptămânii a IV-a după Sfintele Paști, când Biserica noastră Ortodoxă face pomenirea Sf. Mc. Iuliu Veteranul, Sf. Mănăstire Jiana din Jud. Mehedinți și-a serbat ocrotitorul.

Cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură de la finalul slujbei euharistice, ierarhul a vorbit despre credința și răbdarea sfinților mucenici în fața morții, indiferent de poziția lor socială: „Sfinții mucenici, în general, la fel și Sf. Iuliu Veteranul, au avut atâta credință, încât pentru Hristos, pentru mărturisirea credinței celei adevărate, au acceptat moartea mucenicească. Cei care i-au judecat, au hotărât ca ei să fie martirizați. N-au ținut seama de tinerețile lor. La procesele ale căror hotărâri erau nedrepte, au fost uciși tineri foarte pricepuți, viteji, bine pregătiți, ce au ajuns să obțină cele mai înalte grade în oastea romană. Hotărârile nedrepte au făcut ca numărul mucenicilor să fie foarte mare. Ceea ce impresionează la aceștia, a fost tăria lor de caracter, voința, puterea de a-i înfrunta pe judecători, pentru a fi cu Dumnezeu...”.

Apoi, Ierarhul a subliniat libertatea de manifestare a cultului pentru creștinii de astăzi, de a participa la slujbe ca o alegere personală: „Astăzi, trăim niște vremuri în care ne bucurăm de libertate. Toți ortodocșii, și nu numai, au posibilitatea de a merge la slujbe, să se roage, să participe la Sfintele Liturghii, să meargă la hramuri. Cei care se bucură de sănătate, ca o binecuvântare, nu se pot plânge că nu ar avea timp să vină la biserică. Depinde de evlavia, de credința fiecăruia, dacă o are, dacă este căldicică sau fierbinte. Vrăjmașul diavol se luptă prin patimi, cu care robește pe mulți, prin tot felul de zvonuri care să aducă panica în inimi, folosind tot felul de mijloace pentru a-l împiedica pe om să nu meargă în rai, să nu aibă parte de mântuire, de Dumnezeu...”.

În încheiare a fost adresat îndemnul de a nu ne lăsa înșelați de zvonurile false, care strecoară teamă în mințile și inimile noastre. „Cei care propovăduiesc ateismul, pun accentul pe viața de aici, și chiar unii din părinții ortodocși, fără intenție, fără să-și dea seama, răspândesc niște zvonuri care nu fac bine credincioșilor, despre venirea unor vremuri grele. Iubiți credincioși, nu dați crezare acestor zvonuri! De ce? Fiindcă nu-i este dat nimănui să știe viitorul, să știe când va fi sfârșitul lumii, așa cum stau scrise în Evanghelia de la Marcu 13, 32 cuvintele Domnului Hristos, care întrebat de Apostoli de aceasta, spune: «Iar despre ziua aceea și despre ceasul acela nimeni nu știe, nici îngerii din cer, nici Fiul, ci numai Tatăl». Să fim cu nădejde în Dumnezeu! Fără Dumnezeu, dacă nu îngăduie El, nu se întâmplă nimic. Nu poate hotărî cineva, fără îngăduința lui Dumnezeu. Însă noi trebuie să ne gândim la sfârșitul nostru, la mântuirea noastră...”, a spus Episcopul Severinului și Strehaiei.

De asemenea, Ierarhul şi-a exprimat nădejdea în ridicarea unui locaș de închinare mult mai spațios și mai frumos, în cadrul Mănăstirii Jiana.

La final a fost săvârșit un parastas pentru ctitorii Dan și Șerban Pleniceanu, pentru donatorii, binefăcătorii si miluitorii mănăstirii mehedințene, trecuți la Domnul.

Părintele Protosinghel Augustin Dragomir, starețul aşezământului monahal a mulțumit ierarhului și credincioșilor pentru prezența la hram, acestora din urmă și pentru venirea duminică de duminică la Sfânta Mănăstire Jiana din județul Mehedinți, actualmente singura mănăstire din cuprinsul Patriarhiei Române care îl are ca ocrotitor pe Sf. Mc. Iuliu Veteranul (27mai).

Articol scris de Arhid. Pădureanu Mircea

Citit 453 ori Ultima modificare Luni, 27 Mai 2024 19:35

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iunie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube