Vineri, 17 Februarie 2023 16:59

Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron - hramul parohiei Obârșia-Cloșani

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, serbat de Biserica Ortodoxă la data de 17 februarie, a fost sărbătorit în mod deosebit în parohia mehedinţeană Obârşia-Cloşani, din protopopiatul Baia de Aramă. Cu acest prilej, a fost săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de un ales sobor de preoţi şi diaconi, în cadrul căreia au fost pomeniţi ctitorii şi toţi ostenitorii cinstitului lăcaş de închinare.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Grupului Psaltic ,,Sfântul Nicodim de la Tismana", al Catedralei Episcopale din municipiul Drobeta-Turnu Severin.

În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii, ierarhul mehedinţean a vorbit celor prezenți despre rugăciune, pocăință, iertare și dobândirea mântuirii sufletești. De asemenea ierarhul a mai îndemnat pe cei prezenți să viețuiască în comuniune frățească toți fiii acestei parohii îndemnându-i la comuniune așa cum este bineplăcut lui Dumnezeu. În finalul cuvântului a arătat o deosebită mulțumire față de calitatea lucrărilor desfășurate la restaurarea acestei biserici și a felicitat pe părintele paroh Victor Muscalu pentru bogata activitate misionară în această Parohie.

După cuvântul de învățătură a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru eroul Tudor Vladimirescu și pentru pandurii săi.

La final Grupul de copii al parohiei Obârșia Cloșani au susținut un program artistic dedicat lui Tudor Vladimirescu și Pandurilor lui.

Părintele Victor Muscalu a mulțumit în încheiere Preasfințitului Părinte Nicodim pentru purtarea de grijă și vizita pastorală din această zi, dar și preoților si credincioșilor veniți în număr mare pentru a cinsti cum se cuvine pe ocrotitorul acestei Parohii, Sfântul Teodor Tiron.

Biserica Parohiei Obârşia-Cloşani este singura din Episcopia Severinului şi Strehaiei care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron. Sărbătoarea închinată Sfântului a adunat încă de joi seara, atunci când părinţii au săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia, credincioşi din parohie şi din localităţile învecinate.

~Câteva repere istorice din viaţa parohiei ~

Biserica ,,Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron", din localitatea Obârşia-Cloşani este unul dintre cele mai frumoase lăcaşuri de zid mehedinţene. Piatra de temelie a fost pusă în anul 1936. La ridicarea bisericii au contribuit toţi enoriaşii care, împărţiţi în echipe, au reuşit să aducă tot nisipul şi piatra necesare construcţiei.

Pictura a fost realizată de zugravii Gheorghe Bărbulescu din Tismana şi Matei din Peştişani, sub directa conducere şi supraveghere a pictorului C. Bogdan, inspector al artelor pentru Banat. A fost folosită tehnica în ulei, după tradiţia iconarilor bizantini şi greci, utilizând culori discrete, după toate canoanele Sfintei Biserici Ortodoxe. Tâmplăria a fost realizată de Sabin Doandeş din Proiteşti. Sfintele odoare s-au procurat de la depozitul Ionescu din Craiova, cu banii obţinuţi în urma unei subscripţii publice organizate cu aprobarea guvernului de atunci. S-au înregistrat peste 20.000 de recipise şi liste de subscripţie în valoare de câteva milioane de lei. Colecta a fost organizată de părintele Grigore Fierescu-Gorj, parohul din acea perioadă. Clopotniţa pe schelet din lemn s-a construit în anul 1946. Primul cimitir al satului a fost organizat în locul numit ,,Cracul Munceiului".

După numai câteva înmormântări, cimitirul s-a mutat pe coasta din faţa bisericii până la Râpi. Primul înmormântat în cimitirul actual a fost Dumitraşcu Dănciulescu, unul dintre pandurii lui Tudor Vladimirescu. Slujba de sfinţire a avut loc în 15 septembrie 1946 şi a fost săvârşită de marele eclesiarh Teofil Niculescu, primul director al Seminarului Teologic ,,Sfântul Grigorie Teologul" din Craiova, însoţit de arhidiaconul Sacerdoţeanu şi de vestitul medic Aurel Popescu din Turnu Severin.

Citit 1050 ori

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iulie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube