Joi, 23 Martie 2023 18:58

Mitropolia Clujului împlinește 17 ani de la înființare, iar Catedrala Mitropolitană un secol de la punerea temeliei

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului împlinește sâmbătă 17 ani de existență, prilej cu care șapte ierarhi se vor ruga la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

La hram vor sluji Mitropolitul Andrei al Clujului, Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului, Episcopul Nicodim al Severinului și Strehaiei, Episcopul Petroniu al Sălajului, Episcopul Nestor al Devei și Hunedoarei, Episcopul vicar Benedict Bistrițeanul al Vadului, Feleacului și Clujului și Arhiereul vicar Gherontie Hunedoreanul al Episcopul Devei și Hunedoarei.

Participă reprezentanţi ai autorităţilor civile şi militare, oameni de cultură, reprezentanți ai mediului academic.

În 25 martie 2006, la sărbătoarea Bunei Vestiri, lua ființă în mod festiv Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Evenimentul naşterii noii mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea şi voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Şaguna și „confirmă faptul că Biserica privește întotdeauna cu respect spre trecut, dar înțelege că viitorul ei trăiește mereu sub aripa înnoitoare a Duhului Sfânt”, transmite Biroul de presă al Arhiepiscopiei Clujului.

Ziua de 25 martie a marcat și momentul întronizării primului Mitropolit, Bartolomeu Anania, iar, după 5 ani, a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei.

Sărbătoarea din acest an subliniază în mod simbolic și împlinirea a 100 de ani de când episcopul Nicolae Ivan, reîntemeietorul Eparhiei Clujului, punea piatra de temelie pentru Catedrala din inima orașului, dar și 90 de ani de la sfințirea acestui important monument de artă românească din centrul capitalei culturale și spirituale a Transilvaniei.

Sursa: basilica.ro

Citit 647 ori

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Mai 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube