Vineri, 27 Mai 2022 18:01

Doi arhierei au slujit la Ciumarca comunei Godeanu

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Credincioşii mehedinţeni din comuna Godeanu, și nu numai, au prăznuit vineri, 27 mai 2022, Ciumarca, o sărbătoare instituită de însuşi Sfântul Nicodim de la Tismana, ocrotitorul Eparhiei Severinului și Strehaiei. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită după tradiţie pe dealul Chiciora, de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi.

 

În fiecare an, de Ciumarcă, credincioşii din zona de munte a Mehedinţiului se adună ca la o adevărată nedee. La Godeanu, Ciumarca se ţine în prima vineri după sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Au slujit Sfânta Liturghie: Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi Preasfinţitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului și Clujului, iar răspunsurile stranei au fost date de protopsalții Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.

Credincioşii iubitori de rugăciune au venit şi în acest an în pelerinaj, dimpreună cu preoţi de la parohiile din Mehedinţi. Ei s-au alăturat bucuriei localnicilor, care au venit la sărbătoare îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale.

În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a hirotonit întru diacon, pe seama parohiei Dudașul Schelei din Protopopiatul Drobeta Turnu Severin, pe tânărul teolog Andrei Roșu.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Benedict a felicitat pe Preasfinţitul Părinte Nicodim pentru faptul că s-a preocupat de reluarea acestei rânduieli lăsată de Sfântul Nicodim, atât în satul natal, cât şi în alte localităţi din zona de munte a judeţului Mehedinţi, făcând-o să devină tradiţie. Ierarhul a vorbit, de asemenea, despre iubirea ce o are Dumnezeu pentru om tâlcuind pericopa evanghelică ce înfățișează pe Păstorul cel Bun, pericopă citită în această zi la Sfânta Liturghie.

După cuvântul Preasfințitului Părinte Benedict, Preasfințitul Părinte Nicodim a pus la inimile credincioșilor prezenți cuvânt de mulțumire pentru că au lăsat grijile lumești și au venit aici pe acest deal pentru a fi în comuniune, la rugăciune. În finalul slujbei din această zi cei doi ierarhi au citit rugăciunile rânduite de Sfântul Nicodim spre a fi citite la Ciumarcă, dar și câteva rugăciuni de dezlegare.

La slujba Sfintei Liturghii de pe dealul Chiciora a fost prezent și părintele Ioan Vesa, tatăl Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, care a primit din partea Episcopiei Severinului și a Preasfințitului Părinte Nicodim, distincția „Crucea Mehedințeană”. Gramata episcopală de acordare a crucii Mehedințene a fost citită de părintele Adrian Olarean – consilierul Administrativ al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

După acest moment părintele Ilie Cristian Cioabă de la Parohia Marga a fost hirotesit duhovnic de către Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

În încheiere, doamna Sabina Gheorgheci, primar al comunei Godeanu, a acordat Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul titlul de „Cetățean de onoare al Comunei Godeanu”, ca semn de aleasă preţuire. De asemenea a mai acordat, din partea Primăriei Godeanu și a Consiliului local Godeanu, părintelui Ionuț Ștefan, inspector bisericesc al Episcopiei Severinului și Strehaiei, părintelui Gheorghe Popescu, Protoiereu al Protoieriei Strehaia și Părintelui Nicolae Oproiu, consilierul Social al Episcopiei Severinului și Strehaiei, câte o Diplomă de recunoștință.

*****

În timp ce majoritatea zilelor de prăznuire de peste an sunt aghiocentrice, având în mijloc imaginea unuia sau mai multor sfinţi, Ciumarca şi-a croit o altă cale către celebrarea religioasă. Actul constitutiv al sărbătorii locale îl reprezintă o minune de amploare, a cărei puternică impresie a reverberat şi a făcut posibilă transmiterea anamnetică a ei până în contemporaneitate. Credincioşii au simţit nevoia să îi confere şi un plus de legitimitate, poate tocmai de aceea ea este aşezată între alte două mari sărbători: Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Pentru mehedinţeni, şi mai ales pentru localnici, sunt importante atât experierea sărbătorii la nivel personal, al intimităţii şi profunzimii duhovniceşti, cât şi formele exterioare de manifestare a acesteia. Postirea şi, pentru cei care pot, ajunarea deplină se împletesc cu acel pelerinaj colectiv de la baza dealului până pe cea mai înaltă culme.

Citit 1539 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Mai 2022 14:51

Media

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Mai 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube