Duminică, 13 Martie 2022 20:01

Duminica Ortodoxiei la Catedrala din Severin

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În Duminica Ortodoxiei, Preasfinţitul Nicodim a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. În toate Bisericile Ortodoxe s-a oficiat Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Această Liturghie, una dintre cele trei existente în cultul ortodox, se oficiază numai de zece ori pe an: în primele cinci duminici din Postul Mare, în Joia şi Sâmbăta Mare, în Ajunul Crăciunului şi al Bobotezei şi în ziua sărbătorii Sfântului Vasile cel Mare.

La Catedrala din Severin, Duminica Ortodoxiei a adunat enoriașii care au venit pentru a participa în duh de rugăciune alături de ierarhul locului. Slujba a fost oficiată în Catedrala de Preasfințitul Părinte Nicodim alături de soborul Sfintei Catedrale iar răspunsurile liturgice au fost date de cele două grupuri psaltice ale sfântului locaș. La finalul Sfintei Liturghii, părintele Adrian Olarean, consilierul administrativ al Episcopiei Severinului și Strehaiei și parohul Catedralei, a dat citire Mesajului pastoral al Preafericitului Părinte Daniel, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, la Duminica Ortodoxiei.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române trimite în fiecare an, în Duminica Ortodoxiei, o scrisoare pastorală care este citită în toate bisericile din parohii şi mănăstiri. În pastorală se vorbeşte despre importanţa cinstirii sfintelor icoane ca expresie a credinţei ortodoxe şi se face un apel către toţi credincioşii, să contribuie fiecare la lucrarea misionară a Bisericii, mai ales în parohiile sărace din ţară şi străinătate.

Duminica Ortodoxiei sau Duminica biruinţei Ortodoxiei este sărbătorită în prima duminică a Postului Mare. Instituită în secolul al IX-lea, această sărbătoare este închinată biruinţei dreptei credinţe asupra celor care nu cinsteau icoanele şi asupra tuturor ereziilor.

Icoana are un rol foarte important atât în practica şi viaţa liturgică de zi cu zi a Bisericii, cât şi în stabilirea doctrinală a învăţăturilor de credinţă. Cinstirea icoanelor nu este păcat, nu este idolatrie, ci este mijlocul prin care ne manifestăm adoraţia noastră la adresa lui Dumnezeu, Care din iubire pentru oameni a devenit El Însuşi om. Venerarea icoanei nu se referă la materia din care este făcută, ci la chipul celui care este pictat pe ea.

Citit 1067 ori Ultima modificare Luni, 14 Martie 2022 09:52

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Aprilie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube