Luni, 25 Iulie 2022 08:40

Vecernie și instalare de preot în Parohia Gruia din Episcopia Severinului și Strehaiei

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Duminică, 24 iulie 2022, la ceas de seară, la sfârșitul Vecerniei, credincioșii din Parohia Gruia, Protopopiatul Vânju Mare, Episcopia Severinului și Strehaiei, au primit pe noul lor Preot Paroh, Părintele Victor Cosmin Tunsoiu. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Chiriarhul locului, în prezența Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și a unui sobor de preoți, între care s-a numărat Părintele Vasile Ghițan, Protopopul de Vânju Mare; Părintele Ionuț Ștefan, Inspector Bisericesc; Părintele Mihail Ilea, fostul Preot Paroh de la Gruia, ieșit de curând la pensie și Părintele Victor-Cosmin Tunsoiu, noul Preot Paroh. Biserica a fost plină de credincioși de diferite vârste, între care și tineri îmbrăcați în frumoase costume populare, care i-au întâmpinat pe cei doi Ierarhi cu pâine și sare, potrivit obiceiului și tradiționalei ospitalități românești, iar la eveniment a participat și Domnul Bengescu Marian Sorin, Primarul Comunei Gruia.

Mai întâi a fost săvârșită slujba Vecerniei la Praznicul Adormirii Sfintei Ana, care este și cel de-al doilea hram al Parohiei Gruia, pe lângă hramul principal dedicat Sfântului Ierarh Nicolae.

Apoi Preasfințitul Părinte Nicodim i-a înmânat noului Preot Paroh Actul de Instalare, citit anterior de Părintele Protopop Vasile Ghițan, Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheia bisericii, urându-i acestuia mult spor și ajutor de la Bunul Dumnezeu în misiunea încredințată și aducând, totodată, mulțumiri fostului Preot Paroh Mihail Ilea, pentru bogata activitate desfășurată vreme de 42 de ani în această Parohie. A fost, așadar, un eveniment cu dublă semnificație, a subliniat Preasfinția Sa în cuvântul Său.

Un cuvânt de binecuvântarea și de apreciere, despre misiunea înaltă și responsabilitatea deosebită pe care o are un Preot Paroh în Parohia sa, a fost rostit și de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, care în urmă cu două săptămâni, cu binecuvântarea Chiriarhului locului și la Sfânta Liturghie săvârșită împreună cu acesta, în 10 iulie 2022, la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, l-a hirotonit întru Preot pe Părintele Victor Cosmin Tunsoiu. Anterior, acesta fusese hirotonit Diacon de către Chiriarhul său, Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim.

Noul Preot Paroh a mulțumit pentru încredere și pentru misiunea primită și l-a asigurat pe Preasfințitul Părinte Nicodim că va lucra cu multă conștiinciozitate în Parohia sa.

Un cuvânt de rămas bun față de credincioșii săi și un îndemn pentru cel care îi va duce misiunea mai departe a fost rostit și de către fostul Paroh, Părintele Mihail Ilea, care i-a zis urmașului său că prin cuvintele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, din Sfânta Evanghelie, care rămân veșnic vii, își va putea îndeplini lucrarea sa misionar-pastorală din Parohie, care nu este ușoară, însă este atât de importantă pentru mântuirea sufletelor oamenilor.

Preasfințitul Părinte Nicodim le-a adus mulțumire Domnului Primar, credincioșilor și tinerilor, pe care i-a îndemnat să păstreze cu bucurie și sfințenie frumosul costum popular românesc și să vină cu el la sfintele slujbe săvârșite în biserica din Gruia, de noul Preot Paroh. De asemenea, Ierarhul a apreciat deschiderea și solidaritatea credincioșilor în jurul noului lor Preot Paroh, arătată atât la momentul hirotoniei, cât și la instalarea sa în Parohie.

Birourile de Presă ale Episcopiei Severinului și Strehaiei și Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Citit 1591 ori Ultima modificare Luni, 25 Iulie 2022 08:46

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Mai 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube