Marți, 17 Ianuarie 2023 19:17

Mănăstirea Vodița și-a prăznuit ocrotitorul

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Marți, 17 ianuarie 2023, cinstitul așezământ al Vodiţei și-a serbat unul dintre ocrotitorii spirituali, pe Sfântul Antonie cel Mare. Slujba de hram a fost oficiată de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, având alături un sobor de preoți și diaconi.

 

Prăznuirea Sfântului Antonie a început din seara zilei de sâmbătă, cu săvârşirea Vecerniei Mari cu Litie. În ziua hramului, Sfânta Liturghie arhierească a început în jurul orei 09:⁰⁰.

Răspunsurile liturgice au fost date de către protopsalţi ai Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.

La finalul Sfintei Liturghii Părintele Arhimandrit Calinic Drăghici, Exarhul Mănăstirilor din cuprinsul Episcopiei Severinului și Strehaiei a dat citire Vieții Sfântului Antonie cel Mare iar la final, Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim a punctat câteva aspecte din viața și activitatea Sfântului Antonie cel Mare, îndemnând credincioșii la rugăciune, avându-i model în rugăciune pe Cuviosul Antonie împreună cu Sfântul Nicodim.

Mănăstirea Vodița, a cărei piatră de temelie a fost pusă de Sfântul Cuvios Nicodim, este cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar și este, de asemenea, primul așezământ monahal din țara noastră administrat autonom, după regulile specifice Bisericii Ortodoxe, stabilite în canoane de Sfântul Vasile cel Mare.

Acest important așezământ a fost încă de la începuturi o adevărată redută de apărare a credinței ortodoxe în acest colț minunat al României. A fost, de asemenea, un loc al educației, un centru cultural de mare valoare. Mănăstirea Vodița este situată la 8 km de orașul Orșova și la 18 de Drobeta-Turnu Severin, capitala județului. Mănăstirea din prezent este ridicată lângă ruinele fostei biserici construite de Sfântul Nicodim.

Ruinele mănăstirii ctitorite la 1370 de Sfântul Nicodim amintesc de frumusețea acelui edificiu, de cea mai veche fundație voievodală din Oltenia. Cuviosul Nicodim a traversat Dunărea și a decis să ridice pe valea pârâului Vodița un lăcaș de cult închinat Fecioarei Maria, care i se arătase în vis. „Mănăstirea Vodița a fost întemeiată în secolul al XIV-lea, pe teritoriul comunei Vârciorova, în apropierea graniței dintre Imperiul Austro-Ungar și Țara Românească. Mănăstirea a fost ridicată între anii 1370-1372, de către Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfințit de la Tismana, pe cheltuiala domnitorului Vladislav I - Vlaicu Voda. (…) Prima mănăstire de pe pământ românesc, cea de la Vodița a fost ridicată de Sfantul Nicodim după ce Maica Domnului i s-a arătat în vis. Ea i-a spus să treacă Dunărea și să ridice o mănăstire la Cascade (…)”, se spune într-un volum dedicat Mănăstirii Vodița.

Citit 938 ori Ultima modificare Marți, 17 Ianuarie 2023 19:22

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iunie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube