Marți, 26 Decembrie 2023 18:06

Zi de mare praznic pentru Episcopia Severinului și Strehaiei și pentru Preasfinţitul Părinte Nicodim

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Marți, 26 decembrie 2023, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Soborul Maicii Domnului și pe Sfântul Preacuviosul Părintele nostru Nicodim cel Sfințit de la Tismana, Episcopia Severinului și Strehaiei a îmbrăcat straie de sărbătoare, serbându-și ocrotitorul spiritual. Cu același prilej, Preasfinţitul Părinte Nicodim și-a prăznuit ziua de nume.

Sfântul Nicodim este cinstit în chip deosebit pe aceste meleaguri, fiind reorganizatorul vieţii monahale de la nord de Dunăre. Astfel, mănăstirea Vodița este prima mănăstire înființată de Sfântul Nicodim pe teritoriul Țării Românești. Tot de numele său este legată şi începerea vieţii monahale la alte trei mănăstiri din Eparhie: Topolniţa, Coşuştea Crivelnic şi Gura Motrului. Sfântul a întemeiat şi alte biserici în ţinuturile Mehedinţiului, iar din timpul său oamenii ţin sărbătoarea numită Ciumarca, ce aminteşte de minunile vinedecărilor de ciumă pe care Sfântul le-a săvârşit. Rugăciunile dreptslăvitorilor creştini s-au îndreptat şi către Născătoarea de Dumnezeu, cea care la plinirea vremii a născut pe Mântuitorul Hristos.

Astfel, la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin a fost oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, împreună cu un ales sobor alcătuit din slujitorii Catedralei Episcopale, preoți și diaconi, preoți delegați ai Centrului Eparhial, preacuvioșii stareți ai mănăstirilor mehedințene și preacucernicii protoierei.

Manifestările prilejuite de această mare sărbătoare a mehedințenilor au început încă din seara zilei de 25 decembrie prin oficierea slujbei Vecerniei Mari unită cu Litia. Răspunsurile din timpul Sfintei Liturghii au fost asigurate de către cele două grupuri psaltice ale Catedralei.

În cuvântul de învățătură rostit de ierarhul nostru, a fost prezentată viața și activitatea Sfântului Preacuvios Părinte Nicodim cel Sfințit de la Tismana, întemeietorul vieții monastice de pe teritoriul țării noastre, şi minunile pe care le-a săvârșit atât în timpul vieții cât și după trecerea sa la cele veșnice.

În încheiere, Preasfințitul Părinte Nicodim a oferit o cruce pectorală şi o gramată de recunoştinţă Preacucernicului Părinte Gigină Marian-Alin, slujitor al Catedralei Episcopale, cu ocazia zilei de naştere şi, de asemenea, a mulțumit tuturor celor care au luat parte la aceste minunate activități.

Citit 669 ori Ultima modificare Marți, 26 Decembrie 2023 18:25

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Aprilie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube