Marți, 12 Aprilie 2022 13:38

Sfântul Calinic de la Cernica a fost prăznuit la Mănăstirea Coșuștea Crivelnic

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Mănăstirea mehedințeană Coșuștea Crivelnic a primit vizita Întâistătătorului Eparhiei Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Nicodim, care a slujit aici Sfânta și dumnezeiasca liturghie a Sfântului Grigorie Dialogul.

Din soborul slujitor au făcut parte Părintele Arhimandrit Calinic Drăghici, Exarhul Mănăstirilor din Episcopia Severinului și preot slujitor al Mănăstirii Coșuștea Crivelnic, Părintele Adrian Olarean, Consilierul Administrativ al Episcopiei Severinului și Strehaiei, părintele Vasile Gâru și părintele arhidiacon Constantin Gama.

Slujba Euharistică a fost prilejuită și de prăznuirea ocrotitorului spiritual al Părintelui exarh Calinic Drăghici, slujitor la această Mănăstire. La slujba Sfintei liturghii au participat o parte însemnată din monahii si monahiile din eparhia mehedințeană precum și preoți si apropiați ai părintelui Calinic și ai Mănăstirii Coșuștea Crivelnic. După Sfânta Liturghie Preasfinția Sa a citit rugăciuni de dezlegare.

Vechea mănăstire Coșuștea – Crivelnic și-a început activitatea în timpul Sfântului Nicodim de la Tismana, care a stat o perioadă în zona Ilovățului. Prima atestare documentară datează din anul 1493. A funcționat până în secolul al XVIII-lea, când apare consemnată în Catagrafiile Mânăstirilor Oltene în rândul „capelelor” cu denumirea de ,,Sfânta Mânăstire Crivelnicul”.

În temeiul prevederilor statutare, Consiliul Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei, în ședința de lucru din data de 22 aprilie 2005, a dezbătut și aprobat reînființarea mănăstirii Coșuștea Crivelnic, iar Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, în ședința din data de 5 iulie 2005, a aprobat reînființarea acestei mănăstiri cu hramul ,,Cuviosul Pahomie cel Mare” (15 mai), în cadrul Protoieriei Baia de Aramă.

Prin redeschiderea acestei vetre monahale în locurile pitorești pe unde a trecut Sfântul Nicodim de la Tismana se va construi un centru de spiritualitate și de întărire a activității misionare.

Citit 948 ori Ultima modificare Marți, 12 Aprilie 2022 20:31

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Mai 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube