Duminică, 27 Iunie 2021 16:21

Luptătorii anticomuniști de la Isverna au fost comemorați

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În comuna Isverna, județul Mehedinți, au avut loc duminică, 27 iunie 2021, manifestări comemorative dedicate memoriei luptătorilor anticomuniști.

Oamenii muntelui, îmbrăcați în straie populare de sărbătoare, au sosit cu mic, cu mare la vechea ctitorie a părinților și străbunilor lor pentru a fi în duh de rugăciune cu distinșii oaspeți și cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

A devenit deja o tradiție ca la finalul lunii iunie sau începutul lunii iulie să fie săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească la Parohia Isverna și să fie pomeniți cei trei tineri care au fost uciși în Munții Isvernei de către organele politice ale regimului comunist.

Cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a subliniat importanța acestui eveniment din viața comunității, precum și obligația noastră, aceea de a cinsti memoria înaintașilor. Preasfinția sa a vorbit și depre suferința rămasă în familiile celor trei tineri, uciși pentru ca au încercat să se opună regimului comunist.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită in pridvorul bisericii parohiale din Isverna, apoi a fost săvârșită slujba parastasului, prin purtarea de grijă a reprezentanților Asociației Foștilor Deținuți Politici, filiala Mehedinți, și a avut loc un scurt moment artistic susținut de Grupul „Moștenitorii” al Școlii Gimnaziale Isverna, prin osteneala autorităților locale și prin atenta coordonare a profesorului Ana Buzatu.

Doamna Ileana Mateescu, președintele AFDPR Mehedinți a evidențiat suferințele ce au fost pricinuite de regimul totalitar poporului român, atrăgând atenția și asupra direcției în care se îndreaptă societatea de azi. În scurte cuvinte a fost prezentată și viața celor trei martiri care și-au lăsat trupul în acest pământ secular: Eugen Bocârnea (student în anul III la Medicină în București), Ion Bocârnea și Gheorghe Eftimiu (elevi în clasa a VIII-a la Liceul Traian). Toți trei, originari din Turnu Severin, văzând asupririle comuniștilor asupra poporului, au hotărât să se alăture grupului de partizani ce se aflau în Munții Mehedințiului. Însoțiți de un alt tânăr, căruia i s-a pierdut urma, au ajuns în Prejna, unde au fost informați că sunt urmăriți, ulterior dorind să se întâlnească cu această grupare la Băile Herculane. Greșind drumurile abrupte ale munților, au ieșit la Isverna, unde au și fost prinși de autoritățile locale și împușcați mișelește la 31 martie 1949, fără nicio condamnare.

Tot cu acest prilej au fost pomeniți și eroii care s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru întregirea României, precum și preoții Victor Doman de la Parohia Isverna și Ilie Isverceanu de la Parohia Busești, care au suferit în temnițele comuniste.

Citit 1241 ori Ultima modificare Duminică, 27 Iunie 2021 17:26

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Mai 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube