Sâmbătă, 08 Octombrie 2022 15:39

Resfințirea Bisericii din Satul Jidoștița

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Sâmbătă, 8 octombrie 2022, credincioșii din localitatea Jidoștița, comuna Breznița de Ocol, județul Mehedinți au primit vizita pastorală a Preasfinţitului Părinte Nicodim care a săvârşit aici slujba de resfinţire a bisericii cu hramul Nașterea Maicii Domnului. Biserica a fost restaurată între anii 2020-2022 prin purtarea de grijă a Părintelui Paroh Bușan Dănuț-Ion, cu sprijinul financiar al enoriaşilor şi al primăriei Breznița de Ocol.

Alături de Preasfințitul Părinte Nicodim, a slujit un ales slobor de preoți și diaconi, iar răspunsurile liturgice au fost date de grupul Psaltic Sfântul Mare Mucenic Gheorghe al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

În cadrul sfintei liturghii, ierarhul a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Cioabă Gheorghe Adelin pe seama Parohiei Noapteșa din protopopiatul Baia de Aramă.

Satul Jidoștița aparține comunei Brezniţa-Ocol, din mai 1968, fiind situat în nord-vestul acesteia şi al Depresiunii Severinului, la est de contactul acesteia cu Podişul carstic al Mehedinţiului, într-o zonă de dealuri şi văi, traversate de pârâul Jidoştiţa şi afluenţii ei, Luchiţa Mare, Cărăbăşiţa ş.a.

Sfânta biserică cu hramul Naşterea Maicii Domnului, din satul Jidoştiţa, comuna Breznița de ocol, Judeţul Mehedinţi, s-a zidit prin osârdia credincioşilor, la stăruinţa Pr. Ioan Ancuceanu, pe locul unei biserici de lemn, despre care tradiţia spune că a fost ctitoria Sfântului Nicodim de la Tismana şi a fost sfinţită în timpul episcopului Iosif Ioan Bobulescu al Râmnicului şi Noului Severin.

Între anii 1916-1921 s-a adăugat pridvorul şi s-au făcut reparaţii prin purtarea de grijă a Pr. Ion Bobăiceanu, iar între anii 1967-1970, prin strădania credincioşilor, s-au făcut reparaţii capitale şi s-a restaurat pictura, de către pictorul Mihail Bălăşescu din Craiova, fiind resfinţită în 1970 în luna septembrie, ziua 13, de către P.S. Episcop Pavel Şarpe, arhiereu pensionar, stabilit la Mănăstirea Curtea de Argeş, Mitropolit al Olteniei fiind Î.P.S. Firmilian, protoiereu P.C. Pr. Victor Rădulescu, iar paroh P.C. Pr. Marin Crăciunel.

Între anii 1980-2019, s-au făcut diverse lucrări, cum ar fi: gardul, exteriorul şi acoperişul bisericii, cu contribuţia credincioşilor şi purtarea de grijă a preoţilor: Alexandru Negrescu, Gheorghe Ghinea şi Dumitru Armanca.
Între anii 2020-2022, la biserică s-au executat următoarele reparaţii capitale:

- s-a înlocuit pardoseala veche cu granit;

- s-a refăcut instalaţia electrică;

- s-a înlocuit mobilierul în biserică;

- s-a înlocuit tabla zincată din pridvor, cu tablă de cupru;

- s-a vopsit tabla de pe biserică;

- s-au înlocuit porţile de la intrare.

Toate acestea s-au făcut cu ajutorul credincioşilor, a Primăriei Comunei Brezniţa de Ocol şi a altor donatori, preot paroh fiind P.C. Pr. Dănuţ-Ion Buşan, Protoiereu fiind P.C. Pr. Ionuţ Semenescu-Blidaru.

Resfinţirea s-a făcut în data de 8 octombrie 2022, de către P.S. Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

După slujba de resfințire s-a săvârșit Sfânta Liturghie în curtea sfântului locaș pentru a putea participa la Sfânta Liturghie toți credincioșii prezenți.

La final Preasfințitul Părinte Nicodim a pus la inimile celor prezenți un cuvânt de învățătură vorbind despre importanța ce o are sprijinul oricărui creștin la restaurarea unei biserici. De asemenea, ierarhul a explicat care este folosul sufletesc al ctitorilor unui sfânt locaș.

La finalul Sfintei Liturghii părintele protoiereu Ionuț Semenescu-Blidaru a dat citire actului de resfințire.

Pentru purtarea de grijă la desfășurarea lucrărilor efectuate la biserica din Judoștița Părintepe paroh Dănuț Ion Bușan a primit rangul de iconom.

După acest moment părintele paroh a mulțumit Preasfințitului părinte Nicodim pentru purtarea de grijă ce o are față de această Parohie dat fiind ca nu de puține ori Preasfinția Sa a cercetat stadiul lucrărilor desfășurate la această biserică. De asemenea, părintele a mulțumit tuturor celor ce au sprijinit lucrările de restaurare la această biserică.

La final a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii și slujitorii acestei biserici trecuți la Domnul.

După Sfânta Liturghie credincioșii prezenți au avut posibilitatea de a se închina la Sfântul Jertfelnic trecând prin Sfântul Altar și au primit târnoseală.

Citit 1363 ori

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Aprilie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube