Duminică, 28 Mai 2023 08:35

Hram și sfințire de pictură la Mănăstirea Jiana

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În ziua de 27 mai, în ziua prăznuirii Sf. Mc. Iuliu Veteranul, zeci de pelerini au poposit în câmpia Blahniței pentru a lua parte la hramul mănăstirii Jiana, din Protoieria Vânju Mare. Înființarea mănăstirii Jiana s-a aprobat în ședința Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din data de 28 mai 2008.

S-a hotărât ca mănăstirea să primească hramul ,,Sf. Mc. Iuliu Veteranul”, ca mănăstire de călugări, sub jurisdicția Episcopiei Severinului și Strehaiei, urmând a funcționa în cadrul Protoieriei Vânju Mare. Piatra de temelie a sfântului așezământ monahal, aflat în construcție, a fost pusă pe 27 mai 2009.

Bucuria a fost mare pentru creștinii participanți, întrucât în această zi s-au împlinit 10 ani de la târnosirea paraclisului mănăstirii și tot în această zi s-a sfințit pictura acestui paraclis.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi pe esplanada din fața Paraclisului Mănăstirii, răspunsurile stranei fiind date de protopsalți ai Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

La slujbă au luat parte preoți din împrejurimi ce au dorit să fie alături de părintele stareț, protosinghelul Augustin Dragomir, care în această zi de hram a împlinit 11 ani de când a venit pentru prima data la această Mănăstire.

Bucuria a fost mare pentru cei prezenți deoarece vremea a fost prielnică rugăciunii, iar credincioșii s-au rugat Preamilostivului Dumnezeu pentru sănătate și pentru încetarea războiului și a molimelor.

La finalul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Nicodim a pus la inimile credincioșilor mehedințeni cuvânt de binecuvântare și învățătură despre viața Sfântului Mucenic ocrotitorul Mănăstirii Jiana.

De asemenea, părintele stareț Augustin i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să rămână în Adevăr, asemeni Sfântului Iuliu și să ia ca exemplu statornicia Sfântului în credința în Domnul nostru Iisus Hristos.

La sfârşitul evenimentului liturgic au fost înmânate distincţii ctitorilor și celor care au contribuit la pictarea sfântului așezământ.

Paraclisul Mănăstirii a fost ridicat din temelie în cursul unui singur an. În 2013 la un an după ce a fost instalat ca stareț al mănăstirii Jiana, părintele ieromonah Augustin Dragomir a făcut bunilor creștini ales dar duhovnicesc, aducând prinos al credinței lucrătoare, în acest timp al petrecerii post pascale, biserică lui Hristos, împodobită ca o mireasă. Paraclisul se află sub oblăduirea și patronatul spiritual al Sfântului Simeon Stâlpnicul, pomenit la 1 septembrie, data începutului Anului Bisericesc.

Citit 1044 ori Ultima modificare Duminică, 28 Mai 2023 18:37

Media

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iulie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube