Sâmbătă, 02 Iulie 2022 20:02

Schimb de generații la Parohia Izvoare

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Sâmbătă, 2 iulie, comunitatea credincioșilor din parohia Izvoare, județul Mehedinți, a primit vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care a săvârșit aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur având alături de un ales sobor de preoți și diaconi.

 

Slujba arhierească de la Izvoare a fost prilejuită de hirotonia și instalarea în postul de preot paroh al acestei Parohii a tânărului diacon Eduard Florin Iancu.

La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii diaconul Eduard Florin a fost hirotonit preot. La finalul Sfintei Liturghii părintele protoiereu Vasile Ghițan a dat citire actului de instalare a noului preot, iar mai apoi noul preot a primit din mâinile ierarhului însemnele împuternicirii sale în această misiune: Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheia bisericii.

Din soborul de preoți prezenți a făcut parte și părintele conf. univ. dr. Adrian Cristian Mazilița, prodecan și profesor de muzică la Facultatea de Teologie din Craiova, fiu al satului. Din sobor au mai făcut parte părintele Arhimandrit Gherasim Armulescu, starețul Mănăstirii Topolnița, părintele protopop Vasile Ghițan de la Protoieria Vânju Mare, precum și preoți din satele învecinate parohiei Izvoarele.

La final noul paroh, părintele Eduard Florin Iancu a rostit un cuvânt la început de misiune, precum și părintele Aurel Totoroanță cel ce a păstorit statornic această parohie timp de 44 de ani a ținut un cuvânt încărcat de emoție la acest moment deosebit. De asemenea Părintele conferențiar Adrian-Cristian Mazilița, prodecan al Facultății de Teologie din Craiova, fiu al satului a tinut un cuvânt, exprimând bucuria de a participa la acest moment deosebit. Părintele a mai pus la inimile celor prezenți un cuvânt despre Sfântul Stefan cel Mare prăznuit în această zi.

Biserica din satul Izvoare a fost ridicată între anii 1912 -1931 și a fost sfințită în anul 1931 de către vrednicul de pomenire episcopul Vartolomeu al Râmnicului Noul Severin, fiind rânduit ca ocrotitor al bisericii și al satului Sfântul Ierarh Nicolae. Parohia Izvoare apartine administrativ de Protoieria Vânju Mare.

Lucrările de restaurare a bisericii și reparațiile au fost făcute cu sprijinul enoriașilor și sub purtarea de grijă a preacucernicului părinte Aurel Totoroanță între anii 2006 – 2018 fiind sfințită în data de 9 septembrie 2018.

Părintele Totoroanţă Aurel, parohul acestei biserici este slujitor la această parohie din data de 27 octombrie 1978.

“Satul Izvoarele a avut de-a lungul timpului nu mai puţin de 5 biserici, începând de la prima bisericuţă din lemn de la 1711 până la cea de astăzi care a fost zidită la 1912, cu cheltuiala Băncii Comerciale din Turnu Severin unde era preşedinte Theodor Costescu, fost director al Liceului Traian, iar ca director al Băncii domnul Ion Giurăscu. Cărămida şi varul au fost donate bisericii de domnul Iancu Boceanu, proprietar din acest sat, iar pictura şi odoarele s-a făcut pe cheltuiala locuitorilor acestui sat şi s-a sfinţit pe data de 11 octombrie 1931 în zilele Episcopului Vartolomeu al Râmnicului şi Noului Severin, fiind ca protoiereu al Judeţului Mehedinţi P.C. Pr. Pîrligras, iar preot paroh, Ilie T. Ioan” – a spus părintele paroh Aurel Totoroanţă la momentul Sfințirii din 9 septembrie 2018.

Citit 1213 ori

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iulie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube