Marți, 26 Martie 2024 10:01

Taina Sfântului Maslu la Catedrala Episcopală

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Din șapte Sfinte Taine, pe lângă Botez, Mirungere, Sfânta Euharistie (Împărtășania), Pocăința (Mărturisirea), Preoția, Nunta, face parte și Taina Sfântului Maslu, rânduită de Mântuitorul pentru alinarea suferințelor și vindecarea bolilor trupești și sufletești, numită și ungerea sfântă „în numele Domnului” potrivit cuvintelor Sf.Ap.Iacov, care constituie și prima informație în acest sens: Este vreunul dintre voi în suferință? Să se roage. Este cineva cu inimă bună? Să cânte psalmi. Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoții Bisericii și să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului. Și rugăciunea credinței va mântui pe cel bolnav și Domnul îl va ridica, și de va fi făcut păcate se vor ierta lui (Iacov 5, 13-15).

Sfântul Maslu (gr. τό Εὐχέλαιο = Eleoungere; slv. Sveatâi Elea, Eleosveştenia = ungerea cu untdelemn, slujba untdelemnului; de la vechiul cuvânt slav „Maslo“ = ulei, ungere) – este slujba sfântă a Tainei vindecătoare de suferințe și boli, prin care Biserica se roagă, prin sfințiții ei slujitori (episcopii și preoții), pentru sănătatea bolnavilor și le acordă iertarea păcatelor prin ungerea cu untdelemn sfințit.

Ea se săvârșește de obicei în zilele de post, cu trei, cu cinci sau cu șapte preoți, iar credincioșii bolnavi și rudele lor care participă la această Taină și doresc cu adevărat să-și ușureze suferința trupului și a sufletului, trebuie să vină la Sfântul Maslu cu mare credință în Dumnezeu, împăcați cu toți, ținând post și întăriți cu multă rugăciune. Săvârșirea lui cu mai mulți preoți, făcută cu credință și post pentru cei bolnavi, și ungerea lor cu untdelemn sfințit, formează cea mai puternică slujbă și rânduială de vindecare și alinare a bolilor trupești și sufletești în Biserica Ortodoxă.

Untdelemnul de la Maslu, fiind binecuvântat de preoți cu invocarea lui Dumnezeu, este sfânt, plin de darul dumnezeiesc al Sfântului Duh, ca și apa botezului. El are puterea de a curăți sufletul, prin iertarea păcatelor, și de a tămădui trupul, prin izgonirea bolilor, împărtășind mila și îndurarea lui Dumnezeu. De aceea, untdelemnul rămas de la Maslu, ca și făina binecuvântată atunci, trebuie păstrate cu cinste, în loc curat și ales, și pot fi folosite numai în scopuri pioase. Se obișnuiește ca din ele să se facă o turtiță, din care se dă bolnavului să mănânce. Uleiul se poate pune în candele să ardă, fie în casă, fie în Biserică unde poate fi folosit și la miruit, iar din faină, în unele părți, se fac prescuri pentru Sf. Liturghie. După Sf. Simeon al Tesalonicului, chiar și trupurile morților se pot unge cu untdelemnul păstrat de la Maslul ce li s-a făcut pe când erau în viață.

Boala este o suferință pe care omul o suportă în trupul său. Această persoană suferindă, bolnavul, are nevoie de îngrijire și tămăduire. Domnul Iisus îndeamnă la cercetarea și îngrijirea bolnavilor prin care Îl slujim pe El: Atunci va zice Împăratul celor de-a dreapta Lui: Veniți, binecuvântații Tatălui Meu, moșteniți împărăția cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc; însetat am fost și Mi-ați dat să beau; străin am fost și M-ați primit; Gol am fost și M-ați îmbrăcat; bolnav am fost și M-ați cercetat; în temniță am fost și ați venit la Mine (Matei 25, 34-36).

În contextul proclamării anului 2024 în Patriarhia Română drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, și comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, la Catedrala Episcopală din Dr.-Tr. Severin, în zile de miercuri (27 martie, 3,10,17,24 aprilie) din Postul Sf.Paști, va fi reluată săvârșirea Tainei Sf.Maslu începând cu ora 16.00.

Sfântul Grigorie Palama zice:

„Fără răbdarea celor ce vin peste noi fără voie, nici cele făcute de noi cu voia nu vor avea binecuvântarea dumnezeiască. Fiindcă iubirea de Dumnezeu devine probată prin necazurile încercărilor”.

 

Articol scris de Arhid. Pădureanu Mircea

Citit 564 ori

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Aprilie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube