Miercuri, 09 Octombrie 2024 19:39

Marți, 8 octombrie 2024, în Episcopia Severinului și Strehaiei a avut loc consfătuirea anuală a cadrelor didactice care predau disciplina Religie în unitățile de învățământ mehedințene.

Vineri, 13 Septembrie 2024 18:41

În fiecare an, pe 13 septembrie se sărbătorește Ziua Pompierilor în România. Cu această ocazie, şi în Drobeta Turnu Severin au fost organizate evenimente și o serie de exerciții demonstrative pentru public.

Luni, 26 August 2024 13:00

În perioada 19-23 august 2024, satul Săliștea din nordul județului Mehedinți, component al comunei Isverna, comună recunoscută pentru păstrarea tradițiilor, în special a cântecului popular, s-a umplut de glasurile de bucurie ale celor aproximativ 80 de copii și tineri, beneficiari sau formatori ai ultimei ediții din anul 2024 a Taberei de Acasă (TDA).

Duminică, 11 August 2024 22:24

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, sâmbătă, 17 august, ora 17.00, corul „Kinonia” al Episcopiei noastre va susţine un concert de muzică bizantină în biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din parohia Breaza, judeţul Prahova.

A doua zi, duminică, 18 august, Consiliul Judeţean Vaslui, Primăria Municipiului Vaslui, Episcopia Hușilor și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, organizează, la Vaslui, Festivalul de muzică corală laică și religioasă „Gheorghe Cucu”.

Festivalul va avea loc în aer liber, în Centrul civic al Vasluiului, începând cu ora 18.30, toți iubitorii muzicii corale laice și religioase având șansa întâlnirii unor formații corale de excepție, din țară și din străinătate. Intrarea este liberă.

În cadrul evenimentului vor susține recitaluri: Corala „Fantasia” din Vaslui, Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși, Corul „Belcanto” din Republica Moldova, Corul „Dignus Est” din Vaslui, Corala „Kinonia” din Drobeta Turnu Severin, solista Maria Coman, Grupul „Trei Parale” și Grupul Psaltic „Tronos” din București.

Ediția de anul acesta este cea de-a patra organizată la Vaslui, după mai multe ediții anterioare dedicate compozitorului Gheorghe Cucu în localitatea natală - Puiești, județul Vaslui

Calitatea invitaților, precum și entuziasmul publicului, tot mai mare de la o ediție la alta, au fost imboldul pentru organizarea, la aceleași standarde, și a evenimentului din acest an.

Dorința organizatorilor este ca Festivalul „Gheorghe Cucu” să se înscrie în seria evenimentelor de marcă ale județului Vaslui, cu ecouri în întreaga țară.

„Muzica are darul deosebit de a ne desprinde de tot ceea ce ne fură libertatea spirituală, și a ne transpune într-o viață autentică.

Sunt convins de faptul că și această ediție a Festivalului de muzică corală laică și religioasă „Gheorghe Cucu”, organizat de Consiliul Județean Vaslui, prin Centrul Cultural Județean, în parteneriat cu Episcopia Hușilor, ne va face să trăim această libertate și un moment de plenitudine a unei vieți spirituale autentice.

Binecuvântăm, deopotrivă, pe organizatori și pe participanți, pentru bucuria muzicală pe care o împlinesc pentru semenii lor, într-o vreme în care avem o acută nevoie de înmulțire a binelui și a frumosului” – este mesajul Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, cu prilejul ediției de anul acesta a festivalului.

Sursa: episcopiahusilor.ro

Duminică, 28 Iulie 2024 21:37

În Episcopia Severinului și Strehaiei s-au încheiat primele două tabere pentru copii și tineri din comunitățile rurale, derulate sub denumirea Tabăra de Acasă și organizate în parteneriat cu Departamentul Youth Action al Asociației „Anastasia”.

Luni, 15 Iulie 2024 12:56

La biserica cu hramul „Sfânta Parascheva”, din cartierul severinean Schela Nouă, se desfășoară în această perioadă proiectul „Școala de vară din tinda Bisericii”, ediția I.

Miercuri, 26 Iunie 2024 20:35

În perioada 25-26 iunie 2024, la Drobeta Turnu Severin s-au desfășurat lucrările Simpozionului internațional „Mehedinți – istorie, cultură și spiritualitate”, ajuns la ediţia a XVI-a.

Marți, 25 Iunie 2024 19:45

Marţi, 25 iunie, la Centrul Social-Filantropic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor Simpozionului Internaţional „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate”, ajuns la ediţia a XVI-a. Manifestarea ştiinţifică şi academică este organizată cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, prin Sectorul Cultural şi Învăţământ al Centrului eparhial, în parteneriat cu Facultatea de Teologie din Craiova.

Luni, 24 Iunie 2024 13:22

În perioada 25-26 iunie 2024, se desfăşoară lucrările Simpozionului Internaţional „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate”. Ajuns la cea de-a XVI-a ediţie, evenimentul cultural-ştiinţific este organizat la Drobeta-Turnu-Severin cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, prin Sectorul Cultural şi Învăţământ al Centrului eparhial, în parteneriat cu Facultatea de Teologie din Craiova.

Sâmbătă, 15 Iunie 2024 07:45

Fundaţia Culturală Lumina, organizaţie non-guvernamentală de interes comunitar a organizat în această perioadă în parteneriat cu Episcopia Severinului şi Strehaiei, Consiliul Judeţean Mehedinţi, Primăria Drobeta Turnu Severin, Centrul cultural „Nichita Stănescu”, Filiala Craiova Uniunii Scriitorilor din România şi Palatul Culturii, Festivalul Transfrontalier de Literatură „Mihai Eminescu”, manifestare culturală dedicată aniversării a 135 de ani de la trecerea la cele veşnice a „poetului nepereche”. Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie, la vârsta de 39 de ani, în casa de sănătate a medicului Şuţu din București. „Luceafărul poeziei românești” este înmormântat la Bucureşti, în Cimitirul Bellu.

Marți, 28 Mai 2024 21:55

Marţi, 28 mai 2024, Şcoala Gimnazială Nr. 6 din Drobeta-Turnu Severin, a găzduit a XVI - a ediţie a concursului judeţean „Ucenicii credinţei”, fiind implicate 23 echipaje de la clasa a III-a si 39 echipaje de la clasa a IV-a, cu un total de 108 copii. Elevii au venit de la mai multe şcoli din judeţul Mehedinţi, aceştia având astfel posibilitatea să-şi verifice cunoştinţele de religie însuşite până acum, dar şi să lege prietenii cu ceilalţi participanţi.

Miercuri, 22 Mai 2024 10:29

Câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței” au fost premiați luni seară de Patriarhia Română.

Marți, 30 Aprilie 2024 21:28

În apropierea praznicului Învierii Domnului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a organizat o întâlnire de suflet cu toți reprezentanții presei locale.

Vineri, 26 Aprilie 2024 21:31

În așteptarea sărbătorii Învierii Domnului, Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin, Episcopia Severinului şi Strehaiei şi Palatul Culturii „Teodor Costescu” au organizat vineri, 26 aprilie 2024, un concert de muzică bizantină, susţinut de corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei şi renumita interpretă de muzică psaltică, Maria Coman.

Miercuri, 24 Aprilie 2024 17:36

Pe 25 aprilie 2024 se împlinesc 20 ani de când Preasfințitul Părinte Nicodim a fost instalat în scaunul de Episcop al Severinului şi Strehaiei. În cei 20 ani de păstorire, Preasfințitul Nicodim a desfășurat la nivelul județului Mehedinți o intensă activitate culturală, misionară și social-filantropică.

Marți, 23 Aprilie 2024 20:50

Marţi, 23 aprilie, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a primit vizita elevilor calificaţi la faza naţională a Olimpiadei de Religie pentru Cultul Ortodox şi la Olimpiada Națională Interdisciplinară de Limba şi Literatura Română şi Religie „Cultură şi Spiritualitate Românească”.

Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 20:28

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, la Şcoala cu clasele I-VIII „Constantin Negreanu” din Drobeta Turnu Severin a avut loc etapa județeană a Olimpiadei Naționale interdisciplinare de Limba şi literatura română şi Religie „CULTURĂ ŞI SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ”, pentru clasele V - XII.

Vineri, 19 Aprilie 2024 10:19

La Drobeta Turnu Severin se va desfăşura sâmbătă, 20 aprilie 2024, faza județeană a olimpiadei naționale interdisciplinare de limba şi literatura română şi religie CULTURĂ ŞI SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ, pentru clasele V - XII. Competiţia școlară va avea loc la Școala Gimnazială „Constantin Negreanu” din orașul nostru. Aceasta este organizată de către Ministerul Educației prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi cu implicarea catedrelor de Religie şi Limba şi literatura română. La concurs s-au înscris 120 de elevi.

Joi, 18 Aprilie 2024 18:36

Cercul pedagogic la disciplina Religie s-a desfășurat pe 18 aprilie la Liceul Tehnologic „Dierna” din Orșova. Activitățile de cerc au fost coordonate de doamna profesor de religie Constantin Minodora, iar lecția susținută la clasa a VII-a a avut tema „Hristos-Cuvântul care vindecă”, în concordanță cu Anul omagial 2024, al pastorației și îngrijirii bolnavilor. Au fost utilizate resurse digitale, pilde biblice, fișe de lucru, d-na profesor dovedind o foarte bună cunoaștere a elevilor, dar și o bună pregătire metodico-științifică.

Luni, 15 Aprilie 2024 21:42

Luni, 15 aprilie 2024, reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, conduși de dl. Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului BNR, au sosit în municipiul Drobeta Turnu Severin cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui I. Gh. Bibicescu și 70 de ani de la trecerea la Domnul, în închisoarea comunistă de la Sighet, a lui Dimitrie Burileanu, ambii guvernatori ai Băncii Naţionale a României în perioade diferite ale secolului trecut: 1914- 1924, respectiv 1927-1931.

Duminică, 14 Aprilie 2024 16:45

În Episcopia Severinului și Strehaiei s-a desfăşurat sâmbătă, 13 aprilie, faza judeţeană a Olimpiadei de Religie, cultul ortodox. La primele ore ale dimineţii, elevi din toate şcolile municipiul Drobeta Turnu Severin și din judeţul Mehedinţi şi-au îndreptat paşii către Şcoala Gimnazială Alice Voinescu, unitate de învăţământ care a găzduit competiţia şcolară.

Sâmbătă, 30 Martie 2024 19:15

În perioada 1-31 martie s-a desfășurat Luna pentru Viață - 2024, care a culminat cu Marșul pentru Viață 2024 „Construim împreună pentru viață ”, organizat sâmbătă, 30 martie, în România și în Republica Moldova. În România, evenimentul a ajuns anul acesta la cea de-a XIV-a ediție națională.

Vineri, 15 Martie 2024 22:38

În perioada 14-16 martie 2024, în Episcopia Severinului și Strehaiei, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, este organizat un training  de formare a voluntarilor din Mitropolia Olteniei. Activitatea se desfăşoară la Centrul Cultural „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin și reuneşte responsabilii cu cateheza parohială și activitățile cu tinerii din toate cele patru eparhii ale Mitropoliei Olteniei. Este vorba de consilierii și inspectorii implicați în activitățile catehetice și cu tinerii din: Arhiepiscopia Craiovei, Arhiepiscopia Râmnicului, Episcopia Severinului și Strehaiei și din Episcopia Slatinei și Romanaților.

Marți, 12 Martie 2024 19:56

În perioada 14-16 martie 2024, în Episcopia Severinului și Strehaiei, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va fi organizat un training  de formare a voluntarilor din Mitropolia Olteniei. Activitatea se va desfăşura Centrul Cultural „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin și va reuni responsabilii cu cateheza parohială și activitățile cu tinerii din toate cele patru eparhii ale Mitropoliei Olteniei. Este vorba de consilierii și inspectorii implicați în activitățile catehetice și cu tinerii din: Arhiepiscopia Craiovei, Arhiepiscopia Râmnicului, Episcopia Severinului și Strehaiei și din Episcopia Slatinei și Romanaților.

Joi, 07 Martie 2024 19:06

Joi, 07 martie 2024, începând cu ora 17:00, la Centrul Cultural-Misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin a avut loc conferința pastoral-misionară de primăvară-vară a preoţilor din Episcopia Severinului şi Strehaiei.

Manifestarea a fost prilejuită de declararea anului 2024 ca „Anul omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor” şi „Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi.”

Joi, 15 Februarie 2024 16:06

În ziua de 15 februarie, la Reşedinţa Episcopală, Preasfinţitul Părinte Nicodim a primit în vizită pe Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, d-na Natalia Intotero. Domnia Sa a fost însoţită de reprezentanţi ai autorităţilor locale: dl. Isuf Alin, Prefectul Judeţului Mehedinţi şi dl. Aladin Georgescu, Preşedinţele Consiliului Judeţean Mehedinţi.

Duminică, 04 Februarie 2024 14:45

În sala de festivităţi a Centrului Cultural „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin au avut loc duminică, 4 februarie, lucrările Adunării eparhiale a Episcopiei Severinului şi Strehaiei.

Miercuri, 24 Ianuarie 2024 22:50

Românii de pretutindeni aniversează în ziua de 24 ianuarie 2024, 165 de ani de la Unirea Principatelor Române. An de an, ziua de 24 ianuarie devine prilej de a rememora un fragment important al istoriei românilor, cel al Unirii Principatelor.

Miercuri, 24 Ianuarie 2024 09:33

Aşa cum ne-am obișnuit, în ziua de 24 ianuarie – Unirea Principatelor Române, zi care are o însemnătate uriaşă pentru istoria poporului român, instituțiile de cultură și cele ale autorităților locale organizează diverse activităţi prin care se doreşte punerea în valoare a acestor momente istorice deosebite care au dus la întregirea neamului românesc.

Luni, 15 Ianuarie 2024 16:52

Şi anul acesta Festivalul Internaţional de Literatură „Mihai Eminescu”, aflat la cea de-a XXXIV-a ediţie, şi-a deschis lucrările în data de 15 ianuarie. El se desfăşoară pe parcursul a două zile în mai multe locaţii: Palatul Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin, Primăria municipiului Băile Herculane și Mănăstirea Sfânta Ana din Orșova.

Vineri, 29 Decembrie 2023 10:50

Ședința Consiliului Județean din data de 28 decembrie 2023 a fost una cu totul deosebită, întrucât oaspeți au fost Înaltpreasfințitul Acad. Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria însoțiți de mai mulți reprezentanți ai Mitropoliei Olteniei și Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Pe ordinea de zi a ședinței a fost votat proiectul prin care Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost declarat cetățean de onoare al județului Mehedinți.

Sâmbătă, 16 Decembrie 2023 22:50

Corul bărbătesc Kinonia al Episcopiei Severinului si Strehaiei, condus de Pr. Iulian Pruiu, a susţinut în seara zilei de 16 decembrie tradiţionalul concert de colinde, intitulat generic „Hristos se Naşte, Slăviţi-L”.

Joi, 14 Decembrie 2023 21:40

În ultimele zile ale Festivalului de colinde, datini şi tradiţii româneşti „Crăciunul de ieri, Crăciunul de azi”, Centrul Cultural „Sfântul Ioan Gură de Aur” şi biserica cu hramul Sfântul Ilie Tesviteanul din Drobeta Turnu Severin au răsunat de glasul zurgălăilor, al colindelor tradiţionale româneşti, precum şi al cântecelor de stea din Mehedinţi.

Joi, 14 Decembrie 2023 09:08

În fiecare an, în preajma Sfintelor Sărbători, corul „Kinonia” al Episcopiei Severinului şi Strehaiei susţine tradiţionalul concert de colinde pentru sufletele credincioşilor severineni.

Marți, 12 Decembrie 2023 21:02

Marţi, 12 decembrie 2023, a debutat la Drobeta Turnu Severin festivalul de datini și tradiții românești „Crăciunul de ieri, Crăciunul de azi”, ajuns la ediţia a XV-a.

Manifestarea organizată de Episcopia Severinului și Strehaiei, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți, se derulează, vreme de trei zile, în două locaţii din Drobeta Turnu Severin: la Centrul Cultural „Sfântul Ioan Gură de Aur” (12-13 decembrie) şi la biserica cu hramul „Sfântul Ilie Tesviteanul” (14 decembrie).

Duminică, 10 Decembrie 2023 21:32

În preajma Sfintelor Sărbători de iarnă, corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei susţine în mai multe locaţii concertul de colinde intitulat „Hristos se naște, slăviţi-L!”.

Joi, 07 Decembrie 2023 22:54

A devenit deja tradiție ca în preajma Sfintelor Sărbători de iarnă, corul „Kinonia” al Episcopiei Severinului şi Strehaiei să concerteze în mai multe localităţi pentru a vesti Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos.

Joi, 07 Decembrie 2023 22:34

Joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 17.00, la Centrul Cultural-Misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin a avut loc a doua conferinţă pastoral-misionară de toamnă-iarnă a preoţilor din Episcopia Severinului şi Strehaiei.

Vineri, 01 Decembrie 2023 13:10

Românii de pretutindeni sărbătoresc vineri, 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, în marile oraşe ale ţării fiind organizate evenimente dedicate sărbătorii.

Duminică, 19 Noiembrie 2023 13:20

Liceul Teoretic „Șerban Cioculescu”, alături de Fundația „Gheorghe Țițeica”, sub egida Ministerului Educației, va organiza un eveniment de anvergură, desfășurat în premieră în Drobeta Turnu Severin - conferința „Drepturile tinerilor și provocările societății contemporane”. Evenimentul este coordonat de profesorii Ion Nănuți, Maria - Viviana Bobic și Marian Gherghinescu, din cadrul liceului, iar printre oaspeții de seamă se află: Prof. univ. dr. Anișoara Popa, directorul Sectorului Formare și Pregătire a Specialiștilor din cadrul Institutului Român pentru Drepturile Omului; Prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia; Prof. dr Romeo Augustin Popa, din cadrul Colegiului Național Pedagogic  „Ștefan Odobleja”.

Joi, 09 Noiembrie 2023 23:34

Joi, 9 noiembrie 2023, începând cu ora 17:00, la Centrul Cultural-Misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin a avut loc conferința pastoral-misionară de toamnă-iarnă a preoţilor din Episcopia Severinului şi Strehaiei.

Manifestarea a fost prilejuită de declararea anului 2023 ca „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.

Evenimentul a fost marcat de lansarea volumului „Episcopia Severinului și Strehaiei - Monografia eclesiastică” unul dintre demersurile culturale esențiale pe care Episcopia Severinului și Strehaiei și le-a propus în vederea păstrării și promovării zestrei cultural-religioase a județului nostru.

Miercuri, 08 Noiembrie 2023 18:25

Biserica primelor veacuri creștine a stabilit ziua de 8 noiembrie ca sărbătoare închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, conducătorii oștilor  cerești, care simbolizează lupta pentru dreptate, dar și un model spiritual pentru toți  jandarmii.

Luni, 30 Octombrie 2023 17:15

În perioada 29-30 octombrie s-a desfăşurat în Episcopia Severinului şi Strehaiei simpozionul intitulat „Țara Severinului - Oameni. Fapte. Locuri”, ajuns la ediţia a II-a, eveniment cultural - liturgic dedicat anului omagial 2023 şi împlinirii a 20 ani de la înființarea Episcopiei Severinului și Strehaiei, 640 ani de atestare documentară a județului Mehedinți și 500 ani de la prima atestare documentară a Mănăstirii Mraconia.

Sâmbătă, 28 Octombrie 2023 00:18

În perioada 29-30 octombrie se va desfăşura în Episcopia Severinului şi Strehaiei simpozionul intitulat „Țara Severinului - Oameni. Fapte. Locuri”, ajuns la ediţia a II-a, eveniment cultural - liturgic dedicat anului omagial 2023.

Vineri, 22 Septembrie 2023 17:09

În ziua de joi, 21 septembrie 2023, în prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a avut loc susținerea publică a tezei de doctorat cu titlul „Persoana Sfântului Duh în iconomia Sfintei Treimi”. Lucrarea de doctorat realizată de Pr. Daniel Vătuiu a fost prezentată în fața comisiei la Școala Doctorală „Sf. Nicodim”, de la Facultatea de Teologie a Universității din Craiova. Componența comisiei de doctorat a fost următoarea: Conducător științific: ÎPS Prof. univ. dr. Irineu Ion Popa; Președinte: Pr. Prof. univ. dr. Stan Nicolae Răzvan; Membrii referenți: Pr. Prof. univ. dr. Vlad Vasile, de la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad; Pr. Prof. univ. dr. Picu-Nelu Ocoleanu, de la Universitatea din Craiova, și Pr. Conf. univ. dr. Nicolae Viorel Moșoiu, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

În deschiderea susținerii, Pr. Daniel Vătuiu a prezentat sintetic cele mai importante rezultate ale lucrării de doctorat, așa cum au fost expuse în scris în cele 7 capitole ale tezei: „Capitolele sunt organizate în jurul actelor mântuitoare pe care Dumnezeu le-a înfăptuit cu omul pentru a-l răscumpăra, împlinind prin aceasta planul veșnic. Duhul Sfânt este amintit în fiecare lucrare, fiind evidențiată unicitatea Sa în cadrul iconomiei Preasfintei Treimi. Fără persoana Sfântului Duh omul nu putea fi mântuit și nici îndumnezeit”.

În calitate de conducător științific, Părintele Mitropolit Irineu a apreciat valoarea teologică a prezentei teze de doctorat, felicitând pe autor pentru munca depusă și pentru rezultatele obținute: „Autorul, în cercetarea sa, a urmărit mai multe direcții care au compus tabloul de ansamblu al modului în care s-a formulat doctrina Bisericii despre Persoana Sfântului Duh în dezbaterile pnevmatologice și triadologice din primele veacuri crestine până astăzi. Încă de la începutul lucrării şi din primele lucrări publicate, părintele Vătuiu a folosit o abordare constructivă şi ştiinţifică a subiectului, realizând efectiv o cercetare bine documentată şi profundă, atât din punct de vedere dogmatic, cât şi din perspectivă biblică, istorică, morală şi patristică. Părintele Vătuiu a studiat, în consecință, o mulţime de izvoare şi texte editate, fie în limba română, fie în alte limbi străine. Cercetarea autorului cuprinde, de asemenea, o gamă largă de probleme şi dezbateri triadologice și pnevmatologice ce au o fundamentare scripturistică, patristică și teologică autentică. Cu certitudine, din analiza surselor, autorul a scos la iveală importanţa problematicii Pnevmatologiei Ortodoxe, argumentând fiecare capitol cu învăţături biblice şi patristice de primă mână. Dacă ne referim la dimensiunea Pnevmatologiei Ortodoxe, la originalitatea învăţăturii în materie de imagine şi simbol, Ortodoxia a păstrat învăţătura autentică și nemodificată a Părinţilor despre Sfântul Duh şi despre Preasfânta Treime. În sensul acesta, citind lucrarea Părintelui Vătuiu vom putea constata că Sfinția Sa a prezentat mai multe direcţii de investigare a temei şi receptat de Părinţii Bisericii. În acest context teza aduce în actualitate cele mai importante elemente ale temei din opera Părinţilor”.

În continuare, părinții profesori referenți au citit referatele pregătite pentru această susținere publică, apreciind critic teza de doctorat scrisă de Pr. Daniel Vătuiu. În partea de final, fiecare membru a adresat întrebări părintelui doctorand pentru a lămuri unele idei teologice prezentate în lucrare. În urma deliberării comisiei, Pr. Daniel Vătuiu a obținut titlul științific de doctor în domeniul Teologie, cu calificativul Foarte bine.

În prezența comisiei și a participanților din sală, a avut loc depunerea jurământului, urmată de cuvintele de felicitare și de mulțumire. Mai întâi a luat cuvântul Pr. Prof. Univ. Dr. Nicolae Răzvan Stan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova: „Este o bucurie pentru Facultatea noastră de Teologie Ortodoxă din Craiova să participăm la această susținere a tezei de doctorat a părintelui Daniel Vătuiu. Cu ajutorul lui Dumnezeu își finalizează studiile doctorale, sub coordonarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu. Aici la Craiova, cu această stăruință a cercetării și seriozității, putem să fim apreciați la nivel național și internațional prin munca noastră, pentru că niciodată nu am încercat să fim ceea ce nu suntem. Cu conștiința curată am încercat să studiem după puterea noastră ceea ce Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu ne-a imprimat ca mod de viață, de gândire și de trăire. De asemenea, mulțumim Preasfințitului Părinte Nicodim pentru că ne este mereu alături, îndrumând studenții buni să urmeze cursurile Facultății de Teologie, așa cum este Pr. Daniel Vătuiu. Îi mulțumim pentru implicarea pe care în mod constant o manifestă față de Facultatea de Teologie din Craiova. Mulțumim Părintelui Vasile Vlad, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, și Pr. Nicolae Moșoiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, prieteni de suflet ai Facultății noastre. Îl felicităm pe părintele Daniel Vătuiu și îi urmăm succes pe mai departe în cercetarea teologică”.

De asemenea, a luat cuvântul și Preasfințitul Conf. Univ. Dr. Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, în calitate de îndrumător duhovnicesc al părintelui doctorand: „Este o bucurie pentru noi realizarea unei lucrări deosebite de către Părintele Dr. Daniel Vătuiu, secretar eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei, cel care a reușit să pregătească această temă sub îndrumarea Înaltreasfințitului Părinte Dr. Acad. Irineu, Mitropolitul nostru. A fost o cinste pentru Părintele Daniel să fie îndrumat de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit. Apreciez foarte mult acrivia cu care părinții profesori, membrii ai comisiei, au analizat lucrarea pregătită pentru titlul de doctor. Prin acești tineri, Biserica în viitor, cu ajutorul lui Dumnezeu, va dăinui. Nădăjduim că în continuare vor fi tineri absolvenți ai Facultății noastre de Teologie care se vor apleca spre cercetare și apoi, mergând în parohii, vor sluji lui Dumnezeu și oamenilor cu simț autentic de pastorație”.

Cuvântul de final i-a aparținut părintelui Daniel Vătuiu, care a mulțumit cu bucurie tuturor celor care i-au fost alături în finalizarea studiilor doctorale:

Înaltpreasfinția Voastră,

Preasfinția Voastră,

Preacucernice Părinte Decan,

Preacucernice Părinte Director al Școlii Doctorale de Teologie,

Preacucernici Părinți Profesori, onorați membrii ai comisiei,

Preacucernice Părinte Prodecan,

Preacucernici Părinți Profesori,

„Dumnezeu va avea întotdeauna ceva să-l învețe pe om,

Iar omul va avea întotdeauna ceva de învățat de la Dumnezeu...”

Cu darul Preamilostivului Dumnezeu, înaintea Căruia îmi exprim primul gând de mulțumire din adâncul inimii pentru că trăiesc aceste clipe de aleasă bucurie duhovnicească m-am aplecat asupra acestei teme: „Persoana Sfântului Duh în iconomia Sfintei Treimi”.

Această frumoasă temă, aleasă cu multă stăruință și curiozitate prin binecuvântarea Înaltpreasfinței Voastre, a devenit pentru mine vreme de câțiva ani prilej de ucenicie.

Curajul care m-a determinat să mă apropii de Taina Preasfintei Treimi a fost dragostea Înaltpreasfinției Voastre și încrederea pe care ați arătat-o față de mine, drept pentru care Vă aduc alese mulțumiri în aceste clipe de binecuvântare ce mă încununează a fi un om mic în marea de oameni care vorbește despre Dumnezeu.

Prin povățuirea Înaltpreasfinției Voastre am învățat să citesc și să cercetez cu folos Sfinții Părinți, cu precădere, Sfântul Irineu de Lyon - cel care mi-a fost deschidere de drum în acest demers, Sfântul Vasile cel Mare și fratele său Sfântul Grigorie de Nyssa - cei care  au întărit înțelegerea iconomiei dumnezeiești prin scrierile lor.

Sfânta Treime este mereu o Taină care nu poate fi atinsă de mintea pământească. Iconomia divină nu este singura sintagmă care descrie frumusețea sau blândețea Dumnezeului nostru Adevărat și Milostiv. Totul se desăvârșește prin trăire, înainte de toate, și apoi prin scriere.

Spun lucrul acesta întrucât să vorbești despre Persoana Sfântului Duh înseamnă să vorbești despre întreaga Sfântă Treime și la fel cu fiecare Persoană în parte din Sfânta Treime.

Și de asemenea, să mărturisești despre Duhul Sfânt este poate cel mai greu lucru din teologia ortodoxă, având în vedere faptul că vorbim despre harul lui Dumnezeu care sfințește și desăvârșește, care dă putere și tămăduiește.

Dar, cu bogata cunoștință teologică de înaltă ținută academică a Înaltpreasfinției Voastre am învățat că „veșnicul prezent al Duhului Sfânt” este cu adevărat o realitate care trebuie să fie cunoscută de oameni și împărtășită cu multă evlavie credincioșilor pentru a fi convinși de existența Singurului și Adevăratului nostru Dumnezeu care lucrează veșnic și permanent în inimile noastre.

Vă împărtășesc acest gând întrucât aceste cuvinte „veșnicul prezent al Duhului Sfânt” au fost cuvintele Înaltpreasfinției Voastre care au pecetluit această lucrare convins de faptul că în cuprinsul scrierii este necesar să mărturisesc cât de actual este Duhul Sfânt în viața noastră și pe atât de veșnic. Fără puterea Sa omul nu se poate mișca, motiv pentru care am dedicat un capitol din teză acestei demonstrații.

Înaltpreasfinția Voastră, aceste gânduri ce încununează lucrarea de față se așează alături de multe alte  cugetări scripturistice și patristice pe care mi le-ați împărtășit spre a contura dragostea față de taina Preasfintei Treimi, pentru care mă simt îndatorat să Vă mulțumesc din adâncul inimii.

Un lucru esențial pe care aș dori să-l amintesc în acest moment este faptul că nimic nu se poate fără rugăciune. Tot de la Înaltpreasfinția Voastră am învățat că Sfânta Treime nu poate fi cercetată fără să te rogi. În acest sens, rămâneți un model drept de urmat pentru mine și mulți alții pentru mărinimia sufletului pe care o împletiți cu multă rugăciune spre a ne oferi multe învățături de folos duhovnicesc despre Dumnezeul nostru, așternute în multe cărți pe care Înaltpreasfinția Voastră le-ați scris cu multă sârguință.

Despre această cugetare lăuntrică, despre rugăciune, în urmă cu un deceniu îmi vorbea și Preasfințitul Părinte Nicodim - Episcopul Severinului și Strehaiei, către care îmi îndrept gândul și gratitudinea în momentul de față mulțumindu-i din adâncul inimii pentru dragostea pe care mi-a oferit-o. Aș putea să spun că încă din fașă, Preasfinția Sa, m-a povățuit pe calea care pășește pe urmele lui Hristos.

Consider că preoția este cu adevărat un dar sublim pe care l-am primit prin binecuvântarea Sa în semn de a avea grijă de odorul lui Hristos ce mi-a fost încredințat din bunătatea inimii Preasfinţiei Sale. De la Preasfinția Sa în cadrul cursurilor și seminariilor, am învățat că „parohia este o realitate euharistică și pregustare a Împărăției Cerurilor”, motiv pentru care, această cruce pe care o purtăm ca preoți trebuie dusă cu multă responsabilitate și convingere că vom dobândi cununa cea mai de preț - moștenirea Împărăției lui Hristos, prin cuvintele: „Veniți binecuvântații Tatălui Meu de moșteniți Împărăția Cerurilor, care v-a fost pregătită de la întemeierea lumii” (Mt. 25, 34-36).

De aceea, Preasfinția Voastră, mă simt îndatorat să vă mulțumesc că m-ați ales slujitor al lui Hristos, dar și pentru înalta binecuvântare ca în anul 2013 să pășesc pe poarta acestei frumoase facultăți de teologie și să încep a învăța cu multă curiozitate despre Dumnezeu. Ați pus o încredere mare într-un om mic, o responsabilitate divină într-o făptură pământească, drept pentru care, conștient fiind de răspunderea noastră înainte Tronului Preasfintei Treimi, îl rog pe bunul Dumnezeu, ca prin harul Duhului Sfânt, să mă învrednicească să împlinesc cuvintele – testament ale Preaiubitului meu bunic – vrednic de pomenire care mi-a mărturisit înainte de ultima suflare: „să-ți asumi cuvintele înaintea lui Hristos!”

Acest gând de mulțumire și de aleasă gratitudine se îndreaptă către Preacucernicii Părinți Profesori onorați membrii ai comisiei, care prin jertfa lor pastoral-misionară s-au străduit să-mi fie alături aici, în Cetatea Băniei, spre a-mi oferi o călăuză de îndreptare față de cele pe care le-am scris. Le mulțumesc pentru bogatele învățături, cât și pentru dragostea pe care mi-au împărtășit-o din experiența de slujitori ai lui Hristos.

Nu pot să uit dragostea care mi-a fost insuflată de familia numită Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova - de Preacucernicii Părinți Profesori, Domnii și Doamnele Profesoare, întreg corpul administrativ al acestei unități de învățământ aflată sub purtarea de grijă a Sfinților Trei Ierarhi, care în decursul celor 10 ani de studiu împliniți sub pronia binecuvântării Înaltpreasfinției Voastre au lucrat cu timp și fără timp, în frunte cu Preacucernicul Părinte Decan Nicolae Răzvan Stan și Preacucernicul Părinte Picu Nelu Ocoleanu - Directorul Școlii Doctorale, spre bunăstarea noastră și împlinirea unei educații teologice alese care se bazează pe trăire lăuntrică și viață duhovnicească.

Vă mărturisesc din adâncul inimii că aceste momente pe care le-am petrecut în acest ansamblu universitar reprezintă pentru mine un adevărat leagăn al catehezei duhovnicești plin de formare duhovnicească de care m-am atașat cu responsabilitate pentru a împlini cuvântul lui Dumnezeu cu dragoste față de aproapele.

Totodată, îndrăznesc să-mi exprim mulțumirea față de Părintele Lector Universitar Doctor - Lucian Zenoviu Bot pentru lucrarea îngăduitoare și pentru dragostea sa și a familiei sale de a sădi în inima mea cele mai alese învățături cu privire la cercetarea pe care am avut-o de desăvârșit.

Vă mulțumesc tuturor celor care ați luat parte la acest eveniment și ați încununat prin prezența dumneavoastră formarea mea pastoral-misionară de-a lungul anilor, fie că este vorba despre Părinți Profesori, despre Părinți duhovnici sau sfătuitori din corpul profesoral sau administrativ, toți ați zidit o cărămidă în formarea mea spirituală, drept pentru care mă simt îndatorat să-L rog pe Preamilostivul Dumnezeu să vă dăruiască ani mulți binecuvântați.

Nu în ultimul rând, chiar dacă din binecuvântate pricini nu sunt aici de față le mulțumesc părinților trupești care m-au născut și crescut în duhul lui Hristos, dar și preaiubitei mele preotese care s-a învrednicit mai mult decât mine. Dacă eu am încercat să urmez pașii unei teze de doctorat, ea în tot decursul acestui timp a dovedit  că este mai puternică decât mine reușind să împlinească misiunea de mamă pentru doi îngerași de copii Ioan și Parascheva care reprezintă pentru noi adevărata binecuvântare cerească și iconomia împlinită pe viu, trăită și simțită, prin puterea și harul Duhului Sfânt.

Închei prin a mă pleca în rugăciune Preamilostivului Dumnezeu pentru fiecare dintre dumneavoastră pentru dragostea oferită și a-I mulțumi Atotputernicului - Dumnezeului Celui Adevărat pentru darurile Sale Cele bogate!

Vă mulțumesc tuturor!

 

Sursa şi fotocredit: mitropoliaolteniei.ro

Joi, 15 Iunie 2023 15:03

Fundaţia Culturală Lumina, organizaţie non-guvernamentală de interes comunitar a organizat în această perioadă în parteneriat cu Episcopia Severinului şi Strehaiei, Consiliul Judeţean Mehedinţi, Primăria Drobeta Turnu Severin, Centrul cultural „Nichita Stănescu”, Filiala Craiova Uniunii Scriitorilor din România şi Palatul Culturii, Festivalul Transfrontalier de Literatură „Mihai Eminescu”, manifestare culturală dedicată aniversării a 134 de ani de la trecerea la cele veşnice a „poetului nepereche”. Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie, la vârsta de 39 de ani, în casa de sănătate a medicului Şuţu din București. „Luceafărul poeziei românești” este înmormântat la Bucureşti, în Cimitirul Bellu.

Miercuri, 17 Mai 2023 20:04

În perioada 15-17 mai 2023, la Drobeta Turnu Severin s-au desfășurat lucrările Simpozionului internațional „Mehedinți – istorie, cultură și spiritualitate”, ajuns la ediţia a XV-a.

Marți, 16 Mai 2023 07:48

Luni, 15 mai, la Centrul Social-Filantropic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor Simpozionul Internaţional „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate”, ajuns la ediţia a XV-a. Manifestarea ştiinţifică şi academică este organizată cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, prin Sectorul Cultural şi Învăţământ al Centrului eparhial, în parteneriat cu Facultatea de Teologie din Craiova.

Luni, 15 Mai 2023 16:53

Luni, 15 mai 2023, când Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, mănăstirea mehedințeană Coşuştea – Crivelnic și-a serbat hramul.

Sâmbătă, 13 Mai 2023 21:38

În perioada 15-17 mai se desfăşoară lucrările Simpozionului Internaţional „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate”. Ajuns la cea de-a XV-a ediţie, evenimentul cultural-ştiinţific este organizat la Drobeta-Turnu-Severin cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, prin Sectorul Cultural şi Învăţământ al Centrului eparhial, în parteneriat cu Facultatea de Teologie din Craiova.

Vineri, 21 Aprilie 2023 20:19

Episcopia Severinului şi Strehaiei deţine un post de radio cu emisie în eter și pe Internet. Radio Lumina, împlinește duminică, 23 aprilie, 18 ani de emisie.

Vineri, 21 Aprilie 2023 18:07

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Serverinului şi Strehaiei, Preacuviosul Părinte Augustin Dragomir, stareţul Mănăstirii Jiana, a fost invitat să conferenţieze în cadrul unui eveniment organizat de Episcopia Severinului şi Strehaiei în parteneriat cu Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin şi Palatul Culturii „Teodor Costescu”.

Miercuri, 19 Aprilie 2023 22:04

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Serverinului şi Strehaiei, Preacuviosul Părinte Augustin Dragomir, stareţul Mănăstirii Jiana, este invitatul unei conferințe organizată de Episcopia Severinului şi Strehaiei în parteneriat cu Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin şi Palatul Culturii „Teodor Costescu”.

Marți, 11 Aprilie 2023 22:05

În apropierea praznicului Învierii Domnului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a organizat o întâlnire de suflet cu toți reprezentanții presei locale.

Anul acesta, întâlnirea a avut loc marți, 11 aprilie 2023, începând cu orele 13.00, la Centrul Eparhial.

Vineri, 07 Aprilie 2023 22:18

Vineri, 7 aprilie, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a primit vizita elevilor calificaţi la faza naţională a Olimpiadei de Religie pentru Cultul Ortodox şi la Olimpiada Națională Interdisciplinară de Limba şi Literatura Română şi Religie „Cultură şi Spiritualitate Românească”.

Miercuri, 05 Aprilie 2023 22:55

În așteptarea sărbătorii Învierii Domnului, Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin, Episcopia Severinului şi Strehaiei şi Palatul Culturii „Teodor Costescu” au organizat miercuri, 5 aprilie 2023, un concert de pricesne intitulat „Pentru Tine Doamne florile-nfloresc”. Concertul a fost susținut de corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, dirijor Pr. Iulian Pruiu şi renumita interpretă de muzică populară Paula Hriscu.

Luni, 03 Aprilie 2023 18:42

Grupul de cateheză al Parohiei Plopi a desfășurat sub coordonarea părintelui Pacea Marinel, în data de 30 Martie 2023, o activitate filantropică numită: „Ajută un bătrân în postul Sfintelor Paști!”

Luni, 03 Aprilie 2023 18:20

Vineri, 31 martie, la Biserica „Sfânta Ecaterina” din Salcia a fost organizată o conferinţă duhovnicească cu tema „Credinţă, punte între generaţii”. Conferinţa a adus împreună preoții, profesorii, copii și părinții implicaţi în cadrul proiectului „Tineri și vârstnici să laude numele Domnului”.

Sâmbătă, 01 Aprilie 2023 20:37

În ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, model de seamă pentru viaţa monahală din întreaga ortodoxie, la Palatul Culturii din Drobeta Turnu Severin a avut loc un eveniment de mare valoare culturală şi spirituală cu tema „Importanţa reperelor spirituale în societatea modernă”, prilejuit de lansarea volumelor „Oltenia Mănăstirilor – istorie, iconografie şi arhitectură” având ca autori pe Liana Carina Tătăranu şi Nicolae Coşniceru.

Luni, 27 Martie 2023 12:30

Grupul de cateheză al Parohiei Plopi a desfășurat sub coordonarea părintelui Pacea Marinel, în 25 martie 2023, o activitate numită: „Sfânta Fecioară Maria-modelul mamei și ocrotitoarea creștinilor” în cadrul Concursului Catehetic Național „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”.

Buna Vestire, care este și Ziua Mamei Creștine, le pune în față, ca model, tuturor celor care au acceptat darul vieții pe Maica Domnului. Aceasta este ziua în care femeia creștină este chemată să își aducă aminte de darurile speciale primite de la Dumnezeu.

Luna martie fiind luna pentru viață, sărbătorită în multe orașe prin Marșul pentru Viață, nu a trecut neobservată în parohia Plopi, fiind marcată la un atelier de creație în cadrul căruia s-a povestit despre darului vieții și a minunii care este fiecare copil.

Copiii și-au exprimat recunoștința şi prețuirea pentru mămici într-un dar-felicitare plin de iubire, apoi, aceştia, au dăruit mamelor felicitările confecționate și câte o floare, arătând prin aceasta că femeia înflorește și ajunge la frumusețea desăvârșită atunci când își împlinește cea mai importantă menire pe pământ: aceea de a fi MAMĂ.

Duminică, 26 martie 2023, la Parohia Plopi, copiii din Grupul Catehetic „Sfântul Nicolae” au participat, sub atenta îndrumare a părintelui Pacea Marinel, la una dintre activitățile programate pentru această perioadă a Postului Mare, activități ce se înscriu în cadrul Concursului Național Catehetic 2023: „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”.

După participarea la Sfânta Liturghie, programul zilei a continuat cu susținerea unei cateheze tematice prin care au fost prezentate copiilor momentele principale ale pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos și proveniența tradiției înroșirii și încondeierii ouălor, tradiţii specifice marii sărbători a Învierii.

Dacă la prima vedere părea o activitate ușoară, la îndemâna oricui, cei mici au înțeles câtă muncă și răbdare se ascund în această artă. S-au străduit, după puterile lor, să realizeze lucrări personalizate. Munca lor a fost răsplătită cu plăcinte din mere, pregătite de ei împreună cu doamnele din parohie.

A fost o activitate apreciată atât de către copii cât și de părinții acestora, care au asistat cu emoție la primul exercițiu de practică meșteșugărească al celor mici.

Pr. Pacea Marinel

Luni, 27 Martie 2023 12:23

La spitalul oraşului Strehaia s-a desfăşurat o nouă activitate în cadrul Concursului Naţional Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”.

Luni, 20 Martie 2023 12:32

Grupul de cateheză al Parohiei Plopi a desfășurat sub coordonarea părintelui Pacea Marinel, în 18 Martie 2023, o activitate numită: „Portul Popular în Biserica Ortodoxă” în cadrul Concursului Catehetic Național „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”.

Se spune că portul popular reprezintă una dintre formele de cultură ale unui neam, un templu la purtător, o parte din istoria și devenirea unei nații.

În cazul românilor, costumul popular este, fără doar și poate, unul dintre punctele de reper, atunci când ne referim la identitate, la fel cum este și biserica noastră ortodoxă.

Moșii, strămoșii noștri au îmbrăcat cele mai frumoase haine tradiționale la cele mai importante sărbători religioase.

Biserica îndeamnă credincioșii a purta costumele populare în orice context ce are legătură cu identitatea noastră ca români. Este cu siguranță un semn de manifestare al credinței atunci când îmbrăcăm straiele realizate cu atât de multă pricepere și dăruire de cei care ne-au fost predecesori.

La această activitate copiilor li s-au prezentat mai multe costume populare, specifice zonei Mehedinți. Apoi bunicile din sat i-au învățat cum să coase o ie tradițională românească.

Tot la Parohia Plopi, au continuat activitățile desfășurate în cadrul Concursului Național Catehetic ”Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”. Astfel, duminică 19 Martie, copiii din grupul catehetic, coordonați de preotul Pacea Marinel au desfășurat o activitate intitulată: „Proscomidia  - pregătirea pentru întâlnirea cu Hristos”.

Cu ajutorul unor doamne din parohie, copiii au învățat să facă prescuri. Activitatea a debutat cu frământarea aluatului, formarea prescurilor și imprimarea peceților, iar până ce acestea s-au copt, copiilor le-a fost făcută o prezentare despre rânduiala Proscomidiei.

Totodată, copiii au învățat și cum să scrie un pomelnic.

La final, copiii au adus prescurile ca dar la Sfântul Altar, pentru săvârșirea Sfintei Liturghii.

Pr. Pacea Marinel

Duminică, 12 Martie 2023 18:32

Întotdeauna satul românesc a fost văzut ca fiind un izvor de spiritualitate și cultură populară. De aici putem trage concluzia că satul românesc este văzut ca fiind cultura neprețuită a țăranului român, cultură pe care o poartă în suflet alături de credința, tradiția și folclorul, ce izvorăsc din inima sa de om blând, om smerit, temător de Dumnezeu și cinstit.

Dragostea și respectul față de poporul român și tradițiile acestuia trebuie transmise din generație în generație de la adulți către copiii, acesta fiind și scopul activități desfășurate în cadrul Școlii Gimnaziale Obârșia de Câmp, unde s-a organizat o expoziție de obiecte tradiționale, în cadrul căreia elevii claselor V-VIII, membrii grupului de cateheza, au fost gazde ale expoziției pentru elevii claselor primare și grădiniță. Activitatea a fost desfășurată sub îndrumarea profesorului coordonator Buzuriu Elena Cristina și colaborarea părintelui Daniel Răcaru. Fiecare elev, inclusiv profesorul au contribuit cu obiectele necesare expoziției, elevii claselor V-VIII au primit informații despre utilizarea și importanța obiectelor, apoi au fost pregătiţi în a fi gazde pentru cei mici.

Viața este decât o călătorie de la copilărie la bătrânețe, de la Dumnezeu ieșim și la Dumnezeu trebuie să ne întoarcem. Grija pentru cei vârstnici a fost mereu o prioritate a parohiei Obârșia de Câmp. Părintele Daniel Răcaru a mers împreună cu câțiva dintre copiii din grupul de cateheză să ofere câte o floare și un mic pachet cu alimente câtorva bătrâne ale satului nostru. Activităţile au fost desfășurate în cadrul proiectului catehetic „Tinerii și vârstnicii sa laude numele Domnului”.

Prof. Alina Răcaru

Joi, 09 Martie 2023 11:55

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici, filiala Mehedinţi, a organizat joi, 9 martie 2023, la Drobeta Turnu Severin, un ceremonial de comemorare a tuturor luptătorilor anticomunişti din România. Ceremonia din ziua prăznuirii celor 40 de Sfinţi Mucenici din Sevastia Armeniei a avut loc în faţa monumentului din parcul Dragalina, dedicat victimelor comunismului.

Marți, 07 Martie 2023 11:26

Concursul Național Catehetic „Tinerii şi vârstnicii să laude numele Domnului” se adresează copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile aflate în țară și în diaspora românească, înscrise în Programul Național Catehetic „Hristos Împărtășit Copiilor”, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și altor educatori creștini.

Luni, 06 Martie 2023 14:27

În cadrul Programului Național Catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, grupul catehetic al Parohiei Calea Târgu-Jiului din Drobeta Turnu Severin, „Ucenicii Sfântului Ioan Gură de Aur”, au desfășurat o activitate cultural - filantropică, în ziua de 4 martie, la azilul de bătrâni din localitatea Ilovăț, județul Mehedinți.

Duminică, 05 Februarie 2023 19:34

Duminică, 5 februarie 2023, a avut loc ședința Adunării Eparhiale a Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Lucrările au fost precedate de săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești la Catedrala Episcopală din orașul nostru. În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Nicodim a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Georgian Octavian Armanca, pe seama parohiei Brezniţa de Ocol din protopopiatul Drobeta Turnu Severin.

Marți, 31 Ianuarie 2023 09:50

În ziua de 26 ianuarie 2023, în Sala de consiliu a Academiei Române s-a desfășurat o interesantă conferință având ca temă Complexul monastic Strehaia.

Conferința a fost susținută de profesorul universitar Radu Ștefan Vergatti, membru titular al Academiei Oamenilor de Știință, care a propus auditoriului o serie de puncte de vedere deosebite cu privire la acest complex monastic de primă însemnătate pentru istoria Bisericii Ortodoxe Române și nu numai.

Luni, 23 Ianuarie 2023 21:25

Românii de pretutindeni aniversează în ziua de 24 ianuarie 2023, 164 de ani de la Unirea Principatelor Române. An de an, ziua de 24 ianuarie devine prilej de a rememora un fragment important al istoriei românilor, cel al Unirii Principatelor.

Vineri, 13 Ianuarie 2023 16:32

Şi anul acesta Festivalul Internaţional de Literatură „Mihai Eminescu”, aflat la cea de-a XXXIII-a ediţie, şi-a deschis lucrările în data de 12 ianuarie. El s-a desfăşurat pe parcursul a două zile în mai multe locaţii: Mănăstirea Sfânta Ana din Orşova şi Palatul Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin.

Marți, 10 Ianuarie 2023 18:27

Şi anul acesta „Ziua Culturii Naţionale” va fi marcată prin Festivalul Internaţional de Literatură „Mihai Eminescu”, aflat la a XXXIII-a ediţie. El se va desfăşura pe parcursul a două zile în mai multe locaţii: Mănăstirea „Sfânta Ana” din Orşova şi Palatul Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin.

Duminică, 18 Decembrie 2022 22:11

Corul bărbătesc Kinonia al Episcopiei Severinului si Strehaiei, condus de Pr. Iulian Pruiu, a susţinut în seara zilei de 18 decembrie tradiţionalul concert de colinde, intitulat generic „Hristos se Naşte, Slăviţi-L”.

Sâmbătă, 17 Decembrie 2022 16:04

Cu multă durere am aflat vestea trecerii la cele veșnice, în ziua de prăznuire a Sfântului Proroc Daniel, a Preacucernicului Părinte Aristotel Zamfir de la parohia Dîrvari, protopopiatul Vânju Mare.

Vineri, 16 Decembrie 2022 13:58

În fiecare an, în preajma Sfintelor Sărbători, corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei susţine tradiţionalul concert de colinde pentru sufletele credincioşilor severineni.

Sâmbătă, 10 Decembrie 2022 18:10

A devenit deja tradiție ca în preajma Sfintelor Sărbători de iarnă, corul „Kinonia” al Episcopiei Severinului şi Strehaiei să concerteze în mai multe localităţi pentru a vesti Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos.

Joi, 08 Decembrie 2022 10:40

După o întrerupere de doi ani cauzată de pandemia de coronavirus, marţi, 13 decembrie 2022, debutează la Drobeta Turnu Severin Festivalul de datini și tradiții românești „Crăciunul de ieri, Crăciunul de azi”. Manifestarea organizată de Episcopia Severinului și Strehaiei, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți, se derulează, vreme de trei zile, la Centrul Cultural „Sfântul Ioan Gură de Aur” al Episcopiei.

Joi, 03 Noiembrie 2022 19:15

O serie de întâlniri sub genericul „Cine sunt eu?” au debutat joi, 3 noiembrie, la sala Grigorie Cerchez a Palatului Cultural „Theodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin. Lucrările se desfășoară timp de două săptămâni, o întâlnire pe săptămână, cu scopul aprofundării valorilor creștine în contextul provocărilor pe care le întâmpină tinerii. Vor fi invitați să participe profesorii de religie şi elevii din liceele şi colegiile din Mehedinţi şi sunt susţinute de maica Emilia Nistoroiu din cadrul sectorului Cultural şi Învăţământ al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, sub coordonarea consilierului de resort dl. Mihai Corcodel.

Luni, 31 Octombrie 2022 19:36

În a doua parte a zilei de luni, 31 octombrie, începând cu ora 14.00, s-a desfășurat la Centrul Cultural-Misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur”, din Drobeta Turnu Severin, Simpozionul intitulat: „Țara Severinului – Oameni. Fapte. Locuri”.

Luni, 31 Octombrie 2022 16:21

În acest an se împlinesc trei veacuri și jumătate de la înființarea Episcopiei Strehaiei și numirea Episcopului Daniil în scaunul chiriarhal de acolo. Tot în 2022, se împlinesc și 100 ani de la trecerea la cele veșnice, în 14 februarie 1922, a Episcopului Gherasim Safirin, născut în satul Izvorălu, din județul Mehedinți, localitate situată la o distanță de aproximativ 10 km față de orașul Strehaia.

Evenimentul, a cărui componentă liturgică s-a desfăşurat la Mănăstirea Strehaia, în Duminica a XXII-a după Rusalii, a continuat în dimineaţa zilei de luni, 31 octombrie, cu partea culturală în cadrul Centrului „Sfântul Ioan Gură de Aur”, din Drobeta Turnu Severin.

Marți, 13 Septembrie 2022 17:38

Cu ocazia Zilei Pompierilor din România, sărbătorită în fiecare an la data 13 septembrie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al Judeţului Mehedinţi a organizat o festivitate pentru a cinsti cum se cuvine această zi.

Miercuri, 15 Iunie 2022 17:38

Fundaţia Culturală Lumina, organizaţie non-guvernamentală de interes comunitar a organizat în această perioadă în parteneriat cu Episcopia Severinului şi Strehaiei, Consiliul Judeţean Mehedinţi, Primăria Drobeta Turnu Severin, Centrul cultural „Nichita Stănescu” şi Palatul Culturii, Festivalul Transfrontalier de Literatură „Mihai Eminescu”, manifestare culturală dedicată aniversării a 133 de ani de la trecerea la cele veşnice a „poetului nepereche”. Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie, la vârsta de 39 de ani, în casa de sănătate a medicului Şuţu din București. „Luceafărul poeziei românești” este înmormântat la Bucureşti, în Cimitirul Bellu.

Marți, 14 Iunie 2022 16:26

Fundaţia Culturală Lumina, organizaţie non-guvernamentală de interes comunitar, organizează în această perioada în parteneriat cu Episcopia Severinului şi Strehaiei, Consiliul Judeţean Mehedinţi, Primăria Drobeta Turnu Severin, Centrul Cultural „Nichita Stănescu” şi Palatul Culturii, Festivalul Transfrontalier de Literatură „Mihai Eminescu”, manifestare culturală dedicată aniversării a 133 de ani de la trecerea la cele veşnice a „poetului nepereche”. Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie, la vârsta de 39 de ani, în casa de sănătate a medicului Şuţu din București. „Luceafărul poeziei românești” este înmormântat la Bucureşti, în Cimitirul Bellu.

Miercuri, 25 Mai 2022 22:20

Miercuri, 25 iunie 2022, Şcoala Gimnazială Nr. 6 din Drobeta-Turnu Severin, a găzduit a XIV - a ediţie a concursului judeţean „Ucenicii credinţei”, fiind implicate 26 echipaje de la clasa a III-a si 28 echipaje de la clasa a IV-a, cu un total de 108 copii. Elevii au venit de la mai multe şcoli din judeţul Mehedinţi, aceştia având astfel posibilitatea să-şi verifice cunoştinţele de religie însuşite până acum, dar şi să lege prietenii cu ceilalţi participanţi.

Vineri, 13 Mai 2022 17:24

Vineri, 13 mai, la Centrul Social-Filantropic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor Simpozionul Internaţional „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate”, ajuns la ediţia a XIV-a. Manifestarea ştiinţifică şi academică este organizată cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, prin Sectorul Cultural şi Învăţământ al Centrului eparhial, în parteneriat cu Facultatea de Teologie din Craiova.

Miercuri, 11 Mai 2022 09:53

Ziua Naţională a Regalităţii este celebrată anual în data de 10 mai, urmare a unei decizii adoptate în 2015 de Camera Deputaţilor.

Data de 10 mai are o triplă semnificaţie istorică pentru români, deoarece aminteşte de începutul domniei lui Carol I la 10 mai 1866, Independenţa de stat prin câştigarea războiului împotriva Imperiului Otoman în 1877 şi încoronarea primului rege al ţării în 10 mai 1881.

Luni, 09 Mai 2022 12:33

Ziua Naţională a Regalităţii este celebrată anual în data de 10 mai, urmare a unei decizii adoptate în 2015 de Camera Deputaţilor.

Luni, 09 Mai 2022 12:18

Ioana-Raluca Voicu-Arnăuțoiu împreună cu Fundația Culturală Memoria și Muzeul Ororilor Comunismului în România) își propun să îl readucă în atenția publicului pe Toma Arnăuțoiu (1921-1959), liderului Grupului de rezistență anticomunistă de la Nucșoara (jud. Argeș), cu ocazia centenarului nașterii sale.

Duminică, 24 Aprilie 2022 19:21

Pe 25 aprilie 2022 se împlinesc 18 ani de când Preasfințitul Părinte Nicodim a fost instalat în scaunul de Episcop al Severinului şi Strehaiei. În cei 18 ani de păstorire, Preasfințitul Nicodim a desfășurat la nivelul județului Mehedinți o intensă activitate culturală, misionară și social-filantropică.

Joi, 21 Aprilie 2022 22:47

Episcopia Severinului şi Strehaiei deţine un post de radio cu emisie în eter și pe Internet. Radio Lumina, împlinește sâmbătă, 23 aprilie, 17 ani de emisie.

„Radio Lumina” a fost înfiinţat din iniţiativa Prea Sfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Pe 23 aprilie 2005, de ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă - Ocrotitorul Severinului, s-au auzit pentru prima dată în eter programele acestui post de radio al Bisericii.

Prima emisie a fost transmisiunea în direct a Sfintei Liturghii arhiereşti de la Catedrala episcopală din Drobeta Tunu Severin, săvârşită de un sobor de arhierei.

Din data de 23 aprilie 2006, programele radioului pot fi ascultate si pe Internet, pe două benzi audio (24 K bits/s - low şi 96 K bits/s - high).

Radioul este unul din mijloacele moderne de misiune ale Bisericii şi alături de revistele eparhiale şi paginile de internet ale Episcopiei Severinului şi Strehaiei constituie elementele de prezentare a activităţilor bisericeşti, culturale şi sociale din Mehedinţi.

Fiind un post de radio al Bisericii, emisiunile sunt purtătoare ale mesajului evanghelic: „Eu sunt Lumina lumii, cel ce crede în Mine, nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii” (Ioan 8,12).

Zilnic se transmit, în direct, Sfintele Slujbe (Utrenia, Sfânta Liturghie şi Vecernia), de la Paraclisul Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

Grila de programe cuprinde emisiuni ce au caracter religios, cultural, social, muzical şi informativ. Programele radioului încearcă să promoveze valorile moralei creştine şi se doresc a fi aducătoare de linişte în sufletele oamenilor.

- Prin buna colaborare cu celelalte Centre Eparhiale şi cu celelalte radiouri creştin-ortodoxe din ţară s-a reuşit şi se doreşte în continuare transmiterea pe postul de radio a unor evenimente importante din viaţa Bisericii Ortodoxe: întronizări de ierarhi, slujbe cu prilejul unor hramuri de Catedrală sau evenimente bisericeşti importante.

- Radioul Bisericii este necesar pentru a face posibilă participarea, într-o oarecare măsură la Sfânta Liturghie a persoanelor care nu se pot deplasa, transmiţându-se continuu o încurajare a oamenilor singuri şi lipsiţi de ajutor. Programul radioului are drept repere esenţiale cele două transmisiuni directe zilnice de la Catedrala Episcopală, şi anume: dimineaţa – Utrenia şi Sfânta Liturghie, iar seara – Vecernia.

- Făcând cunoscute bogăţiile patrimoniului cultural-bisericesc românesc, Radio Lumina promovează şi o educaţie a publicului în sensul cunoaşterii şi preţuirii operelor de reală valoare spirituală şi culturală. Acest fapt are drept finalitate conştientizarea, de către preoţi şi credincioşi, a necesităţii conservării şi restaurării monumentelor şi obiectelor de patrimoniu, având ca fundament o permanentă înnoire a vieţii spirituale.

- Prin acest post de radio se doreşte cultivarea frumosului spiritual, întrucât toate cuvintele rostite cu responsabilitate pe postul de radio vin să înnobileze sufletul şi să-l determine la o mişcare continuă spre Biserică, acolo unde este Hristos.

- Sunt deja foarte mulţi români din întreaga lume care recepţionează Radio Lumina prin Internet şi care apreciază în mod deosebit cateheza pe care o primesc prin emisiunile radio Lumina, informaţiile referitoare la viaţa spirituală a comunităţilor mari şi mici din Mehedinţi. Toate acestea au darul de a-i apropia şi mai mult de cei dragi rămaşi acasă. De la lansarea paginii de Internet, mii de vizitatori au ascultat programele de radio, cei mai mulţi apreciind eforul şi iniţiativa existentă la nivelul Eparhiei noastre, venind însă de multe ori şi cu observaţii pertinente de îmbunătăţire a emsiunilor, programelor şi buletinelor de ştiri. Feedback-ul dat de ascultători arată că radioul nostru interesează, este ascultat şi îşi are locul său în peisajul mediatic mehedinţean şi creştin.

Radio „LUMINA” transmite pe calea undelor nu numai un mesaj al păcii şi solidarităţii, ci aduce credincioşilor şi o informare corectă şi amănunţită a tot ce se întâmplă în viaţa Bisericii, în special la nivel local.  Radio Lumina nu se află şi nu doreşte să fie în concurenţă cu celelalte organisme media de la orice nivel ar fi acestea. Informaţia prezentată în programele radioului este lipsită de obsesia comercială pentru senzaţional, cuvântul fiind unul prietenos şi cald.

La Radio Lumina putem vorbi despre o misiune prin sunet şi cuvânt, adresată tuturor credincioşilor, spre folosul lor duhovnicesc, ca ajutor spre mântuire, toate acestea fiind împlinite spre slava Sfintei noastre Biserici.

Miercuri, 20 Aprilie 2022 22:32

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, Biroul Social-Filantropic al Episcopiei Severinului şi Strehaiei desfăşoară programul „Coşul de Paşti”. Acesta are ca scop intensificarea activităţilor cu caracter social-filantropic la nivelul parohiilor, pentru sprijinirea semenilor aflaţi în nevoi.

Marți, 19 Aprilie 2022 08:42

Între manifestările culturale şi educaţionale, programate cu prilejul anului omagial şi comemorativ 2022, Sectorul teologic-educațional al Patriarhie Române organizează Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viaţa mea”.

Joi, 07 Aprilie 2022 20:55

Joi, 7 aprilie, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a primit vizita elevilor calificaţi la faza naţională a olimpiadei de Religie pentru Cultul Ortodox şi la olimpiada națională interdisciplinară de limba şi literatura română şi religie Cultură şi Spiritualitate Românească.

Joi, 07 Aprilie 2022 16:07

Asociația REVIVART, în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică București (UNMB) și Centre for Nineteenth-Century Music Studies (CNCMS), dă startul celei de-a doua ediții a Concursului național de interpretare a muzicii bizantine „Sebastian Barbu-Bucur”. Ediția de anul acesta marchează trecerea a șapte ani de la mutarea în veșnicie a arhid.prof.univ.dr. Sebastian Barbu-Bucur (6 februarie 1930-1 aprilie 2015), reîntemeietorul secției Muzică religioasă a Universității Naționale de Muzică București și ctitor al formației Psalmodia.

Miercuri, 06 Aprilie 2022 10:05

Joi, 7 aprilie, începând cu ora 17.00, la Centrul Eparhial, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va primi vizita elevilor olimpici la Religie pentru Cultul Ortodox, calificaţi la faza naţională.

Duminică, 03 Aprilie 2022 22:57

Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin a găzduit duminică seară o conferință duhovnicească, prilejuită de declararea lunii martie ca Lună pentru Viaţă. Invitatul serii a fost Preasfințitul Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria. Ierarhul a vorbit celor prezenţi despre „Purtarea Crucii în viaţa familie creştine”.

Marți, 22 Martie 2022 21:59

În perioada Postului Mare, în Episcopia noastră se derulează o serie de conferințe având ca tematică „Luna Martie – Luna pentru Viață” și „2022 – Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.”

Joi, 17 Martie 2022 22:30

În Episcopia Severinului și Strehaiei se va desfăşura sâmbătă, 19 martie, faza judeţeană a Olimpiadei de Religie, Cult Ortodox. La primele ore ale dimineţii, elevi de la toate şcolile din municipiul Drobeta Turnu Severin și din judeţul Mehedinţi îşi vor îndrepta paşii către Şcoala Gimnazială Nr.14, unitate de învăţământ care va găzdui competiţia şcolară.

Marți, 15 Martie 2022 18:45

Clubul de voluntariat „IMPACT-HOPE” al Colegiului Naţional „Traian” desfăşoară anual proiecte social-filantropice şi este coordonat de patru cadre didactice din această unitate de învăţământ: prof. Fota Diana, prof. Dumitrașcu Mariana, actualul director, prof. Oproiu Mihaela şi prof. Stoica Rodica.

Vineri, 11 Martie 2022 15:24

La Drobeta Turnu Severin se va desfăşura sâmbătă, 12 martie 2022, faza județeană a olimpiadei naționale interdisciplinare de limba şi literatura română şi religie CULTURĂ ŞI SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ, pentru clasele V - XII. Competiţia școlară va avea loc la Școala Gimnazială „Constantin Negreanu” din orașul nostru. Aceasta este organizată de către Ministerul Educației prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi cu implicarea catedrelor de Religie şi Limba şi literatura română. La concurs s-au înscris 139 de elevi.

Miercuri, 09 Martie 2022 16:12

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici, filiala Mehedinţi, a organizat miercuri, 9 martie 2022, la Drobeta Turnu Severin, un ceremonial de comemorare a tuturor luptătorilor anticomunişti din România. Ceremonia din ziua prăznuirii celor 40 de Sfinţi Mucenici din Sevastia Armeniei a avut loc în faţa monumentului din parcul Dragalina, dedicat victimelor comunismului.

Vineri, 04 Martie 2022 18:50

La sediul Episcopiei Severinului şi Strehaiei din Drobeta Turnu Severin, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim a avut loc vineri, 4 martie 2022, întâlnirea de lucru a preoţilor împlicaţi în desfăşurarea Concursului Național Catehetic propus de către Patriarhia Română pentru anul 2022, intitulat „Rugăciunea în viața mea”. Din partea Centrului Eparhial a participat resposabilul cu cateheza  parohială şi inspector al Biroului de Catehizare și Activități cu Tineretul, Pr. Cătălin Ţăruş.

Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viaţa mea” este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (Temei nr. 10.408/2021), de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 noiembrie 2021 – 21 mai 2022.

Concursului Național Catehetic „Rugăciunea în viaţa” mea se adresează copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile aflate în țară și în diaspora românească, înscrise în Programul Național Catehetic Hristos împărtășit copiilor, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de Religie și altor educatori creștini.

La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2022 să fie declarat Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului şi Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, în Patriarhia Română. Între manifestările culturale şi educaţionale, programate cu prilejul anului omagial şi comemorativ, Sectorul teologic-educațional organizează Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viaţa mea.”

Luni, 07 Februarie 2022 22:11

În perioada februarie-iunie 2022, Asociația REVIVART organizează ateliere gratuite de muzică și paleografie bizantină în cadrul proiectului cultural „Recuperarea și valorificarea irmoaselor calofonice din fondurile muzicale de sec. XVIII și XIX”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Duminică, 23 Ianuarie 2022 20:51

Aşa cum ne-am obișnuit, în ziua de 24 ianuarie – Unirea Principatelor Române, zi care are o însemnătate uriaşă pentru istoria poporului român, instituțiile de cultură și cele ale autorităților locale organizează diverse activităţi prin care se doreşte punerea în valoare a acestor momente istorice deosebite care au dus la întregirea neamului românesc.

Vineri, 14 Ianuarie 2022 17:59

Vineri, 14 ianuarie, academicieni, profesori, istorici, oameni de ştiinţă şi preoţi au participat Zilele Culturii Naţionale, manifestare de mare amploare culturală la Palatul Culturii Teodor Costescu  din Drobeta Turnu Severin prin „Festivalul Internațional de Literatură  Mihai Eminescu”.

Miercuri, 12 Ianuarie 2022 09:29

Şi anul acesta Ziua Culturii Naţionale va fi marcată prin Festivalul Internaţional de Literatură „Mihai Eminescu”, aflat la a XXXII-a ediţie.

Joi, 23 Decembrie 2021 18:47

Sunt copii la care Moș Crăciun nu ajunge niciodată, copii care au auzit doar povești despre bătrânul cu plete albe. Pentru a schimba această teribilă realitate, Episcopia Severinului și Strehaiei, prin intermediul Asociației Anastasia, a Hipermarketului Cora, Asociaţiei Filantropia Severin, colectivului profesorilor de religie din Mehedinţi, precum şi a multor donatori, oameni cu suflet mare şi credinţă puternică, a reușit să facă 130 de familii fericite. Printre aceste persoane se află și bătrânii fără posibilități materiale, pe care nu îi vizitează nimeni, nici măcar de sărbători.

Marți, 21 Decembrie 2021 21:33

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preacucernicul Părinte Nicolae Oproiu a împărţit daruri la copiii de la Şcoala Gimnazială din satul Şiroca, constând în îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite şcolare şi dulciuri.

Miercuri, 01 Decembrie 2021 11:57

De Ziua Naţională a României, miercuri, 1 decembrie 2021, după Sfânta Liturghie, în catedralele eparhiale, bisericile parohiale şi mânăstirești din ţară şi străinătate a fost oficiată slujba de Te Deum pentru eroii neamului românesc, care prin jertfa lor luminată de credința în Dumnezeu și dragostea de țară, au înfăptuit unitatea naţională a românilor în anul 1918.

Marți, 30 Noiembrie 2021 18:13

Românii de pretutindeni sărbătoresc Miercuri, 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, în marile oraşe ale ţării fiind organizate evenimente dedicate sărbătorii, însă, toate se vor supune regulilor din contextul pandemic actual.

Manifestările religioase de la Drobeta-Turnu Severin, dedicate Zilei Naționale a României, vor începe prin săvârşirea Sfântei și Dumnezeieştii Liturghii, oficiată de către soborul de preoţi şi diaconi ai Catedralei Episcopale din municipiu, începând cu ora 6.00, după care va urma slujba de Te Deum, la orele 8:30.

Festivităţile organizate de autorităţile locale debutează la ora 10.00 la Monumentul Eroilor din Parcul Rozelor, cu un ceremonial militar-religios care va cuprinde: prezentarea onorului militar, salutarea drapelului de luptă, intonarea Imnului Național al României, prezentarea alocuțiunilor privind semnificația și importanța zilei de 1 Decembrie şi depunerea de coroane de flori.

Slujba religioasă și de comemorare a eroilor va fi săvârşită cu binecuvântarea Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, de un sobor de preoţi de la Centrul Eparhial.

Joi, 11 Noiembrie 2021 18:22

La Editura Universității Naționale de Muzică din București a apărut de curând volumul de muzicologie bizantină „Tradiția muzicală a irmoaselor calofonice de limbă română între secolele XVIII și XXI”. Lucrarea numără 430 de pagini și are la bază teza de doctorat a tânărului asistent de cercetare științifică și profesor asociat al UNMB, Cătălin Cernătescu.

Luni, 13 Septembrie 2021 14:52

Cu ocazia Zilei Pompierilor din România, sărbătorită în fiecare an la data 13 septembrie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al Judeţului Mehedinţi a organizat o festivitate pentru a cinsti cum se cuvine această zi.

Vineri, 10 Septembrie 2021 20:24

Editura Universității Naționale de Muzică din București, acreditată de către Consiliul Național al Cercetării Științifice categoria A, derulează în perioada august-noiembrie 2021, în calitate de partener al Asociației REVIVART, proiectul editorial „Tradiția muzicală a irmoaselor calofonice de limbă română între sec. XVIII și XXI”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Joi, 19 August 2021 18:48

Duminică, 22 august, va avea loc a LVIII-a ediţie a Sărbătorii Peşterii Topolniţa. Ediţia de anul acesta va cuprinde un moment liturgic special în parcursul programului şi anume sfinţirea de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei a troiţei ridicată în memoria lui Tudor Vladimirescu şi a pandurilor săi de către Episcopia Severinului şi Strehaiei, împreună cu Primăria comunei Cireşu, în amintirea luptei ce s-a dat pe această colină între panduri şi turci, precum şi pentru a cinsti împlinirea a 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu de la 1821.

Luni, 16 August 2021 16:57

Doliu la Biserica „Sfântul Apostol Andrei” - Aluniş din Drobeta Turnu Severin, acolo unde preotul comunității din localitatea Brezniţa-Ocol din Mehedinţi, Pr. Constantin Ursoniu, a fost condus luni, 16 august, de familie, apropiați, enoriași și ucenici, pe ultimul drum. Pentru odihna veșnică a clericului s-a rugat și Preasfințitul Părinte Nicodim, cel care a condus soborul de slujitori la slujba înmormântării.

Sâmbătă, 07 August 2021 13:57

LUNI, 09 AUGUST 2021

MĂNĂSTIREA SFÂNTA TREIME – STREHAIA, JUD. MEHEDINȚI

Ora 09.00 – Slujba de sfințire a cenotafului ridicat de către Episcopia Severinului și Strehaiei, cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Nicodim, spre veșnică pomenire a celui ce a fost primul voievod al tuturor românilor, MIHAI VITEAZUL, la împlinirea a 420 ani de trecerea sa la cele veșnice (1601-2021);

Ora 09.15 – Slujba Parastasului;

Ora 09.30 – Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei: Viața bisericească în timpul lui Mihai Viteazul;

Ora 09.45 – Av. Aladin Georgescu, Președintele Consiliului Județean Mehedinți: Alocuțiune;

Ora 10.00 – Ing. Ioan Giura, Primarul orașului Strehaia: Alocuțiune;

Ora 10.15 – Cercet. șt. pr. I Tudor Nedelcea: De ce un cenotaf pentru Mihai Viteazul?;

Ora 10.30 – Evocare artistică:

- Poetul Nicolae Dragoș;

- Grupul psaltic Sf. Cuv. Nicodim de la Tismana al Catedralei episcopale.

Orele 11.00-11.30 PAUZĂ

Orele 11.30-14.00: COMUNICĂRI ÎN PLEN

Timp de prezentare 15 min.

Prof. univ. dr. Radu Ștefan Vergatti: Un domn român: Mihai Viteazul;

Prof. univ. dr. Dinică Ciobotea: Mihai Viteazul și Strehaia;

Pr. prof. univ. dr. Florin Dobrei: Domnitorul Mihai Viteazul și Ortodoxia Transilvăneană;

Prof. dr. Tudor Rățoi: Sate din Mehedinți în vremea lui Mihai Viteazul;

Cercet. șt. III Gabriel Croitoru: Despre tabloul Bătăliei de la Călugăreni, realizat de Carol Valestein;

Pr. prof. dr. Alexandru Stănciulescu-Bârda: Unirea Principatelor – dimensiune a mentalității medievale românești;

Prof. dr. Florian Copcea: Aderarea lui Mihai Viteazul la Liga Creștină – o controversă istoriografică?;

Prof. dr. Ion-Nicolae I. Mutu-Strehaia: Doamna Tudora - Maica TEOFANA - Mama Voievodului Mihai Viteazul;

Laurian Stănchescu: Mihai Viteazul – cavaler al lui Hristos și apărător al creștinătății;

Vineri, 06 August 2021 18:18

Anul 2021 a venit pentru noi, românii, cu o seamă de evenimente dedicate aducerii aminte de înaintaşii noştri. Dintre multele comemorări ale acestui an, Episcopia Severinului şi Strehaiei a acordat o atenţie deosebită celor care au avut în centru oameni şi fapte ce s-au intersectat într-o măsură mai mică sau mai mare şi cu judeţul Mehedinţi.

Duminică, 01 August 2021 23:09

Începând cu Duminica a VI-a după Rusalii, 1 August 2021, la începutul postului Adormirii Maicii Domnului când Sfânta noastră Biserică prăznuiește Scoaterea Sfintei Cruci şi pe Sfinții 7 frați Mucenici Macabei, Catedrala Episcopală „Învierea Domnului și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Drobeta-Turnu Severin are un nou preot paroh în persoana Părintelui Adrian Olarean.

Luni, 28 Iunie 2021 17:28

Luni, 28 iunie 2021, începând cu ora 09:00, la Centrul Cultural-Misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin a avut loc conferința pastoral-misionară de primăvară-vară a preoţilor din Episcopia Severinului şi Strehaiei. Evenimentul a debutat cu săvârşirea unei slujbe de Tedeum.

Marți, 15 Iunie 2021 14:11

Fundaţia Culturală Lumina, organizaţie non-guvernamentală de interes comunitar, a organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Mehedinţi, Primăria Drobeta Turnu Severin, Centrul cultural „Nichita Stănescu”, Palatul Culturii şi Episcopia Severinului şi Strehaiei, simpozionul „Trecut-au anii...”, manifestare culturală dedicată aniversării a 132 de ani de la moartea „poetului nepereche”. Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie, la vârsta de 39 de ani, în casa de sănătate a medicului Şuţu din București. „Luceafărul poeziei românești” este înmormântat la Bucureşti, în Cimitirul Bellu.

Luni, 14 Iunie 2021 23:24

Fundaţia Culturală Lumina, organizaţie non-guvernamentală de interes comunitar organizează în această perioada în parteneriat cu Consiliul Judeţean Mehedinţi, Primăria Drobeta Turnu Severin, Centrul cultural „Nichita Stănescu”, Palatul Culturii şi Episcopia Severinului şi Strehaiei, simpozionul „Treacuta-au anii...”, manifestare culturală dedicată aniversării a 132 de ani de la moartea „poetului nepereche”. Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie, la vârsta de 39 de ani, în casa de sănătate a medicului Şuţu din București. „Luceafărul poeziei românești” este înmormântat la Bucureşti, în Cimitirul Bellu.

Luni, 14 Iunie 2021 16:15

În perioada 14-18 iunie 2021, membrii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Deportaţi în Bărăgan, filiala Mehedinţi, în parteneriat cu Episcopia Severinului şi Strehaiei, organizează în mai multe locaţii diverse manifestări de comemorare a victimelor comunismului sub genericul „Rusaliile Negre - 70 de ani de la deportarea în Bărăgan”.

Duminică, 13 Iunie 2021 16:33

În perioada 14-18 iunie 2021, membrii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Deportaţi în Bărăgan, filiala Mehedinţi, în parteneriat cu Episcopia Severinului şi Strehaiei, vor organiza în mai multe locaţii diverse manifestări de comemorare a victimelor comunismului sub genericul „Rusaliile Negre - 70 de ani de la deportarea în Bărăgan”.

Sâmbătă, 05 Iunie 2021 12:39

Duminică, 6 iunie, Chiriarhul Episcopiei Severinului şi Strehaiei - Preasfinţitul Nicodim, va săvârşi Sfânta Liturghie în satul Prejna la biserica ctitorită de Tudor Vladimirescu.

Vineri, 04 Iunie 2021 11:47

Sâmbătă 5 iunie, la mănăstirea Cerneţi va avea loc un eveniment important pentru cinstirea memoriei lui Tudor Vladimirescu organizat de Episcopia Severinului şi Strehaiei în parteneriat cu Primăria Comunei Şimian: Slujba de sfințire a cenotafului ridicat de către Episcopia Severinului și Strehaiei, cu binecuvântarea Preasfințitului Nicodim, spre veșnică pomenire a eroului național, la împlinirea a 200 ani de la revoluția sa (1821-2021).

Joi, 03 Iunie 2021 13:23

Organizat cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, prin Sectorul Cultural şi Învăţământ al Centrului Eparhial, în parteneriat cu Facultatea de Teologie din Craiova, manifestarea reuneşte, până pe 4 iunie, nume sonore ale culturii româneşti contemporane, personalităţi de seamă cu expertiză în diverse domenii ştiinţifice, ale căror lucrări vor fi publicate într-un volum omagial.

Miercuri, 02 Iunie 2021 16:58

În perioada 3-4 iunie se desfăşoară lucrările Simpozionului Internaţional „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate”, ajuns la cea de-a XIII-a ediţie. Acesta este organizat cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, prin Sectorul Cultural şi Învăţământ al Centrului eparhial, în parteneriat cu Facultatea de Teologie din Craiova.

Miercuri, 26 Mai 2021 10:19

În perioada 28 mai - 1 iunie, se desfășoară la Drobeta Turnu Severin festivalul de film pentru copii - Kinosaga. Festivalul are în programul celor 5 zile de desfășurare filme pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 și 12+. Pentru cei mai mici, începând cu vârsta de 5 ani, există ateliere de lectura, de materiale reciclabile și ateliere de păpuși. Pe toată durata festivalului ușile Palatului Culturii „Teodor Costescu” sunt deschise, întrarea este liberă, preferabil cu programare înainte.

Marți, 25 Mai 2021 18:32

O serie de cursuri sub genericul „Descoperiri din ştiinţele congnitive și legăturile lor cu ascetica și mistica ortodoxă” au debutat marţi seara în Sala „Nestor Vornicescu” a Centrului Eparhial al Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Lucrările se desfășoară timp de trei săptămâni, un curs pe săptămână, având invitați profesorii de religie din Mehedinţi şi sunt susţinute de maica Emilia Nistoroiu din cadrul sectorului Cultural şi Învăţământ al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, sub coordonarea consilierului de resort dl. Mihai Corcodel.

Miercuri, 21 Aprilie 2021 23:20

Radioul "Lumina", postul de radio al Episcopiei Severinului și Strehaiei, împlinește vineri, 23 aprilie, 16 ani de emisie.

Marți, 09 Martie 2021 10:52

Cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, în anul 2012 a început în Arhiepiscopia Bucureștilor o campanie de donare de sânge numită „O picătură de sânge pentru viața aproapelui”.

Începând cu anul 2014, cu aprobarea Sfântului Sinod, această campanie a fost extinsă la nivel național în toată Patriarhia Română sub îndemnul „Donează sânge, salvează o viață!”. Scopul acesteia este să conștientizeze societatea și să conducă la creșterea numărului donatorilor și la îmbunătățirea stocurilor de sânge din țară.

Luni, 15 Februarie 2021 19:30

Luni, 15 februarie a avut loc întâlnirea preoţilor în cadrul primului cerc pastoral din anul 2021. Pe lângă preoţii din grupa I a protoieiriei Vînju Mare, la acest cerc pastoral au fost prezenţi şi Preasfinţitul Părinte Nicodim împreună cu consilierii eparhiali, P.C. Pr. Ghiţan Vasile, protopop al protoieriei Vînju Mare, precum şi domnul Prof. Dr. Tudor Răţoi, cercetător istoric şi fost director al Arhivelor Naţionale, sucursala Mehedinţi.

Vineri, 15 Ianuarie 2021 13:26

Ziua Culturii Naţionale va fi marcată de Episcopia Severinului şi Strehaiei sâmbătă, 16 ianuarie, la Mănăstirea Sfânta Ana din municipiul Orşova.

Sâmbătă, 05 Decembrie 2020 21:45

Peste 100 de copii identificați de Asociația Anastasia în județul Mehedinți care au nevoie de alimente de bază pentru masa de Crăciun și doar 20 de zile până la marea sărbătoare.

Adu bucuria în casele și sufletele copiilor nevoiași din județul Mehedinți.

Campaniei de ajutorare s-au alăturat: Episcopia Severinului si Strehaiei și Hipermarketul Cora Drobeta.

Cum poti ajuta?

1.Intră pe www.asociatiaanastasia.ro/fii-mos-craciun-de-craciun

 Alegeți o familie din listă, recomandăm în ordine sau la întâmplare, lăsând un mesaj privat cu CODUL din dreptul familiei, iar noi vă trecem în dreptul celui ales. Dacă nu aveți posibilitatea să intrați online, pentru lămuriri, contactați preotul din parohia dumneavoastra, sau persoana de contact din partea asociației, Cătălin Țăruș, la nr. de telefon 0769057197.

  1. Cu cît puteți contribui? Coșul cu alimentele de bază pentru fiecare dintre familii se ridică la suma de 250 de lei. Dacă nu puteți contribui cu această sumă, nu este nici o problemă. Poti ajuta cu cât iți permite tolba, sau te poti asocia cu încă cineva pentru a deveni Moș Crăciun pentru una din familiile greu încercate.
  2. Dorința noastră este să ajutăm toate familiile din lista pusă la dispoziție pe site.
  3. Noi, și Cora Drobeta, venim cu desaga plină cu de toate.

Cum puteți dona?

ASOCIAȚIA ANASTASIA

Cont: RO81RNCB0179112200990001

Dacă nu aveți posibilitatea să donați direct în cont, luați legătura cu noi.

Vă stăm la dispoziție la nr. de telefon: 0769057197-Cătălin Țăruș

Luni, 30 Noiembrie 2020 16:23

Românii de pretutindeni sărbătoresc Marţi, 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, în marile oraşe ale ţării fiind organizate evenimente dedicate sărbătorii, însă, toate se vor supune regulilor din contextul pandemic actual. Manifestările organizate la Drobeta Turnu Severin debutează la ora 11.30 la Monumentul Eroilor din Parcul Rozelor, cu un ceremonial militar-religios care va cuprinde: prezentarea onorului militar, salutarea drapelului de luptă, intonarea Imnului Național al României, prezentarea alocuțiunilor privind semnificația și importanța zilei de 1 Decembrie şi depunerea de coroane de flori.

Slujba religioasă și de comemorare a eroilor va fi săvârşită cu binecuvântarea Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, de un sobor de preoţi de la Centrul Eparhial.

Duminică, 04 Octombrie 2020 20:49

Federația Filantropia se întrunește luni și marți la București în Adunare Generală.

Alături de consiliul director al Federației Filantropia, la dezbateri vor participa reprezentanți ai organizațiilor membre și ai sectoarelor social-filantropice din tot cuprinsul Patriarhiei Române.

Miercuri, 09 Septembrie 2020 19:03

Parohia Broșteni, din comuna Broșteni, județul Mehedinți, având ca parteneri Consiliul Local - Primăria Broșteni și Asociația ,,Fiii Lupșei", a prezentat marți, 8 septembrie 2020, câștigarea proiectului ,,Elaborarea documentației tehnico-economice pentru biserica Sfinții Împăraţi  a fostei mănăstiri a Cuțuieștilor din Broșteni, judeţul Mehedinţi", finanțat de Institutul Național al Patrimoniului prin Timbrul Monumentelor Istorice. 

Duminică, 31 Mai 2020 16:57

În perioada stării de alertă, Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au continuat să sprijine în toată ţara persoanele vulnerabile, cu dizabilităţi, bătrânii singuri şi familiile sărace cu mulţi copii, dar şi familiile unde părinţii nu au loc de muncă.

Până în prezent, de la începutul restricțiilor cauzate de pandemia de COVID-19, voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au vizitat și ajutat 94 de localități din 16 județe ale României, precum: Ilfov, Prahova, Olt, Teleorman, Argeș, Călărași, Giurgiu, Dâmbovița, Constanţa, Ialomița, Brăila, Galați, Tulcea, Mehedinți, Dolj și Gorj. De altfel, acțiunile vor continua permanent pe timpul stării de alertă, dar și după aceea. Valoarea aproximativă a unui pachet oferit de voluntari este de 75 de lei. Până în prezent, au fost sprijinite material și moral 1910 familii din satele romanești aflate în dificultate, valoarea totală a ajutorului acordat până acum este de 143250 lei.

Miercuri, 22 Aprilie 2020 16:39

Radio "Lumina", postul de radio al Episcopiei Severinului și Strehaiei, împlinește joi, 23 aprilie, 15 ani de emisie.

Pe 23 aprilie 2005, de ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă - Ocrotitorul Severinului, s-au auzit pentru prima dată în eter programele acestui post de radio al Bisericii pe frecvenţa 90,4 FM.

Joi, 16 Aprilie 2020 07:20

 

Episcopia Severinului şi Strehaiei adresează mulţumiri Primăriei municipiului Drobeta Turnu Severin pentru sprijinul acordat în acest context al pandemiei de Coronavirus prin achiziţionarea unei cantităţi de 40.000 de prescuri pentru anafura care se numeşte în popor "Paşti" şi a unui număr de 40.000 de caserole în care va fi ambalată această anafură.

Marți, 24 Martie 2020 10:15

Patriarhia Română și Federația Filantropia pun la dispoziţie o platformă online pentru a ajuta persoanele afectate de măsurile luate în vederea stopării Covid-19 să depăşească această perioadă dificilă.

Luni, 09 Martie 2020 14:13

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici, filiala Mehedinţi, a organizat luni, 9 martie 2020, la Drobeta Turnu Severin, un ceremonial de comemorare a tuturor luptătorilor anticomunişti din România. Ceremonia din ziua prăznuirii celor 40 de Sfinţi Mucenici din Sevastia Armeniei a avut loc în faţa monumentului din parcul Dragalina, dedicat victimelor comunismului.

Duminică, 08 Martie 2020 01:58

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, azi, 07 martie 2020, elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 6 din Drobeta-Turnu Severin, în parteneriat cu grupul catehetic al parohiei "Sf. Arhangheli Mihail și Gavril" din comuna mehedințeană Izvoru Bîrzii s-au implicat în derularea unei  activități din cadrul proiectului cultural-filantropic "Iubirea lui Hristos în familia mea", prin purtarea de grijă a Preacucernicului Părinte Octavian-Sorin Iliescu.

Joi, 13 Februarie 2020 08:45

La 13 februarie 1946, se difuza prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite.

Ziua mondială a radioului a fost proclamată la 3 noiembrie 2011, în cadrul celei de-a 36-a Conferinţe generale a UNESCO, pentru a fi marcată, anual, la 13 februarie.

Marți, 28 Ianuarie 2020 19:43

În ziua de 28 ianuarie 2020, în prezența Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, la Centrul Cultural "Sfântul Ioan Gură de Aur" din Drobeta Turnu Severin a avut loc întrunirea Adunării Eparhiale.

Duminică, 26 Ianuarie 2020 20:18

Marţi, 28 ianuarie 2020, va avea loc şedinţa Adunării Eparhiale a Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Lucrările vor fi precedate de săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti la Catedrala Episcopală din orașul nostru. Cu acest prilej va fi săvârşită şi o slujbă de Te Deum.

Miercuri, 22 Ianuarie 2020 11:31

Aşa cum ne-am obișnuit, în ziua de 24 ianuarie – Unirea Principatelor Române, zi care are o însemnătate uriaşă pentru istoria poporului român, instituțiile de cultură și cele ale autorităților locale organizează diverse activităţi prin care se doreşte punerea în valoare a acestor momente istorice deosebite care au dus la întregirea neamului românesc.

Miercuri, 15 Ianuarie 2020 12:19

Şi anul acesta Festivalul internaţional de literatură "Mihai Eminescu", aflat la a XXX-a ediţie, şi-a deschis lucrările în data de 14 ianuarie. El s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile în mai multe locaţii: Mănăstirea Sfânta Ana din Orşova, Palatul Culturii "Teodor Costescu" şi Muzeul Regiunii "Porţilor de Fier".

Duminică, 12 Ianuarie 2020 23:39

Şi anul acesta Festivalul internaţional de literatură "Mihai Eminescu", aflat la a XXX-a ediţie, îşi deschide lucrările în data de 14 ianuarie. El se va desfăşura pe parcursul a două zile în mai multe locaţii: Mănăstirea "Sfânta Ana" din Orşova, Palatul Culturii "Teodor Costescu" şi Muzeul Regiunii "Porţilor de Fier".

Miercuri, 18 Decembrie 2019 22:05

În fiecare an, în preajma Sfintelor Sărbători, Corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei susţine tradiţionalul concert de colinde pentru sufletele credincioşilor severineni.

Marți, 17 Decembrie 2019 13:55

Cu multă emoţie în suflete, persoanele vârstnice de la Centrul de bătrâni "Sfântul Nicolae" din cartierul Gura Văii al municipiului Drobeta Turnu Severin i-au întâmpinat pe membrii corului "Kinonia".

Marți, 17 Decembrie 2019 10:34

În preajma Sfintelor Sărbători de Iarnă, Corul "Kinonia" al Episcopiei Severinului şi Strehaiei va susține tradiţionalul concert de colinde pentru sufletele credincioşilor severineni.

Duminică, 15 Decembrie 2019 23:36

La Palatul Patriarhiei va avea loc, în ziua de luni, 16 decembrie 2019, ora 1100, şedința solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române dedicată împlinirii a 30 de ani de la căderea regimului comunist.

Joi, 12 Decembrie 2019 21:56

Preoţii, cântăreţii bisericeşti şi profesorii de religie din Episcopia Severinului şi Strehaiei au participat joi, 12 decembrie a.c., la Centrul Cultural "Sfântul Ioan Gură de Aur" din Drobeta Turnu Severin, la Conferinţa pastoral-misionară de toamnă-iarnă 2019.

Miercuri, 11 Decembrie 2019 12:22

În preajma Sfintelor Sărbători de iarnă, corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei va susţine în mai multe locaţii concertul de colinde intitulat "Vin colindătorii, cum veneau odată!".

Miercuri, 11 Decembrie 2019 12:03

O delegaţie a Forţelor Aeriene Române condusă de domnul Comandor Manolachi Cristian, Șeful Biroului Resurse Umane al Statului Major al Forţelor Aeriene Române şi de domnul Colonel Domșa Marcel, Comandantul Colegiului Militar "Mihai Viteazu" din Alba Iulia, a poposit astăzi în Episcopia Severinului şi Strehaiei. Scopul acestei vizite este popularizarea în rândul elevilor din învăţământul gimnazial mehedinţean, foarte apreciat de altfel, a colegiilor militare şi în special a Colegiului Militar "Mihai Viteazu" din  Alba Iulia.

Marți, 10 Decembrie 2019 13:53

Centrul Cultural "Sfântul Ioan Gură de Aur" va găzdui joi, 12 decembrie, începând cu ora 10.00, întâlnirea directorilor de la unităţile de învăţământ din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi, la care va participa ca invitat domnul Conf. univ. dr. Vasile Timiș, Inspector General pentru disciplina Religie în Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Marți, 10 Decembrie 2019 13:30

Preoţii, cântăreţii bisericeşti şi profesorii de religie din Episcopia Severinului şi Strehaiei vor participa joi, 12 decembrie a.c., ora 17.00, la Centrul Cultural "Sfântul Ioan Gură de Aur" din Drobeta Turnu Severin, la Conferinţa pastoral-misionară de toamnă-iarnă 2019.

Luni, 09 Decembrie 2019 19:35

Luni, 9 decembrie 2019, a debutat la Drobeta Turnu Severin Festivalul de datini și tradiții românești "Crăciunul de ieri, Crăciunul de azi".

Joi, 05 Decembrie 2019 08:44

Luni, 9 decembrie 2019, debutează la Drobeta Turnu Severin, Festivalul de datini și tradiții românești "Crăciunul de ieri, Crăciunul de azi". Manifestarea organizată de Episcopia Severinului și Strehaiei, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți, se derulează, vreme de trei zile, la Centrul Cultural "Sfântul Ioan Gură de Aur" al episcopiei. Evenimentul este înregistrat în calendarul activităților educative județene al Ministerului Educației Naționale.

Marți, 03 Decembrie 2019 10:25

În Episcopia Severinului și Strehaiei, la sfârșitul acestei săptămâni, se vor desfășura Cercurile pedagogice la disciplina Religie pentru semestrul I al anului școlar 2019 - 2020.

Luni, 02 Decembrie 2019 00:00

În seara Zilei Naţionale a României, Consiliul Local și Primăria Severin a organizat un program artistic extraordinar pe scena de la promenada Crișan din Drobeta Turnu Severin.

Duminică, 01 Decembrie 2019 23:56

Românii de pretutindeni au sărbătorit duminică, 1 Decembrie, Ziua Naţională a României. În toate oraşele ţării au fost organizate o mulţime de evenimente dedicate acestei sărbători.

Miercuri, 27 Noiembrie 2019 20:40

Calendarul creştin-ortodox 2020 format foaie de perete şi agendă mică, editat de Episcopia Severinului şi Strehaiei, a fost tipărit şi poate fi achiziționat de la orice biserică din cuprinsul judeţului Mehedinţi.

Miercuri, 27 Noiembrie 2019 11:22

1 Decembrie, Ziua Națională a României va fi sărbătorită și în Drobeta Turnu Severin printr-un eveniment cultural organizat de Primăria orașului nostru pe scena din zona de promenadă Crișan.

Miercuri, 27 Noiembrie 2019 10:53

Românii de pretutindeni sărbătoresc duminică, 1 Decembrie, Ziua Naţională a României şi în marile oraşe ale ţării vor fi organizate o mulţime de evenimente dedicate sărbătorii.

Marți, 19 Noiembrie 2019 09:37

Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea își serbează miercuri, 20 noiembrie 2019, ocrotitorul, pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul.


mbl live


mbl youtube