Duminică, 08 August 2021 16:13

Biserica Sfântul Dorotei din Gaza din localitatea Simian și-a cinstit ocrotitorul

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Biserica ,,Sfântul Dorotei din Gaza" din localitatea Șimian, județul Mehedinți și-a cinstit ocrotitorul spiritual duminică, 8 august 2021.

 

Hramul acestei parohii a început din seara zilei de 7 august, atunci când a fost săvârșită slujba Vecerniei unită cu Litia în cinstea Sfântului Dorotei.

În dimineața zilei de duminică, programul liturgic a continuat începând cu ora 8:⁰⁰, când a fost săvârșită Utrenia, iar începând cu ora 9:⁰⁰ a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către psalţi ai Catedralei severinene.

După rugăciunea amvonului, Preasfințitul Părinte Nicodim a sfințit o copie a icoanei Maica Domnului-Pantanassa, realizată de pictorul bisericesc Costel Olarean, cel care a început lucrarea de înfrumusețare cu veșmântul picturii al acestei biserici. Icoana va înfrumuseța sfântul locaș pentru a fi mijlocitoare pentru toți cei ce vor îngenunchea, în rugăciune, în fața ei.

În cuvântul de învățătură rostit, Ierarhul mehedințean a vorbit celor prezenți despre Icoana Maica Domnului Pantanassa a cărei copie fidelă a fost sfințită astăzi. De asemenea ierarhul a mai pus la inimile credincioșilor câteva învățături ce se desprind din viața Sfântului Dorotei din Gaza, ocrotitorul acestei biserici. Preasfinția sa a încheiat cuvântul de învățătură îndemnându-i pe credincioșii prezenți la răbdare și ascultare de Dumnezeu precum și la tăierea voii proprii pentru a ne folosi sufletește cât mai mult, asemenea Sfântului Dorotei de Gaza și a Sfântului Dositei, ucenicul Sfântului Dorotei, despre care Preasfinția sa a amintit într-o istorisire din cadrul cuvântului de folos duhovnicesc rostit.

În continuare, părintele paroh a vorbit despre importanța acestei zile, când toată comunitatea a participat la Sfânta Liturghie de hram. Părintele Daniel a mulțumit tuturor sprijinitorilor acestei biserici fără de care nu s-ar fi putut realiza lucrările demarate la împodobirea și înfrumusețarea cu pictură a acestei biserici. Părintele paroh Daniel Vătuiu a încheiat cuvântul său vorbind despre minunile săvârșite de această icoană.

La eveniment au fost prezenți pe lângă credincioșii acestei parohii și autorități locale. Părintele Paroh Daniel Vătuiu a dăruit Preasfințitului Părinte Nicodim, în semn de prețuire din partea enoriașilor acestei parohii o Icoană cu Maica Domnului Pantanassa.

În încheiere, elevele Nicoleta Iancu și Ana-Maria Pereanu, fiice ale parohiei Calea Hinovei, au interpretat câte o frumoasă priceasnă închinată Maicii Domnului, iar părintele paroh Daniel Vătuiu le-a oferit o icoană cu Maica Domnului Pantanassa.

Biserica parohiei Calea Hinovei din comuna Șimian, județul Mehedinți a fost sfințită în data de 9 septembrie 2017.

În ziua de 9 august 2021 Preasfințitul Părinte Nicodim se va afla la Mănăstirea Strehaia unde va sfinți un Cenotaf ridicat de Episcopia Severinului și Strehaiei în memoria voievodului Mihai Viteazul la 420 de ani de la asasinarea sa.

Citit 1668 ori Ultima modificare Duminică, 08 August 2021 23:17

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Mai 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube