Miercuri, 17 Mai 2023 20:04

În perioada 15-17 mai 2023, la Drobeta Turnu Severin s-au desfășurat lucrările Simpozionului internațional „Mehedinți – istorie, cultură și spiritualitate”, ajuns la ediţia a XV-a.

Marți, 16 Mai 2023 07:48

Luni, 15 mai, la Centrul Social-Filantropic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor Simpozionul Internaţional „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate”, ajuns la ediţia a XV-a. Manifestarea ştiinţifică şi academică este organizată cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, prin Sectorul Cultural şi Învăţământ al Centrului eparhial, în parteneriat cu Facultatea de Teologie din Craiova.

Luni, 15 Mai 2023 16:53

Luni, 15 mai 2023, când Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, mănăstirea mehedințeană Coşuştea – Crivelnic și-a serbat hramul.

Sâmbătă, 13 Mai 2023 21:38

În perioada 15-17 mai se desfăşoară lucrările Simpozionului Internaţional „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate”. Ajuns la cea de-a XV-a ediţie, evenimentul cultural-ştiinţific este organizat la Drobeta-Turnu-Severin cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, prin Sectorul Cultural şi Învăţământ al Centrului eparhial, în parteneriat cu Facultatea de Teologie din Craiova.

Vineri, 21 Aprilie 2023 20:19

Episcopia Severinului şi Strehaiei deţine un post de radio cu emisie în eter și pe Internet. Radio Lumina, împlinește duminică, 23 aprilie, 18 ani de emisie.

Vineri, 21 Aprilie 2023 18:07

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Serverinului şi Strehaiei, Preacuviosul Părinte Augustin Dragomir, stareţul Mănăstirii Jiana, a fost invitat să conferenţieze în cadrul unui eveniment organizat de Episcopia Severinului şi Strehaiei în parteneriat cu Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin şi Palatul Culturii „Teodor Costescu”.

Miercuri, 19 Aprilie 2023 22:04

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Serverinului şi Strehaiei, Preacuviosul Părinte Augustin Dragomir, stareţul Mănăstirii Jiana, este invitatul unei conferințe organizată de Episcopia Severinului şi Strehaiei în parteneriat cu Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin şi Palatul Culturii „Teodor Costescu”.

Marți, 11 Aprilie 2023 22:05

În apropierea praznicului Învierii Domnului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a organizat o întâlnire de suflet cu toți reprezentanții presei locale.

Anul acesta, întâlnirea a avut loc marți, 11 aprilie 2023, începând cu orele 13.00, la Centrul Eparhial.

Vineri, 07 Aprilie 2023 22:18

Vineri, 7 aprilie, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a primit vizita elevilor calificaţi la faza naţională a Olimpiadei de Religie pentru Cultul Ortodox şi la Olimpiada Națională Interdisciplinară de Limba şi Literatura Română şi Religie „Cultură şi Spiritualitate Românească”.

Miercuri, 05 Aprilie 2023 22:55

În așteptarea sărbătorii Învierii Domnului, Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin, Episcopia Severinului şi Strehaiei şi Palatul Culturii „Teodor Costescu” au organizat miercuri, 5 aprilie 2023, un concert de pricesne intitulat „Pentru Tine Doamne florile-nfloresc”. Concertul a fost susținut de corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, dirijor Pr. Iulian Pruiu şi renumita interpretă de muzică populară Paula Hriscu.

Luni, 03 Aprilie 2023 18:42

Grupul de cateheză al Parohiei Plopi a desfășurat sub coordonarea părintelui Pacea Marinel, în data de 30 Martie 2023, o activitate filantropică numită: „Ajută un bătrân în postul Sfintelor Paști!”

Luni, 03 Aprilie 2023 18:20

Vineri, 31 martie, la Biserica „Sfânta Ecaterina” din Salcia a fost organizată o conferinţă duhovnicească cu tema „Credinţă, punte între generaţii”. Conferinţa a adus împreună preoții, profesorii, copii și părinții implicaţi în cadrul proiectului „Tineri și vârstnici să laude numele Domnului”.

Sâmbătă, 01 Aprilie 2023 20:37

În ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, model de seamă pentru viaţa monahală din întreaga ortodoxie, la Palatul Culturii din Drobeta Turnu Severin a avut loc un eveniment de mare valoare culturală şi spirituală cu tema „Importanţa reperelor spirituale în societatea modernă”, prilejuit de lansarea volumelor „Oltenia Mănăstirilor – istorie, iconografie şi arhitectură” având ca autori pe Liana Carina Tătăranu şi Nicolae Coşniceru.

Luni, 27 Martie 2023 12:30

Grupul de cateheză al Parohiei Plopi a desfășurat sub coordonarea părintelui Pacea Marinel, în 25 martie 2023, o activitate numită: „Sfânta Fecioară Maria-modelul mamei și ocrotitoarea creștinilor” în cadrul Concursului Catehetic Național „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”.

Buna Vestire, care este și Ziua Mamei Creștine, le pune în față, ca model, tuturor celor care au acceptat darul vieții pe Maica Domnului. Aceasta este ziua în care femeia creștină este chemată să își aducă aminte de darurile speciale primite de la Dumnezeu.

Luna martie fiind luna pentru viață, sărbătorită în multe orașe prin Marșul pentru Viață, nu a trecut neobservată în parohia Plopi, fiind marcată la un atelier de creație în cadrul căruia s-a povestit despre darului vieții și a minunii care este fiecare copil.

Copiii și-au exprimat recunoștința şi prețuirea pentru mămici într-un dar-felicitare plin de iubire, apoi, aceştia, au dăruit mamelor felicitările confecționate și câte o floare, arătând prin aceasta că femeia înflorește și ajunge la frumusețea desăvârșită atunci când își împlinește cea mai importantă menire pe pământ: aceea de a fi MAMĂ.

Duminică, 26 martie 2023, la Parohia Plopi, copiii din Grupul Catehetic „Sfântul Nicolae” au participat, sub atenta îndrumare a părintelui Pacea Marinel, la una dintre activitățile programate pentru această perioadă a Postului Mare, activități ce se înscriu în cadrul Concursului Național Catehetic 2023: „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”.

După participarea la Sfânta Liturghie, programul zilei a continuat cu susținerea unei cateheze tematice prin care au fost prezentate copiilor momentele principale ale pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos și proveniența tradiției înroșirii și încondeierii ouălor, tradiţii specifice marii sărbători a Învierii.

Dacă la prima vedere părea o activitate ușoară, la îndemâna oricui, cei mici au înțeles câtă muncă și răbdare se ascund în această artă. S-au străduit, după puterile lor, să realizeze lucrări personalizate. Munca lor a fost răsplătită cu plăcinte din mere, pregătite de ei împreună cu doamnele din parohie.

A fost o activitate apreciată atât de către copii cât și de părinții acestora, care au asistat cu emoție la primul exercițiu de practică meșteșugărească al celor mici.

Pr. Pacea Marinel

Luni, 27 Martie 2023 12:23

La spitalul oraşului Strehaia s-a desfăşurat o nouă activitate în cadrul Concursului Naţional Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”.

Luni, 20 Martie 2023 12:32

Grupul de cateheză al Parohiei Plopi a desfășurat sub coordonarea părintelui Pacea Marinel, în 18 Martie 2023, o activitate numită: „Portul Popular în Biserica Ortodoxă” în cadrul Concursului Catehetic Național „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”.

Se spune că portul popular reprezintă una dintre formele de cultură ale unui neam, un templu la purtător, o parte din istoria și devenirea unei nații.

În cazul românilor, costumul popular este, fără doar și poate, unul dintre punctele de reper, atunci când ne referim la identitate, la fel cum este și biserica noastră ortodoxă.

Moșii, strămoșii noștri au îmbrăcat cele mai frumoase haine tradiționale la cele mai importante sărbători religioase.

Biserica îndeamnă credincioșii a purta costumele populare în orice context ce are legătură cu identitatea noastră ca români. Este cu siguranță un semn de manifestare al credinței atunci când îmbrăcăm straiele realizate cu atât de multă pricepere și dăruire de cei care ne-au fost predecesori.

La această activitate copiilor li s-au prezentat mai multe costume populare, specifice zonei Mehedinți. Apoi bunicile din sat i-au învățat cum să coase o ie tradițională românească.

Tot la Parohia Plopi, au continuat activitățile desfășurate în cadrul Concursului Național Catehetic ”Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”. Astfel, duminică 19 Martie, copiii din grupul catehetic, coordonați de preotul Pacea Marinel au desfășurat o activitate intitulată: „Proscomidia  - pregătirea pentru întâlnirea cu Hristos”.

Cu ajutorul unor doamne din parohie, copiii au învățat să facă prescuri. Activitatea a debutat cu frământarea aluatului, formarea prescurilor și imprimarea peceților, iar până ce acestea s-au copt, copiilor le-a fost făcută o prezentare despre rânduiala Proscomidiei.

Totodată, copiii au învățat și cum să scrie un pomelnic.

La final, copiii au adus prescurile ca dar la Sfântul Altar, pentru săvârșirea Sfintei Liturghii.

Pr. Pacea Marinel

Duminică, 12 Martie 2023 18:32

Întotdeauna satul românesc a fost văzut ca fiind un izvor de spiritualitate și cultură populară. De aici putem trage concluzia că satul românesc este văzut ca fiind cultura neprețuită a țăranului român, cultură pe care o poartă în suflet alături de credința, tradiția și folclorul, ce izvorăsc din inima sa de om blând, om smerit, temător de Dumnezeu și cinstit.

Dragostea și respectul față de poporul român și tradițiile acestuia trebuie transmise din generație în generație de la adulți către copiii, acesta fiind și scopul activități desfășurate în cadrul Școlii Gimnaziale Obârșia de Câmp, unde s-a organizat o expoziție de obiecte tradiționale, în cadrul căreia elevii claselor V-VIII, membrii grupului de cateheza, au fost gazde ale expoziției pentru elevii claselor primare și grădiniță. Activitatea a fost desfășurată sub îndrumarea profesorului coordonator Buzuriu Elena Cristina și colaborarea părintelui Daniel Răcaru. Fiecare elev, inclusiv profesorul au contribuit cu obiectele necesare expoziției, elevii claselor V-VIII au primit informații despre utilizarea și importanța obiectelor, apoi au fost pregătiţi în a fi gazde pentru cei mici.

Viața este decât o călătorie de la copilărie la bătrânețe, de la Dumnezeu ieșim și la Dumnezeu trebuie să ne întoarcem. Grija pentru cei vârstnici a fost mereu o prioritate a parohiei Obârșia de Câmp. Părintele Daniel Răcaru a mers împreună cu câțiva dintre copiii din grupul de cateheză să ofere câte o floare și un mic pachet cu alimente câtorva bătrâne ale satului nostru. Activităţile au fost desfășurate în cadrul proiectului catehetic „Tinerii și vârstnicii sa laude numele Domnului”.

Prof. Alina Răcaru

Joi, 09 Martie 2023 11:55

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici, filiala Mehedinţi, a organizat joi, 9 martie 2023, la Drobeta Turnu Severin, un ceremonial de comemorare a tuturor luptătorilor anticomunişti din România. Ceremonia din ziua prăznuirii celor 40 de Sfinţi Mucenici din Sevastia Armeniei a avut loc în faţa monumentului din parcul Dragalina, dedicat victimelor comunismului.

Marți, 07 Martie 2023 11:26

Concursul Național Catehetic „Tinerii şi vârstnicii să laude numele Domnului” se adresează copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile aflate în țară și în diaspora românească, înscrise în Programul Național Catehetic „Hristos Împărtășit Copiilor”, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și altor educatori creștini.

Luni, 06 Martie 2023 14:27

În cadrul Programului Național Catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, grupul catehetic al Parohiei Calea Târgu-Jiului din Drobeta Turnu Severin, „Ucenicii Sfântului Ioan Gură de Aur”, au desfășurat o activitate cultural - filantropică, în ziua de 4 martie, la azilul de bătrâni din localitatea Ilovăț, județul Mehedinți.

Duminică, 05 Februarie 2023 19:34

Duminică, 5 februarie 2023, a avut loc ședința Adunării Eparhiale a Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Lucrările au fost precedate de săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești la Catedrala Episcopală din orașul nostru. În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Nicodim a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Georgian Octavian Armanca, pe seama parohiei Brezniţa de Ocol din protopopiatul Drobeta Turnu Severin.

Marți, 31 Ianuarie 2023 09:50

În ziua de 26 ianuarie 2023, în Sala de consiliu a Academiei Române s-a desfășurat o interesantă conferință având ca temă Complexul monastic Strehaia.

Conferința a fost susținută de profesorul universitar Radu Ștefan Vergatti, membru titular al Academiei Oamenilor de Știință, care a propus auditoriului o serie de puncte de vedere deosebite cu privire la acest complex monastic de primă însemnătate pentru istoria Bisericii Ortodoxe Române și nu numai.

Luni, 23 Ianuarie 2023 21:25

Românii de pretutindeni aniversează în ziua de 24 ianuarie 2023, 164 de ani de la Unirea Principatelor Române. An de an, ziua de 24 ianuarie devine prilej de a rememora un fragment important al istoriei românilor, cel al Unirii Principatelor.

Vineri, 13 Ianuarie 2023 16:32

Şi anul acesta Festivalul Internaţional de Literatură „Mihai Eminescu”, aflat la cea de-a XXXIII-a ediţie, şi-a deschis lucrările în data de 12 ianuarie. El s-a desfăşurat pe parcursul a două zile în mai multe locaţii: Mănăstirea Sfânta Ana din Orşova şi Palatul Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin.

Marți, 10 Ianuarie 2023 18:27

Şi anul acesta „Ziua Culturii Naţionale” va fi marcată prin Festivalul Internaţional de Literatură „Mihai Eminescu”, aflat la a XXXIII-a ediţie. El se va desfăşura pe parcursul a două zile în mai multe locaţii: Mănăstirea „Sfânta Ana” din Orşova şi Palatul Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin.

Duminică, 18 Decembrie 2022 22:11

Corul bărbătesc Kinonia al Episcopiei Severinului si Strehaiei, condus de Pr. Iulian Pruiu, a susţinut în seara zilei de 18 decembrie tradiţionalul concert de colinde, intitulat generic „Hristos se Naşte, Slăviţi-L”.

Sâmbătă, 17 Decembrie 2022 16:04

Cu multă durere am aflat vestea trecerii la cele veșnice, în ziua de prăznuire a Sfântului Proroc Daniel, a Preacucernicului Părinte Aristotel Zamfir de la parohia Dîrvari, protopopiatul Vânju Mare.

Vineri, 16 Decembrie 2022 13:58

În fiecare an, în preajma Sfintelor Sărbători, corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei susţine tradiţionalul concert de colinde pentru sufletele credincioşilor severineni.

Sâmbătă, 10 Decembrie 2022 18:10

A devenit deja tradiție ca în preajma Sfintelor Sărbători de iarnă, corul „Kinonia” al Episcopiei Severinului şi Strehaiei să concerteze în mai multe localităţi pentru a vesti Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos.

Joi, 08 Decembrie 2022 10:40

După o întrerupere de doi ani cauzată de pandemia de coronavirus, marţi, 13 decembrie 2022, debutează la Drobeta Turnu Severin Festivalul de datini și tradiții românești „Crăciunul de ieri, Crăciunul de azi”. Manifestarea organizată de Episcopia Severinului și Strehaiei, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți, se derulează, vreme de trei zile, la Centrul Cultural „Sfântul Ioan Gură de Aur” al Episcopiei.

Joi, 03 Noiembrie 2022 19:15

O serie de întâlniri sub genericul „Cine sunt eu?” au debutat joi, 3 noiembrie, la sala Grigorie Cerchez a Palatului Cultural „Theodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin. Lucrările se desfășoară timp de două săptămâni, o întâlnire pe săptămână, cu scopul aprofundării valorilor creștine în contextul provocărilor pe care le întâmpină tinerii. Vor fi invitați să participe profesorii de religie şi elevii din liceele şi colegiile din Mehedinţi şi sunt susţinute de maica Emilia Nistoroiu din cadrul sectorului Cultural şi Învăţământ al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, sub coordonarea consilierului de resort dl. Mihai Corcodel.

Luni, 31 Octombrie 2022 19:36

În a doua parte a zilei de luni, 31 octombrie, începând cu ora 14.00, s-a desfășurat la Centrul Cultural-Misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur”, din Drobeta Turnu Severin, Simpozionul intitulat: „Țara Severinului – Oameni. Fapte. Locuri”.

Luni, 31 Octombrie 2022 16:21

În acest an se împlinesc trei veacuri și jumătate de la înființarea Episcopiei Strehaiei și numirea Episcopului Daniil în scaunul chiriarhal de acolo. Tot în 2022, se împlinesc și 100 ani de la trecerea la cele veșnice, în 14 februarie 1922, a Episcopului Gherasim Safirin, născut în satul Izvorălu, din județul Mehedinți, localitate situată la o distanță de aproximativ 10 km față de orașul Strehaia.

Evenimentul, a cărui componentă liturgică s-a desfăşurat la Mănăstirea Strehaia, în Duminica a XXII-a după Rusalii, a continuat în dimineaţa zilei de luni, 31 octombrie, cu partea culturală în cadrul Centrului „Sfântul Ioan Gură de Aur”, din Drobeta Turnu Severin.

Marți, 13 Septembrie 2022 17:38

Cu ocazia Zilei Pompierilor din România, sărbătorită în fiecare an la data 13 septembrie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al Judeţului Mehedinţi a organizat o festivitate pentru a cinsti cum se cuvine această zi.

Miercuri, 15 Iunie 2022 17:38

Fundaţia Culturală Lumina, organizaţie non-guvernamentală de interes comunitar a organizat în această perioadă în parteneriat cu Episcopia Severinului şi Strehaiei, Consiliul Judeţean Mehedinţi, Primăria Drobeta Turnu Severin, Centrul cultural „Nichita Stănescu” şi Palatul Culturii, Festivalul Transfrontalier de Literatură „Mihai Eminescu”, manifestare culturală dedicată aniversării a 133 de ani de la trecerea la cele veşnice a „poetului nepereche”. Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie, la vârsta de 39 de ani, în casa de sănătate a medicului Şuţu din București. „Luceafărul poeziei românești” este înmormântat la Bucureşti, în Cimitirul Bellu.

Marți, 14 Iunie 2022 16:26

Fundaţia Culturală Lumina, organizaţie non-guvernamentală de interes comunitar, organizează în această perioada în parteneriat cu Episcopia Severinului şi Strehaiei, Consiliul Judeţean Mehedinţi, Primăria Drobeta Turnu Severin, Centrul Cultural „Nichita Stănescu” şi Palatul Culturii, Festivalul Transfrontalier de Literatură „Mihai Eminescu”, manifestare culturală dedicată aniversării a 133 de ani de la trecerea la cele veşnice a „poetului nepereche”. Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie, la vârsta de 39 de ani, în casa de sănătate a medicului Şuţu din București. „Luceafărul poeziei românești” este înmormântat la Bucureşti, în Cimitirul Bellu.

Miercuri, 25 Mai 2022 22:20

Miercuri, 25 iunie 2022, Şcoala Gimnazială Nr. 6 din Drobeta-Turnu Severin, a găzduit a XIV - a ediţie a concursului judeţean „Ucenicii credinţei”, fiind implicate 26 echipaje de la clasa a III-a si 28 echipaje de la clasa a IV-a, cu un total de 108 copii. Elevii au venit de la mai multe şcoli din judeţul Mehedinţi, aceştia având astfel posibilitatea să-şi verifice cunoştinţele de religie însuşite până acum, dar şi să lege prietenii cu ceilalţi participanţi.

Vineri, 13 Mai 2022 17:24

Vineri, 13 mai, la Centrul Social-Filantropic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor Simpozionul Internaţional „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate”, ajuns la ediţia a XIV-a. Manifestarea ştiinţifică şi academică este organizată cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, prin Sectorul Cultural şi Învăţământ al Centrului eparhial, în parteneriat cu Facultatea de Teologie din Craiova.

Miercuri, 11 Mai 2022 09:53

Ziua Naţională a Regalităţii este celebrată anual în data de 10 mai, urmare a unei decizii adoptate în 2015 de Camera Deputaţilor.

Data de 10 mai are o triplă semnificaţie istorică pentru români, deoarece aminteşte de începutul domniei lui Carol I la 10 mai 1866, Independenţa de stat prin câştigarea războiului împotriva Imperiului Otoman în 1877 şi încoronarea primului rege al ţării în 10 mai 1881.

Luni, 09 Mai 2022 12:33

Ziua Naţională a Regalităţii este celebrată anual în data de 10 mai, urmare a unei decizii adoptate în 2015 de Camera Deputaţilor.

Luni, 09 Mai 2022 12:18

Ioana-Raluca Voicu-Arnăuțoiu împreună cu Fundația Culturală Memoria și Muzeul Ororilor Comunismului în România) își propun să îl readucă în atenția publicului pe Toma Arnăuțoiu (1921-1959), liderului Grupului de rezistență anticomunistă de la Nucșoara (jud. Argeș), cu ocazia centenarului nașterii sale.

Duminică, 24 Aprilie 2022 19:21

Pe 25 aprilie 2022 se împlinesc 18 ani de când Preasfințitul Părinte Nicodim a fost instalat în scaunul de Episcop al Severinului şi Strehaiei. În cei 18 ani de păstorire, Preasfințitul Nicodim a desfășurat la nivelul județului Mehedinți o intensă activitate culturală, misionară și social-filantropică.

Joi, 21 Aprilie 2022 22:47

Episcopia Severinului şi Strehaiei deţine un post de radio cu emisie în eter și pe Internet. Radio Lumina, împlinește sâmbătă, 23 aprilie, 17 ani de emisie.

„Radio Lumina” a fost înfiinţat din iniţiativa Prea Sfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Pe 23 aprilie 2005, de ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă - Ocrotitorul Severinului, s-au auzit pentru prima dată în eter programele acestui post de radio al Bisericii.

Prima emisie a fost transmisiunea în direct a Sfintei Liturghii arhiereşti de la Catedrala episcopală din Drobeta Tunu Severin, săvârşită de un sobor de arhierei.

Din data de 23 aprilie 2006, programele radioului pot fi ascultate si pe Internet, pe două benzi audio (24 K bits/s - low şi 96 K bits/s - high).

Radioul este unul din mijloacele moderne de misiune ale Bisericii şi alături de revistele eparhiale şi paginile de internet ale Episcopiei Severinului şi Strehaiei constituie elementele de prezentare a activităţilor bisericeşti, culturale şi sociale din Mehedinţi.

Fiind un post de radio al Bisericii, emisiunile sunt purtătoare ale mesajului evanghelic: „Eu sunt Lumina lumii, cel ce crede în Mine, nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii” (Ioan 8,12).

Zilnic se transmit, în direct, Sfintele Slujbe (Utrenia, Sfânta Liturghie şi Vecernia), de la Paraclisul Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

Grila de programe cuprinde emisiuni ce au caracter religios, cultural, social, muzical şi informativ. Programele radioului încearcă să promoveze valorile moralei creştine şi se doresc a fi aducătoare de linişte în sufletele oamenilor.

- Prin buna colaborare cu celelalte Centre Eparhiale şi cu celelalte radiouri creştin-ortodoxe din ţară s-a reuşit şi se doreşte în continuare transmiterea pe postul de radio a unor evenimente importante din viaţa Bisericii Ortodoxe: întronizări de ierarhi, slujbe cu prilejul unor hramuri de Catedrală sau evenimente bisericeşti importante.

- Radioul Bisericii este necesar pentru a face posibilă participarea, într-o oarecare măsură la Sfânta Liturghie a persoanelor care nu se pot deplasa, transmiţându-se continuu o încurajare a oamenilor singuri şi lipsiţi de ajutor. Programul radioului are drept repere esenţiale cele două transmisiuni directe zilnice de la Catedrala Episcopală, şi anume: dimineaţa – Utrenia şi Sfânta Liturghie, iar seara – Vecernia.

- Făcând cunoscute bogăţiile patrimoniului cultural-bisericesc românesc, Radio Lumina promovează şi o educaţie a publicului în sensul cunoaşterii şi preţuirii operelor de reală valoare spirituală şi culturală. Acest fapt are drept finalitate conştientizarea, de către preoţi şi credincioşi, a necesităţii conservării şi restaurării monumentelor şi obiectelor de patrimoniu, având ca fundament o permanentă înnoire a vieţii spirituale.

- Prin acest post de radio se doreşte cultivarea frumosului spiritual, întrucât toate cuvintele rostite cu responsabilitate pe postul de radio vin să înnobileze sufletul şi să-l determine la o mişcare continuă spre Biserică, acolo unde este Hristos.

- Sunt deja foarte mulţi români din întreaga lume care recepţionează Radio Lumina prin Internet şi care apreciază în mod deosebit cateheza pe care o primesc prin emisiunile radio Lumina, informaţiile referitoare la viaţa spirituală a comunităţilor mari şi mici din Mehedinţi. Toate acestea au darul de a-i apropia şi mai mult de cei dragi rămaşi acasă. De la lansarea paginii de Internet, mii de vizitatori au ascultat programele de radio, cei mai mulţi apreciind eforul şi iniţiativa existentă la nivelul Eparhiei noastre, venind însă de multe ori şi cu observaţii pertinente de îmbunătăţire a emsiunilor, programelor şi buletinelor de ştiri. Feedback-ul dat de ascultători arată că radioul nostru interesează, este ascultat şi îşi are locul său în peisajul mediatic mehedinţean şi creştin.

Radio „LUMINA” transmite pe calea undelor nu numai un mesaj al păcii şi solidarităţii, ci aduce credincioşilor şi o informare corectă şi amănunţită a tot ce se întâmplă în viaţa Bisericii, în special la nivel local.  Radio Lumina nu se află şi nu doreşte să fie în concurenţă cu celelalte organisme media de la orice nivel ar fi acestea. Informaţia prezentată în programele radioului este lipsită de obsesia comercială pentru senzaţional, cuvântul fiind unul prietenos şi cald.

La Radio Lumina putem vorbi despre o misiune prin sunet şi cuvânt, adresată tuturor credincioşilor, spre folosul lor duhovnicesc, ca ajutor spre mântuire, toate acestea fiind împlinite spre slava Sfintei noastre Biserici.

Miercuri, 20 Aprilie 2022 22:32

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, Biroul Social-Filantropic al Episcopiei Severinului şi Strehaiei desfăşoară programul „Coşul de Paşti”. Acesta are ca scop intensificarea activităţilor cu caracter social-filantropic la nivelul parohiilor, pentru sprijinirea semenilor aflaţi în nevoi.

Marți, 19 Aprilie 2022 08:42

Între manifestările culturale şi educaţionale, programate cu prilejul anului omagial şi comemorativ 2022, Sectorul teologic-educațional al Patriarhie Române organizează Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viaţa mea”.

Joi, 07 Aprilie 2022 20:55

Joi, 7 aprilie, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a primit vizita elevilor calificaţi la faza naţională a olimpiadei de Religie pentru Cultul Ortodox şi la olimpiada națională interdisciplinară de limba şi literatura română şi religie Cultură şi Spiritualitate Românească.

Joi, 07 Aprilie 2022 16:07

Asociația REVIVART, în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică București (UNMB) și Centre for Nineteenth-Century Music Studies (CNCMS), dă startul celei de-a doua ediții a Concursului național de interpretare a muzicii bizantine „Sebastian Barbu-Bucur”. Ediția de anul acesta marchează trecerea a șapte ani de la mutarea în veșnicie a arhid.prof.univ.dr. Sebastian Barbu-Bucur (6 februarie 1930-1 aprilie 2015), reîntemeietorul secției Muzică religioasă a Universității Naționale de Muzică București și ctitor al formației Psalmodia.

Miercuri, 06 Aprilie 2022 10:05

Joi, 7 aprilie, începând cu ora 17.00, la Centrul Eparhial, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va primi vizita elevilor olimpici la Religie pentru Cultul Ortodox, calificaţi la faza naţională.

Duminică, 03 Aprilie 2022 22:57

Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin a găzduit duminică seară o conferință duhovnicească, prilejuită de declararea lunii martie ca Lună pentru Viaţă. Invitatul serii a fost Preasfințitul Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria. Ierarhul a vorbit celor prezenţi despre „Purtarea Crucii în viaţa familie creştine”.

Marți, 22 Martie 2022 21:59

În perioada Postului Mare, în Episcopia noastră se derulează o serie de conferințe având ca tematică „Luna Martie – Luna pentru Viață” și „2022 – Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.”

Joi, 17 Martie 2022 22:30

În Episcopia Severinului și Strehaiei se va desfăşura sâmbătă, 19 martie, faza judeţeană a Olimpiadei de Religie, Cult Ortodox. La primele ore ale dimineţii, elevi de la toate şcolile din municipiul Drobeta Turnu Severin și din judeţul Mehedinţi îşi vor îndrepta paşii către Şcoala Gimnazială Nr.14, unitate de învăţământ care va găzdui competiţia şcolară.

Marți, 15 Martie 2022 18:45

Clubul de voluntariat „IMPACT-HOPE” al Colegiului Naţional „Traian” desfăşoară anual proiecte social-filantropice şi este coordonat de patru cadre didactice din această unitate de învăţământ: prof. Fota Diana, prof. Dumitrașcu Mariana, actualul director, prof. Oproiu Mihaela şi prof. Stoica Rodica.

Vineri, 11 Martie 2022 15:24

La Drobeta Turnu Severin se va desfăşura sâmbătă, 12 martie 2022, faza județeană a olimpiadei naționale interdisciplinare de limba şi literatura română şi religie CULTURĂ ŞI SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ, pentru clasele V - XII. Competiţia școlară va avea loc la Școala Gimnazială „Constantin Negreanu” din orașul nostru. Aceasta este organizată de către Ministerul Educației prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi cu implicarea catedrelor de Religie şi Limba şi literatura română. La concurs s-au înscris 139 de elevi.

Miercuri, 09 Martie 2022 16:12

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici, filiala Mehedinţi, a organizat miercuri, 9 martie 2022, la Drobeta Turnu Severin, un ceremonial de comemorare a tuturor luptătorilor anticomunişti din România. Ceremonia din ziua prăznuirii celor 40 de Sfinţi Mucenici din Sevastia Armeniei a avut loc în faţa monumentului din parcul Dragalina, dedicat victimelor comunismului.

Vineri, 04 Martie 2022 18:50

La sediul Episcopiei Severinului şi Strehaiei din Drobeta Turnu Severin, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim a avut loc vineri, 4 martie 2022, întâlnirea de lucru a preoţilor împlicaţi în desfăşurarea Concursului Național Catehetic propus de către Patriarhia Română pentru anul 2022, intitulat „Rugăciunea în viața mea”. Din partea Centrului Eparhial a participat resposabilul cu cateheza  parohială şi inspector al Biroului de Catehizare și Activități cu Tineretul, Pr. Cătălin Ţăruş.

Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viaţa mea” este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (Temei nr. 10.408/2021), de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 noiembrie 2021 – 21 mai 2022.

Concursului Național Catehetic „Rugăciunea în viaţa” mea se adresează copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile aflate în țară și în diaspora românească, înscrise în Programul Național Catehetic Hristos împărtășit copiilor, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de Religie și altor educatori creștini.

La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2022 să fie declarat Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului şi Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, în Patriarhia Română. Între manifestările culturale şi educaţionale, programate cu prilejul anului omagial şi comemorativ, Sectorul teologic-educațional organizează Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viaţa mea.”

Luni, 07 Februarie 2022 22:11

În perioada februarie-iunie 2022, Asociația REVIVART organizează ateliere gratuite de muzică și paleografie bizantină în cadrul proiectului cultural „Recuperarea și valorificarea irmoaselor calofonice din fondurile muzicale de sec. XVIII și XIX”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Duminică, 23 Ianuarie 2022 20:51

Aşa cum ne-am obișnuit, în ziua de 24 ianuarie – Unirea Principatelor Române, zi care are o însemnătate uriaşă pentru istoria poporului român, instituțiile de cultură și cele ale autorităților locale organizează diverse activităţi prin care se doreşte punerea în valoare a acestor momente istorice deosebite care au dus la întregirea neamului românesc.

Vineri, 14 Ianuarie 2022 17:59

Vineri, 14 ianuarie, academicieni, profesori, istorici, oameni de ştiinţă şi preoţi au participat Zilele Culturii Naţionale, manifestare de mare amploare culturală la Palatul Culturii Teodor Costescu  din Drobeta Turnu Severin prin „Festivalul Internațional de Literatură  Mihai Eminescu”.

Miercuri, 12 Ianuarie 2022 09:29

Şi anul acesta Ziua Culturii Naţionale va fi marcată prin Festivalul Internaţional de Literatură „Mihai Eminescu”, aflat la a XXXII-a ediţie.

Joi, 23 Decembrie 2021 18:47

Sunt copii la care Moș Crăciun nu ajunge niciodată, copii care au auzit doar povești despre bătrânul cu plete albe. Pentru a schimba această teribilă realitate, Episcopia Severinului și Strehaiei, prin intermediul Asociației Anastasia, a Hipermarketului Cora, Asociaţiei Filantropia Severin, colectivului profesorilor de religie din Mehedinţi, precum şi a multor donatori, oameni cu suflet mare şi credinţă puternică, a reușit să facă 130 de familii fericite. Printre aceste persoane se află și bătrânii fără posibilități materiale, pe care nu îi vizitează nimeni, nici măcar de sărbători.

Marți, 21 Decembrie 2021 21:33

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preacucernicul Părinte Nicolae Oproiu a împărţit daruri la copiii de la Şcoala Gimnazială din satul Şiroca, constând în îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite şcolare şi dulciuri.

Miercuri, 01 Decembrie 2021 11:57

De Ziua Naţională a României, miercuri, 1 decembrie 2021, după Sfânta Liturghie, în catedralele eparhiale, bisericile parohiale şi mânăstirești din ţară şi străinătate a fost oficiată slujba de Te Deum pentru eroii neamului românesc, care prin jertfa lor luminată de credința în Dumnezeu și dragostea de țară, au înfăptuit unitatea naţională a românilor în anul 1918.

Marți, 30 Noiembrie 2021 18:13

Românii de pretutindeni sărbătoresc Miercuri, 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, în marile oraşe ale ţării fiind organizate evenimente dedicate sărbătorii, însă, toate se vor supune regulilor din contextul pandemic actual.

Manifestările religioase de la Drobeta-Turnu Severin, dedicate Zilei Naționale a României, vor începe prin săvârşirea Sfântei și Dumnezeieştii Liturghii, oficiată de către soborul de preoţi şi diaconi ai Catedralei Episcopale din municipiu, începând cu ora 6.00, după care va urma slujba de Te Deum, la orele 8:30.

Festivităţile organizate de autorităţile locale debutează la ora 10.00 la Monumentul Eroilor din Parcul Rozelor, cu un ceremonial militar-religios care va cuprinde: prezentarea onorului militar, salutarea drapelului de luptă, intonarea Imnului Național al României, prezentarea alocuțiunilor privind semnificația și importanța zilei de 1 Decembrie şi depunerea de coroane de flori.

Slujba religioasă și de comemorare a eroilor va fi săvârşită cu binecuvântarea Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, de un sobor de preoţi de la Centrul Eparhial.

Joi, 11 Noiembrie 2021 18:22

La Editura Universității Naționale de Muzică din București a apărut de curând volumul de muzicologie bizantină „Tradiția muzicală a irmoaselor calofonice de limbă română între secolele XVIII și XXI”. Lucrarea numără 430 de pagini și are la bază teza de doctorat a tânărului asistent de cercetare științifică și profesor asociat al UNMB, Cătălin Cernătescu.

Luni, 13 Septembrie 2021 14:52

Cu ocazia Zilei Pompierilor din România, sărbătorită în fiecare an la data 13 septembrie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al Judeţului Mehedinţi a organizat o festivitate pentru a cinsti cum se cuvine această zi.

Vineri, 10 Septembrie 2021 20:24

Editura Universității Naționale de Muzică din București, acreditată de către Consiliul Național al Cercetării Științifice categoria A, derulează în perioada august-noiembrie 2021, în calitate de partener al Asociației REVIVART, proiectul editorial „Tradiția muzicală a irmoaselor calofonice de limbă română între sec. XVIII și XXI”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Joi, 19 August 2021 18:48

Duminică, 22 august, va avea loc a LVIII-a ediţie a Sărbătorii Peşterii Topolniţa. Ediţia de anul acesta va cuprinde un moment liturgic special în parcursul programului şi anume sfinţirea de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei a troiţei ridicată în memoria lui Tudor Vladimirescu şi a pandurilor săi de către Episcopia Severinului şi Strehaiei, împreună cu Primăria comunei Cireşu, în amintirea luptei ce s-a dat pe această colină între panduri şi turci, precum şi pentru a cinsti împlinirea a 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu de la 1821.

Luni, 16 August 2021 16:57

Doliu la Biserica „Sfântul Apostol Andrei” - Aluniş din Drobeta Turnu Severin, acolo unde preotul comunității din localitatea Brezniţa-Ocol din Mehedinţi, Pr. Constantin Ursoniu, a fost condus luni, 16 august, de familie, apropiați, enoriași și ucenici, pe ultimul drum. Pentru odihna veșnică a clericului s-a rugat și Preasfințitul Părinte Nicodim, cel care a condus soborul de slujitori la slujba înmormântării.

Sâmbătă, 07 August 2021 13:57

LUNI, 09 AUGUST 2021

MĂNĂSTIREA SFÂNTA TREIME – STREHAIA, JUD. MEHEDINȚI

Ora 09.00 – Slujba de sfințire a cenotafului ridicat de către Episcopia Severinului și Strehaiei, cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Nicodim, spre veșnică pomenire a celui ce a fost primul voievod al tuturor românilor, MIHAI VITEAZUL, la împlinirea a 420 ani de trecerea sa la cele veșnice (1601-2021);

Ora 09.15 – Slujba Parastasului;

Ora 09.30 – Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei: Viața bisericească în timpul lui Mihai Viteazul;

Ora 09.45 – Av. Aladin Georgescu, Președintele Consiliului Județean Mehedinți: Alocuțiune;

Ora 10.00 – Ing. Ioan Giura, Primarul orașului Strehaia: Alocuțiune;

Ora 10.15 – Cercet. șt. pr. I Tudor Nedelcea: De ce un cenotaf pentru Mihai Viteazul?;

Ora 10.30 – Evocare artistică:

- Poetul Nicolae Dragoș;

- Grupul psaltic Sf. Cuv. Nicodim de la Tismana al Catedralei episcopale.

Orele 11.00-11.30 PAUZĂ

Orele 11.30-14.00: COMUNICĂRI ÎN PLEN

Timp de prezentare 15 min.

Prof. univ. dr. Radu Ștefan Vergatti: Un domn român: Mihai Viteazul;

Prof. univ. dr. Dinică Ciobotea: Mihai Viteazul și Strehaia;

Pr. prof. univ. dr. Florin Dobrei: Domnitorul Mihai Viteazul și Ortodoxia Transilvăneană;

Prof. dr. Tudor Rățoi: Sate din Mehedinți în vremea lui Mihai Viteazul;

Cercet. șt. III Gabriel Croitoru: Despre tabloul Bătăliei de la Călugăreni, realizat de Carol Valestein;

Pr. prof. dr. Alexandru Stănciulescu-Bârda: Unirea Principatelor – dimensiune a mentalității medievale românești;

Prof. dr. Florian Copcea: Aderarea lui Mihai Viteazul la Liga Creștină – o controversă istoriografică?;

Prof. dr. Ion-Nicolae I. Mutu-Strehaia: Doamna Tudora - Maica TEOFANA - Mama Voievodului Mihai Viteazul;

Laurian Stănchescu: Mihai Viteazul – cavaler al lui Hristos și apărător al creștinătății;

Vineri, 06 August 2021 18:18

Anul 2021 a venit pentru noi, românii, cu o seamă de evenimente dedicate aducerii aminte de înaintaşii noştri. Dintre multele comemorări ale acestui an, Episcopia Severinului şi Strehaiei a acordat o atenţie deosebită celor care au avut în centru oameni şi fapte ce s-au intersectat într-o măsură mai mică sau mai mare şi cu judeţul Mehedinţi.

Duminică, 01 August 2021 23:09

Începând cu Duminica a VI-a după Rusalii, 1 August 2021, la începutul postului Adormirii Maicii Domnului când Sfânta noastră Biserică prăznuiește Scoaterea Sfintei Cruci şi pe Sfinții 7 frați Mucenici Macabei, Catedrala Episcopală „Învierea Domnului și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Drobeta-Turnu Severin are un nou preot paroh în persoana Părintelui Adrian Olarean.

Luni, 28 Iunie 2021 17:28

Luni, 28 iunie 2021, începând cu ora 09:00, la Centrul Cultural-Misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin a avut loc conferința pastoral-misionară de primăvară-vară a preoţilor din Episcopia Severinului şi Strehaiei. Evenimentul a debutat cu săvârşirea unei slujbe de Tedeum.

Marți, 15 Iunie 2021 14:11

Fundaţia Culturală Lumina, organizaţie non-guvernamentală de interes comunitar, a organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Mehedinţi, Primăria Drobeta Turnu Severin, Centrul cultural „Nichita Stănescu”, Palatul Culturii şi Episcopia Severinului şi Strehaiei, simpozionul „Trecut-au anii...”, manifestare culturală dedicată aniversării a 132 de ani de la moartea „poetului nepereche”. Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie, la vârsta de 39 de ani, în casa de sănătate a medicului Şuţu din București. „Luceafărul poeziei românești” este înmormântat la Bucureşti, în Cimitirul Bellu.

Luni, 14 Iunie 2021 23:24

Fundaţia Culturală Lumina, organizaţie non-guvernamentală de interes comunitar organizează în această perioada în parteneriat cu Consiliul Judeţean Mehedinţi, Primăria Drobeta Turnu Severin, Centrul cultural „Nichita Stănescu”, Palatul Culturii şi Episcopia Severinului şi Strehaiei, simpozionul „Treacuta-au anii...”, manifestare culturală dedicată aniversării a 132 de ani de la moartea „poetului nepereche”. Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie, la vârsta de 39 de ani, în casa de sănătate a medicului Şuţu din București. „Luceafărul poeziei românești” este înmormântat la Bucureşti, în Cimitirul Bellu.

Luni, 14 Iunie 2021 16:15

În perioada 14-18 iunie 2021, membrii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Deportaţi în Bărăgan, filiala Mehedinţi, în parteneriat cu Episcopia Severinului şi Strehaiei, organizează în mai multe locaţii diverse manifestări de comemorare a victimelor comunismului sub genericul „Rusaliile Negre - 70 de ani de la deportarea în Bărăgan”.

Duminică, 13 Iunie 2021 16:33

În perioada 14-18 iunie 2021, membrii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Deportaţi în Bărăgan, filiala Mehedinţi, în parteneriat cu Episcopia Severinului şi Strehaiei, vor organiza în mai multe locaţii diverse manifestări de comemorare a victimelor comunismului sub genericul „Rusaliile Negre - 70 de ani de la deportarea în Bărăgan”.

Sâmbătă, 05 Iunie 2021 12:39

Duminică, 6 iunie, Chiriarhul Episcopiei Severinului şi Strehaiei - Preasfinţitul Nicodim, va săvârşi Sfânta Liturghie în satul Prejna la biserica ctitorită de Tudor Vladimirescu.

Vineri, 04 Iunie 2021 11:47

Sâmbătă 5 iunie, la mănăstirea Cerneţi va avea loc un eveniment important pentru cinstirea memoriei lui Tudor Vladimirescu organizat de Episcopia Severinului şi Strehaiei în parteneriat cu Primăria Comunei Şimian: Slujba de sfințire a cenotafului ridicat de către Episcopia Severinului și Strehaiei, cu binecuvântarea Preasfințitului Nicodim, spre veșnică pomenire a eroului național, la împlinirea a 200 ani de la revoluția sa (1821-2021).

Joi, 03 Iunie 2021 13:23

Organizat cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, prin Sectorul Cultural şi Învăţământ al Centrului Eparhial, în parteneriat cu Facultatea de Teologie din Craiova, manifestarea reuneşte, până pe 4 iunie, nume sonore ale culturii româneşti contemporane, personalităţi de seamă cu expertiză în diverse domenii ştiinţifice, ale căror lucrări vor fi publicate într-un volum omagial.

Miercuri, 02 Iunie 2021 16:58

În perioada 3-4 iunie se desfăşoară lucrările Simpozionului Internaţional „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate”, ajuns la cea de-a XIII-a ediţie. Acesta este organizat cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, prin Sectorul Cultural şi Învăţământ al Centrului eparhial, în parteneriat cu Facultatea de Teologie din Craiova.

Miercuri, 26 Mai 2021 10:19

În perioada 28 mai - 1 iunie, se desfășoară la Drobeta Turnu Severin festivalul de film pentru copii - Kinosaga. Festivalul are în programul celor 5 zile de desfășurare filme pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 și 12+. Pentru cei mai mici, începând cu vârsta de 5 ani, există ateliere de lectura, de materiale reciclabile și ateliere de păpuși. Pe toată durata festivalului ușile Palatului Culturii „Teodor Costescu” sunt deschise, întrarea este liberă, preferabil cu programare înainte.

Marți, 25 Mai 2021 18:32

O serie de cursuri sub genericul „Descoperiri din ştiinţele congnitive și legăturile lor cu ascetica și mistica ortodoxă” au debutat marţi seara în Sala „Nestor Vornicescu” a Centrului Eparhial al Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Lucrările se desfășoară timp de trei săptămâni, un curs pe săptămână, având invitați profesorii de religie din Mehedinţi şi sunt susţinute de maica Emilia Nistoroiu din cadrul sectorului Cultural şi Învăţământ al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, sub coordonarea consilierului de resort dl. Mihai Corcodel.

Miercuri, 21 Aprilie 2021 23:20

Radioul "Lumina", postul de radio al Episcopiei Severinului și Strehaiei, împlinește vineri, 23 aprilie, 16 ani de emisie.

Marți, 09 Martie 2021 10:52

Cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, în anul 2012 a început în Arhiepiscopia Bucureștilor o campanie de donare de sânge numită „O picătură de sânge pentru viața aproapelui”.

Începând cu anul 2014, cu aprobarea Sfântului Sinod, această campanie a fost extinsă la nivel național în toată Patriarhia Română sub îndemnul „Donează sânge, salvează o viață!”. Scopul acesteia este să conștientizeze societatea și să conducă la creșterea numărului donatorilor și la îmbunătățirea stocurilor de sânge din țară.

Luni, 15 Februarie 2021 19:30

Luni, 15 februarie a avut loc întâlnirea preoţilor în cadrul primului cerc pastoral din anul 2021. Pe lângă preoţii din grupa I a protoieiriei Vînju Mare, la acest cerc pastoral au fost prezenţi şi Preasfinţitul Părinte Nicodim împreună cu consilierii eparhiali, P.C. Pr. Ghiţan Vasile, protopop al protoieriei Vînju Mare, precum şi domnul Prof. Dr. Tudor Răţoi, cercetător istoric şi fost director al Arhivelor Naţionale, sucursala Mehedinţi.

Vineri, 15 Ianuarie 2021 13:26

Ziua Culturii Naţionale va fi marcată de Episcopia Severinului şi Strehaiei sâmbătă, 16 ianuarie, la Mănăstirea Sfânta Ana din municipiul Orşova.

Sâmbătă, 05 Decembrie 2020 21:45

Peste 100 de copii identificați de Asociația Anastasia în județul Mehedinți care au nevoie de alimente de bază pentru masa de Crăciun și doar 20 de zile până la marea sărbătoare.

Adu bucuria în casele și sufletele copiilor nevoiași din județul Mehedinți.

Campaniei de ajutorare s-au alăturat: Episcopia Severinului si Strehaiei și Hipermarketul Cora Drobeta.

Cum poti ajuta?

1.Intră pe www.asociatiaanastasia.ro/fii-mos-craciun-de-craciun

 Alegeți o familie din listă, recomandăm în ordine sau la întâmplare, lăsând un mesaj privat cu CODUL din dreptul familiei, iar noi vă trecem în dreptul celui ales. Dacă nu aveți posibilitatea să intrați online, pentru lămuriri, contactați preotul din parohia dumneavoastra, sau persoana de contact din partea asociației, Cătălin Țăruș, la nr. de telefon 0769057197.

  1. Cu cît puteți contribui? Coșul cu alimentele de bază pentru fiecare dintre familii se ridică la suma de 250 de lei. Dacă nu puteți contribui cu această sumă, nu este nici o problemă. Poti ajuta cu cât iți permite tolba, sau te poti asocia cu încă cineva pentru a deveni Moș Crăciun pentru una din familiile greu încercate.
  2. Dorința noastră este să ajutăm toate familiile din lista pusă la dispoziție pe site.
  3. Noi, și Cora Drobeta, venim cu desaga plină cu de toate.

Cum puteți dona?

ASOCIAȚIA ANASTASIA

Cont: RO81RNCB0179112200990001

Dacă nu aveți posibilitatea să donați direct în cont, luați legătura cu noi.

Vă stăm la dispoziție la nr. de telefon: 0769057197-Cătălin Țăruș

Luni, 30 Noiembrie 2020 16:23

Românii de pretutindeni sărbătoresc Marţi, 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, în marile oraşe ale ţării fiind organizate evenimente dedicate sărbătorii, însă, toate se vor supune regulilor din contextul pandemic actual. Manifestările organizate la Drobeta Turnu Severin debutează la ora 11.30 la Monumentul Eroilor din Parcul Rozelor, cu un ceremonial militar-religios care va cuprinde: prezentarea onorului militar, salutarea drapelului de luptă, intonarea Imnului Național al României, prezentarea alocuțiunilor privind semnificația și importanța zilei de 1 Decembrie şi depunerea de coroane de flori.

Slujba religioasă și de comemorare a eroilor va fi săvârşită cu binecuvântarea Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, de un sobor de preoţi de la Centrul Eparhial.

Duminică, 04 Octombrie 2020 20:49

Federația Filantropia se întrunește luni și marți la București în Adunare Generală.

Alături de consiliul director al Federației Filantropia, la dezbateri vor participa reprezentanți ai organizațiilor membre și ai sectoarelor social-filantropice din tot cuprinsul Patriarhiei Române.

Miercuri, 09 Septembrie 2020 19:03

Parohia Broșteni, din comuna Broșteni, județul Mehedinți, având ca parteneri Consiliul Local - Primăria Broșteni și Asociația ,,Fiii Lupșei", a prezentat marți, 8 septembrie 2020, câștigarea proiectului ,,Elaborarea documentației tehnico-economice pentru biserica Sfinții Împăraţi  a fostei mănăstiri a Cuțuieștilor din Broșteni, judeţul Mehedinţi", finanțat de Institutul Național al Patrimoniului prin Timbrul Monumentelor Istorice. 

Duminică, 31 Mai 2020 16:57

În perioada stării de alertă, Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au continuat să sprijine în toată ţara persoanele vulnerabile, cu dizabilităţi, bătrânii singuri şi familiile sărace cu mulţi copii, dar şi familiile unde părinţii nu au loc de muncă.

Până în prezent, de la începutul restricțiilor cauzate de pandemia de COVID-19, voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au vizitat și ajutat 94 de localități din 16 județe ale României, precum: Ilfov, Prahova, Olt, Teleorman, Argeș, Călărași, Giurgiu, Dâmbovița, Constanţa, Ialomița, Brăila, Galați, Tulcea, Mehedinți, Dolj și Gorj. De altfel, acțiunile vor continua permanent pe timpul stării de alertă, dar și după aceea. Valoarea aproximativă a unui pachet oferit de voluntari este de 75 de lei. Până în prezent, au fost sprijinite material și moral 1910 familii din satele romanești aflate în dificultate, valoarea totală a ajutorului acordat până acum este de 143250 lei.

Miercuri, 22 Aprilie 2020 16:39

Radio "Lumina", postul de radio al Episcopiei Severinului și Strehaiei, împlinește joi, 23 aprilie, 15 ani de emisie.

Pe 23 aprilie 2005, de ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă - Ocrotitorul Severinului, s-au auzit pentru prima dată în eter programele acestui post de radio al Bisericii pe frecvenţa 90,4 FM.

Joi, 16 Aprilie 2020 07:20

 

Episcopia Severinului şi Strehaiei adresează mulţumiri Primăriei municipiului Drobeta Turnu Severin pentru sprijinul acordat în acest context al pandemiei de Coronavirus prin achiziţionarea unei cantităţi de 40.000 de prescuri pentru anafura care se numeşte în popor "Paşti" şi a unui număr de 40.000 de caserole în care va fi ambalată această anafură.

Marți, 24 Martie 2020 10:15

Patriarhia Română și Federația Filantropia pun la dispoziţie o platformă online pentru a ajuta persoanele afectate de măsurile luate în vederea stopării Covid-19 să depăşească această perioadă dificilă.

Luni, 09 Martie 2020 14:13

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici, filiala Mehedinţi, a organizat luni, 9 martie 2020, la Drobeta Turnu Severin, un ceremonial de comemorare a tuturor luptătorilor anticomunişti din România. Ceremonia din ziua prăznuirii celor 40 de Sfinţi Mucenici din Sevastia Armeniei a avut loc în faţa monumentului din parcul Dragalina, dedicat victimelor comunismului.

Duminică, 08 Martie 2020 01:58

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, azi, 07 martie 2020, elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 6 din Drobeta-Turnu Severin, în parteneriat cu grupul catehetic al parohiei "Sf. Arhangheli Mihail și Gavril" din comuna mehedințeană Izvoru Bîrzii s-au implicat în derularea unei  activități din cadrul proiectului cultural-filantropic "Iubirea lui Hristos în familia mea", prin purtarea de grijă a Preacucernicului Părinte Octavian-Sorin Iliescu.

Joi, 13 Februarie 2020 08:45

La 13 februarie 1946, se difuza prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite.

Ziua mondială a radioului a fost proclamată la 3 noiembrie 2011, în cadrul celei de-a 36-a Conferinţe generale a UNESCO, pentru a fi marcată, anual, la 13 februarie.

Marți, 28 Ianuarie 2020 19:43

În ziua de 28 ianuarie 2020, în prezența Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, la Centrul Cultural "Sfântul Ioan Gură de Aur" din Drobeta Turnu Severin a avut loc întrunirea Adunării Eparhiale.

Duminică, 26 Ianuarie 2020 20:18

Marţi, 28 ianuarie 2020, va avea loc şedinţa Adunării Eparhiale a Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Lucrările vor fi precedate de săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti la Catedrala Episcopală din orașul nostru. Cu acest prilej va fi săvârşită şi o slujbă de Te Deum.

Miercuri, 22 Ianuarie 2020 11:31

Aşa cum ne-am obișnuit, în ziua de 24 ianuarie – Unirea Principatelor Române, zi care are o însemnătate uriaşă pentru istoria poporului român, instituțiile de cultură și cele ale autorităților locale organizează diverse activităţi prin care se doreşte punerea în valoare a acestor momente istorice deosebite care au dus la întregirea neamului românesc.

Miercuri, 15 Ianuarie 2020 12:19

Şi anul acesta Festivalul internaţional de literatură "Mihai Eminescu", aflat la a XXX-a ediţie, şi-a deschis lucrările în data de 14 ianuarie. El s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile în mai multe locaţii: Mănăstirea Sfânta Ana din Orşova, Palatul Culturii "Teodor Costescu" şi Muzeul Regiunii "Porţilor de Fier".

Duminică, 12 Ianuarie 2020 23:39

Şi anul acesta Festivalul internaţional de literatură "Mihai Eminescu", aflat la a XXX-a ediţie, îşi deschide lucrările în data de 14 ianuarie. El se va desfăşura pe parcursul a două zile în mai multe locaţii: Mănăstirea "Sfânta Ana" din Orşova, Palatul Culturii "Teodor Costescu" şi Muzeul Regiunii "Porţilor de Fier".

Miercuri, 18 Decembrie 2019 22:05

În fiecare an, în preajma Sfintelor Sărbători, Corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei susţine tradiţionalul concert de colinde pentru sufletele credincioşilor severineni.

Marți, 17 Decembrie 2019 13:55

Cu multă emoţie în suflete, persoanele vârstnice de la Centrul de bătrâni "Sfântul Nicolae" din cartierul Gura Văii al municipiului Drobeta Turnu Severin i-au întâmpinat pe membrii corului "Kinonia".

Marți, 17 Decembrie 2019 10:34

În preajma Sfintelor Sărbători de Iarnă, Corul "Kinonia" al Episcopiei Severinului şi Strehaiei va susține tradiţionalul concert de colinde pentru sufletele credincioşilor severineni.

Duminică, 15 Decembrie 2019 23:36

La Palatul Patriarhiei va avea loc, în ziua de luni, 16 decembrie 2019, ora 1100, şedința solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române dedicată împlinirii a 30 de ani de la căderea regimului comunist.

Joi, 12 Decembrie 2019 21:56

Preoţii, cântăreţii bisericeşti şi profesorii de religie din Episcopia Severinului şi Strehaiei au participat joi, 12 decembrie a.c., la Centrul Cultural "Sfântul Ioan Gură de Aur" din Drobeta Turnu Severin, la Conferinţa pastoral-misionară de toamnă-iarnă 2019.

Miercuri, 11 Decembrie 2019 12:22

În preajma Sfintelor Sărbători de iarnă, corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei va susţine în mai multe locaţii concertul de colinde intitulat "Vin colindătorii, cum veneau odată!".

Miercuri, 11 Decembrie 2019 12:03

O delegaţie a Forţelor Aeriene Române condusă de domnul Comandor Manolachi Cristian, Șeful Biroului Resurse Umane al Statului Major al Forţelor Aeriene Române şi de domnul Colonel Domșa Marcel, Comandantul Colegiului Militar "Mihai Viteazu" din Alba Iulia, a poposit astăzi în Episcopia Severinului şi Strehaiei. Scopul acestei vizite este popularizarea în rândul elevilor din învăţământul gimnazial mehedinţean, foarte apreciat de altfel, a colegiilor militare şi în special a Colegiului Militar "Mihai Viteazu" din  Alba Iulia.

Marți, 10 Decembrie 2019 13:53

Centrul Cultural "Sfântul Ioan Gură de Aur" va găzdui joi, 12 decembrie, începând cu ora 10.00, întâlnirea directorilor de la unităţile de învăţământ din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi, la care va participa ca invitat domnul Conf. univ. dr. Vasile Timiș, Inspector General pentru disciplina Religie în Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Marți, 10 Decembrie 2019 13:30

Preoţii, cântăreţii bisericeşti şi profesorii de religie din Episcopia Severinului şi Strehaiei vor participa joi, 12 decembrie a.c., ora 17.00, la Centrul Cultural "Sfântul Ioan Gură de Aur" din Drobeta Turnu Severin, la Conferinţa pastoral-misionară de toamnă-iarnă 2019.

Luni, 09 Decembrie 2019 19:35

Luni, 9 decembrie 2019, a debutat la Drobeta Turnu Severin Festivalul de datini și tradiții românești "Crăciunul de ieri, Crăciunul de azi".

Joi, 05 Decembrie 2019 08:44

Luni, 9 decembrie 2019, debutează la Drobeta Turnu Severin, Festivalul de datini și tradiții românești "Crăciunul de ieri, Crăciunul de azi". Manifestarea organizată de Episcopia Severinului și Strehaiei, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți, se derulează, vreme de trei zile, la Centrul Cultural "Sfântul Ioan Gură de Aur" al episcopiei. Evenimentul este înregistrat în calendarul activităților educative județene al Ministerului Educației Naționale.

Marți, 03 Decembrie 2019 10:25

În Episcopia Severinului și Strehaiei, la sfârșitul acestei săptămâni, se vor desfășura Cercurile pedagogice la disciplina Religie pentru semestrul I al anului școlar 2019 - 2020.

Luni, 02 Decembrie 2019 00:00

În seara Zilei Naţionale a României, Consiliul Local și Primăria Severin a organizat un program artistic extraordinar pe scena de la promenada Crișan din Drobeta Turnu Severin.

Duminică, 01 Decembrie 2019 23:56

Românii de pretutindeni au sărbătorit duminică, 1 Decembrie, Ziua Naţională a României. În toate oraşele ţării au fost organizate o mulţime de evenimente dedicate acestei sărbători.

Miercuri, 27 Noiembrie 2019 20:40

Calendarul creştin-ortodox 2020 format foaie de perete şi agendă mică, editat de Episcopia Severinului şi Strehaiei, a fost tipărit şi poate fi achiziționat de la orice biserică din cuprinsul judeţului Mehedinţi.

Miercuri, 27 Noiembrie 2019 11:22

1 Decembrie, Ziua Națională a României va fi sărbătorită și în Drobeta Turnu Severin printr-un eveniment cultural organizat de Primăria orașului nostru pe scena din zona de promenadă Crișan.

Miercuri, 27 Noiembrie 2019 10:53

Românii de pretutindeni sărbătoresc duminică, 1 Decembrie, Ziua Naţională a României şi în marile oraşe ale ţării vor fi organizate o mulţime de evenimente dedicate sărbătorii.

Marți, 19 Noiembrie 2019 09:37

Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea își serbează miercuri, 20 noiembrie 2019, ocrotitorul, pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul.


mbl live


mbl youtube