Luni, 07 August 2023 10:11

Sobor de arhierei la hramul Mănăstirea Lainici

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mănăstirea Lainici a îmbrăcat veşmânt de sărbătoare duminică, 6 august, în marele Praznic al „Schimbării la Faţă a Domnului”. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de un ales sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, la Altarul de vară al mănăstirii.

Câteva mii de credincioşi au venit la rugăciune în străvechea vatră a Mănăstirii Lainici, din defileul Jiului, pentru a aduce cinstire hramului isihast al cinstitului aşezământ monahicesc, Schimbarea la Faţă a Domnului. Astfel, încă de sâmbătă seară, credincioşii au luat parte la slujba Vecerniei, unită cu Litia, şi la slujba de Priveghere, săvârşite de ÎPS Părinte Mitropolit Irineu. În aceeaşi zi, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a săvârşit rânduiala liturgică la Schitul Locurele, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Duminică, 6 august, în ziua prăznuirii, soborul arhiereilor a liturghisit la Altarul de vară al Mănăstirii, înconjuraţi de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de membrii Grupului Psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova. Amintim prezenţa soborului de ierarhi: Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul ortodox român al Europei Occidentale şi Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, şi Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud. La Schitul Locurele, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului.

La finele slujbei, cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Irineu, au fost înmânate două racle cu părticele din sfintele moaşte ale Sfântului Irodion de la Lainici către Mănăstirea Polovragi şi către Episcopia Basarabiei de Sud.

Sursa şi foto credit: mitropoliaolteniei.ro

Citit 1333 ori Ultima modificare Luni, 07 August 2023 10:15

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iulie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube